Μπάγερν Μονάχου - Ρεάλ Μαδρίτης: Το clasico της Ευρώπης

Το παρελθόν κατέγραψε 18 αναμετρήσεις σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις μεταξύ Μπάγερν Μονάχου και Ρεάλ Μαδρίτης και ακόμα πολλά φιλικά. Η εισβολή του "loco del Bernabeu", το ξύλο του Χουανίτο, η ταπείνωση του 9-1, η χειρονομίες των Αουγκεντάλερ και φαν Μπόμελ, η εκδίκηση του Ανελκά, η ρήση του Μπόσκοφ και το παρόν του Ζοζέ Μουρίνιο και του Φραντς Μπεκενμπάουερ. Το Contra.gr θυμάται τα ιστορικά Clasico της Ευρώπης.

Μπάγερν Μονάχου - Ρεάλ Μαδρίτης: Το clasico της Ευρώπης

Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική κόντρα στην ευρωπαϊκή ζώνη αφορά στον... πόλεμο που έχει ξεσπάσει από το 1976 μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν Μονάχου. Οι 2 πιο πετυχημένες και πιο δημοφιλείς (οπότε και πιο... μισητές) ομάδες της Ισπανίας και της Γερμανίας, με 13 Κύπελλα Πρωταθλητριών συνολικά, διατηρούν τα πρωτεία της πιο συχνής αναμέτρησης σε επίπεδο ευρωπαϊκών διοργανώσεων, με τους φετινούς ημιτελικούς να αυξάνουν τον αριθμό σε 20.

Μόνο το Μίλαν-Μπαρτσελόνα πλησιάζει αυτό το ζευγάρι σε συχνότητα εμφάνισης, αλλά ουχί σε ενδιαφέρον. Διότι σχεδόν όλες οι αναμετρήσεις μεταξύ Καστιγιάνων και Βαυαρών κατέληξαν σε... πόλεμο. Όλες οι αναμετρήσεις μεταξύ Καστιγιάνων και Βαυαρών πυροδότησαν τον πόλεμο. Όλες οι αναμετρήσεις μεταξύ Καστιγιάνων και Βαυαρών σημαίνουν εχθροπραξίες. Από την πρώτη, όταν ο Ζεπ Μάιερ έσπασε τη μύτη αντιπάλου του κι ένας οπαδός εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο, μέχρι και την (προ)τελευταία, όταν ο Μαρκ φαν Μπόμελ φρόντισε να δείξει τα αισθήματα που τρέφει για την "αιώνια" αντίπαλο της (τότε) προηγούμενης ομάδας του, Μπαρτσελόνα.

Οι πολεμικές ιαχές ακούστηκαν ήδη από την κλήρωση. Ή καλύτερα πριν την κλήρωση, όταν ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, στο πλαίσιο της απονομής της "Χρυσής Μπάλας" τον Δεκέμβριο του 2011, κατέκρινε τον Ζοζέ Μουρίνιο: "Είναι αγενής και ακαλλιέργητος. Το να φοράς κασμιρένιο πουλόβερ δεν σε κάνει κύριο". Τάδε έφη ένας εκ των κορυφαίων παικτών όλων των εποχών για έναν εκ των κορυφαίων προπονητών όλων των εποχών. Η κόντρα συνεχίζεται μέχρι την ύστατη στιγμή. Ο πρόεδρος της Μπάγερν, Ούλι Χένες, δήλωσε πως η Ρεάλ Μαδρίτης έχει πολλά ελαττώματα. Ο Μουρίνιο απάντησε στη συνέντευξη Τύπου πως αφού η ομάδα του "είναι ελαττωματική, τότε είναι το αουτσάιντερ".

Ήταν απλώς άλλη μία σελίδα στους ποδοσφαιρικούς τόμους που έχουν γραφτεί από τον ημιτελικό του (τότε) Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1976, όταν οι 2 "κολοσσοί" συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε επίσημο επίπεδο. Έκτοτε έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στην ιστορία αγώνες με γκολ, θέαμα, ξύλο, αποβολές, εισβολή οπαδών, τιμωρίες, αποχωρήσεις, συντριβές, αδικίες. Ουδέποτε, όμως, τρόπαια, αφού καμία αναμέτρηση του παρελθόντος, και φυσικά ούτε του παρόντος, αφορούσε τελικό κάποιας επίσημης διοργάνωσης.

