Το προφίλ της Μάλαγα

Από την "αραβική άνοιξη" στα δισεπίλυτα οικονομικά προβλήματα. Το θαύμα της Μάλαγα μετατράπηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες σε εφιάλτη, με μοναδική διέξοδο την πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αντίπαλο του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ.

Malaga's players celebrates after winning the Spanish league football match Malaga CF vs Sporting Gijon on May 13, 2012 at Rosaleda stadium in Malaga.    AFP PHOTO/ JORGE GUERREROJorge Guerrero/AFP/GettyImages
Malaga's players celebrates after winning the Spanish league football match Malaga CF vs Sporting Gijon on May 13, 2012 at Rosaleda stadium in Malaga. AFP PHOTO/ JORGE GUERREROJorge Guerrero/AFP/GettyImages AFP/GETTY IMAGES

Το προφίλ

Όταν προ 10 μηνών το Contra.gr ανέλυσε την... αραβική άνοιξη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, είχε θέσει στο "μικροσκόπιο" και την περίπτωση της Μάλαγα. Μέλος της ιστορικής βασιλικής οικογένειας του Κατάρ και 3ος ξάδερφος του νυν Εμίρη, ο Αμπντουλάχ μπιν Νασέρ μπιν Αμπντουλάχ αλ Αχμέντ αλ Τανί έγινε ο πρώτος Άραβας που ενεπλάκη στα του ποδοσφαίρου της Primera Division. Fast forward και την ώρα της κλήρωσης των πλέι οφ του Champions League, ο προπονητής του συλλόγου, Μανουέλ Πελεγκρίνι, είχε τη 2η συνάντηση με τους εκπροσώπους του σεΐχη για να ξεκαθαρίσει το μέλλον του. Ουσιαστικά να... παρακαλέσει να καλυφθούν οι (υπέρογκοι) μισθοί που οφείλονται στους ποδοσφαιριστές και για να επιστρέψει η ηρεμία στο σύλλογο. Ειδάλλως, ο Χιλιανός προπονητής θα διαβεί κι αυτός την πόρτα της εξόδου, που έχει ανοίξει εδώ και λίγες εβδομάδες.

Η ομάδα της Ανδαλουσίας διασώθηκε από χρεοκοπία πέρυσι, όταν την εξαγόρασε ο ζάμπλουτος Άραβας. Οι αθλητικές επενδύσεις έπιασαν τόπο κι η Μάλαγα τερμάτισε 4η παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό από Ατλέτικο Μαδρίτης, Λεβάντε, Σεβίλλη και Αθλέτικ Μπιλμπάο. Στόχος ήταν, εντός λίγων ετών, η ομάδα να κοιτάξει στα μάτια το clasico, ωστόσο το Μάιο αποκαλύφθηκε το πρόβλημα που έκρυβαν επιμελώς οι ιθύνοντες κάτω από το χαλάκι: η αραβική στρόφιγγα είχε κλείσει. Οι παίκτες δεν λάμβαναν τους παχυλούς μισθούς τους και οι εξηγήσεις από το Κατάρ ήταν ξεκάθαρες: θα βάζουμε χρήματα, όταν ο σύλλογος μας αποφέρει χρήματα. Το μήνυμα εστάλη και μέσα σε λίγες εβδομάδες άρχισε η αποδόμηση του αξιόλογου συνόλου που έχτισαν Ζεσουάλδο Φερέιρα και Πελεγκρίνι. Τα μεγάλα "αστέρια" αναζητούν τρόπους να απεμπλακούν από το... american dream και τα πάντα είναι ρευστά, όσον αφορά στο μέλλον του συλλόγου.

Το προφίλ της Μάλαγα

Τι έκανε πέρυσι

Με 58.000.000 ευρώ μεταγραφικές δαπάνες, οι βλέψεις των Ανδαλουσιάνων ήταν -δικαίως- υψηλές. Ο Πελεγκρίνι είχε "δέσει" τα φημισμένα μεταγραφικά αποκτήματα (μεταξύ των οποίων οι Ρουντ φαν Νίστελροϊ, Σάντι Καθόρλα, Χοακίν, Γιόρις Ματάισεν, Ζερεμί Τουλαλάν, Μαρτίν Ντεμιτσέλις κ.ά.) και όταν αυτά άρχισαν να αποδίδουν κι εντός αγωνιστικών χώρων, η Μάλαγα δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Επιθετικό ποδόσφαιρο, καλό passing game, όπως κάθε σπουδαία ομάδα της Primera Division. Τα αποτελέσματα ήρθαν, ειδικά στο 2ο γύρο και η Μάλαγα, με 17-7-14 ρεκόρ και 54-53 τέρματα, τερμάτισε στην 4η θέση, μόλις 3 βαθμούς πίσω από τη Βαλένθια. Στο κύπελλο, είχε την ατυχία να κληρωθεί με τη Ρεάλ Μαδρίτης στη φάση των 16 και μετά από 2 ήττες (3-2 στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου", 1-0 στο "Ροζαλέδα", αποχαιρέτησε τη διοργάνωση.

Φέτος η σεζόν έχει αρχίσει με μία πλειάδα φιλικών και ανάμικτα αποτελέσματα. Τελευταίο εξ αυτών, το 3-3 απέναντι στον Ολυμπιακό στο γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης" κι ενώ είχε προηγηθεί η ήττα 2-0 από τη Γιουβέντους, όσον αφορά τα 2 πιο σπουδαία παιχνίδια, με την αναμέτρηση κόντρα στην Έβερτον (11/08) να έπεται.

