Το προφίλ της Μονπελιέ

Η "πρωτάρα" του θεσμού, Μονπελιέ, με το ταλέντο στο ρόστερ και τον ιδιόρρυθμο πρόεδρο, που έκανε την απόλυτη έκπληξη πέρυσι στη Γαλλία και κατέκτησε τον τίτλο, αποτελεί το "γρίφο" του ομίλου για τον Ολυμπιακό.

Το προφίλ της Μονπελιέ

Το προφίλ

Από τη στιγμή που καμία γαλλική ομάδα δεν ήθελε τον περσινό τίτλο της Ligue 1, η Μονπελιέ εμφανίστηκε, κατέκτησε το "παρθενικό" πρωτάθλημα της ιστορίας της και τώρα έχει να κάνει με πράγματα πολύ έξω από τα νερά της. Κάπως έτσι συνοψίζεται η ιστορία της "σταχτοπούτας" του θεσμού, η οποία πέρυσι σήκωσε το πρώτο τρόπαιο μετά το κύπελλο του 1990, προερχόμενη από μία σεζόν όπου είχε τερματίσει στη 14η θέση. Πέρυσι, ως είθισται στη Ligue 1, ήταν ο "λαγός" για την κούρσα των "ισχυρών" του γαλλικού πρωταθλήματος, αλλά καμία ομάδα δεν αποφάσιζε να κάνει το άλμα. Όσο περνούσε ο καιρός, αυτή η ποδοσφαιρική κωμόπολη των 250.000 κατοίκων που ανέδειξε τον πρώην αρχηγό και ομοσπονδιακό τεχνικό της Γαλλίας, Λοράν Μπλαν, άρχισε να πιστεύει στις δυνατότητές του κι έχοντας το πιο "καυτό πιστόλι" της κατηγορίας, τον Ολιβιέ Ζιρού, έφτασε μέχρι την υλοποίηση του ονείρου. Μία χρονιά που δεν πρόκειται να επαναληφθεί, όταν το μπάτζετ εξακολουθεί να βρίσκεται στο 1/7 ή στο 1/10 από τις γνωστές διεκδικήτριες του τίτλου, όσο κι αν ο ιδιόρρυθμος πρόεδρος του συλλόγου, Λουί Νικολέν, αποκαλεί δημόσια "μαλ..." τους παίκτες του όταν δεν παίζουν καλά, ή βάφει... ουράνιο τόξο τα μαλλιά του μετά από επιτυχίες.

Πώς παίζει

Ο Ρενέ Ζιράρ γνωρίζει μέχρι που φτάνουν τα πόδια της Μονπελιέ και φροντίζει να μην ξεπερνούν το "πάπλωμα". Η περσινή επιτυχία οφείλεται εν πολλοίς στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η ομάδα το "μαραθώνιο", αναζητώντας μέσω του 4-2-3-1 το γκολ εκείνο που θα της έδινε πλεονέκτημα στο πλαίσιο ενός 90λέπτου και που θα άλλαζε τα πλάνα του αντιπάλου. Καθ' αυτόν τον τρόπο, η Μονπελιέ πολλές φορές "χτυπούσε" σαν κόμπρα κι εκμεταλλευόταν τα κενά του εχθρού, ώστε να σημειώσει κι άλλα τέρματα και να διασφαλίσει τα θετικά αποτελέσματα. Η παρουσία του Ζιρού, που τερμάτισε στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ με 21 γκολ, μαζί με το Νενέ της Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά με λιγότερα πέναλτι, καθώς και του 22χρονου ταχύτατου Μαροκινού Γιουνές Μπελχαντά από πίσω του, έσβηνε τον εκτελεστικό "πονοκέφαλο" του Γάλλου τεχνικού, που έδινε το μεγαλύτερο βάρος των σκέψεών του στην άμυνα. Η Μονπελιέ (ήτοι οι Ζοφρουά Ζουρντρέν, Γκάρι Μποκαλί, Μαπού Γιανγκά Εμπιουά, Ίλτον και Ανρί Μπεντιμό σε τέρμα και τετράδα άμυνας) κράτησε το μηδέν σε 17 ματς πρωταθλήματος και δέχθηκε μόλις 34 (κορυφαία αμυντική επίδοση μαζί με Τουλούζ) όλη τη σεζόν. Τζαμέλ Σαΐχί και Μάρκο Εστράδα υπήρξαν ασπίδα της άμυνας και θα παραμείνουν και φέτος, ενώ ο Τζον Ουτακά από αριστερά συνεπικουρούσε στα επιθετικά καθήκοντα της ενδεκάδας. Δεξιά, Σουλεϊμάν Καμαρά και Ζοφρουά Ντερνίς μοιράστηκαν τις συμμετοχές, με το Γάλλο να αποχωρεί φέτος για τη Μπρεστ.

