Μπαρτσελόνα-Τσέλσι 2-2

Η Τσέλσι έκανε το colpo grosso και διατηρήθηκε "ζωντανή" στο "Καμπ Νου" απέναντι στην Μπαρτσελόνα, αποσπώντας ισοπαλία 2-2 παρά την αποβολή του Τέρι από το 1ο ημίχρονο. Ραμίρες και Τόρες τα γκολ που ανέτρεψαν το 2-0 των "μπλαουγκράνα" κι έστειλαν τους "μπλε" στον τελικό του Μονάχου.

Chelsea's Brazilian midfielder Ramires (L) celebrates after scoring against Barcelona during the UEFA Champions League second leg semi-final football match Barcelona against Chelsea at the Cam Nou stadium in Barcelona on April 24, 2012.   AFP PHOTO / JOSEP LAGO (Photo credit should read JOSEP LAGO/AFP/Getty Images)
Chelsea's Brazilian midfielder Ramires (L) celebrates after scoring against Barcelona during the UEFA Champions League second leg semi-final football match Barcelona against Chelsea at the Cam Nou stadium in Barcelona on April 24, 2012. AFP PHOTO / JOSEP LAGO (Photo credit should read JOSEP LAGO/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Η ταυτότητα του αγώνα

Φάση: Ημιτελικός (επαναληπτικός)

Γήπεδο: Καμπ Νου

Διαιτητής: Τσακίρ (Τουρκία)

Βοηθοί: Ντουράν (Τουρκία), Ονγκούν (Τουρκία)

Σκόρερ: 35' Μπουσκέτς, 43' Ινιέστα - 45+2' Ραμίρες, 92' Τόρες

Κίτρινες κάρτες: 50' Ινιέστα, 72' Μέσι - 32' Μίκελ, 45' Ραμίρες, 48' Ιβάνοβιτς, 59' Τσεχ, 73' Λάμπαρντ, 89' Μεϊρέλες

Κόκκινες κάρτες: 40' Τέρι

Το live του αγώνα

Εικόνα αγώνα

Τα ΜΜΕ συνηθίζουν να είναι υπερβολικά στην περιγραφή ενός ενδιαφέροντος παιχνιδιού. Η φράση "τα είχε όλα" δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο των περιπτώσεων που χρησιμοποιείται. Όχι σε αυτό το ματς, όμως. Στα πρώτα 45 λεπτά του αγώνα στο "Καμπ Νου" τα είδαμε όλα. Είδαμε, κατ' αρχάς, τα βασικά. Τα σχέδια των 2 προπονητών για την πρόκριση. Αφενός τις αλλαγές του Πεπ Γκουαρδιόλα από το clasico (μέσα Ισαάκ Κουένκα, έξω Ντάνι Άλβες), αφετέρου τις... μη αλλαγές του Ρομπέρτο ντι Ματέο από το 1ο ματς.

Στο 4ο λεπτό η πρώτη μεγάλη ευκαιρία. Τετ-α-τετ του Λιονέλ Μέσι, με τον "κακό δαίμονά" του, Πετρ Τσεχ, να του αρνείται για 7ο σερί ματς με την Τσέλσι κάποιο γκολ. Η πρώτη επίσκεψη του Γκάρι Κέιχιλ στο "Καμπ Νου" διήρκεσε μόλις 12 λεπτά, λόγω τραυματισμού. Ακολούθησε ο τραυματισμός του Γεράρδ Πικέ κι οι 2 ομάδες άνοιξαν από νωρίς το "χορό" των αλλαγών. Η μονότονη πίεση των "μπλαουγκράνα" απέφερε 2-3 καλές ευκαιρίες και στο 35' ήρθε η ώρα του 1ου τέρματος, με τον Σέρχιο Μπουσκετς. Η δράση συνεχίστηκε στο 40', όταν ο αρχηγός των "μπλε", Τζον Τέρι, χτύπησε εκτός φάσης τον Αλέξις Σάντσες κι αποβλήθηκε. Οι κενοί χώροι οδήγησαν στο 2-0 του Αντρές Ινιέστα, αλλά ομοίως, ο Ραμίρες τους εκμεταλλεύθηκε και διαμόρφωσε σκορ πρόκρισης για τους Άγγλους στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων του 1ου ημιχρόνου.

