Από τους Σέρβους στους... γούρικους Κροάτες ο Ολυμπιακός!

Δύο χρόνια μετά τις νικηφόρες μάχες με την Ντίναμο Ζάγρεμπ, ο Ολυμπιακός βρίσκει ξανά στο δρόμο τους Κροάτες, αυτή τη φορά με φόντο τους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League!

Ivan Krstanovic of HNK Rijeka of Croatia celebrates scoring against Ferencvaros of Hungary during their soccer Europe League qualifying 2nd round 2nd leg soccer match against Ferencvaros of Hungary in Puskas Ferenc Stadium in Budapest, Hungary, Thursday July 24, 2014. (AP Photo/MTI, Tibor Illyes)
Ivan Krstanovic of HNK Rijeka of Croatia celebrates scoring against Ferencvaros of Hungary during their soccer Europe League qualifying 2nd round 2nd leg soccer match against Ferencvaros of Hungary in Puskas Ferenc Stadium in Budapest, Hungary, Thursday July 24, 2014. (AP Photo/MTI, Tibor Illyes) AP

Το έχει η... μοίρα του φέτος του Ολυμπιακού να συναντά (και να καλείται να αποκλείσει) εκπροσώπους της γιουγκοσλαβικής σχολής στο δρόμο προς τους ομίλους του Champions League, εκεί όπου πέρυσι δεν κατάφερε να δηλώσει "παρών" ελέω Χάποελ Μπερ Σεβά.

Έτσι μετά το εμπόδιο της πρωταθλήτριας Σερβίας Παρτίζαν που κατάφερε να υπερπηδήσει με συνολικό σκορ 5-3 υπέρ του σε δύο παιχνίδια, τώρα η ομάδα του Μπέσνικ Χάσι καλείται να πετάξει εκτός συνέχειας την Ριέκα, μία σαφώς επικίνδυνη αντίπαλο (προτιμότερες ασφαλώς Αστάνα ή Μάριμπορ) η οποία πάντως υστερεί στο κομμάτι "εμπειρία" στην Ευρώπη.

Πρόκειται ουσιαστικά για την τρίτη πιο επιτυχημένη ομάδα στην Κροατία, αφού βρίσκεται στη σκιά των Ντίναμο Ζάγκρεμπ και Χάιντουκ (η παραδοσιακό της "εχθρός") ενώ πέρυσι κατάφερε να γράψει ιστορία αφού μετά από 2 Κύπελλα Γιουγκοσλαβίας και 4 Κύπελλα Κροατίας, στέφθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια εντός συνόρων.

Για να φτάσει βέβαια μέχρι τα πλέι οφ του Champions League, η ομάδα του Ματίαζ Κεκ (ο Σλοβένος είναι μακροβιότερος τεχνικός στην ιστορία της, στο τιμόνι της από τις 27 Φεβρουαρίου 2013 ενώ τον Ιούνιο υπέγραψε νέο τριετές συμβόλαιο) έχει δώσει ακόμα περισσότερα ματς σε σύγκριση με τους Πειραιώτες, αφού συμμετείχε τόσο στον 2ο όσο και στον 3ο προκριματικό.

Miral Samardzic, right, of HNK Rijeka of Croatia celebrates scoring with teammates during their soccer Europe League qualifying 2nd round 2nd leg soccer match against Ferencvaros of Hungary in Puskas Ferenc Stadium in Budapest, Hungary, Thursday July 24, 2014. (AP Photo/MTI, Tibor Illyes)
Miral Samardzic, right, of HNK Rijeka of Croatia celebrates scoring with teammates during their soccer Europe League qualifying 2nd round 2nd leg soccer match against Ferencvaros of Hungary in Puskas Ferenc Stadium in Budapest, Hungary, Thursday July 24, 2014. (AP Photo/MTI, Tibor Illyes) AP

Αρχικά απέκλεισε τους The New Saints από την Ουαλία κάνοντας το "2 στα 2" (2-0 εντός, 5-1 εκτός) ενώ στη συνέχεια έριξε στο καναβάτσο την αυστριακή Ζάλτσμπουργκ με δύο ισοπαλίες (1-1 εκτός, 0-0 εντός), γεγονός που θα πρέπει να έχει στην "μπρίζα" τον Ολυμπιακό ενόψει των δύο μεταξύ τους αγώνων (πρώτος στον Πειραιά 15 ή 16 Αυγούστου, η ρεβάνς μία εβδομάδα μετά στην Κροατία).

