Η άλλη Ρεάλ χωρίς τον Τσάμπι: πόσο θα λείψει ο Αλόνσο

Ο Τσάμπι Αλόνσο των δύο 90λεπτών και του ενός γκολ σε τελικό Champions League είναι ο μεγάλος απών της Ρεάλ από τη μαδριλένικη μάχη του Σαββάτου με την Ατλέτικο στη Λισαβόνα. Το Contra.gr έψαξε και βρήκε τι θα στερηθεί η "βασίλισσα" από την αναγκαστική απουσία του Βάσκου μέσου.

Η άλλη Ρεάλ χωρίς τον Τσάμπι: πόσο θα λείψει ο Αλόνσο

Το Νο14 των "μερένγκες" με την κάρτα που δέχθηκε στο 38' του θριαμβευτικού επαναληπτικού με την Μπάγερν στο Μόναχο συμπλήρωσε τρεις στην κορυφαία διοργάνωση και αυτομάτως έχασε το δικαίωμα ν' αγωνιστεί στο μεγάλο τελικό με τους "ροχιμπλάνκος". Μια κάρτα που ενδεχομένως θα μπορούσε ν' αποφύγει δεδομένου ότι όταν "κιτρινίστικε" από τον Προέτσα το σκορ ήταν ήδη 3-0 και η Ρεάλ πατούσε με τα δύο πόδια στο "Λουζ".

Από τις 29 Απριλίου και μέχρι... αύριο (Σάββατο 24 Μαΐου) ο Κάρλο Αντσελότι είχε στη διάθεσή του σχεδόν ένα μήνα για να καταστρώσει το πλάνο δράσης χωρίς να περιλαμβάνει τον Αλόνσο σε αυτό. Μόνο απλή δεν ήταν η δουλειά του, διότι ο διεθνής Ισπανός, μετά τα πρώτα παιχνίδια που έμεινε εκτός, συνέθετε μαζί με τον Λούκα Μόντριτς τη ραχοκοκαλιά της "βασίλισσας". Οι δυο τους συνυπήρχαν αρμονικά στον άξονα είτε ως δίδυμο στο 4-4-2 είτε παρέα με τον Ίσκο στο 4-3-3. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν αποδεδειγμένα οι κορυφαίοι στο πρώτο παιχνίδι με τους Βαυαρούς στο "Μπερναμπέου", αυτό που κρίθηκε εξ ολοκλήρου στην τακτική, αφενός λειτουργώντας ως αμυντικοί μέσοι κερδίζοντας μπάλες και περιορίζοντας τους κάθετους κινδύνους αφετέρου βοηθώντας πολύ στην κυκλοφορία, έχοντας συνολικά 92% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις, τη στιγμή που η Ρεάλ ολοκλήρωσε το ματς με μόλις 36% κατοχή.

Η άλλη Ρεάλ χωρίς τον Τσάμπι: πόσο θα λείψει ο Αλόνσο

Από τα πόδια του

Χάνοντας τον έναν από τους δύο ο "Καρλίτο", χάνει πολλά περισσότερα απ' όσα φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού. Δεν είναι μόνο οι εμπειρίες που κουβαλά ο 32χρονος Αλόνσο από τη συμμετοχή του σε δύο τελικούς Champions League με τη Λίβερπουλ (2005, 2005), στον πρώτο εκ των οποίων σκόραρε ολοκληρώνοντας την επική ανατροπή. Ο Αλόνσο, των 35 συμμετοχών εφέτος (4 ως αλλαγή) είναι πολλά περισσότερα από ένας κεντρικός μέσος που στη διάρκεια ενός αγώνα λειτουργεί τόσο ως 6άρι όσο και ως 8άρι.

Σε μια Ρεάλ που αρέσκεται να παίζει με μακρινές μπαλιές, επιδιώκοντας τη γρήγορη μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση, ο Βάσκος είναι ο τρίτος σε αυτόν τον τομέα, με 6.6 εύστοχες μακρινές μεταβιβάσεις ανά αγώνα. Περισσότερες απ' αυτόν έχουν μόνο οι δύο στόπερ (που παραδοσιακά κάνουν πολλές) και στην ουσία ο Τσάμπι είναι ο παίκτης που δημιουργεί τις περισσότερες προϋποθέσεις για αντεπίθεση.

