Το προφίλ της Μαρσέιγ

Η κάτοχος του θεσμού το 1993, με τα γνωστά επακόλουθα ελέω του σκανδάλου Μπερνάρ Ταπί, είναι η ομάδα που επιχείρησε να διαδεχθεί την αυτοκρατορία της Λιόν στη Ligue 1, αλλά απέτυχε.

Το προφίλ της Μαρσέιγ

Το 2009 η Μπορντό της στέρησε τον τίτλο, το 2010 η έλευση του Ντιντιέ Ντεσάμπ έφερε το πρώτο τρόπαιο στο "Βελοντρόμ" μετά από 17 άγονα χρόνια, ωστόσο το 2011 ήταν η ώρα της Λιλ, με τους Μασσαλούς να κυνηγούν, αλλά να μην φτάνουν ποτέ, όπως ο σκύλος την ουρά του. Ο Ντεσάμπ παραμένει στο "τιμόνι" του συλλόγου, που εδώ και περίπου 2 χρόνια μυρίζει "μπαρούτι". Παίκτες θέλουν να φύγουν, παίκτες τσακώνονται με τον προπονητή ή τη διοίκηση, αλλά πάντα ο σύλλογος με τους εξαιρετικά φανατικούς φιλάθλους παραμένει πρωταγωνιστής.

Τι έχει κάνει φέτος

Η φετινή σεζόν άρχισε με αμφίρροπα συναισθήματα για τη Μαρσέιγ. Στα καλοκαιρινά φιλικά κατέγραψε 2 νίκες (Βαν με 1-0, Μπέτις με 1-0) και 2 ήττες (Μονπελιέ με 1-0, Ουντινέζε με 2-1) και 1 τρόπαιο. Σε ένα παιχνίδι με συγκλονιστικό φινάλε, η Μαρσέιγ νίκησε 5-4 τη Λιλ στο γαλλικό σούπερ καπ, κατακτώντας τον τίτλο. Παρ' όλα αυτά, στις πρώτες 3 αγωνιστικές του πρωταθλήματος μετρά ισάριθμες ισοπαλίες κόντρα σε Σοσό (2-2), Οσέρ (2-2) και Σεντ Ετιέν και οι "μουρμούρες" έχουν αρχίσει.

Το πάρε-δώσε

Η Μαρσέιγ βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και το μεταγραφικό παζάρι δεν έχει ολοκληρωθεί για εκείνη ακόμη. Η πιο σημαντική αλλαγή είναι αυτή στα αμυντικά χαφ, όπου ο κουρασμένος πια Εντουάρντ Σισέ δίνει τη θέση του στον Αλού Ντιαρά για να στηρίξει τη "ραχοκοκκαλιά" του 4-3-3 του Ντεσάμπ. Από εκεί και πέρα, τα πανάκριβα συμβόλαια των Γκάμπριελ Χάιντσε και Ταγέ Ταϊουό δεν ανανεώθηκαν, ενώ η ενίσχυση βρέθηκε στα πρόσωπα των ταλαντούχων Μοργκάν Αμαλφιτανό (26χρονος μέσος), Νικολά Ενκουλού (21χρονος ακραίος μπακ χαφ) και των έμπειρων Τζιμί Τραορέ (παρών όταν ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τη Λίβερπουλ το 2004-2005), Τζενάρο Μπρατσιλιανό (τερματοφύλακας) και Ζερεμί Μορέλ (ακραίος μέσος). Όλα τα βλέμματα, όμως, θα στραφούν στην επόμενη μεταγραφική κίνηση που εν πολλοίς θα κρίνει τη σεζόν για το σύλλογο. Οι Λούτσο Γκονσάλες, Ματιέ Βαλμπιενά και Αντρέ Αγιού βρίσκονται στο "στόχαστρο" αρκετών ομάδων και οι 2 πρώτοι έχουν εκδηλώσει επιθυμία να αποχωρήσουν.

Τι να προσέξετε

Το ψηλό αμυντικό δίδυμο της Μαρσέιγ, ο Στεφάν Ντιαβαρά τωμ 188 εκατοστών και ο Στεφάν Μπια των 190 εκατοστών, σε συνδυασμό με την αλτικότητα του εξαιρετικού τερματοφύλακα Στιβ Μανταντά, καθιστούν απαγορευτική την οποιαδήποτε παρουσία αντιπάλου στην περιοχή της Μαρσέιγ. Εάν ο Ολυμπιακός θέλει να έχει τύχη κόντρα στους μόνιμους διεκδικητές του πρωταθλήματος Γαλλίας, θα πρέπει να βρει διέξοδο από τις πτέρυγες, ή με τρόπο τέτοιο που δεν θα περιλαμβάνει σέντρες και δυνατό παιχνίδι.

Το ρόστερ

News 24/7

24MEDIA NETWORK