Πολωνία-Τσεχία 0-1

Η Τσεχία άντεξε τους... πυροβολισμούς της Πολωνίας στα πρώτα λεπτά και με το τέρμα του Πετρ Γίρατσεκ στο 72' πήρε τη νίκη 1-0 για την 3η αγωνιστική του 1ου ομίλου, που τη στέλνει στην προημιτελική φάση ως επικεφαλής του γκρουπ.

Czech midfielder Petr Jiracek (L) celebrates with Czech forward Milan Baros after scoring a goal during the Euro 2012 championships football match between the Czech Republic and Poland on June 16, 2012 at the Municipal  Stadium in Wroclaw. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI        (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/GettyImages)
Czech midfielder Petr Jiracek (L) celebrates with Czech forward Milan Baros after scoring a goal during the Euro 2012 championships football match between the Czech Republic and Poland on June 16, 2012 at the Municipal Stadium in Wroclaw. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/GettyImages) AFP/GETTY IMAGES

Εικόνα αγώνα

Με τη νίκη να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση πρόκρισης, η Πολωνία δεν άφησε ούτε λεπτό να πάει χαμένο. Οι συνδιοργανωτές πίεσαν από την αρχή την Τσεχία κι εκμεταλλεύθηκαν την απαράδεκτη κυκλοφορία της μπάλας των παικτών του Μίχαλ Μπίλεκ, ώστε να δημιουργούν διαρκώς ευκαιρίες. Με "αιχμή του δόρατος" το Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, αλλά και σχεδόν όλους τους Πολωνούς να... συνεισφέρουν με διαδοχικά σουτ, ο Πετρ Τσεχ βρισκόταν μονίμως σε κίνδυνο, αλλά εν τέλει δεν δέχθηκε κάποιο τέρμα.

Οι Τσέχοι βελτιώθηκαν, ο Βάτσλαβ Πίλαρ σταμάτησε να αποτελεί τον αρνητικό πρωταγωνιστή με συνεχή λάθη και με το Μίλαν Μπάρος απείλησαν και 2 φορές την εστία του Πζέμισλαβ Τίτον, που διατηρήθηκε στην ενδεκάδα αντί του Βόιτσιεχ Στσέσνι.

Το δεύτερο μέρος άρχισε με μία τελείως διαφορετική εικόνα σε σχέση με τη σέντρα του αγώνα. Η Τσεχία βρισκόταν στο γκάζι κι η Πολωνία είχε τραβήξει... χειρόφρενο. Οι φιλοξενούμενοι πήραν τον έλεγχο του κέντρου, όπου δεν πιέστηκαν καθόλου από τα αντίπαλα αμυντικά χαφ, με συνέπεια να δημιουργούν προϋποθέσεις για κάτι καλό.

Αυτές ευοδώθηκαν στο 72ο λεπτό, όταν ο Πετρ Γίρατσεκ με ατομική ενέργεια άνοιξε το σκορ και διαμόρφωσε συνθήκες πρόκρισης (και πρωτιάς) για τη χώρα του. Ο Φράντσισεκ Σμούντα έριξε στη μάχη τον Πάβελ Μπρόζεκ για μεγαλύτερη παρουσία στην αντίπαλη περιοχή, αλλά οι Τσέχοι κλείστηκαν ιδανικά και κράτησαν με νύχια και με δόντια το 1-0, που τους έστειλε στα προημιτελικά κι απέναντι στον 2ο του 2ου ομίλου.

Κλειδί αγώνα

Η αποτυχία των Πολωνών να σημειώσουν κάποιο τέρμα στην χρονική περίοδο που κυριαρχούσαν κράτησε στη ζωή τους Τσέχους, οι οποίοι όταν συμμάζεψαν τα... ασυμμάζευτα, επέστρεψαν στον αγώνα κι έκαναν τη ζημιά.

MVP

Ο Γίρατσεκ σημείωσε και 2ο τέρμα για την Τσεχία στη φάση των ομίλων ακόμα πιο σημαντικό από το 1ο του (κόντρα στην Ελλάδα). Εάν εξαιρέσουμε τα πρώτα 20 λεπτά, η συνολική παρουσία του στον αγώνα ήταν θετική, δημιουργώντας ευκαιρίες για τον Μπάρος και φυσικά σημειώνοντας το καθοριστικό τέρμα.

Αδύναμος κρίκος

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι κοστολογείται στα 30.000.000 ευρώ μετά τη φετινή παρουσία του στην Ντόρτμουντ, ωστόσο 2 από τις ευκαιρίες που έχασε στο 1ο μέρος δεν θα της έχανε ούτε επιθετικός των 100.000 ευρώ. Μοναδική ευκαιρία των συνδιοργανωτών να διακριθούν σε ένα μεγάλο τουρνουά, πετάχθηκε στα σκουπίδια.

Το live της αναμέτρησης

Πολωνία-Τσεχία 0-1

News 24/7

24MEDIA NETWORK