Η συνολική αξία του ρόστερ της (ακριβότερος παίκτης θεωρείται ο δεξιός μπακ Στέφαν Ριστόφσκι με 2.500.000 ευρώ) ανέρχεται στα 24.100.000 ευρώ σύμφωνα με το Transfer Markt, νούμερο που απέχει παρασάγγας από τα 78.900.000 ευρώ που κοστίζει συνολικά το ρόστερ των πρωταθλητών Ελλάδας.

Τι άλλο μπορούμε να κρατήσουμε ως μία πρώτη "ανάγνωση" για το τελευταίο εμπόδιο του Ολυμπιακού στο δρόμο προς τους ομίλους; Έχει ως έδρα το "Stadion Rujevica" που είναι χωρητικότητας 8,279 θεατών, ιδρύθηκε το 1946 ενώ χρώματά της είναι το άσπρο και το μπλε.

Το σίγουρο πάντως είναι πως η Κροατία φέρνει ευχάριστες θύμησες στον Ολυμπιακό καθώς πριν δύο χρόνια (σεζόν 2015-16) πανηγύρισε δύο νίκες σε ισάριθμα ματς στους ομίλους του Champions League απέναντι στην Ντίναμο Ζάγκρεμπ (1-0 εκτός με Ιντέγε και 2-1 εντός με ανατροπή και δις σκόρερ τον Πάρντο) ενώ με την ίδια ομάδα, τότε ως Κροάσια Ζάγκρεμπ, είχε καλά αποτελέσματα στο δρόμο προς τους "8" του CL τη σεζόν 1998-99.

Στο Ολυμπιακό Στάδιο είχε νικήσει 2-0 με γκολ των Αλεξανδρή και Γκόγκιτς ενώ στην Κροατία είχε αποσπάσει "χρυσό" 1-1 (τον είχε στείλει στα προημιτελικά) με κεφαλιά-ψαράκι του Στέλιου Γιαννακόπουλου!

ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ 2-1

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΚΡΟΑΣΙΑ ΖΑΓΚΡΕΜΠ 2-0

ΚΡΟΑΣΙΑ ΖΑΓΚΡΕΜΠ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1

Διαβάστε για το who is who της Ριέκα μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Ολυμπιακού:

Τη νταμπλούχο Κροατίας Ριέκα, θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός, στη φάση των πλέι οφ του UEFA Champions League. Αυτό θα είναι και το τελευταίο «εμπόδιο», που θα πρέπει να ξεπεράσουν οι «ερυθρόλευκοι», για να επιστρέψουν πάλι εκεί που ανήκουν. Δηλαδή, στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ας ρίξουμε μια πρώτη γρήγορη ματιά στο who is who της αντιπάλου μας.

Η Ριέκα (σύμφωνα με το επίσημο site της ομάδας) ιδρύθηκε το 1946 ως FC Kvarner και αγωνίζεται στο Stadion Rujevica χωρητικότητας 8.279 θεατών. Το παραδοσιακό χρώμα της κροατικής ομάδας είναι το άσπρο. Στις 2 Ιουλίου του 1954 και μετά από πολλές αλλαγές, το όνομα του συλλόγου άλλαξε σε HNK Rijeka, ονομασία που έχει παραμείνει μέχρι και σήμερα.

Την περσινή σεζόν, πανηγύρισε για πρώτη φορά στην ιστορία της, το Πρωτάθλημα Κροατίας. Ακόμα, στην συλλογή της έχει 4 Κύπελλα, ένα Σούπερ Καπ Κροατίας και 2 Κύπελλα της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Στην τροπαιοθήκη της υπάρχει και ένα Βαλκανικό Κύπελλο, το οποίο κατέκτησε το 1978.

Για να φτάσει ως εδώ, η αντίπαλος του Ολυμπιακού στα πλέι οφ του UEFA Champions League, πέρασε από δύο προκριματικές φάσεις. Αρχικά, ξεπέρασε το «εμπόδιο» της ουαλικής The New Saints F.C με δύο νίκες (2-0 εντός και 5-1 εκτός), ενώ στον τρίτο προκριματικό γύρο βρέθηκε απέναντι στην αυστριακή Salzburg, την οποία απέκλεισε με δύο ισοπαλίες (1-1 εκτός και 0-0 εντός).

Photo Credits: AP Photo/MTI, Tibor Illyes

News 24/7

24MEDIA NETWORK