Το προφίλ της Σάλκε

Με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο να ηγείται της ανασταλτικής λειτουργίας, η ημιφιναλίστ του 2010 επιθυμεί να αποδείξει ότι Γερμανία είναι κάτι παραπάνω από Μπάγερν Μονάχου και Ντόρτμουντ.

Το προφίλ της Σάλκε

Το προφίλ

Το 2009-2010 χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η χειρότερη ημιφιναλίστ που εμφανίστηκε ποτέ στο θεσμό, μετά τις ήττες με κατεβασμένα χέρια με 2-0 και 4-1 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Παρ' όλα αυτά, ο γερμανικός σύλλογος που έχει συνδυάσει το όνομά του με αποτυχίες στο τελευταίο λεπτό, μετέτρεψε αυτήν την πορεία σε θεμέλιο για μία νέα αρχή. Επέστρεψε στο προσκήνιο της Bundesliga και μπορεί την επόμενη χρονιά να τερμάτισε στην 14η θέση, η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από το Χουμπ Στέφενς και οι... συντελεστές της UEFA την έφεραν στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Μπορεί να βρίσκεται ένα σκαλί κάτω από τις Ντόρτμουντ και Μπάγερν Μονάχου στη Γερμανία, ωστόσο η κυπελλούχος του 2011 την περσινή σεζόν προέβαλε αντίσταση μέχρι τέλους, προσπέρασε την Γκλάντμπαχ στην 3η θέση και κέρδισε απευθείας "εισιτήριο" για τους ομίλους και υπενθύμισε πως παραμένει μία υπολογίσιμη δύναμη του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Πώς παίζει

Η έδρα αποτελεί το προπύργιο της γερμανικής ομάδας, η οποία έχοντας τον Κλάας Γιαν Χούντελααρ έτοιμο να σκοράρει κατά ριπάς σε κάθε διοργάνωση, επαναπαύεται στα τέρματα που θα σημειώσει, αψηφώντας εκείνα που θα δεχθεί. Ο Ολλανδός τεχνικός επιλέγει κι αυτός το σύστημα της δεκαετίας, το 4-2-3-1, με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο να παίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία του συλλόγου. Ο Έλληνας αμυντικός, ο οποίος φαίνεται πως θα παραμείνει στην ομάδα παρά την προσφορά 18.000.000 ευρώ από τη Ζενίτ, συνθέτουν απαράλλαχτο δίδυμο με τον Ζόελ Ματίπ στα στόπερ, αφήνοντας εκτός τον διεθνή Γερμανό Μπένεντικτ Χέβεντες, ενώ οι Ατσούτο Ουτσίντα και Κρίστιαν Φουχς διασκελίζουν το γήπεδο αριστερά και δεξιά τους. Στο κέντρο, ο Τζερμέιν Τζόουνς προστατεύει την άμυνα, ο Λιούις Χόλτμπι οργανώνει κι ο Ραούλ βοηθούσε τη διασύνδεση της μεσαίας γραμμής με την επίθεση. Όσο για τα άκρα, ο Τζέφερσον Φαρφάν από δεξιά διατηρεί το συναγωνισμό με τον Τσινέντου Ομπάσι (ήταν δανεικός κι αποκτήθηκε από τη Χόφενχαϊμ) κι ο ταλαντούχος 18χρονος διεθνής Γερμανός Γιούλιαν Ντράξλερ από αριστερά πρέπει να φοβάται τον Τρανκουίλο Μπαρνέτα. Αστερίσκος, η επικείμενη έλευση του Ιμπραχίμ Αφελάι, που μπορεί να μεταβάλει τις ισορροπίες.

Τι έχει κάνει

Το επίσημο δείγμα της φετινής σεζόν περιορίζεται σε 2 παιχνίδια, ένα για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου Γερμανίας και ένα για την Bundesliga. Απέναντι στη Σάαρμπρικεν, με 2 κατηγορίες να χωρίζουν τους 2 συλλόγους, η Σάλκε επιβλήθηκε 5-0 εκτός έδρας, κάνοντας "πάρτι" κυρίως από τον άξονα και με ψηλές μπαλιές απέναντι σε έναν αδύναμο αντίπαλο. Κόντρα στο Ανόβερο, επίσης εκτός έδρας, ο πήχυς ανέβηκε και το 2-2 κρίνεται ως θετικό για πρεμιέρα.

Τι να προσέξει ο Ολυμπιακός

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος δεν αποτελεί τον παίκτη που ουσιαστικά... άδειασαν οι "ερυθρόλευκοι" προ ετών, αλλά ο κορυφαίος Έλληνας αμυντικός τούτη τη στιγμή. Αυτό μπορεί να είναι γνωστό στο λιμάνι, αλλά αυτό που ουδείς γνωρίζει είναι ποια θα είναι η κατάσταση ακριβώς μπροστά του. Ο Στέφενς δεν το χρησιμοποιεί ως αμυντικό μέσο (όπως έκανε ο Φέλιξ Μάγκατ), αλλά πήρε το Ρόμαν Νόισταντερ από την Γκλάντμπαχ για να κάνει αυτήν τη δουλειά. Εάν ο 24χρονος Γερμανός δεν ανταπεξέρθει στις αυξημένες απαιτήσεις κι αν οι Ουτσίντα, Φουχς και ο τερματοφύλακας Λας Ούνερσταλ δεν έχουν βελτιωθεί τους 3 μήνες του καλοκαιριού, οι "ερυθρόλευκοι" έχουν τρόπους να "χτυπήσουν" μία ευάλωτη άμυνα. Πολύ δύσκολα, όμως, θα καταφέρουν να περιορίσουν μία επίθεση που μπορεί να στηριχθεί τόσο στην ταχύτητα των επιτιθέμενων πλην Χούντελααρ για παιχνίδι αντεπιθέσεων, όσο και στο ύψος του Ολλανδού φορ για παιχνίδι με σέντρες.

Το προφίλ της Σάλκε

Οι μεταγραφές

Πήρε: Τρανκουίλο Μπαρνέτα (Λεβερκούζεν, ελεύθερος, Ελβετία, 27, Μ), Ρόμαν Νόισταντερ (Γκλάντμπαχ, ελεύθερος, Γερμανία, 24, Μ), Βασίλης Πλιάτσικας (Ντούισμπουργκ, επιστροφή από δανεισμό, Ελλάδα, 24, Μ), Έντου (Μπεσίκτας, επιστροφή από δανεισμό, Βραζιλία, 30, Μ)

Έδωσε: Αλεξάντερ Μπαουμγιόχαν (Κάιζερσλαουτερν, ελεύθερος, Γερμανία, 25, Μ), Λεβάν Κένια (Καρπάτι Λβιβ, ελεύθερος, Γεωργία, 21, Μ), Αντρέας Βίγκελ (Άουε, ελεύθερος, Γερμανία, 20, Μ), Φίλιπ Χόφμαν (Πάντερμπορν, δανεισμός, Γερμανία, 19, Μ), Τιμ Χούγκλαντ (Στουτγκάρδη, δανεισμός, Γερμανία, 27, Α), Πέτερ Κλούγκε (Χέρτα, 250.000€, Γερμανία, 31, Μ), Ραούλ (Αλ Σαντ, ελεύθερος, Ισπανία, 35, Ε), Ματίας Σόμπερ (αποσύρθηκε, Γερμανία, 36, Τ), Χανς Σαρπέι (αποσύρθηκε, Γκάνα, 36, Α)

Το ρόστερ

News 24/7

24MEDIA NETWORK