Πρόταση για Champions League 64 ομάδων και κατάργηση του Europa League

Σε συζητήσεις βρίσκονται UEFA και ECA (Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων) για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της περιόδου 2015-2018 και μία από τις προτάσεις που έπεσε στο τραπέζι είναι ο διπλασιασμός των ομάδων που συμμετέχουν στο Champions League και η κατάργηση του Europa League.

Πρόταση για Champions League 64 ομάδων και κατάργηση του Europa League

"Ανταλλάξαμε αρχικές σκέψεις, αλλά οι συζητήσεις θα ακολουθήσουν. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάτι τετελεσμένο", επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της ECA, η οποία εκπροσωπεί 207 συλλόγους από όλη την Ευρώπη, στο "CNN" μέσω ανακοίνωσης.

"Η ECA είναι χαρούμενη με την τωρινή μορφή της διοργάνωσης. Παρ' όλα αυτά, είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις περί αλλαγής ή σε βελτιώσεις για τον κύκλο 2015-2018. Θα βρεθούμε με την UEFA κάποια στιγμή για να συνομιλήσουμε".

Το πρόβλημα έγκειται στη 2η τη τάξει διοργάνωση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, η οποία δεν αποφέρει τα κέρδη που θα προσδοκούσε η UEFA, συγκριτικά και με τη "κότα με τα χρυσά αυγά" που ονομάζεται Champions League. Εξάλλου, η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του κόσμου εμφανίζει 620.000.000 ευρώ περισσότερα έσοδα από το (ανανεωμένο από το 2009) Europa League.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσέλσι εισέπραξε 37.000.000 ευρώ μόνο ως πριμ για την επιτυχία της, ενώ το πριμ για την κάτοχο του Europa League, Ατλέτικο Μαδρίτης, μετά βίας άγγιξε τα 6.500.000 ευρώ.

Πλατινί: "Το συζητάμε"

Ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, σε συνέντευξή του την Τρίτη (27/11) στη γαλλική εφημερίδα "Ouest France", υπογράμμισε ότι δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση. "Θα λάβουμε την τελική απόφαση το 2014. Τίποτα δεν έχει θεσπιστεί ακόμη. Υπάρχει συζήτηση ώστε να καθορίσουμε τη μορφή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που θα έχουμε μεταξύ 2015 και 2018".

Όσο για το ενδεχόμενο να αποσχιστούν κάποιοι ισχυροί σύλλογοι και να δημιουργήσουν τη δική τους "Super League", η απάντηση του Πλατινί ήταν ίδια, όπως κάθε φορά που του γίνεται αντίστοιχη ερώτηση : "Είναι ένα ερώτημα που συναντώ συχνά. Δεν βλέπω πως μπορεί να λειτουργήσει έξω από το πλαίσιο της UEFA. Ποιος θα διαιτητεύει; Σε ποια γήπεδα θα αγωνίζονται;".

News 24/7

24MEDIA NETWORK