Νάπολι-Τσέλσι 3-1

Το ακαταμάχητο δίδυμο των Εσέκιελ Λαβέτσι και Έντινσον Καβάνι σε συνδυασμό με την "αυτοκτονική" σύνθεση του Αντρέ Βίλας Μπόας οδήγησαν σε μία νίκη μισή πρόκριση της Νάπολι με 3-1 επί της Τσέλσι στο πανηγυρικό "Σαν Πάολο", για τη φάση των 16 του Champions League.

Νάπολι-Τσέλσι 3-1

Φάση: 16 του Champions League

Διαιτητής: Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο (Ισπανία)

Σκόρερ: 38', 65' Λαβέτσι, 47' Καβάνι - 27' Μάτα

Κίτρινες: 39' Καβάνι - 41' Μεϊρέλες, 56' Κέιχιλ

Κόκκινη: -

Γήπεδο: Σαν Πάολο

Το live του αγώνα από το Contra.gr

Εικόνα αγώνα

Η προετοιμασία ήταν απλή. Ένα γλυκό matador, μία μάσκα matador, ένα πανό για τον matador και το εισιτήριο για να δουν τον matador. Ο Έντινσον Καβάνι αποτελεί θρησκεία για τους φίλους της Νάπολι και ακόμα και ο αρχιεπίσκοπος της πόλης έχει δηλώσει πως "ο Θεός ικανοποιείται όταν ο Καβάνι σημειώνει τέρματα". Εάν η ευλογία από τον ουρανό δεν έφτανε για το πιο "καυτό πιστόλι" της Ιταλίας με 16 γκολ στα τελευταία 18 ματς, τότε ήρθε το "δώρο" του Αντρέ Βίλας Μπόας. Μία ενδεκάδα της Τσέλσι δίχως προηγούμενο και σίγουρα δίχως επόμενο. Μία βασική σύνθεση πρωτόγνωρη, δίχως αμυντικό μέσο (κατά συνθήκη ο Ραούλ Μεϊρέλες), με την παλιά "φρουρά" εκτός ("ξεκάρφωμα" ο Ντιντιέ Ντρογκμπά), μία σύνθεση με πολύ ρίσκο και λίγη λογική.

Αυτό ήταν. Το αμυντικό δίδυμο των Ντάβιντ Λουίζ και Γκάρι Κέιχιλ που συνολικά κόστισαν 39.000.000 ευρώ στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς είναι ό,τι καλύτερο διέθεταν οι "μπλε", απόντος του τραυματία Τζον Τέρι. Απέτυχαν παταγωδώς. Μαζί με τα 13.500.000 ευρώ για τον Μεϊρέλες και τα 22.000.000 ευρώ για τον Ραμίρες, η αγγλική ομάδα είχε έναν άξονα παικτών που δεν μπορούσαν (ήξεραν;) να αμυνθούν. Βούτυρο στο ψωμί για την καλύτερη επιθετική τριπλέτα εκτός Ισπανίας, η οποία στήθηκε μόλις με 27.500.000 ευρώ. Πόσο μάλλον όταν είχε να αντιμετωπίσει μόνο έναν Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, με τον Ζοζέ Μποσίνγκουα να κάνει χώρο μόλις στο 12' λόγω τραυματισμού σε ακόμα έναν... μη αμυντικό, στον Άσλεϊ Κόουλ.

Το σκηνικό είχε στηθεί. Δύο πράγματα έμεναν και το πρώτο ήταν να "μιλήσουν" τα "όπλα" του Βάλτερ Ματσάρι, ο οποίος δεν καθόταν στον πάγκο λόγω τιμωρίας από το ματς των ομίλων με τη Βιγιαρεάλ. Η έτερη συνθήκη ήταν να μην τους "προδώσει" κάποιος αμυντικός, μιας κι εκεί ακόμα πασχίζουν οι "παρτενοπέι". Η δεύτερη δεν τηρήθηκε κι ο Πάολο Καναβάρο έδωσε την ευκαιρία στον Χουάν Μάτα να πανηγυρίσει στο 27', κόντρα στη ροή του αγώνα.

Ο Πετρ Τσεχ κράτησε το μηδέν στην εστία του για ακόμα 11 λεπτά, μέχρι να έρθει ο κορυφαίος παίκτης του πρώτου ημιχρόνου, ο Λαβέτσι, να "σφραγίσει" την παρουσία του με το τέρμα της ισοφάρισης. Το σήμα της αντεπίθεσης είχε δοθεί, αυτό της έκστασης ήρθε στις καθυστερήσεις. Ο Καβάνι έχει σκοράρει με τα πόδια του, με το κεφάλι, ακόμα και με χτύπημα του "σκορπιού" και ήρθε η ώρα να προσθέσει τον ώμο του στα "φονικά" εργαλεία της δουλειάς. Το 2-1 ήρθε στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων και τα αποδυτήρια κάτω από τις... επαναστατημένες εξέδρες έγιναν βαριά για την αγγλική ομάδα.

