Ισπανία-Ιταλία 1-1

Η παρτίδα... σκάκι μεταξύ Ισπανίας και Ιταλίας έληξε ισόπαλη 1-1, με τον Αντόνιο ντι Νατάλε να ανοίγει το σκορ στο 60' και τον Τσεσκ Φάμπρεγας να απαντά 4 λεπτά αργότερα, σε ένα παιχνίδι με πολύ τακτική, χαμένες ευκαιρίες και 2 ομάδες που αλληλοεξουδετερώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του 90λέπτου.

Italy's Andrea Pirlo (L) and Spain's Xavi Hernandez (R) challenge for the ball during their Group C Euro 2012 soccer match at the PGE Arena in Gdansk, June 10, 2012.         REUTERS/Kai Pfaffenbach (POLAND  - Tags: SPORT SOCCER)
Italy's Andrea Pirlo (L) and Spain's Xavi Hernandez (R) challenge for the ball during their Group C Euro 2012 soccer match at the PGE Arena in Gdansk, June 10, 2012. REUTERS/Kai Pfaffenbach (POLAND - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Εικόνα αγώνα

Ποιος θα σκεφτόταν μία Ισπανία χωρίς επιθετικούς ή μία Ιταλία χωρίς αμυντικούς; Οι προπονητές των 2 ομάδων είναι η απάντηση, οι οποίοι παρέταξαν 2 ιδιόμορφα συστήματα, διατηρώντας, πάντως, το βασικό χαρακτήρα σε "φούρια ρόχα" και "σκουάντρα ατζούρα". Το passing game ήταν για ακόμα μία φορά προπύργιο των πρωταθλητών κόσμου του 2010 και το πάθος, πασπαλισμένο στη στιβαρή αμυντική λειτουργία ήταν αυτό των προκατόχων τους στο Μουντιάλ. Απόντος "φουνταριστού", Τσεσκ Φάμπρεγας και Ντάβιντ Σίλβα έπαιζαν εναλλάξ το ρόλο κρυφού κυνηγού, αλλά δίχως να ανησυχήσουν τον εξαιρετικό... στόπερ Ντανιέλε ντε Ρόσι.

Με ένα σύστημα που έπαιζε για πρώτη φορά, η Ιταλία κατάφερε να συγκρατήσει τους Ισπανούς και να πιάσει καλύτερη απόδοση στο πρώτο μέρος. Αιτία ο Αντόνιο Κασάνο, ο οποίος παρότι προ εβδομάδων ανάρρωνε από καρδιακή επέμβαση, κατάφερε να αναστατώσει σύσσωμη την ισπανική άμυνα, με τις κινήσεις του με και χωρίς την μπάλα. Την ίδια ώρα, ο Μάριο Μπαλοτέλι ήταν ο εαυτός του, όπερ η μοναδική "παραφωνία" της ιταλικής ενδεκάδας, κι οι πάσες των Ισπανών κατέληγαν πάντα σε κάποιο σώμα αντιπάλου, προτού απειλήσουν τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Σε αυτό το σκηνικό ισορροπίας και αλληλοεξόντωσης κάθε δημιουργικής σκέψης, το μηδέν κυριάρχησε στις προσπάθειες των 22 ποδοσφαιριστών. Οι Μπουφόν και Ίκερ Κασίγιας είχαν μεγάλη ευθύνη γι' αυτό στις όποιες ευκαιρίες δημιουργήθηκαν και οι Κασάνο κι Αντρές Ινιέστα ήταν οι μοναδικές "πηγές" κινδύνου που ανησυχούσαν τους 2 αρχηγούς-τερματοφύλακες.

Το 2ο μέρος άρχισε στο ίδιο τέμπο και χωρίς αλλαγές. Τουλάχιστον όχι μέχρι ο Μπαλοτέλι τα "θαλασσώσει" σε μία φάση που, ενώ έπρεπε να σκοράρει, τον πήρε ο... ύπνος. Ο Τσέζαρε Πραντέλι δεν άντεξε άλλο κι έριξε στη μάχη τον Αντόνιο ντι Νατάλε. Ο 3ος σκόρερ της Serie A δικαίωσε τον προπονητή του (και εξέθεσε τον Μαρτσέλο Λίπι που τον άφησε εκτός Μουντιάλ το 2010), σκοράροντας στο 60' μετά από εξαιρετική ασίστ του Αντρέα Πίρλο, ωστόσο 4 λεπτά αργότερα, μία παρόμοια φάση με ασίστ του Σίλβα και κίνηση στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας του Φάμπρεγας, απέφεραν την άμεση ισοφάριση για τους Ισπανούς.

