Champions Analysis: Η ευστοχία του Ζαρντίμ κι ο "θνητός" Μέσι

Το μυστικό του Ζαρντίμ που είναι η ευστοχία κι όχι τόσο η άμυνα, ο Μέσι που έγινε "θεός" και "θνητός" μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, η... αγάπη του Σουάρες για την Αγγλία, το... ξεχωριστό τρολάρισμα του Μπερμπάτοφ. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τους αγώνες του Champions League.

Champions Analysis: Η ευστοχία του Ζαρντίμ κι ο "θνητός" Μέσι

Τι είδαμε

Τον Μέσι πρώτα "θεό" και μετά "θνητό"

Στους περισσότερους θα μείνει το χαμένο πέναλτι στο τέλος και η κεφαλιά άουτ σε κενή εστία. Μέχρι τότε ο Μέσι είχε κάνει όργια, χωρίς καν να σκοράρει ή να δώσει ασίστ. Ο Αργεντινός ντρίμπλαρε λες και οι αντίπαλοι δεν υπήρχαν, είχε 10/13 ντρίμπλες, τρία κερδισμένα τάκλινγκ, δύο κλεψίματα και ξεκίνησε οκτώ φορές νέα κατοχή για την ομάδα του και όλα αυτά ενώ ήταν δεύτερος πασέρ της αναμέτρησης.

Κι ήρθε το χαμένο πέναλτι και κυρίως η άστοχη κεφαλιά για να μαζέψουν πάνω τους τα φώτα.

Τον Σουάρες να επιστρέφει στην Αγγλία

Όπως έλεγε κι ο τίτλος του αγώνα εδώ στο Contra.gr, ο Σουάρες ήταν Εγγλέζος στο ραντεβού του. Ο Ουρουγουανός επέστρεψε στην Αγγλία για πρώτη φορά μετά το περσινό φινάλε της σεζόν και φρόντισε αμέσως να θυμήσει σε όλους τι παίκτη έχασε η Πρέμιερ Λιγκ. Η αλήθεια είναι πως δεν είχε την πληθώρα ατομικών ενεργειών που είχε με τη φανέλα της Λίβερπουλ, αλλά είχε την άμεση εκτέλεση, την επαφή με τα δίχτυα.

Μάλλον τον ενέπνευσε ο Χαρτ, αφού δύο του έβαλε στο Αγγλία-Ουρουγουάη, δύο και χθες. Ο Σουάρες συμμετέχει λιγότερο στο παιχνίδι, χωρίς αυτό να τον κάνει ασήμαντο: η παρουσία του στην κορυφή αναγκάζει τον αντίπαλο να κρατήσει χαμηλά την αμυντική γραμμή, αφού ο Ουρουγουανός είναι μάστορας στο να παίζει στην πλάτη των αμυντικών. Αποτέλεσμα, αμυντικοί που δεν μπορούν να αφήσουν τη γραμμή για να βγουν πάνω στο Μέσι, χώρος ανάμεσα στις γραμμές για τον Αργεντινό και ένας Νέιμαρ που έρχεται απ'τα αριστερά.

Τη Λεβερκούζεν να νικάει σε νοκ άουτ, με τον Παπαδόπουλο βασικό

Πριν γίνει η σέντρα με την Ατλέτικο, οι Γερμανοί είχαν ηττηθεί στους τελευταίους επτά αγώνες νοκ-άουτ στο Champions League, με τέρματα 6-24. Τελευταία τους νίκη; Στον προημιτελικό του 2002, κόντρα στη Λίβερπουλ, τη χρονιά που η Μπάγερ πήγε στον τελικό και έπαιζαν ακόμα μπάλα ο Όουεν, ο Χίπια, ο Κάραγκερ, ο Λούσιο, ο Μπάλακ, ο Μπαστούρκ και ο Πλασέντε.

Δεν το πήραν εύκολα το 1-0 κόντρα στην Ατλέτικο, αλλά το πήραν 100% δίκαια. Είχαν δοκάρι με τον Σπάχιτς και προσπάθεια του Βόσνιου να αποκρούεται στη γραμμή απ’τον Μάντζουκιτς, πίεσαν, έτρεξαν, επιτέθηκαν και τελικώς σκόραραν στο 57’ μετά το συνδυασμό του Τσαλχάνογλου με τον Μπελαραμπί, παρότι στο δεύτερο ημίχρονο απείλησαν λιγότερο.

Βασικός και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, που είχε το γνωστό δυναμισμό στις επεμβάσεις του, έδωσε αρκετό ξύλο και σχεδόν έσπρωξε τον διαιτητή λίγο πριν δεχτεί κίτρινη κάρτα.

Τι δεν είδαμε

Αποτελεσματικό 4-4-2 απ' τη Σίτι

To 4-4-2 το είδαμε πέρσι να οδηγεί τη Ρεάλ στον ταπεινωτικό αποκλεισμό της Μπάγερν και μ'αυτό έχουμε δει την Ατλέτικο να κάνει την πορεία των τελευταίων χρόνων και να πετυχαίνει κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Μόνο που αυτό της Σίτι έμοιαζε μόνο στο όνομα της διάταξης και όχι στην εφαρμογή. Δεν είχε συνοχή στις δύο τετράδες, δεν έβγαλε σκληράδα, είχε θέματα στην άμυνα, με τον Κομπανί να είναι σε κακή βραδιά, απ' αυτές που εμφανίζει συχνά τα τελευταία 2-3 χρόνια.

