Το προφίλ της Ντόρτμουντ

Τη σεζόν 2010-2011 κατέρριψε όλα τα ρεκόρ, αποκαθηλώνοντας την Μπάγερν Μονάχου με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο.

Το προφίλ της Ντόρτμουντ

Βασισμένη σε μία φουρνιά νεαρών, απύθμενα ταλαντούχων παικτών που δεν γεμίζουν το μάτι σε κανένα, κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα μετά το 2002 με 7 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Λεβερκούζεν και 10 από τους Βαυαρούς, αλλά έχοντας "σβήσει" τη μηχανή στις τελευταίες 6-7 αγωνιστικές.

Ο Γίργκεν Κλοπ έκανε θαύματα μέσα σε 2 χρόνια, παραλαμβάνοντας μία ομάδα που μοχθούσε να αρπάξει ένα ευρωπαϊκό "εισιτήριο" και τη μετέτρεψε στην κυρίαρχη δύναμη του συνεχώς αναπτυσσόμενου γερμανικού ποδοσφαίρου.

Τι έχει κάνει φέτος

Η χρονιά άρχισε με το... αριστερό για τους Βεστφαλούς, οι οποίοι είχαν μία αδιάφορη παρουσία στα φιλικά προετοιμασία και στο πρώτο σημαντικό παιχνίδι της σεζόν απέτυχαν και μάλιστα απέναντι στην "αιώνια" αντίπαλο στην κοιλάδα του Ρουρ, τη Σάλκε. Το χαμένο σούπερ καπ στα πέναλτι δεν πτόησε το συγκρότημα του Κλοπ, ούτε η (γνωστή και αναμενόμενη εδώ και μήνες) αποχώρηση του ηγέτη της ομάδας, Νούρι Σαχίν. Οι 2 νίκες στις 3 πρώτες αγωνιστικές της Bundesliga (3-1 το Αμβούργο, 2-0 τη Νυρεμβέργη) φανέρωσαν δείγματα του περσινού, ακαταμάχητου παιχνιδιού και η εκτός έδρας ήττα με 1-0 από τη Χόφενχαϊμ απλώς προσγείωσε όσους περίμεναν εξ αρχής χρονιά απαράλλαχτη με την περσινή.

Το πάρε-δώσε

Ο κορυφαίος παίκτης των πρωταθλητών Γερμανίας της περσινής σεζόν είχε έρθει η ώρα να αποχαιρετήσει το Ντόρτμουντ, όπου διέμενε από τα 12 χρόνια του. Η πώλησή του στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 10.000.000 ευρώ ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να χαρίσει στην Μπορούσια μετά το πρωτάθλημα και με αυτά τα χρήματα οι Βεστφαλοί αγόρασαν τον εν δυνάμει αντικαταστάτη του, τον επίσης τουρκικής καταγωγής Ιλκάι Γιουντογκάν και τον μεσοεπιθετικό Ιβάν Πέρισιτς. Η αποχώρηση των Ντεντέ, Τάμας Χάιναλ και Ντίμιταρ Ρανγκέλοφ μείωσαν στα 24,5 χρόνια τον μέσο όρο ηλικίας και η επάνοδος στην ενεργό δράση του μεσοεπιθετικού Σίντζι Καγκάβα, της αποκάλυψης της περσινής σεζόν, μοιάζει με μεταγραφή, αφού ο Ιάπωνας είχε χάσει το δεύτερο μισό της χρονιάς, αφού έσπασε το πόδι του στο Κύπελλο Εθνών Ασίας.

Τι να προσέξετε

Η σωστή απάντηση θα μπορούσε να είναι ο πανούργος και οξύθυμος (πολλά highlights καυγάδων του με διαιτητές) προπονητής, Γίργκεν Κλοπ. Ή το next-big-thing του γερμανικού ποδοσφαίρου, ο 18χρονος μεσοεπιθετικός Μάριο Γκέτσε, για τον οποίο ο Φραντς Μπεκενμπάουερ δήλωσε πως στις κινήσεις θυμίζει Λιονέλ Μέσι. Η αξιοζήλευτη ομοιογένεια που υπάρχει στο νεανικό σύνολο των Βεστφαλών και που αποτέλεσε το μυστικό της περσινής επιτυχίας. Παρ' όλα αυτά, η πιο politically correct απάντηση είναι το γήπεδο, το "Signal Iduna Park", όπως είναι γνωστό πλέον λόγω χορηγού. Χωράει 80.000 θεατές και είναι μονίμως γεμάτο τα τελευταία χρόνια, από το πιο φανατικό κοινό της χώρας. Η Ντόρτμουντ, εξάλλου, βρίσκεται πάντα στην κορυφή των ομάδων του κόσμου με τον υψηλότερο μέσο όρο προσέλευσης στο γήπεδό της και ως εκ τούτου μιλάμε εμπράκτως για μία "καυτή" έδρα που έναντι αντιτίμου 5 και 10 ευρώ στηρίζει και ωθεί διαρκώς την ομάδα.

Το ρόστερ

News 24/7

24MEDIA NETWORK