Η στατιστική ανάλυση των τεσσάρων ομάδων των ημιτελικών

Λίγες ώρες πριν τη σέντρα των εφετινών ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ, το Contra.gr καταγράφει τα πεπραγμένα των τεσσάρων ημιφιναλίστ με τη βοήθεια των αριθμών και της στατιστικής. Αναλυτικά τι κάνουν σε άμυνα και επίθεση Ρεάλ, Μπάγερν, Τσέλσι και Ατλέτικο Μαδρίτης.

Η στατιστική ανάλυση των τεσσάρων ομάδων των ημιτελικών

Επίθεση

Κατοχή

Είναι προφανές ότι ομάδα που προπονεί ο Πεπ Γκουαρδιόλα διακρίνεται ιδιαίτερα σ' αυτόν τον τομέα. Ετσι η Μπάγερν του Καταλανού τεχνικού έχει κατακτήσει την κορυφή (και άνετα) σ' αυτήν την κατηγορία με 69/3% κατοχή. Αντιθέτως, η Ατλέτικο είναι τελευταίο αφού το να έχει την μπάλα δεν είναι προτεραιότητά της (43,2%). Χαμηλό ποσοστό έχει και η Τσέλσι του Ζοσέ Μουρίνιο (δεν είναι από τους φαν της κατοχής ο Πορτογάλος τεχνικός) ενώ η Ρεάλ αγγίζει το 60%.

Πάσες

Απόρροια του μεγάλου ποσοστού στην κατοχή, η Μπάγερν έχει την πρωτιά και στις πάσες με 89.8% ακρίβεια. Ομως σ' αυτόν τον τομέα ακολουθούν κατά πόδας τόσο η Ρεάλ (87,8%) όσο και η Τσέλσι (83.4%). Η Ατλέτικο από την πλευρά της, που προσπαθεί να παίξει πιο γρήγορα και κάθετα τις στιγμές που έχει την μπάλα στα πόδια της, φτάνει μόλις το 76,6%.

Σουτ

Μακράν πρώτη και σ' αυτήν την κατηγορία η Μπάγερν με κάτι παραπάνω από 20 σουτ ανά αγώνα (20,2). Η είδηση εδώ αφορά την Ατλέτικο που έχει 13,4 σουτ, περισσότερα από την Τσέλσι (12,4) αν και έχει σαφώς μικρότερο ποσοστό κατοχής της μπάλας και χειρότερο ποσοστό στις πάσες. Αυτό δείχνει ότι η ομάδα του Σιμεόνε παράγει με περισσότερη ευκολία τελικές προσπάθειες χωρίς να χρειάζεται να έχει πολλή ώρα την μπάλα στα πόδια της.

Σουτ στο τέρμα

Η Ρεάλ είναι η περισσότερο ουσιώδης ομάδα από τις τέσσερις ημιφιναλίστ αφού έχει 7.8 στην εστία έναντι 7,3 της Μπάγερν. Αυτό δείχνει ότι η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι είτε σουτάρει κάτω από καλύτερες προϋποθέσεις είτε είναι απλά πιο εύστοχη (είναι και θέμα κλάσης παικτών). Πολύ χαμηλό νούμερο για την Τσέλσι που βρίσκει εστία σε μόλις 4,8 σουτ ανά αγώνα δείγμα του ότι έχει πρόβλημα στην εκτέλεση (η ευθύνη πέφτει κυρίως στα φορ) ενώ η Ατλέτικο έχει 5,4 (επαναλαμβάνουμε, χωρίς να έχει κατοχή μπάλας).

Ντρίμπλες

Πρωτιά για την Τσέλσι (13,9), μάλλον αναπάντεχη θα έλεγε κανείς, αλλά ενδεικτική και της ποιότητας υλικού που έχει να διαχειριστεί ο Μουρίνιο. Η Μπάγερν, που αρέσκεται στις πολλές πάσες, έχει μόλις 11,1 ενώ η Ατλέτικο (που δεν έχει στο ρόστερ της τη μεγάλη ποδοσφαιρική προσωπικότητα) έχει μόλις 6.9. Ψηλά η Ρεάλ των πολλών και καλών παικτών με 13.1.

Ανάλυση των γκολ της τετράδας

Η Μπάγερν, όπως είπαμε, είναι γνήσιο τέκνο του Πεπ Γκουαρδιόλα. Τα 19 από τα 24 γκολ των Βαυαρών στη διοργάνωση επιτεύχθησαν στο open play ενώ φυσικά δεν υπάρχει ούτε για δείγμα τέρμα στην αντεπίθεση. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τη Ρεάλ η οποία έχει σκοράρει περισσότερες φορές (32). Τα 28 από αυτά τα τέρματα ήρθαν στην κανονική ροή του αγώνα και όχι από αντεπίθεση, στημένη φάση ή πέναλτι.