Οι Χεσούς Νάβας και Σεμπαστιάν Τζιοβίνκο βρήκαν αμέσως θέση στη δεξιά πτέρυγα της επίθεσης των 2 ομάδων (αντί των Σίλβα και Κασάνο), με τους Ισπανούς να αρχίζουν ένα μπαράζ ευκαιριών, στην ανοιχτή ιταλική άμυνα. Με το μομέντουμ δικό τους, ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε έβαλε και... επιθετικό στο ματς, αλλά ο Φερνάντο Τόρες έκανε τον... Μπαλοτέλι στη μεγάλη ευκαιρία που του παρουσιάστηκε. Οι 2 ομάδες αποτύγχαναν στην τελική πάσα, όποτε τους παρουσιάστηκαν καλές στιγμές κι όταν οι Ισπανοί τα κατάφερναν, τότε υπήρχε ο Τόρες για να καταστρέψει την προσπάθεια. Η παραδόξως αποδιοργανωμένη ιταλική άμυνα (παρότι δεν μεταβλήθηκαν τα "συστατικά" της σε σχέση με το 1ο ημίχρονο) άντεξε στην πίεση των κατόχων του στέμματος μέχρι το τέλος κι η ισοπαλία 1-1 αφήνει και τις 2 χώρες με μία γλυκόπικρη γεύση.

Κλειδί

Η άμεση απάντηση στο γκολ του "Τοτό" λύτρωσε τους Ισπανούς. Το σύστημα δίχως επιθετικό δεν "έβγαινε" στον Ντελ Μπόσκε κι εάν οι Ιταλοί προλάβαιναν να σχηματίσουν το τείχος του κατενάτσιο που γνωρίζουν άριστα σε ένα τόσο αργό γήπεδο, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ άσχημα για τη "φούρια ρόχα". Ο Φάμπρεγας πρόλαβε, ισοφάρισε κι αποδιοργάνωσε την ιταλική άμυνα, όπως φάνηκε στα τελευταία λεπτά, που ακόμα κι ο... Τόρες την έκανε ό,τι ήθελε.

MVP

Σε ένα παιχνίδι σκάκι, το... μυαλό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για κάθε "στρατόπεδο". Ο Τσάβι ήταν ο γνωστός Τσάβι από ένα σημείο κι έπειτα και εφόσον το 90% (107 πάσες) από τις μεταβιβάσεις που επιχείρησε, βρήκε στόχο, γίνεται εμφανής η σημασία του στη λειτουργία των Ισπανών. Με τον Κασάνο να μην ολοκληρώνει το ματς και τους Κιελίνι και Ντε Ρόσι να "πέφτουν" στα τελευταία λεπτά, ο τίτλος του κορυφαίου πηγαίνει στον "εγκέφαλο" της Μπαρτσελόνα και της πρωταθλήτριας Ευρώπης και κόσμου.

Αδύναμος κρίκος

Ο Φερνάντο Τόρες είχε την ευκαιρία να γίνει ο "ήρωας" της Ισπανίας, αλλά κατάφερε μέσα σε 20 λεπτά αγώνα να εξελιχθεί σε "αποδιοπομπαίο τράγο". Όλοι στον επιθετικό της Τσέλσι θα τείνουν το δάχτυλο, όταν αναζητήσουν την αιτία της αδυναμίας των Ισπανών να σκοράρουν, παρότι κι ο Ντελ Μπόσκε φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Ο σκόρερ του τελικού του Euro 2008 έχασε 2 μοναδικές ευκαιρίες και μετά από 2 σεζόν σε ρηχά, διασυλλογικά νερά, φαίνεται πως ούτε με την εθνική μπορεί να αναζητήσει τη φόρμα του.

Το live του αγώνα

Ισπανία-Ιταλία 1-1

News 24/7

24MEDIA NETWORK