Το Contra.gr παρουσιάζει τις 3 αναμετρήσεις που θυμάται ή πρέπει να γνωρίζει κάθε φίλος των 2 ομάδων. Τρεις αναμετρήσεις που ξεχώρισαν από τις υπόλοιπες, η κάθε μια για δικό της λόγο. Τρεις αναμετρήσεις που συμβολίζουν ό,τι θα παρακολουθήσουμε πρώτα στην "Άλιαντς Αρένα" και μία εβδομάδα αργότερα στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου".

1976: El loco de Bernabeu

Μπάγερν Μονάχου - Ρεάλ Μαδρίτης: Το clasico της Ευρώπης

Εάν η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, το ίδιο ισχύει και για την καλή... προϊστορία. Η Μπάγερν Μονάχου είχε αναπτύξει ένα είδος... αυτοκρατορίας, αφού ήταν ήδη 2 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης και όδευε για τον 3ο σερί τίτλο. Στα ημιτελικά, η αρμάδα του Γκερντ Μίλερ, του Μάιερ, του Πολ Μπράιτνερ του Ούλι Χένες και φυσικά του Μπέκενμπαουερ αντιμετώπιζε τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το πρώτο παιχνίδι διεξήχθη στο "Μπερναμπέου" και η σύγκρουση του Μάιερ με τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ άναψε το φιτίλι της κόντρας που μαίνεται έως σήμερα. Ο Ισπανός έσπασε τη μύτη του, το 1-1 δεν βοήθησε στον κατευνασμό του κόσμου κι ένας φίλαθλος (ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ο "el loco del Bernabeu", δηλαδή "ο τρελός του "Μπερναμπέου") όρμηξε στον αγωνιστικό χώρο κι επιτέθηκε στο Μίλερ και στον Αυστριακό διαιτητή Λίνεμαγερ.

Μπάγερν Μονάχου - Ρεάλ Μαδρίτης: Το clasico της Ευρώπης

Ο επαναληπτικός έληξε με νικητές τους Βαυαρούς (2-0), οι οποίοι στον τελικό επικράτησαν της Σεντ Ετιέν και κατέκτησαν το τρόπαιο, την ώρα που οι "μερέγκες" έδιναν μάχη στις επιτροπές της UEFA, ώστε να μειώσουν την 5ετή αποβολή τους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε 3 παιχνίδια μακριά από το "Μπερναμπέου". Σημαντική σημείωση: 1ος σκόρερ εκείνης της σεζόν στο θεσμό αναδείχθηκε ο Γιουπ Χάινκες, ως παίκτης της Γκλάντμπαχ, ήτοι ο νυν προπονητής των Βαυαρών και τεχνικός των Καστιγιάνων το 1998, όταν τους οδήγησε στην κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών μετά από 32 χρόνια με συνέπεια να... απολυθεί.

1980: Μπάγερν Μονάχου-Ρεάλ Μαδρίτης 9-1

Η σελίδα αυτή έχει σκιστεί, τσαλακωθεί και πεταχθεί στα σκουπίδια, από το βιβλίο της ιστορίας της Ρεάλ Μαδρίτης. Εκείνο το απόγευμα της 5ης Αυγούστου του 1980 στο Μόναχο, ουδείς θέλει να το αναγνωρίσει ως επίσημη ιστορία των Ισπανών. Το σκορ καταδεικνύει τους λόγους. Αντιθέτως, για την Μπάγερν επρόκειτο για μία στιγμή που δεν θα λησμονήσει κανείς εκ των 45.000 θεατών που βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου κι εκ των Γιούνγκχανς, Ντρέμιερ, Νίντερμαγερ, Άουγκενταλερ, Χόρσμαν, Χάγε, Κράους, Μπράιντερ, Ντίρμπεργκερ, Ρουμενίγκε, Χένες (βασική σύνθεση) ή Ραουτιάινεν, Ρίμπερ, Χούτλερ, Άας και Γιάντσον που χρησιμοποίησε ως αλλαγές ο Παλ Τσέρναϊ. Και πως να μην είναι έτσι, όταν ήδη από το πρώτο ημίχρονο οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 7-0 έναντι των Γκαρθία Ρεμόν, Πέρεθ Γκαρθία, Ναβάχας, Καμάτσο, Ερνάντεθ, Άνχελ, Στίλικε, Ισίδρο, Σαντιγιάνα, Κάνινγχαμ. Ο Βούγιαντιν Μπόσκοφ, τότε τεχνικός της Ρεάλ, χρησιμοποίησε και τους Αγκουστίν, Πορτουγάλ, Πινέδα, Σαμπίδο και Γκαγέγο ως αλλαγή, χωρίς τύχη. Για την ιστορία, σκόρερ για την Μπάγερν ήταν οι Χένες (6', 12', 45'), Μπράιτνερ (17', πέναλτι), Ντίντερμαγερ (26'), Ρουμενίγκε (28', 83'), Κράους (38'), Ραουτάινεν (89'), ενώ για τους φιλοξενούμενους είχε μειώσει σε 7-1 με πέναλτι ο Κάνινγχαμ στο 81'.

