Ζενίτ-ΑΠΟΕΛ 0-0

Ο ΑΠΟΕΛ έκανε το θαύμα, άντεξε στην "παγωμένη" Αγία Πετρούπολη και απέσπασε την ισοπαλία 0-0 που αποζητούσε από την Ζενίτ, ώστε να γίνει η πρώτη κυπριακή ομάδα που προκρίνεται στη φάση των 16 του Champions League. Η "σφιχτή" άμυνα, ο Ούρκο Πάρντο και η τύχη λειτούργησαν υπέρ της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που έγραψε ιστορία σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι, που διεκόπη 2 φορές λόγω καπνογόνων. Συνθήματα συμπαράστασης μεταξύ των 1.500 φίλων του ΑΠΟΕΛ και των Ρώσων.

Ζενίτ-ΑΠΟΕΛ 0-0


ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΚΑΙ VIDEOS!

Εικόνα αγώνα

Η άμυνα ήταν μονόδρομος για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, απέναντι σε μία ομάδα που στα προηγούμενα 4 παιχνίδια του ομίλου έχει επιδείξει τεράστιες αρετές στην επίθεση, με μοναδικό πρόβλημα την ευστοχία. Η πιο σημαντική κίνηση του προπονητή των πρωταθλητών Κύπρου ήταν η εντολή η τετράδα της άμυνας να παίζει πολύ κοντά, με συνέπεια να κλείσει τους διαδρόμους και να μην επιτρέψει τις ανεξέλεγκτες επελάσεις των μεσοεπιθετικών των γηπεδούχων. Μοναδικό πρόβλημα ο Αλεκσάντρ Μπουκάροφ, ο οποίος παρουσιάστηκε πολύ δυνατός στο ψηλό παιχνίδι, ενώ δημιουργούσε "πονοκεφάλους" και χαμηλά. Οι ευκαιρίες του, όμως, πέρασαν ανεκμετάλλευτες και κάθε άλλη προσπάθεια των Ρώσων έβρισκε "τοίχο". Επιθετικά στο πρώτο μέρος οι φιλοξενούμενοι έχουν να επιδείξουν μία φάση και αυτή ουχί αξιόλογη, χωρίς να προβληματίζονται γι' αυτήν τη στατιστική απόσταση των 2 ομάδων. Από τη στιγμή που ό,τι ξέφευγε από την άμυνά τους, το έσωσε ο Ούρκο Πάρντο και το 0-0 ήταν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για τον απώτερο στόχο του ΑΠΟΕΛ.

Το δεύτερο μέρος άρχισε με αλλαγή για τους φιλοξενούμενους. Ο Γιοβάνοβιτς έριξε στο ματς τον Μάριο Ηλία αντί του Νεκτάριου Αλεξάνδρου, ώστε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την άμυνά του, περιμένοντας τα κύματα επιθέσεων της Ζενίτ. Τα σχέδια και των δύο προπονητών ανεστάλησαν για περίπου 8 λεπτά, εξαιτίας των καπνογόνων που "έπνιξαν" την ατμόσφαιρα και οδήγησαν τον διαιτητή σε δεύτερη διακοπή του αγώνα (μετά από μία 2λεπτη στο πρώτο μέρος). Αυτήν τη φορά έγιναν εκκλήσεις από τους παίκτες της Ζενίτ και τον Λουτσιάνο Σπαλέτι, ώστε να αποφευχθεί βαριά τιμωρία των Ρώσων. Το παιχνίδι ξανάρχισε με τους γηπεδούχους να παίζουν τα ρέστα τους στην επίθεση. Έκλεισαν τον ΑΠΟΕΛ στην περιοχή και "σφυροκοπούσαν" από κάθε πλευρά. Δύο φορές στην ίδια φάση, μάλιστα, οι αμυντικοί των φιλοξενουμένων έδιωξαν πάνω στη γραμμή, ενώ είχε προηγηθεί κι ένα δοκάρι του Μπουκάροφ. Όσο κυλούσε ο χρόνος, τόσο έσφιγγε ο "κλοιός", γι' αυτό ο Ιβάνοβιτς έριξε στο ματς και τον Σανέλ Γιάχιτς. Περισσότερα κορμιά στην περιοχή, ακόμα πιο απροσπέλαστος ο δρόμος για την εστία του Πάρντο, ο οποίος, πάντως, ακόμα κι έτσι χρειάστηκε να επέμβει σε 2 φάσεις. Τα τελευταία λεπτά βρήκαν την Ζενίτ να επιτίθεται άναρχα, δίχως σχέδιο κι αυτό ευνόησε τον ΑΠΟΕΛ που εξουδετέρωνε πιο άνετα τον κίνδυνο. Ως εκ τούτου, το τελικό σφύριγμα του διαιτητή ήρθε πιο γρήγορα από όσο περίμεναν οι φίλοι στις εξέδρες, πανηγυρίζοντας την πιο ιστορική επιτυχία του διασυλλογικού ποδοσφαίρου στη χώρα.

Κλειδί

Ο τρόπος που επέλεξε να αμυνθεί ο Γιοβάνοβιτς ήταν πολύ σωστός. Ναι μεν μαζική άμυνα, αλλά βάση σχεδίου, το οποίο επίτασσε πολύ "σφιχτή" τετράδα στα μετόπισθεν, ώστε να κλείσουν όλοι οι δίοδοι. Η Ζενίτ αναγκάστηκε να παίξει με σέντρες, αφήνοντας τον Ντάνι εκτός παιχνιδιού.

MVP

Ο Ολιβέιρα βροντοφώναζε "παρών" κάθε φορά που η μπάλα βρισκόταν στην περιοχή του ΑΠΟΕΛ και χρειαζόταν να τη διώξει. Σε μία εκ των περιπτώσεων, μάλιστα, πάνω στη γραμμή και γι' αυτό παίρνει μισό βαθμό περισσότερο από τους συμπαίκτες του που επίσης αμύνθηκαν σαν "λιοντάρια".

Αδύναμος κρίκος

Ο κόσμος της Ζενίτ, ο οποίος με τις 2 διακοπές ουσιαστικά καταδίκασε την ομάδα του. Χάθηκε ο ρυθμός, τα νεύρα αυξήθηκαν και φυσικά όλα αυτά λειτουργούσαν υπέρ των Κυπρίων.

Οι συνθέσεις

Ζενίτ: Μαλαφέεφ, Ανιούκοφ, Κρισίτο, Λομπάερτς, Χούμποτσαν, Σιρόκοφ (88' Λάζοβιτς), Ζιριάνοφ (55' Μπίστροφ), Φαϊζούλιν, Ντενίσοφ, Μπουκάροφ, Ντάνι

ΑΠΟΕΛ: Πάρντο, Ζόρζε, Ολιβέιρα, Μοράις, Χαραλαμπίδης, Μαντούκα, Πίντο, Αλεξάνδρου (46' Ηλία), Σολωμού, Αϊλτον (67' Γιάχιτς), Τριτσκόφσκι (90' Αντόρνο)

News 24/7

24MEDIA NETWORK