Μοιρασμένα, αντίθετα, είναι τα γκολ για την Τσέλσι με 10 στο open play, 4 στις στημένες φάσεις, 2 σε αντεπιθέσεις, 1 αυτογκόλ και 1 πέναλτι ενώ η Ατλέτικο έχει επίσης 10 στο open play, 9 από στημένες φάσεις και 3 από αντεπιθέσεις. Παράδοξο; Η πολύ πιο ακριβή και με περισσότερο διάσημους στράικερ Τσέλσι έχει τα ίδιο γκολ με την Ατλέτικο στη φυσιολογική ροή αγώνα.

Αμυνα

Γκολ κατά

Η Ατλέτικο του Ντιέγκο Σιμεόνε έχει μαζέψει μόλις πέντε φορές την μπάλα από τα δίχτυα της στους εφετινούς αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ, άλλωστε είναι η μοναδική αήττητη στη διοργάνωση. Επεται η Τσέλσι με 7 ενώ Μπάγερν και Ρεάλ έχουν 8 και 9 αντίστοιχα.

Αγώνες με μηδέν παθητικό

Η Ρεάλ κράτησε το απαραβίαστο της εστίας της μόνο σε τρια ματς γεγονός που δείχνει μία σχετική αδιαφορία για την άμυνα ή ακόμα και αγωνιστική αδυναμία. Αλλωστε στον προημιτελικό με την Ντόρτμουντ η ομάδα του Αντσελότι κινδύνευσε με αποκλεισμό εξαιτίας ακριβώς της αμυντικής αρρυθμίας. Κορυφή σ' αυτήν την κατηγορία για την Τσέλσι (6 αγώνες χωρίς να δεχθεί γκολ), ακολουθεί η Ατλέτικο με 5.

Σουτ κατά

Το γεγονός ότι η Ατλέτικο επιτρέπει στον αντίπαλό της 12,5 σουτ τη φορά δεν συνιστά είδηση από τη στιγμή που το συγκρότημα του Ντιέγκο Σιμεόνε δεν ενδιαφέρεται (και δεν έχει) την κατοχή της μπάλας στα παιχνίδια της. Η είδηση σ' αυτήν την κατηγορία βγαίνει προφανώς από τη Ρεάλ που αφήνει τον εκάστοτε αντίπαλό του να σουτάρει 13 φορές! Αντιθέτως, το σχετικό νούμερο για την Μπάγερν είναι στο 8,1 και για την Τσέλσι στο 9,9.

Τάκλινγκ

Η μαχητικότητα των παικτών της Ατλέτικο αποτυπώνεται ανάγλυφα στη συγκεκριμένη κατηγορία αφού οι παίκτες του Σιμεόνε κάνουν 27,1 τάκλιν ανά παιχνίδι. Αντιθέτως, η Μπάγερν, με τα συντριπτικά ποσοστά κατοχής, δεν χρειάζεται να κάνει πολλά, έχει μόλις 15,8. Τσέλσι και Ρεάλ στο ίδιο, περίπου, καζάνι (με 19,5 και 19,7).

Κλεψίματα

Η Ατλέτικο πρώτη και εδώ αφού, όπως παρατηρήσαμε και πιο πάνω, πρόκειται για ομάδα που διακρίνεται για την ενέργεια που βγάζει στο ανασταλτικό κομμάτι (16,3 κλεψίματα ανά παιχνίδι). Η Μπάγερν, παίζοντας έξυπνα και πιέζοντας ψηλά, έχει καλό απολογισμό (14,2) ενώ η Τσέλσι είναι τελευταία (10,9) δείγμα του ότι παίζει μάλλον παθητικά περιμένοντας τον αντίπαλο χωρίς να πιέζει πολύ.

Φάουλ

Μιλώντας για μαχητικότητα (ίσως και για μία σχετική έλλειψη ποιότητας) η Ατλέτικο είναι πρώτη και εδώ με 15,5 φάουλ ανά αγώνα (είναι μεγάλο νούμερο γι' αυτό το επίπεδο). Η Τσέλσι έπεται με πολύ μικρή διαφορά, ενώ η Ρεάλ είναι τελευταία (9) δείγμα του ότι ανασταλτικά έχει τα προβλήματά της.

News 24/7

24MEDIA NETWORK