Μπενφίκα-Ζενίτ 2-0

Η Μπενφίκα έκανε μόνη της παιχνίδι απέναντι σε μία Ζενίτ που δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του 3-2 του πρώτου αγώνα, νίκησε 2-0 με γκολ στο τέλος των 2 ημιχρόνων και προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Champions League.

Benfica's Uruguayan defender Maxi Pereira celebrates with team mates after scoring a goal against FC Zenit Satin-Petersbourg during a Champions League round of 16 football match at the Luz Stadium in Lisbon on March 6, 2012. AFP PHOTO/ PATRICIA DE MELO MOREIRA (Photo credit should read PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP/Getty Images)
Benfica's Uruguayan defender Maxi Pereira celebrates with team mates after scoring a goal against FC Zenit Satin-Petersbourg during a Champions League round of 16 football match at the Luz Stadium in Lisbon on March 6, 2012. AFP PHOTO/ PATRICIA DE MELO MOREIRA (Photo credit should read PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΓΩΝΑ

Γήπεδο: Λουζ

Διαιτητής: Χ. Γουέμπ Βοηθοί: Μ. Μάλαρκι, Στ. Τσάιλντ

4ος Διαιτητής: Μ. Ντιν Βοηθοί περιοχής: Μ. Άτκινσον, Μ. Κλάτενμπεργκ

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

Μπενφίκα (Ζέσους): Αρτούρ, Περέιρα, Λουισάο, Ζαρντέλ, Έμερσον, Γκαρθία, Σέζαρ, Βίτσελ, Ροδρίγο (62' Νολίτο), Γκαϊτάν (72' Μάτιτς), Καρντόσο (80' Ολιβέιρα)

Ζενίτ (Σπαλέτι): Μαλαφέεφ, Ανιούκοφ (53' Ανιουκόφ), Κρισίτο, Λόμπαερτς, Χούμποτσαν, Σιρόκοφ, Ντενίσοφ, Μπιστρόφ (46' Λάζοβιτς), Ζιριάνοφ (70' Φαϊζούλιν), Σεμάκ, Κερζάκοφ

Σκόρερ: 45+1' Περέιρα, 93' Ολιβέιρα

Κίτρινες κάρτες: 15' Γκαρθία, 93' Ολιβέιρα / 5' Ανιουκόφ, 68' Ντενίσοφ

Δείτε εδώ το live των αγώνων Άρσεναλ-Μίλαν και Μπενφίκα-Ζενίτ.

Εικόνα αγώνα

Αν ο Λουτσιάνο Σπαλέτι είχε να περηφανευτεί για κάτι σε όλη αυτήν την πορεία της Ζενίτ, ήταν η επιθετική λειτουργία της, τουλάχιστον στο δημιουργικό κομμάτι. Αυτή δεν ήταν τόσο απαραίτητη στον επαναληπτικό του "Λουζ", όπου οι Ρώσοι έπρεπε απλώς να κρατήσουν το 3-2 του 1ου αγώνα απέναντι στην Μπενφίκα. Οι Λουζιτανοί έψαχναν μόνο 1 γκολ και γι' αυτό δεν εφήρμοσαν σύστημα "πυρ κατά βούληση".

Συγκρατημένες γαρ, οι 2 ομάδες δεν προσέφεραν ιδιαίτερο θέαμα. Κάποια μακρινά σουτ δίχως τύχη, ο έλεγχος του ρυθμού να περνάει από τη μία στην άλλη σαν χειροβομβίδα κι ένα 1ο ημίχρονο με λίγα σημεία αναφοράς. Ένα εξ αυτών, η αδυναμία των φιλοξενουμένων να βρουν χώρους σε αντίθεση με το 1ο παιχνίδι, με συνέπεια να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των τελικών προσπαθειών. Η Μπενφίκα, όμως, ήταν αυτή που αναζητούσε το γκολ κι αυτή που εν τέλει το βρήκε στις καθυστερήσεις του 1ου μέρους, με τον Μάξι Περέιρα.

Ο Σπαλέτι σήμανε επίθεση κι έριξε στο 2ο μέρος τον Ντάνκο Λάζοβιτς. Η επιρροή του Σέρβου επιθετικού μηδαμινή, με τους Ρώσους να μην αντιλαμβάνονται πως αποκλείονται με αυτό το σκορ και να περιμένουν υπομονετικά κάποιο λάθος-"δώρο" των γηπεδούχων. Κάτι τέτοιο δεν ήρθε κι όταν η Μπενφίκα έπαιρνε την κατοχή της μπάλας, οι γρήγοροι Περέιρα, Άξελ Βίτσελ και (αργότερα) Νέλσον Ολιβέιρα έβγαιναν σε επικίνδυνες αντεπιθέσεις. Ο Βιάτσεσλαβ Μαλαφέεφ δοκιμάστηκε πολύ περισσότερο από τον Αρτούρ Μοράες κι οι αλλαγές των 2 προπονητών στη συνέχεια δεν μετέβαλαν τα δεδομένα. Η Ζενίτ έδειχνε να αποδέχεται την ήττα της, μέχρι που στο 93ο λεπτό ο Ολιβέιρα έβαλε το τελευταίο "καρφί" στον τάφο, γράφοντας το 2-0, στο ντεμπούτο του στο θεσμό.

Κλειδί

Η ακατανόητη στάση των παικτών της Ζενίτ στο 2ο ημίχρονο προσέφερε στην Μπενφίκα την ευκαιρία να "ροκανίσει" το χρόνο και να δημιουργήσει ευκαιρίες για να "τελειώσει" το ματς. Οι Ρώσοι απλά γύριζαν την μπάλα μέχρι να τη χάσουν κι ακολούθως έβλεπαν τους αντιπάλους τους να αναπτύσσονται σχεδόν ανενόχλητοι...

MVP

Ο Άξελ Βίτσελ έκανε τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο, παίζοντας ανάμεσα σε κέντρο κι επίθεση. Έκανε τα περισσότερα κλεψίματα μετά τους Περέιρα και Λουισάο, έβγαλε τις περισσότερες πάσες, είχε τη μεγαλύτερη ακρίβεια στις μεταβιβάσεις του, έβγαλε τις περισσότερες κομβικές μπαλιές, είχε το σουτ από το οποίο προήλθε το 1ο γκολ (και το τακουνάκι που ουσιαστικά αποτέλεσε ασίστ) κι έχασε κι άλλες ευκαιρίες. Ο μοναδικός υποψήφιος γι' αυτήν την κατηγορία.

Αδύναμος κρίκος

Ο Σπαλέτι έκρινε πως ο Λάζοβιτς θα κάνει τη διαφορά στο 2ο μέρος, βγάζοντας έναν (σχεδόν αδιάφορο) Μπιστρόφ. Η αλλαγή αυτή έκανε μισό καλό, αφού ναι μεν ξεφορτώθηκε έναν παίκτη με κακή απόδοση, αλλά έχασε ολοκληρωτικά το κέντρο και με τους Ρώσους να αποτυγχάνουν να δημιουργήσουν απέναντι σε πολυπρόσωπη και συμπαγή άμυνα των Πορτογάλων, μοναδική λογική εξέλιξη ήταν το γκολ να έρθει για την Μπενφίκα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK