Σουηδία-Γαλλία 2-0

Το απίθανο τέρμα του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς οδήγησε τη Σουηδία στη νίκη 2-0 επί της Γαλλίας, με συνέπεια οι "τρικολόρ" να προκριθούν ως 2οι του 4ου ομίλου και να πέσουν πάνω στην Ισπανία στα προημιτελικά. Εξαιρετικός ο Όλοφ Μέλμπεργκ, ο Σεμπάστιαν Λάρσον διαμόρφωσε το τελικό σκορ στις καθυστερήσεις.

KIEV, UKRAINE - JUNE 19: Zlatan Ibrahimovic of Sweden scores the opening goal during the UEFA EURO 2012 group D match between Sweden and France at The Olympic Stadium on June 19, 2012 in Kiev, Ukraine.  (Photo by Julian Finney/Getty Images)
KIEV, UKRAINE - JUNE 19: Zlatan Ibrahimovic of Sweden scores the opening goal during the UEFA EURO 2012 group D match between Sweden and France at The Olympic Stadium on June 19, 2012 in Kiev, Ukraine. (Photo by Julian Finney/Getty Images) GETTY IMAGES

Εικόνα αγώνα

Εάν πριν τη σέντρα της αναμέτρησης ένας φίλαθλος που δεν γνώριζε τη βαθμολογική κατάταξη των 2 αντιπάλων έπρεπε να ποντάρει τα χρήματά του στο ποια ήταν πρωτοπόρος και ποια ουραγός του 4ου ομίλου, θα στοιχημάτιζε λάθος. Η Σουηδία, παίζοντας με μεγάλη πειθαρχία και κρατώντας διαρκώς το σχηματισμό της, εμπόδιζε τους Γάλλους να πλησιάσουν το τέρμα του Αντρέας Ίσακσον. Ο Καρίμ Μπενζεμά αναγκαζόταν να φτάσει μέχρι το κέντρο για να ακουμπήσει μπάλα και δίχως κάποια επιθετική απειλή κοντά στην περιοχή, οι "τρικολόρ" ήταν ακίνδυνοι.

Επικίνδυνος, όμως, ήταν ο Φιλίπ Μεξές στα μετόπισθεν, ο οποίος έχασε μία μονομαχία με τον Όλα Τόιβονεν αφήνοντας το Σουηδό τετ-α-τετ με τον Ουγκό Λορίς, αλλά το κοντρόλ ήταν άσχημο κι από γωνιακή θέση, η μπάλα κατέληξε στο δοκάρι. Εάν δεν ήταν το τεχνητό οφσάιντ που έπαιζαν συνεχώς οι Γάλλοι, οι επιθέσεις των Σκανδιναβών θα είχαν καλύτερη κατάληξη, σε αντίθεση με αυτές των παικτών του Λοράν Μπλαν, που ολοκληρώνονταν με σουτ από τα 30 μέτρα. Τα τρεξίματα του Φρανκ Ριμπερί ωφέλησαν όσο και οι... περίπατοι του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς στον αγωνιστικό χώρο και το 0-0 διατηρήθηκε σε όλο το 1ο μέρος.

Ο αρχηγός των Σουηδών, όμως, εκτός από... περιπατητής, είναι και κάτοχος μαύρης ζώνης στο τάε κβον ντο, μία τέχνη που του χρησίμευσε το 2004 για να σημειώσει ένα καταπληκτικό γκολ με τακουνάκι στο Euro της Πορτογαλίας. Στο 54ο λεπτό, με ένα γυριστό σουτ μετά από σέντρα από τα δεξιά, ο επιθετικός της Μίλαν νίκησε στον αέρα τον συμπαίκτη του στους "ροσονέρι" Φιλίπ Μεξές και σημείωσε το ομορφότερο τέρμα της διοργάνωσης. Σε συνδυασμό με 2 ευκαιρίες του Κρίστιαν Βίλχελμσον που είχε περάσει στον αγώνα και ένα τακουνάκι του Όλοφ Μέλμπεργκ μετά από κόρνερ, το μομέντουμ ήταν εμφανώς με τη Σουηδία και το... Λορίς.

