Τι θα δούμε την Τετάρτη στο Champions League

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπάγερν Μονάχου ρίχνεται στη μάχη στο Λονδίνο, για τη ρεβάνς της περσινής φάσης των 16 απέναντι στην Άρσεναλ, ενώ η πολύπειρη Μίλαν δοκιμάζεται με τη φιλόδοξη Ατλέτικο Μαδρίτης στο Σαν Σίρο. Το δεύτερο πιάτο του Champions League βρίσκεται στο τραπέζι μας.

Τι θα δούμε την Τετάρτη στο Champions League

Ο δεκάλογος της Τετάρτης

Κλάρενς Ζέεντοφ. Ο μοναδικός παίκτης με κατακτήσεις Champions League με 3 διαφορετικές και ο μοναδικός με 4 τρόπαια της αναμορφωμένης διοργάνωσης επιστρέφει στον θεσμό ως προπονητής. Ντεμπούτο με τη Μίλαν, για το οποίο, όπως ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε, ζήτησε συμβουλή από τον προπονητή του στους "ροσονέρι", Κάρλο Αντσελότι. Ο Ιταλός απέκλεισε την Ατλέτικο Μαδρίτης σε νοκ άουτ παιχνίδια πριν από μία εβδομάδα, στα ημιτελικά του Copa del Rey. Βέβαια, στο ρόστερ της Ρεάλ Μαδρίτης διέθετε Κριστιάνο Ρονάλντο, Γκάρεθ Μπέιλ, Καρίμ Μπενζεμά κλπ. Ο Ολλανδός τι μπορεί να κάνει χωρίς αυτούς;

Εκδίκηση. Κι όμως, αν υπάρχει μία ομάδα που μπορεί να περηφανεύεται ότι τρόμαξε την περσινή Μπάγερν Μονάχου, αυτή ήταν η Άρσεναλ. Οι "κανονιέρηδες" ηττήθηκαν 3-1 με κάτω τα χέρια στο Λονδίνο, στο πρώτο παιχνίδι της ίδιας φάσης, αλλά βρέθηκαν μπροστά στο σκορ με 2-0 στο 86' του επαναληπτικού και ανάγκασαν τους Βαυαρούς να παίξουν άμυνα. Ήδη, προέρχονται από μία ρεβάνς, εκείνη της συντριβής στο Μέρσεϊσαϊντ από τη Λίβερπουλ. Στο παιχνίδι του κυπέλλου Αγγλίας, η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ επικράτησε 2-1 και προχώρησε στην επόμενη φάση. Τώρα;

Πάγκος. Το μεγάλο πρόβλημα της Ατλέτικο Μαδρίτης από πέρυσι είναι το βάθος που (δεν) διαθέτει στον πάγκο της. Στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου ενισχύθηκε με τους Χοσέ Σόσα και Ντιέγο, ποδοσφαιριστές που μπορεί να αξιοποιήσει και στο Champions League. Ειδικά ο Βραζιλιάνος μπορεί να μεταλλάξει το πετυχημένο 4-4-2 σε 4-2-3-1 όποτε χρειαστεί και ειδικά σε μία χρονική περίοδο που οι "ροχιμπλάνκος" δίνουν δυνατά παιχνίδια κάθε 3 ημέρες, το rotation είναι απαραίτητο. Εξάλλου, ανάμεσα στα δύο παιχνίδια με τη Μίλαν, υπάρχει ο αγώνας πρωταθλήματος με τη Ρεάλ που θα κρίνει εν πολλοίς την πορεία τίτλου του συλλόγου.

Ασπίδα. Στο Λονδίνο, τα πάντα θα κριθούν από δύο ποδοσφαιριστές. Ο ένας είναι ο Ματιέ Φλαμινί, ο οποίος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη φετινή εξαιρετική πορεία της Άρσεναλ στο πρωτάθλημα. Ο έτερος δεν θα είναι ο τιμωρημένος Μικέλ Αρτέτα. Εάν ο Γάλλος και ο (όποιος) παρτενέρ του μπροστά από την αμυντική τετράδα των γηπεδούχων αντέξουν στη μίξη physical και passing game των Βαυαρών, τότε οι Άγγλοι έχουν κάποια ελπίδα.

Μεταγραφή. Η παραμονή του Ντιέγο Κόστα και του Κόκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης και τα επόμενα χρόνια ή ο επόμενος σταθμός στην καριέρα τους θα κριθούν από αυτές τις αναμετρήσεις απέναντι στη Μίλαν και (εάν προκριθεί η ισπανική ομάδα) από τη συνέχεια του θεσμού. Στη φάση των ομίλων τα πήγαν εξαιρετικά, ωστόσο το μέτρο σύγκρισης είναι διαφορετικό όταν φτάνουμε στα νοκ άουτ. Κανείς από τους δύο δεν διαθέτει εμπειρία σε τέτοιο επίπεδο και γι' αυτό θα έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία το τι θα καταφέρουν.

Αντίπαλος. Είκοσι αγωνιστικές στη Bundesliga και 3 γύροι στο DFB Pokal και δεν έχει εμφανιστεί ακόμα αντίπαλος για την Μπάγερν Μονάχου. Μετράει μόλις 2 ήττες φέτος, μία στο DFB-Ligapokal από την Ντόρτμουντ (στο ντεμπούτο του Πεπ Γκουαρδιόλα) και μία (δίχως ουσία) στην "Άλιαντς Αρένα" από τη Μάντσεστερ Σίτι, στη φάση των ομίλων. Οι ομάδες με ευρωπαϊκό στάτους δυσκολεύουν περισσότερο την βαυαρική αρμάδα, αλλά το ερώτημα είναι εάν η Άρσεναλ είναι τέτοια τα τελευταία χρόνια.

Τίτλος. Μεταξύ σοβαρού και αστείου (κυρίως το δεύτερο), στη Μίλαν μπορούν να ονειρεύονται μόνο ένα τρόπαιο τη φετινή σεζόν: το Champions League. Στο Coppa Italia αποκλείστηκε από την προημιτελική φάση (Ουντινέζε), στη Serie A βρίσκεται 31 πόντους μακριά από την κορυφή και σε 2-3 εβδομάδες στερεύουν και οι μαθηματικές ελπίδες, με συνέπεια να απομένει μόνο ο τίτλος, αυτός που έχει κατακτήσει 7 φορές. Προφανώς και στόχος δεν είναι η όγδοη κατάκτηση, αλλά η σεζόν δεν μπορεί να σωθεί με άλλον τρόπο πλην μιας καλής πορείας στον θεσμό κι ενός τιμητικού αποκλεισμού όταν έρθουν τα δύσκολα. Και αυτά δεν μπορεί να είναι η Ατλέτικο, όταν υπάρχουν ακόμα στην κατσαρόλα Μπάγερν, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ.

Τόνι Κρόος. Ο Γερμανός μέσος επέστρεψε στις υποχρεώσεις της Μπάγερν Μονάχου μετά από τη μίνι τιμωρία που του επέβαλε ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ωστόσο έχει σημασία να δούμε εάν θα συμβεί το ίδιο και στο πιο σημαντικό ποδοσφαιρικό πάλκο, αυτό του Champions League.

Ομοιότητα. Η Άρσεναλ ήταν πάντοτε η πιο... Μπαρτσελονίστικη ομάδα του κόσμου, στον τρόπο δημιουργίας. Ο Γκουαρδιόλα έχει μετατρέψει και την Μπάγερν σε μία ομάδα που στηρίζεται στις γρήγορες εναλλαγές μπάλας, με κάθετες κινήσεις και πάσες που "κόβουν" την αντίπαλη άμυνα όπως ένα μαχαίρι το βούτυρο. Πιθανότατα σε αυτό το παιχνίδι θα δούμε με πόση αρτιότητα εφαρμόζεται το πλάνο στο Λονδίνο και με πόση στο Μόναχο.

Ντιέγο Σιμεόνε. Ο Αργεντινός έχει νικήσει τον Ζέεντορφ ως ποδοσφαιριστής στους τελικούς του Coppa Italia και του Supercoppa Ιταλίας το 2000, με τη φανέλα της Λάτσιο κι ενώ ο Ολλανδός ανήκε στην Ίντερ. Τώρα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Αποτελεί το πιο "καυτό" όνομα της προπονητικής στην ηλικία του (43) και δείχνει διαρκώς τα διαπιστευτήριά του, εντός των ισπανικών συνόρων. Στη φάση των ομίλων δεν είχε πολύ δουλειά, στα νοκ άουτ -που αρχίζει ουσιαστικά ο θεσμός- καλείται να αντιμετωπίσει τελείως διαφορετικές καταστάσεις: τέτοιες στις οποίες πρέπει να ανταπεξέρχεται, εάν όντως θέλει να βρεθεί στην ελίτ του χώρου του.

Διαβάστε ακόμη:

Λεβερκούζεν - Παρί Σεν Ζερμέν 0-4

Μάντσεστερ Σίτι - Μπαρτσελόνα 0-2

News 24/7

24MEDIA NETWORK