Το προφίλ των πιθανών αντιπάλων του Παναθηναϊκού

Το Contra.gr σκιαγραφεί το προφίλ των πιθανών αντιπάλων του Παναθηναϊκού στον 3ο γύρο των προκριματικών του Champions League. Η πορεία τους στο εγχώριο πρωτάθλημα, στην Ευρώπη, τα αστέρια, το στυλ παιχνιδιού και τα δυνατά σημεία τους. Οι... απλησίαστες ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Σαχτάρ Ντόνετσκ, η ιδιαίτερη περίπτωση της Μονακό, ο επικίνδυνος Άγιαξ και η βατή Μπριζ.

Το προφίλ των πιθανών αντιπάλων του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 2-0 του ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο και "κλείδωσε" το εισιτήριο για τον 3ο γύρο των προκριματικών του Champions League, όπου θα αντιμετωπίσει μία εκ των ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Άγιαξ, Κλαμπ Μπριζ, Μονακό και Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Το Contra.gr έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει το προφίλ των αντιπάλων της ελληνικής ομάδας, οι οποίες θα προσπαθήσουν να "φράξουν" τον δρόμο στο τριφύλλι για τα πλέι οφ της διοργάνωσης. Οι... απλησίαστες ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Σαχτάρ Ντόνετσκ, η ιδιαίτερη περίπτωση της Μονακό, ο επικίνδυνος Άγιαξ και η βατή Μπριζ.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ρωσικού πρωταθλήματος, πίσω από την πρωταθλήτρια Ζενίτ. Στην Ευρώπη βρέθηκε σε ένα δύσκολο όμιλο στο Champions League, μαζί με Μπάγερν Μονάχου, Μάντσεστερ Σίτι και Ρόμα, τερματίζοντας τελευταία με 5 βαθμούς και χάνοντας το εισιτήριο για το Europa League στην ισοβαθμία με τους "τζιαλορόσι". Όπως απέδειξε η εφετινή πορεία της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, πρόκειται για μία ομάδα που είναι ικανή για την έκπληξη κόντρα σε ισχυρότερους αντιπάλους, όμως αντιμετωπίζει προβλήματα απέναντι σε ασθενέστερους.

"Βαρόμετρο" για το ρωσικό σύλλογο αποτελεί ο γνωστός μας από το πέρασμα του από τον ΠΑΟΚ, Μπίμπρας Νάτχο, ο οποίος ολοκλήρωσε τη χρονιά με 14 γκολ και 10 ασίστ σε 34 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις. Παρά την αποχώρηση του Σεϊντού Ντουμπιά κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο για χάρη της Ρόμα, οι Ρώσοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα στο σκοράρισμα, καθώς τελειώσαν τη σεζόν έχοντας την καλύτερη επίθεση με 67 γκολ, βρίσκοντας στο πρόσωπο των Ρόμαν Ερεμένκο και Αχμέντ Μούσα τα γκολ που χρειάζονταν.

Πιθανότητες πρόκρισης: 25%

Άγιαξ

Ύστερα από 4 σερί κατακτήσεις του Ολλανδικού πρωταθλήματος, ο Άγιαξ παρέδωσε τα σκήπτρα στην Αϊντχόφεν, η οποία -με πρωτοστάτη τον Μέμφις Ντεπάι- πραγματοποίησε μία εκπληκτική σεζόν στην Eredivisie. Στο Champions League, ο "Αίαντας" αντιμετώπισε τις Μπαρτσελόνα, Παρί Σεν Ζερμέν και ΑΠΟΕΛ, τερματίζοντας στην 3η θέση πίσω από την ισπανική και τη γαλλική ομάδα, με αποτέλεσμα να "υποβιβαστεί" στο Europa League. Εκεί, αφού ξεπέρασε το εμπόδιο της Λέγκια Βαρσοβίας με δύο νίκες (1-0, 0-3), τέθηκε αντιμέτωπος με τη μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης, Ντνίπρο, (η οποία εν τέλει έφτασε μέχρι τον τελικό) και αποκλείστηκε εξαιτίας του εκτός έδρας γκολ των Ουκρανών (1-0, 2-1).

