Arsenal Analysis: Η πορεία, οι τραυματισμοί, οι παίκτες-κλειδιά και το πιθανό σχήμα

Το Contra.gr παρουσιάζει την πορεία της Άρσεναλ σε Premier League και Champions League ύστερα από την ήττα από τον Ολυμπιακό στο "Έμιρεϊτς", τους παίκτες-κλειδιά και το πιθανό σχήμα ενόψει της σπουδαίας αναμέτρησης με τους "ερυθρόλευκους".

Arsenal Analysis: Η πορεία, οι τραυματισμοί, οι παίκτες-κλειδιά και το πιθανό σχήμα

Η σπουδαία μάχη του Ολυμπιακού με την Άρσεναλ βρίσκεται... προ των πυλών. Το βράδυ της Τετάρτης (9/12) οι "ερυθρόλευκοι" τίθενται αντιμέτωποι με τους Λονδρέζους σ' έναν αγώνα "do or die", ο οποίος θα κρίνει την πρόκριση στους "16" του Champions League.

Λίγες ώρες πριν την τεράστια αναμέτρηση, το Contra.gr σκιαγραφεί το προφίλ των "κανονιέρηδων" βάσει της πορείας τους τούς τελευταίους δύο μήνες, μετά από το μεγάλο διπλό του Ολυμπιακού στο "Έμιρεϊτς". Oι απουσίες, οι παίκτες-κλειδιά και το πιθανό σχήμα της αγγλικής ομάδας με βάση τα -μέχρι στιγμής- δεδομένα.

Εντυπωσιακός Οκτώβριος, "καταστροφικός" Νοέμβριος

H ήττα από τον Ολυμπιακό στο Λονδίνο "αφύπνισε" την ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ, η οποία σημείωσε τέσσερις σερί νίκες στο πρωτάθλημα, κόντρα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (3-0), Γουότφορντ (0-3), Έβερτον (2-1) και Σουόνσι (0-3), με 11-1 τέρματα. Παράλληλα, στο ενδιάμεσο, επικράτησε με 2-0 της Μπάγερν Μονάχου εντός έδρας, με συνέπεια να "ματσάρει" σε μεγάλο βαθμό την ήττα από τους "ερυθρόλευκους" και να επιστρέψει στη διεκδίκηση της πρόκρισης. Βέβαια, η μοναδική ήττα μέσα στον Οκτώβριο της κόστισε, αφού αποκλείστηκε από τη συνέχεια του League Cup, γνωρίζοντας ήττα-σοκ με 3-0 από τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ.

Ο Νοέμβριος δεν ήταν ανάλογος, καθώς ήρθε η βαριά ήττα με 5-1 από την Μπάγερν, αλλά κι απώλειες βαθμών στην Premier League κόντρα σε Τότεναμ (1-1), Γουέστ Μπρόμιτς (2-1) και Νόριτς (1-1). Μοναδική νίκη στο κρίσιμο παιχνίδι με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ (3-0) που διατήρησε την Άρσεναλ σε τροχιά πρόκρισης. Γενικότερα, ο συγκεκριμένος μήνας θεωρείται "καταραμένος" για τους Λονδρέζους, αφού έχουν το χαμηλότερο ποσοστό νικών (45.65%) με μόλις 1.58 πόντους ανά ματς. Παρά την κάκιστη πορεία τον περασμένο μήνα, η νίκη επί της Σάντερλαντ (3-1) έφερε τους "κανονιέρηδες" στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος (30 β.), δύο βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Λέστερ.