Τι έχει κάνει

Το "μεθύσι" τίτλου δεν έχει σβήσει ακόμα. Φυσικά η παραχώρηση έναντι 12.000.000 ευρώ του Ζιρού στην Άρσεναλ (με την οποία κληρώθηκε στον ίδιο όμιλο) έπαιξε το ρόλο της, έστω κι αν αποκτήθηκε αντικαταστάτης (Εμάνουελ Ερέρα). Η ισοπαλία στην πρεμιέρα κόντρα στην Τουλούζ κι οι 2 ήττες που ακολούθησαν από Λοριάν εκτός και Μαρσέιγ εντός έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους "κόλπους" της ομάδας, με τον Ζιράρ να αναζητεί την περσινή ταυτότητα με "αλχημείες" στο κέντρο (Μπενζαμέν Σταμπουλί, Ρεμί Καμπελά, Ρομέν Πιτό τα πρόσωπα που δοκιμάζονται).

Τι να προσέξει ο Ολυμπιακός

Η 2η σεζόν μετά από μία αναπάντεχη αποτυχία σαφώς και είναι πιο δύσκολη. Η Ολυμπιακός πρέπει να επωφεληθεί από αυτό το hangover και να "πλήξει" τους Γάλλους μέσα από την εμπειρία που διαθέτει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Το μεγάλο ατού των "ερυθρολεύκων" είναι τα "γαλόνια" που έχουν αποκτήσει στο θεσμό και μπορούν να κάμψουν οποιοδήποτε αμυντικό σύστημα κι αν επιλέξουν οι πρωταθλητές Γαλλίας. Το μεγάλο εμπόδιο των νταμπλούχων Ελλάδας αναμένεται να είναι 2 ποδοσφαιριστές: ο 23χρονος στόπερ Γιανγκά Εμπιουά (ο οποίος πωλείται με 20.000.000 ευρώ κατά Νικολέν) κι ο Μπελαντά, που είναι ικανός να απασχολήσει ολόκληρη την αμυντική τετράδα του Ολυμπιακού, με την παράλληλη κίνηση που κάνει προς τα άκρα.

Το προφίλ της Μονπελιέ

Οι μεταγραφές

Πήρε: Εμανουέλ Ερέρα (Ουνιόν Εσπανιόλα, 2.500.000€, Αργεντινή, 25, Ε), Ντανιέλ Κονγκρέ (Τουλούζ, 5.000.000€, Γαλλία, 27, Α), Αντονί Μουνιέ (Νις, 3.500.000€, Γαλλία, 24, Ε), Γκαετάν Σαρμπονιέ (Ανζέ, 1.500.000€, Γαλλία, 23, Μ), Γκιλιόμ Λεγκρά (Μαρτίγκ, επιστροφή από δανεισμό, Γαλλία, 22, Μ), Ζονάς Μαρτίν (Αμιάν, επιστροφή από δανεισμό, Γαλλία, 22, Μ), Μπενγκαλί Φοντέ Κοϊτά (Λανς, επιστροφή από δανεισμό, Γαλλία, 21, Μ), Αντριάν Κουλόμ (Βαν, επιστροφή από δανεισμό, Γαλλία, 21, Μ), Τεντί Μεζάγκ (Μαρτίγκ, επιστροφή από δανεισμό, Γαλλία, 22, Α)

Έδωσε: Ολιβιέ Ζιρού (Άρσεναλ, 12.000.000€, Γαλλία, 25, Ε), Γκρεγκορί Λακόμπ (Κλερμόν, ελεύθερος, Γαλλία, 30, Α), Ζοφρουά Ντερνίς (Μπρεστ, ελεύθερος, Γαλλία, 31, Α)

Το ρόστερ

News 24/7

24MEDIA NETWORK