Η ολλανδική ομάδα, όπως συνηθίζει, αποτελείται από νέους και εξελίξιμους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι προέρχονται από τις ακαδημίες του "Αίαντα" και έχουν μεταπωλητική αξία. Όσον αφορά το στυλ παιχνιδιού, θέλει να έχει την κατοχή και τον έλεγχο του αγώνα, είναι δυνατή στις εναέριες μονομαχίες, ενώ "όπλο" της είναι το γρήγορο passing game, μέσω του οποίου "ξεκλειδώνει" τις αντίπαλες άμυνες. Την εφετινή σεζόν δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής που να έχει ξεχωρίσει, αποδεικνύοντας το ομαδικό πνεύμα που την διακατέχει. Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάποιους μελλοντικούς αστέρες, αυτοί θα ήταν οι Ντέιβι Κλάασεν (6 γκολ, 9 ασίστ), Λάσε Σένε (8 γκολ, 9 ασίστ, Ανουάρ Ελ Γκάζι (9 γκολ, 8 ασίστ) και Αρκάντιους Μίλικ (11 γκολ, 4 ασίστ).

Πιθανότητες πρόκρισης: 40%

Μπριζ

Παρά το γεγονός πως ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος στην πρώτη θέση, 4 βαθμούς μπροστά από τη Γάνδη, εντούτοις... κατάφερε να χάσει το πρωτάθλημα στη διαδικασία των πλέι οφ. Έτσι, έμεινε για 10η(!) σερί χρονιά μακριά από τον τίτλο. Παρόλα αυτά, η χρονιά μπορεί -έως ένα βαθμό- να θεωρηθεί επιτυχημένη εξαιτίας της εκπληκτικής πορείας που πραγματοποίησαν οι Βέλγοι στο Europa League. Αρχικά, σε έναν βατό -ομολογουμένως- όμιλο, αντιμετώπισαν τις Τορίνο, Ελσίνκι και Κοπεγχάγη, κατακτώντας την πρώτη θέση, ένα βαθμό μπροστά από τους Ιταλούς. Στους "32" της διοργάνωσης ξεπέρασαν το εμπόδιο της Άαλμποργκ με συνολικό σκορ 6-1 (3-0, 3-1), ενώ δύο νίκες πραγματοποίησαν και στον επόμενο γύρο κόντρα στην Μπεσίκτας με 2-1 εντός και 1-3 εκτός έδρας. Όπως και ο Άγιαξ, έτσι και η Μπριζ, έπεσε πάνω στην Ντνίπρο, η οποία -εκμεταλλευόμενη την εξαιρετική αμυντική λειτουργία της- πήρε την πρόκριση χάρη στο γκολ του Γέβγεν Σακόφ στο "Ολιμπίνσκι" (0-0, 1-0).

Σε ότι αφορά το δυνατά σημείο της, η πορεία της σε Jupiler League και Ευρώπη απέδειξε πως η βελγική ομάδα διαθέτει μία εξαιρετική επιθετική γραμμή, με τον Λίορ Ρεφαέλοφ να είναι ο κινητήριος μοχλός, ολοκληρώνοντας τη σεζόν με 19 γκολ και 18 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ από κοντά έρχονται ο έμπειρος Βέλγος στράικερ, Τομ ντε Σούτερ (17 γκολ, 6 ασίστ), καθώς κι ο νεαρός Κολομβιανός άσος, Χοσέ Ισκουιέρδο (14 γκολ, 6 ασίστ).

Πιθανότητες πρόκρισης: 50%

Μονακό

Με τον γνωστό μας -από τη θητεία του στον Ολυμπιακό- Λεονάρντο Ζαρντίμ στον πάγκο, η Μονακό τερμάτισε 3η στο γαλλικό πρωτάθλημα, ξεπερνώντας τις τελευταίες αγωνιστικές τη Μαρσέιγ και κερδίζοντας το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Με βάση τα δεδομένα, η χρονιά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε επιτυχημένη, αλλά ούτε κι αποτυχημένη. Στη Ligue 1 μπορεί να μην κατάφερε να κάνει την υπέρβαση, όμως στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έκανε το "μπαμ", αποκλείοντας στους "16" του θεσμού την Άρσεναλ, στηριζόμενη στην εξαιρετική αμυντική λειτουργία της και στις γρήγορες αντεπιθέσεις. Στους ομίλους είχε κατακτήσει την πρώτη θέση με 11 βαθμούς, μπροστά από τις Λεβερκούζεν, Ζενίτ και Μπενφίκα, ενώ στα προημιτελικά έπεσε πάνω στην μετέπειτα φιναλίστ Γιουβέντους, την οποία δυσκόλεψε αφάνταστα, αλλά τελικά ένα γκολ του Αρτούρο Βιδάλ στο Τορίνο έδωσε την πρόκριση στους "μπιανκονέρι (0-0, 1-0).

Στο τακτικό κομμάτι, όπως προείπαμε, οι Μονεγάσκοι στηρίζονται στην καλή αμυντική συμπεριφορά τους, ενώ παράλληλα διαθέτουν ταχύτατους μεσοεπιθετικούς, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι στις αντεπιθέσεις και ικανοί στο σκοράρισμα. Τα δύσκολα έρχονται όταν πρέπει να κάνουν παιχνίδι. Εκεί αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, καθώς το στυλ παιχνιδιού τους δεν είναι σε καμία περίπτωση proactive. Όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν, ο 21χρονος Βέλγος Γιανίκ Φερέιρα Καράσκο είχε καταλυτική παρουσία καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς (8 γκολ, 14 ασίστ), όπως και ο Πορτογάλος μέσος Μπερνάρντο Σίλβα (10 γκολ, 4 ασίστ).

Πιθανότητες πρόκρισης: 15%

Σαχτάρ Ντόνετσκ

Πρόκειται για μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις του ουκρανικού αλλά και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια. Την εφετινή σεζόν στην Premier Liga έδωσε μάχη με την Ντνίπρο μέχρι την τελευταία αγωνιστική για την κατάληψη της δεύτερης θέσης στο πρωτάθλημα, την οποία εν τέλει κατέκτησε. Στο Champions League είχε μία θετική παρουσία, παίρνοντας την πρόκριση για τους "16" της διοργάνωσης, ως δεύτερη πίσω από την Πόρτο, σε έναν όμιλο που είχε ακόμη την Αθλέτικ Μπιλμπάο και την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ. Κόντρα στην τελευταία πραγματοποίησε δύο εκπληκτικές εμφανίσεις, επικρατώντας με το εμφατικό 5-0 στην Ουκρανία και το τρομερό 7-0(!) στη Λευκορωσία. Στη φάση των νοκ άουτ, τέθηκε αντιμέτωπη με την Μπάγερν, η οποία την... πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα, καθώς νίκησε με 7-0 στο Μόναχο, ενώ στο Ντόνετσκ οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες (0-0).

Όλα αυτά τα χρόνια, οι Ουκρανοί διαθέτουν έναν σταθερό κορμό ποδοσφαιριστών, ο οποίος ενισχύεται διαρκώς με το βραζιλιάνικο στοιχείο που κάνει στην πραγματικότητα τη διαφορά. Πρωτεργάτης του συγκεκριμένου οικοδομήματος είναι ο προπονητής της ομάδας, Μιρτσέα Λουτσέσκου, ο οποίος κάθεται στον πάγκο τα τελευταία 11 χρόνια, έχοντας μία άκρως επιτυχημένη παρουσία. Όσον αφορά τον τρόπο παιχνιδιού, η Σαχτάρ αρέσκεται στο passing game, έχει δυνατά κορμιά στην επίθεση, μπακ που ανεβαίνουν μέχρι την αντίπαλη περιοχή, ενώ "βαρόμετρο" για τη σωστή λειτουργία της ομάδας είναι η μεσαία γραμμή, η οποία αποτελείται κυρίως από Βραζιλιάνους παίκτες, οι οποίοι μπορούν να συνδυάσουν τη σωστή κάλυψη των χώρων, με το δημιουργικό κομμάτι. "Βαρόμετρα" για τον ουκρανικό σύλλογο είναι οι Λουίζ Αντριάνο (21 γκολ, 11 ασίστ) και Άλεξ Τεισέιρα (21 γκολ, 4 ασίστ). Ο πρώτος, πάντως, δύσκολα θα παραμείνει στην ουκρανική πόλη και μετά το καλοκαίρι, καθώς ήδη έχει ζητήσει μεταγραφή, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την εξαιρετική χρονιά που πραγματοποίησε.

Πιθανότητες πρόκρισης: 15%

Διαβάστε ακόμα:

Αυτοί είναι οι πιθανοί αντίπαλοι του Παναθηναϊκού στον 3ο προκριματικό

Σχόλιο Σταύρος Καραΐνδρος: Τα πλέι οφ δεν δίνουν τίτλους

News 24/7

24MEDIA NETWORK