Επίσης, ο Τσάμπι είναι ο κορυφαίος πασέρ της "μεγάλης" της Μαδρίτης, αφού κάνει 65.6 πάσες ανά παιχνίδι. Με ακρίβεια μάλιστα που αγγίζει το 90%, ο Αλόνσο είναι εκείνος που προσδίδει ηρεμία και τάξη σε μία ομάδα που συνολικά είναι τέταρτη στις μεταβιβάσεις στο Champions League (παρά τη μικρή κατοχή με 51.6%), ο Ρονάλντο μετά βίας ξεπερνάει το 80% στις πάσες και ο Μπέιλ βρίσκεται μόλις στο 76%. Όσο για την ασφάλεια που λείπει από το... παραπάνω "τρίπτυχο", είναι δεδομένη χάρη στα 1.7 κλεψίματα και τις αντίστοιχες κερδισμένες εναέριες μονομαχίες, ενώ έχει ακόμη 1.3 διωξίματα, στοιχεία που αναμφίβολα δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Ποιος θα γίνει αντι-Τσάμπι;

Όλα αυτά βέβαια έχουν σχέση πάντα με τον ποδοσφαιριστή που θα κληθεί να τον αντικαταστήσει στον τελικό του Σαββάτου. Ένα βασικό ερώτημα στο οποίο η απάντηση δεν φαντάζει τόσο απλή, όπως η φωτογραφία του κειμένου αποτυπώνει (από την ταινία "Being John Malkovich"). Η λογική σκέψη οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο Ασιέρ Ιγιαραμέντι θα επιλεγεί στην αρχική 11άδα, αφού ο Σάμι Κεντίρα μόλις επανήλθε από σοβαρό τραυματισμό και χρησιμοποιήθηκε μετά το Νοέμβριο στα... αδιάφορα παιχνίδια πρωταθλήματος με Θέλτα / Εσπανιόλ. Δεχόμενοι λοιπόν ότι ο 24χρονος Ισπανός θα προτιμηθεί του Γερμανού άσου για να παίξει είτε στο πλευρό του Μόντριτς στο 4-4-2 ή λίγο πιο μέσα στο 4-3-3, ενισχύει την άποψη ότι το κενό του Αλόνσο είναι δυσαναπλήρωτο.

Η άλλη Ρεάλ χωρίς τον Τσάμπι: πόσο θα λείψει ο Αλόνσο

Ο άγουρος νεαρός μέτρησε εφέτος 40 συμμετοχές (σε πρωτάθλημα και Champions League), μόνο στις 20 ωστόσο χρίστηκε βασικός. Στο 3-0 επί της Χετάφε ψηφίστηκε ο καλύτερος του γηπέδου, πετυχαίνοντας ένα γκολ, αλλά παράλληλα είχε επιλεγεί στους πρώτους έντεκα σε τρεις καθοριστικές ήττες. Στο 1-0 από την Ατλέτικο στον α' γύρο (έγινε αλλαγή στην ανάπαυλα), στο 2-0 από την Ντόρτμουντ, ματς στο οποίο λίγο έλειψε να συμβεί ένα νέο ποδοσφαιρικό θαύμα (πάλι έπαιξε μόνο 45 λεπτά), και στο 2-1 από τη Σεβίλλη (έμεινε στο γήπεδο για 67 λεπτά), αποτέλεσμα που κόστισε ακριβά στη Ρεάλ στη μάχη του τίτλου.

Ο Σιμεόνε θα το εκμεταλλευτεί

Συμπερασματικά, ο,τι κι αν σκαρφιστεί ο προπονητής της Ρεάλ ή όσο δραστήριος κι αν είναι ο πρωτάρης στο Champions League Ιγιαραμέντι, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να καλύψει στον απόλυτο βαθμό την απουσία του Τσάμπι. Ενός χαρισματικού και ηγετικού μέσου που δουλεύει για το υπόλοιπο σύνολο, υπηρετεί τα "θέλω" του Αντσελότι και συνεργάζεται άψογα με τον Μόντριτς, χωρίς ο ένας να... σκοντάφτει πάνω στον άλλον. Ταυτόχρονα δε κάνει πιο εύκολο το έργο του αντίπαλου κόουτς, στην προκειμένη περίπτωση του πανούργου Ντιέγο Σιμενόνε, αφού πλέον το πλάνο εξουδετέρωσης της Ρεάλ θα βασιστεί κυρίως στο μαρκάρισμα του Λούκα Μόντριτς. Ο Κροάτης θα επιχειρεί να κόβει και να ράβει στο κέντρο, αλλά θα πέφτει πάνω σε αυτούς που θα... ξηλώνουν κάθε προσπάθειά του.

Ο Κόκε, βασικό στέλεχος των πρωταθλητών Ισπανίας, ήταν σαφής: " Η Ρεάλ έχει ελάχιστα τρωτά σημεία. Ωστόσο η απουσία του Τσάμπι Αλόνσο ενδέχεται ν' αποδειχθεί πολύ σημαντική. Στο κέντρο η Ατλέτικο πρέπει να είναι δυνατή και να κερδίσει τη μάχη".

Διαβάστε ακόμη:

Μια φανέλα για τον Αραγονές

Αντσελότι: "Το μέλλον μου είναι αύριο"

Σπριντάρει στην προπόνηση ο Κόστα (VIDEO)

"Ο Σιμεόνε είναι θεός. Θα πέφταμε από γέφυρα γι' αυτόν"

News 24/7

24MEDIA NETWORK