Ο Τερίμ είναι το τουρκικό ποδόσφαιρο

Οι προκρίσεις σε τρία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ο ημιτελικός με την Γερμανία, το κύπελλο UEFA με την Γαλατασαράι, η Φιορεντίνα, η Μίλαν και οι "χυλόπιτες" σε Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ, Ίντερ και Ρόμα.

Ο Τερίμ είναι το τουρκικό ποδόσφαιρο

Με το παρακάτω γκολ-φάουλ του Σελτσούκ Ινάν στο 89ο λεπτό του αγώνα Τουρκία-Ισλανδία, οι Τούρκοι προκρίθηκαν για 6η φορά σε μεγάλη διοργάνωση (παγκόσμιο κύπελλο, ευρωπαϊκό) στην ιστορία τους.

Έχουν παίξει σε δύο Μουντιάλ (1954, 2002) και σε τέσσερα ευρωπαϊκά (1996, 2000, 2008, 2016). Από αυτές τις έξι φορές, τις τρεις η εθνική Τουρκίας είχε στον πάγκο της τον Φατίχ Τερίμ, τον άνθρωπο που έβαλε το τουρκικό ποδόσφαιρο τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο στον ευρωπαϊκό χάρτη.

Το πρώτο Euro

Αν εξαιρέσουμε το Μουντιάλ του '54, που από ότι φάνηκε από την μετέπειτα πορεία της Τουρκίας ήταν μία απλή φωτοβολίδα, οι Τούρκοι άρχισαν να υπολογίζονται στο ευρωπαϊκό στερέωμα από τη στιγμή που κέρδισαν την πρόκριση στο ευρωπαϊκό του 1996 με τον Τερίμ στον πάγκο, το οποίο ήταν το πρώτο της ιστορίας τους.

Μπορεί στου τουρνουά της Αγγλίας να αποκλείστηκαν από τους ομίλους, ωστόσο πήραν το "κολάι" και ακόμα και με προπονητή τον Μουσταφά Ντενιζλί κατάφεραν να δώσουν το παρών και στην επόμενη διοργάνωση, στα γήπεδα του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Μετά την διοργάνωση της Αγγλίας, όπου και μόνο η παρουσία εκεί των Τούρκων αποτέλεσε τεράστια επιτυχία για το τουρκικό ποδόσφαιρο ο "αυτοκράτορας", όπως είναι το παρατσούκλι του 62χρονου τεχνικού υπέγραψε συμβόλαιο με την Γαλατάσαραϊ. Ο Τερίμ οδήγησε την "Γαλατά" σε τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα και το 2000 κατέκτησε το κύπελλο UEFA, το πρώτο και τελευταίο μέχρι στιγμής ευρωπαϊκό τίτλο τουρκικής ομάδας.

Ο Τερίμ είναι το τουρκικό ποδόσφαιρο
Γαλατάσαραϊ

Η Ιταλία

Αφού έκανε την υπέρβαση με την εθνική και την Γαλατασαράι, ο "αυτοκράτορας" αποφάσισε να διαφημίσει την Τουρκία σε όλη την Ευρώπη, περνώντας από την Φιορεντίνα και την Μίλαν. Από ό,τι έδειξε η πορεία του στο Καμπιονάτο, μόνο για τουρισμό δεν πήγε. Στην Φιορεντίνα ξεκίνησε εντυπωσιακά την σεζόν με ένα 4-0 επί της Μίλαν και ένα 3-3 με την Γιουβέντους, ενώ οδήγησε την ομάδα και στον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας. Οι καβγάδες του, όμως, με τον Τσέκι Γκόρι, πρόεδρο της ομάδας, τον οδήγησαν στην παραίτηση, την ώρα που ο Χάτζι δήλωνε για τον Τερίμ: "Σε πέντε μήνες έκανε την Φιορεντίνα ομάδα-φαινόμενο! Πείτε μου έναν άλλο προπονητή που θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Ο Τερίμ είναι απίστευτος. Θα μπορούσε να κάτσει στον πάγκο οποιουδήποτε συλλόγου".

Στην Μίλαν έκατσε, άλλους 5 μήνες, αλλά η τρύπα στην "άμυνα" στα περισσότερα παιχνίδια των "ροσονέρι" τον οδήγησε στην απόλυση. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως μετά την φυγή του από την Φιορεντίνα και πριν πάει στην Μίλαν απέρριψε τις προτάσεις των Μπαρτσελόνα και Λίβερπουλ!

Το καλοκαίρι του 2002 επέστρεψε στην Γαλατασαράι μέχρι τον Μάρτη του 2004, όταν και ήρθαν προτάσεις από τις Ίντερ και Ρόμα τις οποίες επίσης αρνήθηκε.Ο ίδιος ήθελε να κάτσει ξανά στον πάγκο της Εθνικής, αφού ήθελε να πάει την Τουρκία ένα βήμα παραπάνω. Μετά τον αποκλεισμό για το παγκόσμιο Κύπελλο στα πλέι οφ από την Ελβετία, ήρθε η πρόκριση στο Euro 2008.

Εκεί οι Τούρκοι έκαναν μια εκπληκτική πορεία και έφτασαν μέχρι τον ημιτελικό που αποκλείστηκαν με 3-2 από τους Γερμανούς με γκολ του Φίλιπ Λαμ στο 90'. Το απίστευτο σε αυτή την πορεία των Τούρκων μέχρι τους "4" της Ευρώπης ήταν ότι στα 5 παιχνίδια που έπαιξαν συνολικά προηγήθηκαν των αντιπάλων του στο σκορ μόνο για 13 λεπτά! Στην συνέχεια ήρθε η πρόταση από την Νιουκάστλ, στην οποία είχε προταθεί από τον Μπόμπι Ρόμπσον, αλλά ο Τούρκος την απέρριψε.

Η τρίτη φορά σε Γαλατασαράι και Τουρκία

Το 2010 γύρισε για τρίτη φορά στην Γαλατασαράι, όπου πήρε άλλο ένα πρωτάθλημα και έφτασε μέχρις του "8" του Champions League, όπου αποκλείστηκε από την Ρεάλ Μαδρίτης μετά από μία ήττα με 3-0 στην Ισπανία και μια νίκη με 3-2 στην Κωνσταντινούπολη.

Η συνέχεια γνωστή. Φυγή από την Γαλατασαράι. Κλήση από την εθνική. Προκριματικά Euro 2016. Γκολ-φάουλ από τον Σελτσούκ Ινάν και πρόκριση στα τελικά της Γαλλίας.

Α! Και για να μην νομίζετε ότι μόνο εμείς αναγνωρίζουμε το έργο του "αυτοκράτορα", ο Τερίμ το 2001 από έρευνα το IFFHS ψηφίστηκε μέσα στους 8 καλύτερους προπονητές στον κόσμο, το 2008 ήταν υποψήφιος από την UEFA για προπονητής της χρονιάς, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους το World Soccer Magazine τον ανακήρυξε 7ο καλύτερο προπονητή στον πλανήτη.

Μέχρι πού άραγε μπορεί να φτάσει ο Τερίμ την Τουρκία στα γήπεδα της Γαλλίας;

News 24/7

24MEDIA NETWORK