Η ανάλυση των οκτώ "μονομάχων" του Euro 2016

Ο Τσάρλυ αναλύει τις οκτώ ομάδες που συνεχίζουν στα προημιτελικά του Euro. Ποια τα δυνατά στοιχεία και ποιες οι αδυναμίας κάθε μίας.

Η ανάλυση των οκτώ "μονομάχων" του Euro 2016

Δύο ανισομερή ταμπλό έχουν κάνει τη διοργάνωση να μοιάζει άδικη αλλά και συναρπαστική, καθώς και οι οκτώ που συνεχίζουν έχουν τις δικές τους πιθανότητες για το τρόπαιο. Πάμε να δούμε τους οκτώ "μονομάχους" που βρίσκονται στα προημιτελικά.

Πολωνία

Η καλύτερη άμυνα για 3 ½ παιχνίδια, χωρίς βάθος το ρόστερ με συμπαγή ενδεκάδα

Οι Πολωνοί, έφθασαν στους 16 χωρίς να δεχτούν γκολ. Είχαν μία εντυπωσιακή αμυντική λειτουργιά και 7 πολύ καλά ημίχρονα ανασταλτικά. Μέχρι και το πρώτο ημίχρονο με τους Ελβετούς μπορούσαν να υπερηφανεύονται πως παίζουν την καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση.

Στο δεύτερο ημίχρονο όμως, όταν ο Πέτκοβιτς πήρε το ρίσκο και έπαιξε ταυτόχρονα με Σεφέροβιτς, Εμπολό, Ντερτιγιόκ, Σατσίρι, οι Πολωνοί έβγαλαν αδυναμίες. Δέχθηκαν έντονη πίεση και πολλές φάσεις. Το μεγαλύτερο τους πρόβλημα είναι πως ο Νοβάλκα, δείχνει να μην πιστεύει στο υπόλοιπο ρόστερ.

Με τους Ελβετούς, παρά το γεγονός πως είχε για πολύ ώρα το σκορ και η πίεση ήταν αφόρητη ακόμα και στην παράταση, έκανε την πρώτη κίνηση στο 104ο λεπτό και δεν ολοκλήρωσε και τις τρεις αλλαγές του.

Πέρα από το μικρό ρόστερ, που έβγαλε κόπωση στο παιχνίδι με τους Ελβετούς, ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν το Σάββατο ήταν η κατοχή μπάλας. O Μίλικ ξεκίνησε εντυπωσιακά το τουρνουά κόντρα στους Ιρλανδούς, όμως δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο. Έχει πολλά απογοητευτικά τελειώματα και δεν προσφέρει στο κράτημα μπάλας.

ΤΟ "ΠΑΡΑΔΟΞΟ" ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΟΦΣΚΙ

Με τους Ελβετούς είδαμε και κάτι που είναι παράδοξο. Από την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Λεβαντόφσκι έπαιξε σαν επιπλέον χαφ πίσω από τον Μίλικ. Είχε 64 επαφές, "έφαγε" πολύ ξύλο, όμως δεν γινόταν να βρεθεί σε θέση βολής. Ο Νοβάλκα έχει πάρει απόφαση να έχει χαμηλά τον Λεβαντόφσκι για να παίρνει από αυτόν τη μεγαλύτερη συμμετοχή και να περιμένει να του τελειώσει φάσεις ο Μίλικ. Ο 22χρονος άσος του Άγιαξ έχει πολλές καθαρές τελικές, αλλά -εξαιρώντας το γκολ με τους Β Ιρλανδούς- τα τελειώματα του είναι απογοητευτικά.

Ο MVP ΤΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ

Καλύτερος παίκτης με βάση την στατιστική αξιολόγηση των Πολωνών ο Μπλαστσικόφσκι, με μέσο όρο 7,65 στη βαθμολογία αξιολόγησης του "whoscored.com". Σε όπλο εξελίσσεται ο Φαμπιάνσκι που πήρε την θέση του Σέζνι και δείχνει να βρίσκεται σε εντυπωσιακή κατάσταση, σταθερός ο Κριχόβιακ. Όπλο της Πολωνίας το γεγονός πως οι παίκτες δεν χάνουν τη θέση τους, η επιθετικότητα βγαίνει από τα άκρα και αν δεν εκτελέσει κάποιος εκ των Μπλαστσικόσκι, Γκροζίτσκι το τελείωμα θα πάει στον Μίλικ. Συμμετέχει ο Λεβαντόφσκι, βγάζει ψυχή και ο Νοβάλκα του ζητά περίεργα πράγματα καθώς θεωρεί ότι αν δεν κατέβει χαμηλά η μπάλα, δεν θα φθάσει στην επίθεση.

Ουαλία

Με παραδοσιακή συνταγή και ηγέτη τον καλύτερο. Μεγάλη διοργάνωση από τον Μπέιλ, ακολουθούν οι Ράμσεϊ, Άλεν Τσέστερ, Ντέιβις

Η Ουαλία, έφθασε στους 8 ακολουθώντας μία παραδοσιακή συνταγή. Ασφάλεια με τριάδα στην άμυνα. Οι Ουίλιαμς, Τσέστερ, Ντέιβις παίζοντας μαζί καταφέρνουν να έχουν μια αξιοπρεπή αμυντική λειτουργία και περιμένουν μια ατομική έμπνευση ή μια συνεργασία των τριών αστεριών. Το καλό για τον Κόλμαν είναι πως σε κάθε παιχνίδι, οι Μπέιλ, Ράμσεϊ και Άλεν έχουν μία στιγμή που κάνουν τη διαφορά. Και οι τρεις βγάζουν προσωπικότητα και έχουν σηκώσει με την εμπειρία τους και την ποιότητα τους στους ώμους τους την ομάδα.

