Οι 5 αξέχαστοι τελικοί του Champions League

Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους θα τεθούν αντιμέτωπες το βράδυ του Σαββάτου (6/6) στον 60ο τελικό Champions League της ιστορίας. Με αφορμή το ματς που θα τραβήξει τα βλέμματα όλων των φιλάθλων, το Contra.gr θυμάται τους πέντε αξέχαστους τελικούς της διοργάνωσης. Από το απίστευτο Μπενφίκα-Ρεάλ του 1962 στη μαγική νύχτα της Λίβερπουλ στην Κωσταντινούπολη.

Οι 5 αξέχαστοι τελικοί του Champions League
champions-league-finals

Η Μπαρτσελόνα του Λέο Μέσι και η Γιουβέντους του Κάρλος Τέβες θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου το βράδυ του Σαββάτου 6 Ιουνίου, διεκδικώντας το βαρύτιμο τρόπαιο του Champions League.

Αυτός θα είναι ο 60ος τελικός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (ο 23ος από τη στιγμή που μετονομάστηκε σε Champions League). Με αφορμή λοιπόν το ματς που περιμένουν εκατομμύρια φίλαθλοι ανά τον κόσμο, το Contra.gr θυμάται τους πέντε αξέχαστους τελικούς της διοργάνωσης. Από το απίστευτο Μπενφίκα-Ρεάλ του 1962 και τη λάμψη του Εουσέμπιο, στη μαγική νύχτα της Λίβερπουλ στην Κωσταντινούπολη, όπου μας δίδαξε πως όλα μπορούν να συμβούν.

1961-62: Μπενφίκα - Ρεάλ Μαδρίτης 5-3

Ο πρώτος τελικός που η Ρεάλ Μαδρίτης έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι. Οι Μαδριλένοι μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν πανηγυρίσει πέντε κούπες σε ισάριθμους τελικούς, όμως στην προηγούμενη χρονιά (1960-61) δεν είχαν καταφέρει να φτάσουν μέχρι το φινάλε. Ο τελικός του Άμστερνταμ στις 2 Μαΐου 1962 ξεκίνησε με δύο γρήγορα γκολ του θρυλικού Φέρεντς Πούσκας στο 18' και το 23' που έβαλαν μπροστά τη Ρεάλ, με την Μπενφίκα να καταφέρνει να ισοφαρίσει σε 2-2 με γκολ των Άγουας και Καβέμ στο 25' και στο 33'.

Ο Πούσκας έδωσε ξανά το προβάδισμα στη Ρεάλ πριν το τέλος του ημιχρόνου, όμως η Μπενφίκα στο δεύτερο ήταν καταιγιστική. Εκεί έμελλε να λάμψει και το άστρο του νεαρού τότε Εουσέμπιο, ο οποίος άλλαξε τα δεδομένα του παιχνιδιού και χάρισε το δεύτερο συνεχόμενο τρόπαιο στους "αετούς". Ένα γκολ του Κολούνα στο 50' και άλλα δύο του Εουσέμπιο στο 64' και στο 69' έγραψαν το τελικό 5-3 σε έναν από τους πιο θεαματικούς τελικούς της ιστορίας.

Σκόρερ: 25' Άγουας, 34' Καβέμ, 51' Κολούνα, 65', 68' Εουσέμπιο - 17', 23, 38' Πούσκας

Μπενφίκα (Μπέλα Γκούτμαν): Κόστα Περέιρα, Άνχελο, Γερμάνο, Μάριο Ζοάο, Καβέμ, Κρους, Εουσέμπιο, Κολούνα, Άγουας, Σιμόες, Αουγούστο

Ρεάλ Μαδρίτης (Μιγκέλ Μουνιός): Αραγιστάιν, Κασάδο, Σανταμαρία, Μιέρα, Φέλο, Πατσίν, Τεχάδα, Ντελ Σολ, Πούσκας, Χέντο, Ντι Στέφανο

1993-94: Μίλαν - Μπαρτσελόνα 4-0

Στις 18 Μαΐου του 1994 οι Έλληνες φίλαθλοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το παιχνίδι της χρονιάς ανάμεσα σε Μίλαν και Μπαρτσελόνα, μιας και ο 39ος τελικός της διοργάνωσης έλαβε χώρα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ. Εκεί οι "ροσονέρι" διέσυραν με 4-0 την Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ, πανηγυρίζοντας την πέμπτη κούπα τους.