Ο προπονητής

Ο Μανουέλ Πελεγκρίνι καλείται να διαχειριστεί ένα καράβι που βουλιάζει τούτη τη στιγμή. Μέχρι να διευθετήσει η ιδιοκτησία τις υποθέσεις της με τους παίκτες, η μεσολάβηση του πολύπειρου Χιλιανού μοιάζει μάταιη και έξω από τα νερά του. Στο αγωνιστικό σκέλος, όταν ο 58χρονος δημιουργός της καταπληκτικής Βιγιαρεάλ των 00s δεν αναλώνονταν σε διπλωματικές ενέργειες, παρέτασσε μία ομάδα σε σχηματισμό 4-2-3-1, η οποία προσπαθούσε να "πνίξει" τον αντίπαλο τόσο με την ομαδική δουλειά της στο χόρτο, όσο και με τα ταλέντα ορισμένων ποδοσφαιριστών της.

Όταν ο Πελεγκρίνι βρήκε την κατάλληλη σύνθεση και άφησε το σχήμα με 2 επιθετικούς όπου πάλευε να χωρέσει τα "αστέρια", βρήκε και την υγειά του με τον Βίλι Καμπαγέρο στο τέρμα (αναπληρωματικός του ο Κάρλος Καμενί), τον Χεσούς Γκάμεθ δεξιά, τους Ματάισεν και Ντεμιτσέλις στα στόπερ, τον Νάτσο Μονρεάλ που είναι στα πρόθυρα της εθνικής Ισπανίας αριστερά. Ο Τουλαλάν είχε ρόλο "σκούπας" στο κέντρο με τον Καθόρλα και τον Ντούντα να εναλλάσονται δίπλα του. Όταν ο Καθόρλα δεν ήταν στο κέντρο, έπαιζε δεξιά αντί του Χοακίν, ενώ αριστερά έπαιζε κυρίως ο ταλαντούχος Ισπανός Ίσκο, τον οποίο βολιδοσκοπεί η Άρσεναλ. Το rotation στο κέντρο ήταν διαρκές, με τους Έντσο Μαρέσκα, Ζούλιο Μπαπτίστα (που έχασε μεγάλο μέρος της σεζόν λόγω σοβαρού τραυματισμού), Σέμπα Φερνάντες, Ελισέου και Ντιέγο Μπουονανότε να "χτυπούν" κάποιες φορές την πόρτα της ενδεκάδας. Στην εμπροσθοφυλακή, ο Σαλομόν Ροντόν ήταν ο αδιαφιλονίκητος φορ του συλλόγου, ολοκληρώνοντας τη σεζόν ως πρώτος σκόρερ με 11 γκολ. Ακολούθως, ο Φαν Νίστελροϊ του έδινε ανάσε και ο Φερνάντες συνήθιζε να περνάει ως αλλαγή.

Το προφίλ της Μάλαγα

Το αστέρι

Με τους πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές να αποχωρούν ένας-ένας, η Μάλαγα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Το μέλλον των Τουλαλάν, Ίσκο, Ντεμιτσέλις και Ματάισεν δεν είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένο με το "Ροζαλέδα", αφού έχουν δώσει εντολή στους μάνατζέρ τους να εξετάσουν τις προτάσεις που έχουν στα γραφεία τους. Ως εκ τούτου, το βάρος για ακόμα μία χρονιά θα πέσει σε κάποιες παλιές "καραβάνες" του συλλόγου, όπως ο Γουέλινγκτον, ο Ντούντα κι ο Ελισέου, καθώς και στον Χοακίν, τον Ανδαλουσιάνο εκρηκτικό ακραίο επιθετικό, ο οποίος επέστρεψε στην πατρίδα του μετά την "περιπέτειά" του στη Βαλένθια, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο από πέρυσι, τόσο εντός αγωνιστικού χώρου, όσο και στις εκδηλώσεις της ομάδας. Με την αποχώρηση τόσων "αστέρων", το βάρος στην πλάτη του 31χρονου δεξιοπόδαρου Ισπανού αυξάνεται, όπως και τα λεπτά συμμετοχής που θα έχει στο βασικό σχήμα. Από εκεί και πέρα, πολλά θα κριθούν από το βαθμό προσαρμογής του Μπουονανότε, του 24χρονου ταλαντούχου Αργεντινού μεσοεπιθετικού, ο οποίος, όμως, δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το ψυχολογικό σοκ από το τροχαίο δυστύχημα που προκάλεσε το Δεκέμβριο του 2009 και στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 3 φίλοι του.

Το πάρε-δώσε

Πήρε: -

Έδωσε: Ρουντ φαν Νίστελροϊ (Ολλανδός, 36, επιθετικός, αποχώρησε από το ποδόσφαιρο), Έλντερ Ροσάριο (Πορτογάλος, 32, αμυντικός, ελεύθερος), Χάνι Λόπεθ (Ισπανός, 24, μέσος, ελεύθερος), Εντίνιο (Πορτογάλος, 30, επιθετικός, Ακαδέμικα δανεικός), Σάντρο Σίλβα (Βραζιλιάνος, 28, μέσος, Κρουζέιρο δανεικός), Ιβάν Γκονθάλεθ (Ισπανός, 24, αμυντικός, ελεύθερος), Ρούμπεν Μαρτίνεθ (Ισπανός, 28, τερματοφύλακας, Ράγιο Βαγεκάνο δανεικός), Τσάβι Τόρες Ισπανός, 25, μέσος, Χετάφε έναντι 400.000 ευρώ), Απόνιο (Ισπανός, 28, μέσος, Σαραγόσα έναντι 1.000.000 ευρώ), Σαλομόν Ροντόν (Βενεζουελάνος, 22, επιθετικός, Ρούμπιν Καζάν έναντι 10.000.000 ευρώ), Σάντι Καθόρλα (Ισπανός, 27, μέσος, Άρσεναλ έναντι 19.000.000 ευρώ)

Το ρόστερ

News 24/7

24MEDIA NETWORK