Αναλυτικός πίνακας με την πορεία της Άρσεναλ στην Premier League από το 1992

Arsenal Analysis: Η πορεία, οι τραυματισμοί, οι παίκτες-κλειδιά και το πιθανό σχήμα

Ο Μ.Ο. βαθμών της Άρσεναλ ανά παιχνίδι με τον Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο

Arsenal Analysis: Η πορεία, οι τραυματισμοί, οι παίκτες-κλειδιά και το πιθανό σχήμα

Η κατοχή της μπάλας, η άμυνα και το "βαρόμετρο" Οζίλ

Όσον αφορά στην στατιστική ανάλυση της πορείας της Άρσεναλ, θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε τρία βασικά στοιχεία. Στο παιχνίδι κατοχής, στη μεστή άμυνα και στη σημαντική συνεισφορά του Μεζούτ Οζίλ στον δημιουργικό τομέα. Η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ έχει κατά μέσο όρο 56% κατοχή στους αγώνες της Premier League (από την 8η έως την 15η αγωνιστική), αποδεικνύοντας γι' ακόμη μία φορά πως -ακόμη και στις ήττες- είναι μία proactive ομάδα. Οι "κανονιέρηδες" δημιουργούν περίπου 12 ευκαιρίες (11.62) ανά παιχνίδι και σκοράρουν αντίστοιχα 2 γκολ (2.12), το οποίο σημαίνει πως πετυχαίνουν 1 γκολ σε κάτι λιγότερο από 6 ευκαιρίες (5.48). Πρωτεργάτης, όπως προείπαμε, ο Οζίλ με 9 ασίστ σε 8 παιχνίδια και συνολικά 12 σ' όλο το πρωτάθλημα.

Arsenal Analysis: Η πορεία, οι τραυματισμοί, οι παίκτες-κλειδιά και το πιθανό σχήμα

Η βαριά ήττα από την Μπάγερν, όπως είναι λογικό, έριξε αρκετά τα ποσοστά στο Champions League. Οι Λονδρέζοι διατήρησαν το μέσο όρο των γκολ (2 ανά παιχνίδι), αλλά παρότι κράτησαν ανέπαφη την εστία τους σε δύο από τα τρία παιχνίδια, τα πέντε γκολ από τους Βαυαρούς στην "Αλιάντζ Αρίνα" χάλασαν τη γενικότερη εικόνα. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο, που δείχνει βέβαια και τη δυναμική της ομάδας του Πεπ Γκουαρδιόλα, είναι τα πολύ χαμηλά ποσοστά κατοχής των "κανονιέρηδων". Η Άρσεναλ σ' αυτά τα τρία παιχνίδια έχει κατά μέσο όρο 42% κατοχή της μπάλας, το οποίο είναι αντιστρόφως ανάλογο με το 58% που είχε στην αρχή των ομίλων. Μοναδικό θετικό μαντάτο για την αγγλική ομάδα, οι 4.5 ευκαιρίες που χρειάζεται για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

Arsenal Analysis: Η πορεία, οι τραυματισμοί, οι παίκτες-κλειδιά και το πιθανό σχήμα

Η "κατάρα" των τραυματισμών κι o αναντικατάστατος Καθόρλα

Σε μία τόσο σημαντική αναμέτρηση ο Αρσέν Βενγκέρ δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες τριών βασικών και, εν πολλοίς, αναντικατάστατων ποδοσφαιριστών. Οι Σάντι Καθόρλα, Αλέξις Σάντσες και Φράνσις Κοκλέν ήρθαν να προστεθούν στη μακρά λίστα των τραυματιών. Το κενό είναι πολύ δύσκολο να αναπληρωθεί επάξια, από την στιγμή που αποτελούν το "Α" και το "Ω" για την αγγλική ομάδα στις θέσεις τους. Πέρα από τους τρεις προαναφερθέντες, εκτός δράσης παραμένουν οι Τζακ Γουίλσιρ, Ντάνι Γουέλμπεκ, Τόμας Ροζίτσκι, Μικέλ Αρτέτα και Νταβίντ Οσπίνα.

Παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι επικεντρώνονται στην, ομολογουμένως, σημαντική απώλεια του Σάντσες, η απουσία που θα είναι κάτι παραπάνω από αισθητή είναι του Σάντι Καθόρλα. Ο Ισπανός άσος ανεβάζει επίπεδο την Άρσεναλ με την οξυδέρκειά του, το "διάβασμα" του παιχνιδιού, αλλά και την τεχνική του κατάρτιση. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με γράφημα του " Whoscored.com", οι Λονδρέζοι κερδίζουν το 61.7% των αναμετρήσεων όταν ο Καθόρλα βρίσκεται στην αρχική ενδεκάδα, ενώ αντίθετα όταν έρχεται από τον πάγκο ή απουσιάζει λόγω τραυματισμού το ποσοστό πέφτει κατακόρυφα. Συγκεκριμένα, οι "κανονιέρηδες" επικρατούν μόλις στο 20% των αγώνων, ενώ αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα στην αμυντική λειτουργία.

Τα "μετρημένα κουκιά", ο Ράμσεϊ κι η έκπληξη

Με βάση όλα όσα αναφέραμε προηγουμένως οι επιλογές του Βενγκέρ είναι μετρημένες. Η μοναδική θέση που φαίνεται, μέχρι αυτή τη στιγμή, να "παίζεται" είναι του αμυντικού χαφ. Στην τελευταία προπόνηση επί βρετανικού εδάφους ο Αλσατός τεχνικός δοκίμασε σχήμα με τον Κάλουμ Τσέιμπερς σε ρόλο "κόφτη" και τον Άαρον Ράμσεϊ στο πλευρό του. Βέβαια, τη συγκεκριμένη θέση διεκδικεί επί ίσοις όροις κι ο Ματιέ Φλαμινί, ο οποίος βρέθηκε και στη συνέντευξη Τύπου πριν το παιχνίδι. Ο Βενγκέρ στάθηκε -μέσω των δηλώσεών του- στη χρησιμότητα αλλά και αναγκαιότητα του έμπειρου Γάλλου σε ένα τόσο κρίσιμο ματς, αλλά η πιθανότητα της... μπλόφας δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σε ότι αφορά στον Ράμσεϊ, η απόφαση του Βενγκέρ να τον χρησιμοποιήσει ως κεντρικό μέσο στην αναμέτρηση της Άρσεναλ με τη Σάντερλαντ αποδείχθηκε καταλυτική, αφού ο Ουαλός άσος είχε ενεργή συμμετοχή τόσο στο μεσοαμυντικό όσο και στο επιθετικό κομμάτι, "πατώντας" σε πολλά σημεία του αγωνιστικού χώρου. Μάλιστα, δημιούργησε τέσσερις ευκαιρίες για γκολ, είχε πέντε σουτ προς την αντίπαλη εστία, ενώ ήταν πρώτος σε επαφές (145) και πάσες (124), με μεγάλο μέρος του παιχνιδιού της Άρσεναλ να περνάει από τα πόδια του. Ανεξάρτητα από την κατάσταση που θα βρεθεί ο Οζίλ, η απόδοση του Ράμσεϊ θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του σημερινού (9/12) αγώνα.

Arsenal Analysis: Η πορεία, οι τραυματισμοί, οι παίκτες-κλειδιά και το πιθανό σχήμα

Το heatmap του Ράμσεϊ στις αναμετρήσεις με Νόριτς (δεξί χαφ-εξτρέμ) και Σάντερλαντ (κεντρικός μέσος)

Από εκεί και πέρα, η υπόλοιπη ενδεκάδα θα αποτελείται από τους Πετρ Τσεχ, Έκτορ Μπεγερίν, Περ Μερτεζάκερ, Λοράν Κονσιελνί, Nάτσο Μονρεάλ, Μεζούτ Οζίλ, Τζόελ Κάμπελ, Άλεξ Οξλέιντ-Τσάμπερλεϊν και Ολιβιέ Ζιρού σε διάταξη 4-2-3-1.

Τα λέμε και στο twitter: @ilkallonas

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ιδού πως έχει διαμορφωθεί η φάση των "16" του Champions League

Βενγκέρ: "Είμαστε εδώ για να προκριθούμε"

News 24/7

24MEDIA NETWORK