Μπάγερν Μονάχου - Ρεάλ Μαδρίτης: Το clasico της Ευρώπης

Από αυτό το ματς προέκυψαν 2 ιστορίες. Αφενός, ο Μπόσκοφ δεν στάθηκε στις σημαντικότατες απουσίες των Χουανίτο και ντελ Μπόσκε, αλλά εκστόμισε την περίφημη φράση "προτιμώ να χάνω ένα παιχνίδι με 9 γκολ, παρά 9 παιχνίδια με ένα γκολ". Αφετέρου, στις 31 του ίδιου μήνα, η Ρεάλ προσκάλεσε την Μπάγερν για το "Trofeo Bernabeu" (το οποίο είχαν κατακτήσει στην "παρθενική" έκδοσή του οι Βαυαροί μία σεζόν νωρίτερα) ευελπιστώντας να την πληρώσει με το ίδιο νόμισμα. Παρ' όλα αυτά, δεν τα κατάφερε και στα πέναλτι μετά το 1-1 του κανονικού αγώνα επικράτησαν οι Γερμανοί, κάνοντας το 2 στα 2 στο τουρνουά της Ρεάλ. Οι "μερέγκες" κατέκτησαν το πρώτο τρόπαιό τους την επόμενη σεζόν, όταν ο πολυαναμενόμενος τελικός μεταξύ της Μπάγερν και της Ρεάλ δεν έγινε ποτέ, αφού οι Βαυαροί, μέσα σε εχθρικό κλίμα, ηττήθηκαν στα πέναλτι από την Άλκμααρ στα ημιτελικά. Στο μικρό τελικό, μάλιστα, απέναντι στην Ντιναμό Τιφλίδας, ο Κλάους Αουγκεντάλερ αποβλήθηκε από το διαιτητή Πες Πέρεθ στο 44', διότι έκανε χειρονομίες στους φιλάθλους κι ως ένδειξη διαμαρτυρίας η Μπάγερν αποσύρθηκε από τον αγώνα.

2000: Μία στις... 4 κερδίζει

Μπάγερν Μονάχου - Ρεάλ Μαδρίτης: Το clasico της Ευρώπης

Το 1987 και το 1988 οι 2 ομάδες συναντήθηκαν απανωτά σε ημιτελικά και προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, μετρώντας από μία πρόκριση. Αυτή της Μπάγερν, η πρώτη χρονικά, στιγματίστηκε από το πάτημα του Χουανίτο στον Λόταρ Ματέους, που οδήγησε τον Ισπανό να βάλει πρόωρο τέλος στην ευρωπαϊκή καριέρα του, λόγω της 5ετούς τιμωρίας που του επιβλήθηκε. Παρ' όλα αυτά, η σεζόν 1999-2000 ήταν ακόμα πιο πλούσια από εκείνη τη 2ετία, αφού περιελάμβανε 4 αναμετρήσεις στην ίδια σεζόν. Στις 2 πρώτες εξ αυτών, η Μπάγερν Μονάχου έκανε... πάρτι, επικρατώντας 4-2 στην Ισπανία και 4-1 στο Μόναχο για τη 2η φάση των ομίλων του Champions League. Οι εντυπωσιακοί Γερμανοί επεδίωκαν να κατακτήσουν ότι τους στέρησε ένα 2λεπτο το 1999, ωστόσο δεν στάθμισαν σωστά την κατάσταση. Όταν ήρθε η κρίσιμη ώρα στα ημιτελικά, έπεσαν στην "παγίδα" του Νικολά Ανελκά, ο οποίος άνοιξε το σκορ στο 2-0 του πρώτου αγώνα στην Ισπανία και "έκλεισε" την παρτίδα με το εκτός έδρας τέρμα με το οποίο ισοφάριζε σε 1-1 στο Μόναχο. Το τέρμα του Ζιόβανε Έλμπερ στη συνέχεια δεν είχε κανένα αντίκτυπο για τους Βαυαρούς, που έπρεπε να περιμένουν ακόμα ένα χρόνο για να σηκώσουν το πολυπόθητο τρόπαιο, στο 2ο... διάλειμμα των πρωταθλητών Ευρώπης του 1998, του 2000 και του 2002.

News 24/7

24MEDIA NETWORK