Πολλοί στάθηκαν στην απουσία του Τουρέ, λησμονώντας πως ο Ιβοριανός μπορεί να κάνει παπάδες με την μπάλα, αλλά χωρίς αυτήν προσφέρει ελάχιστα. Και πέρσι η Σίτι έπαιξε πίσω απ’την μπάλα στον εντός έδρας αγώνα με την Μπαρτσελόνα, αλλά τότε τουλάχιστον το σχέδιο λειτούργησε καλύτερα μέχρι να έρθει η αποβολή του Ντεμικέλις. Όμως, και τότε έφταιγε ο Κομπανί.

Την Άρσεναλ υποψιασμένη απέναντι στη Μονακό

Ο Βενγκέρ μετά το ματς μίλησε για αυτοκτονική αμυντική συμπεριφορά, λες και χρειάζεται να είσαι ο προπονητής της ομάδας για να το καταλάβεις. Η Άρσεναλ είναι έτοιμη για τέταρτο σερί αποκλεισμό στους 16, αλλά τουλάχιστον στο παρελθόν έβγαινε έξω από Μπαρτσελόνα, Μίλαν και Μπάγερν.

Η Μονακό όχι μόνο δεν είναι τέτοιο μέγεθος, αλλά ο Βενγκέρ όφειλε να την έχει διαβάσει καλύτερα. Η ομάδα του Ζαρντίμ έφτασε μέχρι τους 16 με εκπληκτική αμυντική λειτουργία και ταυτόχρονα μια αδιανόητη επιθετική ευστοχία. Η Μονακό στον όμιλο είχε μόλις 2.3 σουτ στο τέρμα ανά αγώνα, επίδοση χειρότερη απ’όλες τις ομάδες, εκτός του ΑΠΟΕΛ που έγινε σάκος του μποξ.

Η Άρσεναλ κατέβηκε λες και έπαιζε με αντίπαλο της πλάκας και η Μονακό όχι μόνο αμύνθηκε καλά, αλλά την έκοψε σε φέτες στην αντεπίθεση και πήρε μια πανάξια νίκη με 3-1, με υπέροχα γκολ από Κοντογκμπιά, Μπερμπάτοφ και Φερέιρα Καράσκο. Πρώτο φετινό ματς της Μονακό που μπήκαν πάνω από δύο γκολ, αφού πέντε απ’τα έξι ματς των Μονεγάσκων στον όμιλο είχαν ένα ή κανένα τέρμα.

Άμυνα από Γιουβέντους και Ντόρτμουντ

Στην αρχή ο Βάιντενφελερ "δώρισε" το 1-0, μετά ο Κιελίνι γλίστρησε και έδωσε το δικαίωμα στον Ρόις να ισοφαρίσει και μετά όλη η άμυνα της Ντόρτμουντ παρακολούθησε τον Μοράτα να κάνει το 2-1 που έμεινε μέχρι το τέλος. Η πρόκριση είναι ανοιχτή, αλλά πόση ζωή μπορεί να έχει στη διοργάνωση η νικήτρια του ζευγαριού; Η Ντόρτμουντ ακόμα και στα καλά της χρόνια είχε πάντα αδυναμία να "σβήσει" ματς, ενώ η Γιουβέντους μπορεί να έχει γεμάτο κέντρο, αλλά δεν εισπράττει καμία ασφάλεια απ’τους αμυντικούς της.

Τι περιμένουμε να δούμε

Κάποιον σαν τον Μπερμπάτοφ

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι λογαριασμοί των αγγλικών ΜΜΕ τρόλαραν τον Βούλγαρο για την παροιμιώδη τεμπελιά του στο γήπεδο. Ο Βούλγαρος πρώτα απάντησε μ’ένα γκολ, το πρώτο του στο Champions League μετά από σχεδόν 1.200 μέρες και μετά έδειξε μπροστά στις κάμερες γιατί είναι παντού και πάντα ξεχωριστός.

-Κάνατε την Άρσεναλ να μοιάζει τόσο συνηθισμένη και εσείς φανήκατε πολύ καλοί απόψε.

-Γιατί είμαστε καλοί.

Την απάντηση της Ατλέτικο

Κακή βραδιά, φάνηκε απ’την αρχή. Δυο αλλαγές πριν το ημίχρονο, με τους Σικέιρα και Σαούλ να αποχωρούν στο 38’ και 42’ αντίστοιχα. Ο Τιάγκο να βλέπει τον Λένο να αποκρούει εκπληκτικά με το ένα χέρι και να αποβάλλεται στο 76’. Ο Τόρες να είναι η 3η αλλαγή, να σκοράρει, αλλά το γκολ να ακυρώνεται χωρίς κανείς να είναι σίγουρος αν η μπάλα όντως είχε βγει άουτ στην εκτέλεση του κόρνερ. Συνολικά κακή εμφάνιση, με αμυντικά προβλήματα, για μια ομάδα που έχει μάθει να διαπρέπει σε τέτοια ματς.

Αναμένεται απάντηση στην Ισπανία, θα είναι άδοξο να φύγει η περσινή φιναλίστ τόσο νωρίς, αν και δεν έχει συμβεί και λίγες φορές στο παρελθόν.

Διαβάστε ακόμη

Λεβερκούζεν - Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0 (VIDEO)

Άρσεναλ - Μονακό 1-3 (VIDEOS)

News 24/7

24MEDIA NETWORK