Ο Μπλαν έριξε στο ματς τον Φλοράν Μαλουντά αντί του Χατέμ Μπεν Αρφά και ενίσχυσε την παρουσία του στο κέντρο. Η κούραση στη μεσαία γραμμή της Σουηδίας ήταν εμφανής και σε συνδυασμό με το γκολ που της έδινε προβάδισμα, οι ζώνες άμυνας προσέγγισαν την περιοχή του Ίσακσον. Οι Γάλλοι πατούσαν πιο εύκολα εκεί, αλλά η πολυκοσμία ήταν τέτοια, που δεν βρήκαν ελεύθερο στόχο. Κάποια σουτ, κάποιες κόντρες ανησύχησαν τους Σκανδιναβούς, αλλά το μηδέν παρέμεινε για τους "τρικολόρ". Η είσοδος των Ζερεμί Μενέζ και Ολιβιέ Ζιρού ήταν η έσχατη λύση του Μπλαν, αλλά για τον πρώτο ο Ίσακσον (82') και για τον 1ο σκόρερ της Ligue 1 η αστοχία (83') τους στέρησαν μέσα σε ένα λεπτό τη δυνατότητα ισοφάρισης. Στο 91ο λεπτό, σε μία αντεπίθεση, ο Σεμπάστιαν Λάρσον έκανε το 2-0 κι έτσι η Γαλλία προκρίθηκε ως 2η από τον όμιλο, "πέφτοντας" πάνω στην Ισπανία, με τους Σουηδούς να αποχωρούν με ψηλά το κεφάλι από τη διοργάνωση.

Κλειδί αγώνα

Η αλλαγή του Βίλχελμσον από τον Έρικ Χάμρεν για ακόμα ένα παιχνίδι ανέτρεψε τα δεδομένα για τους Σουηδούς. Ο δεξιός μέσος της Αλ Χιλάλ αγωνίστηκε στα αριστερά κι αναστάτωσε πάμπολλες φορές την αμυντική γραμμή της Γαλλίας, ανοίγοντας χώρους για τον Ιμπραχίμοβιτς, με τις γνωστές συνέπειες.

MVP

Ο "Ίμπρα", πέραν του (ομολογουμένως καταπληκτικού) τέρματος και 2-3 καλών μεταβιβάσεων, δεν είχε να επιδείξει τίποτα. Ο Βίλχελμσον έπαιξε μόνο για ένα ημίχρονο, οπότε ο κλήρος πέφτει στον Όλοφ Μέλμπεργκ, ο οποίος είχε σπουδαία παρουσία τόσο ανασταλτικά (και δη στο 2ο μέρος, όταν με τάκλιν της τελευταίας στιγμής κόντραρε πολλά σουτ των Γάλλων με καλές προϋποθέσεις), όσο κι επιθετικά, αφού σε κάθε στημένη φάση προκαλούσε "πονοκεφάλους" στη Γαλλία.

Αδύναμος κρίκος

Στο 1ο ημίχρονο έδωσε... δώρο στον Τόιβονεν, αλλά ο Σουηδός αρνήθηκε να το ανοίξει. Λίγο αργότερα, μία νέα αβλεψία του διορθώθηκε από οφσάιντ, προτού ο επιθετικός της Αϊντχόφεν βγει σε νέο τετ-α-τετ. Στο τέρμα του αγώνα, έχασε από το οπτικό πεδίο του έναν άνθρωπο με ύψος 1,95μ. και συνάμα συμπαίκτη του στη Μίλαν, ενώ δέχθηκε και μία ανόητη κίτρινη κάρτα που θα τον κρατήσει εκτός προημιτελικού κόντρα στην Ισπανία. Ίσως το τελευταίο να είναι θετικό, αφού τη θέση του θα πάρει ο Λοράν Κοσιελνί, αλλά ο Μεξές δεν έχει πολλούς λόγους να θυμάται αυτό το ματς.

Το live της αναμέτρησης

Σουηδία-Γαλλία 2-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK