Οι τελικοί της Μπαρτσελόνα: Από τον "εφιάλτη" της Αθήνας στην απόλυτη καταξίωση

Η Μπαρτσελόνα αντιμετωπίζει την Γιουβέντους στον 8ο τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της ιστορίας της και το Contra.gr κάνει flashback στις προηγούμενες επτά φορές που οι "μπλαουγκράνα" κλήθηκαν να διεκδικήσουν το πολύτιμο τρόπαιο. Από την ιστορική εμφάνιση του Ντουκαντάμ και τη λύτρωση του Κούμαν, στον εφιάλτη της Αθήνας και την "χρυσή" εποχή του Γκουαρδιόλα.

Οι τελικοί της Μπαρτσελόνα: Από τον "εφιάλτη" της Αθήνας στην απόλυτη καταξίωση

Η Μπαρτσελόνα θα διεκδικήσει τον 5ο τίτλο της ιστορίας της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Οι "μπλαουγκράνα" έχουν αγωνιστεί συνολικά σε 7 τελικούς, με το ταξίδι τους να ξεκινάει το μακρινό 1961 κόντρα στην Μπενφίκα και να συνεχίζεται μέχρι και το 2011 κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Σε αυτούς τους 7 τελικούς οι Καταλανοί έχουν βιώσει κυριολεκτικά τα πάντα. Από το απροσπέλαστο "τείχος" του Ντουκαντάμ, το γκολ –σήμα κατατεθέν- στην παράταση από τον Κούμαν που τους έστεψε για πρώτη φορά πρωταθλητές, την συντριβή από την Μίλαν στον τελικό της Αθήνας αλλά και την απόλυτη καταξίωση των τελευταίων χρόνων, έχοντας 3 κατακτήσεις σε ισάριθμους τελικούς. Απόψε η Μπαρτσελόνα είναι το απόλυτο φαβορί για την κούπα με την απόδοση στον Stoiximan.gr να βρίσκεται στο 1.63.

1961: Μπενφίκα-Μπαρτσελόνα 3-2 (“Βάντκορφ Στάντιον”)

Στην πρώτη της απόπειρα στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών η Μπαρτσελόνα δεν τα κατάφερε απέναντι στην εξαιρετική Μπενφίκα. Οι "μπλουγκράνα" παρότι πήραν προβάδισμα στο σκορ στο ημίωρο του πρώτου ημιχρόνου, μέσα σε σε δύο λεπτά "αυτοκτόνησαν", έχοντας μοιραίο παίκτη τον «θρυλικό» τερματοφύλακα τους Άντονι Ράμαγετς.

Το αυτογκόλ του Ισπανού γκολκίπερ "έκοψε" τα πόδια των Καταλανών και ήταν καταλυτικό για την συνέχεια του παιχνιδιού. Η μείωση του σκορ από τον Τσίμπορ δεν στάθηκε ικανή για την ομάδα της Βαρκελώνης, προκειμένου να φέρει το ματς στα ίσια, ξεκινώντας έτσι με το "αριστερό" την εμπειρία τους σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Σκόρερ: 30' Άγκουας, 32' αυτ. Ράμαγετς, 55' Κολούνα - 20' Κότσις, 75' Τσίμπορ

Μπενφίκα: Περέιρα, Ζοάο, Ζερμάνο, Ανζέλο, Νέτο, Κρουζ, Αουγούστο, Σαντάνα, Άγκουας, Κολούνα, Κάβεμ

Μπαρτσελόνα: Ράμαγετς, Φόντσο, Χενσάνα, Γκράσια, Βέργες, Γκαράι, Κουμπάλα, Κότσις, Εβαρίστο, Σουάρεθ, Τσίμπορ

1986: Στεάουα Βουκουρεστίου-Μπαρτσελόνα 2-0 πεν. (0-0 παρ., 1-1 κ.α.) “Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν”)

Έπρεπε να περάσουν 25 ολόκληρα χρόνια για να μπορέσει η Μπαρτσελόνα να ξαναφθάσει στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, βρίσκοντας απέναντι της την "πρωτάρα" σε τελικό, Στεάουα. Όλοι μιλούσαν για αναμενόμενο θρίαμβο των "μπλαουγκράνα", οι οποίοι είχαν στις τάξεις τους παίκτες μεγάλου βεληνεκούς όπως ο Σούστερ, ο Μουνιόθ και άλλοι.

Η πραγματικότητα όμως ήταν εντελώς διαφορετική. Ο "ήρωας της Σεβίλλης" όπως έχει μείνει στην ιστορία, Χέλμουτ Ντουκαντάμ, ήταν ξεκάθαρα ο άνθρωπος του αγώνα. Ο θηριώδης γκολκίπερ αφού κράτησε ανέπαφη την εστία του για 120’ λεπτά, έκανε κάτι απίστευτο, αφού στην διαδικασία των πέναλτι, απόκρουσε και τις 4 εκτελέσεις των παικτών την Μπαρτσελόνα, στέλνοντας τους στο "κανάβατσο" και παράλληλα ο ίδιος έγραψε ιστορία και αυτή του η μοναδική του επίδοση μνημονεύεται μέχρι και σήμερα.

Σκόρερ: -

Στεάουα Βουκουρεστίου: Ντουκαντάμ, Ιοβάν, Μπελοντέντιτσι, Μπουμπέσκου, Μπαρντουλέσκου, Μπάλιντ, Μπάλαν (75’ Ιορντανέσκου), Μπόλονι, Μαγιάρου, Λάκατους, Πιτούρκα (107’ Ράντου)

Μπαρτσελόνα: Ορούτι, Ζεράρδο, Μιγκέλι, Αλεσάνκο, Αλμπέρτο, Βίκτορ, Μάρκος, Σούστερ (85’ Μορατάγια), Πεντράθα, Άρτσιμπαλντ (106’ Αλόνσο), Καράσκο

1992: Μπαρτσελόνα-Σαμπντόρια 1-0 παρ. (0-0 κ.α.) “Γουέμπλεϊ”)

Η λύτρωση για την Μπαρτσελόνα ήρθε το 1992 στο Γουέμπλεϊ στον τελικό με την Σαμπντόρια. Η εξέλιξη του αγώνα όμως ήταν για ακόμη μία φορά δραματική για τους Καταλανούς. Το "φάντασμα" του Ντουκαντάμ είχε πάρει την μορφή του Παλιούκα, με τον Ιταλό γκολκίπερ να κρατάει αλώβητη την εστία του, απέναντι μάλιστα σε έναν εκ των κορυφαίων επιθετικών της εποχής, Χρίστο Στόιτσκοφ.

Έπρεπε το χρονόμετρο να δείξει 111’ λεπτά για να έρθει το πολυπόθητο γκολ για τους Ισπανούς, με τον "κεραυνό" του Ρόναλντ Κούμαν. Ο Ολλανδός αμυντικός χαφ με μία πολύ δυνατή απευθείας εκτέλεση φάουλ από τα 25 μέτρα, "έσπασε" το ρόδι για τους "μπλαουγκράνα", οι οποίοι ανέβηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στην κορυφή της Ευρώπης.

Σκόρερ: 112' Κούμαν

Μπαρτσελόνα: Θουμπιθαρέτα, Εουσέμπιο, Φερέρ, Κούμαν, Νάντο, Κάρλος, Μπακέρο, Γκουαρντιόλα (113’ Αλεσάνκο), Λάουντρουπ, Σαλίνας (64’ Γκοϊκοετσέα), Στόιτσκοφ

Σαμπντόρια: Παλιούκα, Μανίνι, Λάνα, Βιέρκοβουντ, Κάτανετς, Λομπάρντο, Πάρι, Σερέζο, Μπονέτι (72’ Ινβερνίτσι), Βιάλι (100’ Μπούζο), Μαντσίνι

1994: Μίλαν-Μπαρτσελόνα 4-0 (“O.A.K.A”)

Ίσως πρόκειται για το χειρότερο βράδυ της ιστορίας των "μπλαουγκράνα". Στον τελικό της Αθήνας, οι "ροσονέρι" δεν άφησαν κανένα περιθώριο στην Μπαρτσελόνα διαλύοντας τους με το βαρύ 4-0. Η Μπαρτσελόνα παρότι "κουβάλουσε" στις πλάτες της τον τίτλο του φαβορί -με την ιστορική τριάδα Λάουντρουπ, Ρομάριο και Στόιτσκοφ- δεν μπόρεσε να φανεί καθόλου ανταγωνιστική, με τον Μασάρο των Μιλανέζων να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής.

Η φανερή ψυχολογική και σωματική κόπωση των παικτών των Καταλανών από την κατάκτηση του πρωταθλήματος την τελευταία αγωνιστική της Primera Division 3 ημέρες πριν τον μεγάλο τελικό, ήταν ένας παράγοντας που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την ροή του παιχνιδιού.

Σκόρερ: 22', 45' Μασάρο, 47' Σαβίτσεβιτς, 59' Ντεσαγί

Μίλαν: Ρόσι, Τασότι, Πανούτσι, Αλμπερτίνι, Γκάλι, Μαλντίνι (84’ Νόβα), Ντοναντόνι, Ντεσαγί, Μπόμπαν, Σαβίσεβιτς, Μασάρο

Μπαρτσελόνα: Θουμπιθαρέτα, Φερέρ, Γουαρδιόλα, Κούμαν, Ναδάλ, Μπακέρο, Σέρχι (73’ Κίκε), Στόιτσκοφ, Αμόρ, Ρομάριο, Μπεγκιριστάιν (51’ Εουσέμπιο)

2006: Μπαρτσελόνα-Άρσεναλ 2-1 (“Σταντ Ντε Φρανς”)

Με τον Φρανκ Ράικαρντ στο "τιμόνι" της η Μπαρτσελόνα του Ροναλντίνιο, του Ετό και του Ντέκο κατέκτησε το δεύτερο τρόπαιο της ιστορίας της. Απέναντι της η εξαιρετική η Άρσεναλ του Τιερί Ανρί. Οι "κανονιέρηδες" πήραν προβάδισμα στο σκορ με το γκολ του Κάμπελ, ενώ προηγουμένως από το 18’ κιόλας λεπτό της αναμέτρησης, αγωνιζόντουσαν με παίκτη λιγότερο εξαιτίας της αποβολής του Γενς Λέμαν.

Οι Καταλανοί παρότι ήταν πίσω στο σκορ, εκμεταλλεύτηκαν το αριθμητικό πλεονέκτημα και πέτυχαν την ολική ανατροπή με το χρυσό γκολ του Μπελέτι, να στέλνει στα ουράνια την ομάδα της Βαρκελώνης, κλείνοντας έτσι έναν κύκλο συνεχόμενων αποτυχιών στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Σκόρερ: 76' Ετό, 81' Μπελέτι - 37' Κάμπελ

Μπαρτσελόνα: Βαλδές, Ολεγκέρ (71’ Μπελέτι), Πουγιόλ, Μάρκες, Φαν Μπρόνκχορστ, Εντμίλσον (46’ Ινιέστα), Ντέκο, Φαν Μπόμελ (61’ Λάρσον), Ζιουλί, Ροναλντίνιο, Ετό

Άρσεναλ: Λέμαν, Εμπουέ, Τουρέ, Κάμπελ, Κόουλ, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Φάμπρεγας (74’ Φλαμινί), Πιρές (19’ Αλμούνια), Χλεμπ (85’ Ρέγες), Λιούνγκμπεργκ, Ανρί

2009: Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0 (“Ολίμπικο”)

Η εποχή-Γκουαρδιόλα στην Μπαρτσελόνα είναι γεγονός. Ο Καταλανός προπονητής την οδηγεί με απόλυτη επιτυχία στην κορυφή της Ευρώπης με τους "μπλαουγκράνα" να παίζουν ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, όντας μία από τις καλύτερες ομάδες που έχουν υπάρξει ποτέ στο παγκόσμιο στερέωμα.

Η ομάδα της Βαρκελώνης επιβεβαίωσε την κυριαρχία της και στον τελικό, επικρατώντας εύκολα με 2-0 επί της Γιουνάιτεντ. Πικέ και Πουγιόλ είναι "κολώνες" στο κέντρο της άμυνας, Τσάβι και Ινιέστα αποτελούν τους "μαέστρους" στην οργάνωση του παιχνιδιού και οι Ανρί-Ετό-Μέσι συνθέτουν μία "φονική" τριάδα στην επίθεση και ως εκ τούτου η Μπαρτσελόνα δεν αφήνει κανένα περιθώριο στους "κόκκινους διάβολους", για κατάκτηση του τίτλου.

Σκόρερ: 10’ Ετό, 70' Μέσι

Μπαρτσελόνα: Βαλδές, Πουγιόλ, Τουρέ, Πικέ, Σιλβίνιο, Μπουσκέτς, Τσάβι, Ινιέστα (92' Πέδρο), Μέσι, Ανρί (72' Κεϊτά), Ετό

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Φαν ντερ Σαρ, Ο' Σέι, Βίντιτς, Φέρντιναντ, Εβρά, Κάρικ, Αντερσον (46' Τέβες), Γκιγκς (75' Σκόουλς), Ρονάλντο, Παρκ (66' Μπερμπάτοφ), Ρούνεϊ

2011: Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1 (“Γουέμπλεϊ”)

Δύο χρόνια μετά, Μπαρτσελόνα και Γιουνάιτεντ βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα έχει αφήσει για τα καλά το στίγμα του στους Καταναλούς οι οποίοι με κεκτημένη ταχύτητα επικρατούν ξανά των Άγγλων, βάζοντας "ταφόπλακα" στα όνειρα τους.

Η ομάδα της Γιουνάιτεντ δεν μπόρεσε να εξουδετερώσει το γνωστό "τίκι τάκα" των "μπλαουγκράνα" και παρά την ισοφάριση του Ρούνεϊ στο γκολ του Πέδρο, έχοντας μπροστάρη τον εκπληκτικό και καλύτερο παίκτη του κόσμου Λιονέλ Μέσι, πήραν ξανά το προβάδισμα με τον Νταβίντ Βίγια να βάζει το κερασάκι στην τούρτα.

Εκείνο το βράδυ ήταν μία ακόμη εκπληκτική παράσταση της φοβερής ομάδας που συνέθεσε ο Γκουαρδιόλα.

Σκόρερ: 27' Πέδρο, 54' Μέσι, 69' Βίγια - 34' Ρούνεϊ

Μπαρτσελόνα: Βαλδές, Άλβες (87' Πουγιόλ), Πικέ, Μαστσεράνο, Αμπιντάλ, Μπουσκέτς, Τσάβι, Ινιέστα, Βίγια (86' Κεϊτά), Πέδρο (92' Αφελάι), Μέσι

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Φαν ντερ Σαρ, Φάμπιο (69' Νάνι), Φέρντιναντ, Βίντιτς, Εβρά, Κάρικ (77' Σκόουλς), Γκιγκς, Βαλένσια, Παρκ, Ρούνεϊ, Ερνάντες

News 24/7

24MEDIA NETWORK