Το δεύτερο μέρος άρχισε δίχως αλλαγές από τους 2 τεχνικούς (και τον ένα... βοηθό προπονητή). Τα σχέδια φανερώθηκαν από νωρίς. Οι γηπεδούχοι θα έπαιζαν το αγαπημένο τους παιχνίδι, αυτό της γάτας με το ποντίκι, οι φιλοξενούμενοι θα επιχειρούσαν να αξιοποιήσουν πιο σωστά τους τόσους επιθετικογενείς παίκτες που είχαν στην ενδεκάδα. Ένας από τους 2 θα έβγαινε κερδισμένος. Το ποιος, χρειάστηκε περίπου ένα 20λεπτο για να μαθευτεί.

Όχι πως οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν ευκαιρίες ή δεν απείλησαν τη Νάπολι, με τον Ντρογκμπά να δημιουργεί προβλήματα με τη δύναμή του και τον Μάτα να προωθείται σχεδόν δίπλα του για να εκμεταλλευτεί τη μάχη των... βουβαλιών. Ο Φλοράν Μαλουντά τους "τροφοδοτούσε" όσο ήταν δυνατό και κάπως έτσι τα νύχια των φιλάθλων στις εξέδρες ολοένα και μίκραιναν. Μέχρι που ο Καβάνι και ο Λαβέτσι αποφάσισαν να εκτονώσουν την αγωνία. Και στο 65', μία υποδειγματική αντεπίθεση με πρωταγωνιστές αυτούς τους δύο, κατέληξε στο 3-1 και σε ακόμα μεγαλύτερη κριτική για τις ανασταλτικές ικανότητες των Λονδρέζων.

Η είσοδος των Φρανκ Λάμπαρντ και Μικαέλ Εσιέν δεν "χρύσωσαν το χάπι" για τον Βίλας Μπόας. Όσο κι αν η Τσέλσι έκλεισε τους "παρτενοπέι" στα καρέ τους, δεν πήρε άλλο "δώρο" όπως στο πρώτο ημίχρονο. Η αντικατάσταση του Λαβέτσι με τον Μπλερίμ Τζεμαϊλί έφερε και νέο πρόσωπο στην αμυντική λειτουργία των Ιταλών, που αισθάνθηκαν ακόμα πιο ασφαλείς, παρά την πίεση των "μπλε".

Έφτασαν, δε, και πιο κοντά στο γκολ, με τον Κόουλ να διώχνει πάνω στη γραμμή πλασέ του Μάτζιο στο 81', το οποίο θα μπορούσε να τελειώσει σε εκείνο το σημείο την υπόθεση-πρόκριση. Η Τσέλσι κατάφερε να σώσει αυτό τουλάχιστον και σε 2 εβδομάδες στο "Στάμφορντ Μπριτζ" θα επιχειρήσει να ανατρέψει πλήρως την εις βάρος της εικόνα. Μέχρι τότε, ο Καβάνι και η παρέα του θα πανηγυρίζουν με την ψυχή τους ακόμα μία επιτυχία κόντρα σε αγγλική ομάδα, παρά τις ενστάσεις του... Γκάρι Νέβιλ (η εξήγηση στο live).

Κλειδί

Ο Αντρέ Βίλας Μπόας επέλεξε μία αλλοπρόσαλλη ενδεκάδα στο χειρότερο δυνατό ματς. Ήθελε να αφήσει το στίγμα του, με μία νίκη με τον δικό του τρόπο και τελικά το πλήρωσε με μία ήττα-μισό αποκλεισμό. Η κριτική που θα δεχθεί δικαιολογημένη και σε ένα ματς που είχε προαναγγελθεί δίχως αύριο σε περίπτωση ανεπιτυχούς αποτελέσματος, εκείνος ρίσκαρε κι έχασε. Απειρία; Πείσμα; Όπως και να 'χει, έκανε το κεφαλιού του και μάλλον χάνει το κεφάλι του...

MVP

Ο Λαβέτσι ήταν απίστευτα δραστήριος, έδωσε πάσες (κάτι που δεν συνηθίζει), σημείωσε 2 γκολ, ωστόσο ο Καβάνι ήταν εξίσου σημαντικός: σημείωσε το 2ο γκολ, έδωσε την ασίστ στο 3ο και έκανε μία κούρσα που τράβηξε 4 αντιπάλους, ώστε ο Λαβέτσι να ισοφαρίσει στο 1ο τέρμα.

Αδύναμος κρίκος

Η κριτική για τις δυνατότητες των αμυντικών της Τσέλσι ασκούνται από την αρχή της σεζόν. Ακόμα και ο Τζον Τέρι δεν ξεφεύγει από τον κανόνα, αν και τώρα απουσίαζε. Οπότε θα γλιτώσει μέρος όσων ακολουθήσουν, που θα κατακεραυνώνουν τον Λουίζ (ήδη... επικηρυγμένος) και τον Κέιχιλ (θα προστατευτεί κάπως λόγω εθνικότητας) και γενικότερα όλους όσους... αρνούνται πεισματικά να αμυνθούν στους "μπλε".

Νάπολι-Τσέλσι 3-1

News 24/7

24MEDIA NETWORK