Οι 5 αξέχαστοι τελικοί του Champions League
champions-league-finals

Τα δύο γκολ του Μασάρο στο πρώτο μέρος έβαλαν "φτερά" στα πόδια των Ιταλών, οι οποίοι βγήκαν στο δεύτερο ημίχρονο με την ίδια επιθετικότητα και έφτασαν σε ακόμη δύο τέρματα με τους Σαβίσεβιτς και Ντεσαγί. Σίγουρα μιλάμε για έναν από τους πιο... άνετους τελικούς της ιστορίας, με τη Μίλαν να αποδεικνύει περίτρανα ότι εκείνη την εποχή ήταν η μεγαλύτερη ομάδα της Ευρώπης.

Σκόρερ: 22, 45+2' Μασάρο, 47' Σαβίσεβιτς, 58' Ντεσαγί

Μίλαν (Φάμπιο Καπέλο): Ρόσι, Τασότι, Γάλι, Μαλντίνι (83' Νάβα), Πανούτσι, Μπόμπαν, Αλμπερτίνι, Ντεσαγί, Ντοναντόνι, Σαβίσεβιτς, Μασάρο

Μπαρτσελόνα (Γιόχαν Κρόιφ): Θουμπιθαρέτα, Φερέρ, Κούμαν, Ναδάλ, Σέρχι (71' Εστεμπαράνς), Γουαρδιόλα, Μπακέρο, Αμόρ, Στόιτσκοφ, Μπεγιριστάιν (51' Σακριστάν), Ρομάριο

1998-99: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπάγερν Μονάχου 2-1

Το 1999 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατορθώνει να γίνει η πρώτη αγγλική ομάδα που φτάνει στον τελικό του Champions League μετά την τραγωδία του Χέιζελ και τον πενταετή αποκλεισμό της χώρας. Εκεί βρήκε αντιμέτωπη της Μπάγερν Μονάχου η οποία βρέθηκε σε τελικό για πρώτη φορά μετά από το 1987. Σε ένα κατάμεστο "Καμπ Νου" από 90.000 φιλάθλους, οι Βαυαροί ευτύχησαν να ανοίξουν το σκορ μόλις στο 6ο λεπτό με εκτέλεση φάουλ του Μάριο Μπάσλερ. Το 1-0 παρέμεινε ως το τέλος του 90λέπτου αν και η Μπάγερν δύο δοκάρια με τους Μεμέτ Σολ και Κάρστεν Γιάνκερ.

Οι 5 αξέχαστοι τελικοί του Champions League

Στο 91', όμως, μετά από κόρνερ από την αριστερή πλευρά, η μπάλα έφτασε στα πόδια του Τέντι Σέριγχαμ και ο Αγγλος επιθετικός έφτασε στην ισοφάριση. Δεν πέρασαν τριάντα δευτερόλεπτα από την σέντρα και η Γιουνάιτεντ κέρδισε νέο κόρνερ από τα αριστερά. Μία άλλη αλλαγή του Φέργκιουσον, ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ πήρε την ασίστ από τον Σέριγχαμ και έκανε το 2-1, υπογράφοντας μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Να σημειωθεί πως οι άνθρωποι της UEFA σε κατάσταση πανικού άλλαζαν τις κορδέλες στο τρόπαιο μετά το τέλος του ματς, μιας και τις είχαν βάλει στα χρώματα της Μπάγερν.

Σκόρερ: 90+1' Σέριγχαμ, 90+3' Σόλσκιερ - 5' Μπάσλερ

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αλεξ Φέργκιουσον): Σμάιχελ, Γκ. Νέβιλ, Σταμ, Γιόνσεν, Εργουιν, Γκιγκς, Μπατ, Μπέκαμ, Μπλόμκβιστ (67’ Σέριγχαμ), Κόουλ (81’ Σόλσκιερ), Γιορκ

Μπάγερν Μονάχου (Οτμαρ Χίτσφελντ): Καν, Ματέους (81’ Φινκ), Μπάμπελ, Κουφούρ, Λίνκε, Τάρνατ, Γέρεμις, Εφενμπεργκ, Μπάσλερ (89’ Σαλιχάμιντζιτς), Γιάνκερ, Τσίκλερ (71’ Σολ)

2001-02 Λεβερκούζεν - Ρεάλ Μαδρίτης 1-2

Οι 50.000 θεατές του Χάμπντεν Παρκ της Γλασκώβης που βρέθηκαν στο 47ο τελικό της διοργάνωσης είχαν την τύχη να γίνουν μάρτυρες ίσως του κορυφαίου γκολ στην ιστορία του Champions League. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε το ματς αφού μόλις στο 9' ο Ραούλ έφυγε στην πλάτη του Λούσιο και πλάσαρε τον Μπουτ ανοίγοντας το σκορ. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός απάντησε όμως πέντε λεπτά αργότερα και με κεφαλιά "σκότωσε" τον Θέσαρ, γράφοντας το 1-1.

Οι 5 αξέχαστοι τελικοί του Champions League

Στην εκπνοή του πρώτου μέρους όμως, ο Ζινεντίν Ζιντάν με ένα εκπληκτικό γυριστό σουτ μέσα από την περιοχή μετά από σέντρα του Ρομπέρτο Κάρλος έστειλε την μπάλα στο "παραθυράκι" του Μπουτ διαμορφώνοντας το τελικό 2-1. Το δεύτερο ημίχρονο κύλησε χωρίς πολλές φάσεις, ωστόσο στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων ο τερματοφύλακας των Γερμανών, Μπουτ, λίγο έλειψε να γίνει ήρωας με την κεφαλιά που επιχείρησε να φεύγει ελάχιστα άουτ. Κάπως έτσι η Ρεάλ σήκωσε το 9ο Champions League της ιστορίας της σε ένα τελικό που όλοι θυμούνται χάρη στο μαγικό γκολ του "Ζιζού".

Σκόρερ: 13' Λούσιο - 8' Ραούλ, 45' Ζιντάν

Ρεάλ Μαδρίτης (Βιθέντε ντελ Μπόσκε): Θέσαρ (68’ Κασίγιας), Σαλγάδο, Ιέρο, Ελγέρα, Ρομπέρτο Κάρλος, Φίγκο (61’ Μακμάναμαν), Μακελελέ (63’ Κονσεϊσάο), Ζιντάν, Σολάρι, Ραούλ, Μοριέντες

Λεβερκούζεν (Κλάους Τοπμίλερ): Μπουτ, Σεμπέστσεν (65’ Κίρστεν), Ζίφκοβιτς, Λούσιο (90’ Μπάμπιτς), Πλασέντε, Σνάιντερ, Ράμελοβ, Μπαστούρκ, Μπάλακ, Νόιβιλ, Μπρντάριτς (39’ Μπερμπάτοφ)

2004-05 Μίλαν - Λίβερπουλ 3-3 (2-3 πεν.)

Έχουν γραφτεί χιλιάδες λέξεις γι' αυτό τον τελικό που για τους περισσότερους αποτελεί τον κορυφαίο στην ιστορία του Champions League. Το σίγουρο είναι πως όσοι βρέθηκαν το βράδυ της 25ης Μαΐου του 2005 στο στάδιο "Ατατούρκ" της Κωνσταντινούπολης έζησαν στιγμές που μόνο το ποδόσφαιρο μπορεί να χαρίσει. Η Μίλαν πήρε από το πρώτο λεπτό κεφάλι στο σκορ χάρη σε γκολ του Πάολο Μαλντίνι, ενώ ακολούθησαν άλλα δύο τέρματα από τον Ερνάν Κρέσπο μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους, με τους Ιταλούς να βρίσκονται "αγκαλιά" με την κούπα.

Οι 5 αξέχαστοι τελικοί του Champions League

Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη του δευτέρου ημιχρόνου. Οι παίκτες της Λίβερπουλ βγήκαν αποφασισμένοι για την ανατροπή και τα κατάφεραν. Μέσα σε 15 λεπτά από την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο για το δεύτερο μέρος έφεραν το ματς στα ίσια με γκολ των Τζέραρντ (54'), Σμίτσερ (56') και Αλόνσο (65'). Κάπου εκεί "κόπηκαν" τα πόδια των "ροσονέρι". Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τέλους του 90λέπτου, ενώ ούτε στην παράταση σημειώθηκε κάποιο τέρμα κι έτσι όλα κρίθηκαν στη ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι. Εκεί ο Γέρζι Ντούντεκ απέκρουσε τα πέναλτι των Πίρλο και Σεφτσένκο, χαρίζοντας στη Λίβερπουλ το 5ο Champions League της ιστορίας της.

Σκόρερ: 1' Μαλντίνι, 39', 44' Κρέσπο - 54' Τζέραρντ, 56' Σμίτσερ, 60' Αλόνσο

Λίβερπουλ (Ράφαελ Μπενίτεθ): Ντούντεκ, Φίναν (46’ Χάμαν), Χίπια, Κάραχερ, Τραορέ, Κιούελ (23’ Σμίτσερ), Αλόνσο, Τζέραρντ, Ρίισε, Γκαρθία, Μπάρος (85’ Σισέ)

Μίλαν (Κάρλο Αντσελότι): Ντίντα, Καφού, Σταμ, Νέστα, Μαλντίνι, Ζέεντορφ (85’ Σερζίνιο), Γκατούζο (111’ Ρούι Κόστα), Πίρλο, Κακά, Κρέσπο (85’ Τόμασον), Σεφτσένκο

News 24/7

24MEDIA NETWORK