Το 2ο μέρος άρχισε με την ίδια τακτική κι από τις 2 ομάδες, αλλά χωρίς μεταβολές στην ενδεκάδα. Η Μπαρτσελόνα κέρδισε πέναλτι στο 49', το οποίο ανέλαβε ο Μέσι, αλλά η... κατάρα της Τσέλσι δεν έσπασε. Δοκάρι και πλέον έσπαζαν καρδιές. Οι Άγγλοι είχαν κλειστεί υποδειγματικά στην περιοχή τους και τίποτα δεν τους κουνούσε από εκεί. Με τον Ντρογκμπά σε ρόλο δεξιού μπακ (!) και το Σαλομόν Καλού να κάνει το ίδιο όταν πέρασε στο ματς, η απαράμιλλη αφοσίωση στο αμυντικό πλάνο έβαλε σταυρόλεξα για δυνατούς λύτες στους Καταλανούς.

Αποδείχθηκε πως δεν ήταν τέτοιοι, αφού δίχως plan b, το tiki-taka δεν είχε ουσιώδες αποτέλεσμα. Ένα δοκάρι του Μέσι και παρά την είσοδο των Κρίστιαν Τέγιο και Σεϊντού Κεϊτά, το 2-1 παρέμενε στο φωτεινό πίνακα. Όταν έφτασε το 80ό λεπτό, το άγχος είχε κυριεύσει πρόδηλα τους Καταλανούς. Ούτε οι πάσες τους ήταν σωστές πλέον κι ο Φερνάντο Τόρες βρήκε ρόλο στην ενδεκάδα της Τσέλσι. Η ώρα του ήρθε στο 92ο λεπτό, όταν σημείωσε το πιο εύκολο, αλλά και πιο σημαντικό τέρμα της καριέρας του, στέλνοντας την Τσέλσι στο 2ο τελικό της ιστορίας της στο θεσμό, διατηρώντας παράλληλα την παράδοση που θέλει καμία κάτοχο του Champions League να μη διατηρεί τα σκήπτρα.

Κλειδί

Η αποβολή του Τέρι, όπως το 2010 με την αποβολή του Τιάγκο Μότα της Ίντερ, είχε... θετική επίδραση στην ψυχολογία των "μπλε". Η συσπείρωση έγινε αξιοζήλευτη για κάθε πολιτική παράταξη και το ατόπημα του αρχηγού οδήγησε σε μία μεγαλειώδη πρόκριση.

MVP

Θα ήταν άδικο να ξεχωρίσουμε την αυταπάρνηση, την αφοσίωση, την αυτοσυγκέντρωση ενός παίκτη από όσους συμμετείχαν στο ματς και φορούσαν φανέλες με σηματάκι της Τσέλσι. Άδικο και δεν το κάνουμε...

Αδύναμος κρίκος

Το plan a της Μπαρτσελόνα. Διότι η τελειότητά του απέναντι σε πολλές, αλλά όχι σε όλες τις ανασταλτικές επινοήσεις του εκάστοτε αντιπάλου, δεν επιτρέπει στον Γκουαρδιόλα την έμπνευση ενός σχεδίου... σωτηρίας για τέτοιες περιπτώσεις. Η μονοδιάστατη Μπαρτσελόνα θα έχει προβλήματα 2-3 φορές στα 65 παιχνίδια της σεζόν. Αλλά είναι οι πιο κρίσιμες στιγμές κι εάν επιβάλλεται η χρήση plan b, τότε τελειώνουν τα πάντα.

Μπαρτσελόνα-Τσέλσι 2-2

News 24/7

24MEDIA NETWORK