ΤΟ ΟΠΛΟ

Μεγάλο τους όπλο το γεγονός πως διαθέτουν τον καλύτερο στο τουρνουά. Ο Μπέιλ έκλεισε την σεζόν σε συλλογικό επίπεδο σε τοπ φόρμα και συνεχίζει έτσι και στο Eurο. Στον μέσο όρο αξιολόγησης ήταν πρώτος σε ολόκληρη την διοργάνωση από το πρώτο παιχνίδι. Τον πέρασε οριακά ο Ντε Μπρούινε μετά από το παιχνίδι με τους Ούγγρους, συνολικά όμως ο άσος της Ρεάλ έχει κάνει τη διαφορά και στα τέσσερα παιχνίδια των Ουαλών και είναι ο ποδοσφαιριστής που έχει τραβήξει περισσότερο από οποιονδήποτε από το χέρι την ομάδα του.

Στο 8,33 ο μέσος όρος αξιολόγησης του Μπέιλ, που έχει τρία γκολ και από δική του έξυπνη παράλληλη σέντρα ήρθε και το γκολ της νίκης με τους Βορειοιρλανδούς. Ακολουθούν ο στόπερ Τσέστερ, ο Ράμσεϊ, ο Μπεν Ντέιβις και ο Άλεν. Πρώτη ομάδα από όσες συνεχίζουν οι Ουαλοί στα κλεψίματα με 17.8 ανά παιχνίδι. Εντυπωσιακό το γεγονός πως το πετυχαίνουν έχοντας παράλληλα τα λιγότερα φάουλ κατά με μέσο όρο 10.00.

Πορτογαλία

Θύμισαν Ιταλία του Σάκι. Έχει πολλές επιθετικές επιλογές ο Σάντος και πλάνο για να φθάσει μέχρι τέλους με άμυνα

Οι Πορτογάλοι πέταξαν έξω τους Κροάτες, δείχνοντας, πως έχουν το απαραίτητο στοιχείο που χρειάζεται για να μπορέσεις να ξεπεράσεις το ταβάνι σου. Μπορούν να επικρατήσουν σε μάχη με ανώτερους. Ο Σάντος προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές, που του βγήκαν. Χρησιμοποίησε αντί του Βιεϊρίνια και του Καρβάλιο τους Σουάρες, Φόντε (της Μπενφίκα), έβγαλε τον ντεφορμέ Μουτίνιο, από τον άξονα και οι επιλογές αυτές του βγήκαν.

Πήγε σε απλωμένο 4-4-2, που στην πράξη ήταν καθαρό 4-6-0 και έγινε φανερό από τον τρόπο που χειρίστηκε τις αλλαγές, πως ήθελε να βρει μία καθαρή φάση στην κόντρα. Μου θύμισαν την παραδοσιακή εθνική Ιταλίας του Αρίκο Σάκι. Πρόκριση στο όριο από τους ομίλους, κριτική και γκρίνια μέχρι να φθάσουμε στα νοκ άουτ και εκεί πλάνο που θυσιάζει κάθε επιθετικότητα για την επίτευξη του στόχου. Εξουδετέρωση του αντιπάλου και προσπάθεια δημιουργίας μιας φάσης για τον μεγάλο μας σταρ.

Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤΟ

Σε αυτήν τη λογική ο Ρονάλντο παραλίγο να γίνει Ρομπέρτο Μπάτζιο και να χτυπήσει στο τέλος. Είναι δεδομένο πως θυσίασε τον εαυτό του για χάρη της τακτικής Σάντος και περίμενε τη μία φάση που θα του δημιουργήσουν οι συμπαίκτες του για να εκτελέσει. Πρακτικά, το πέτυχε και η πρόκριση των Πορτογάλων επί των Κροατών είχε την δική του σφραγίδα. Ο Σάντος έπαιξε με τους Κροάτες πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά το χαρτί του Ρενάτο Σάντσες, και επέλεξε να διαχειριστεί τις αλλαγές, βάζοντας παίκτες με επιθετικότητα που μπορούσαν να δώσουν ποιότητα. Ήταν φανερό πως έψαξε μία φάση με τον τρόπο που ήρθε το γκολ της πρόκρισης.

Ο Ρενάτο Σάντσες είναι σίγουρο πως θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Για χάρη του η Μπάγερν δαπάνησε 30 εκατομμύρια ευρώ. Έχει σωματότυπο που παραπέμπει στον Ντάβιτς, παρόλο που είναι μόλις 18 ετών. Δεν σπρώχνεται εύκολα, είναι δυνατός στις προσωπικές μονομαχίες και αυτό του επιτρέπει να πηγαίνει στον πιο δύσκολο χώρο κάθετα. Όπως και έκανε στην φάση του γκολ, που άπλωσε ιδανικά το παιχνίδι της ομάδας του. Φυσικά το μισό γκολ, ανήκει σε μια ποδοσφαιρική ζωγραφιά του Νάνι. Η πάσα προς τον Ρονάλντο ήταν αριστούργημα.

ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΟ

Οι Πορτογάλοι, πέτυχαν το δύσκολο και τώρα, ο δρόμος για τον τελικό φαντάζει ανοιχτός. Ο Σάντος, έχει βρει πλάνο, που κάνει καλύτερη αμυντικά την ομάδα του και φαίνεται πως έχει ρόστερ που του επιτρέπει να βοηθά την ομάδα του με τις αλλαγές. Ο Ρονάλντο, παίζει σέντερ φορ και από εδώ και μπρος το στιλ των παιχνιδιών θα του επιτρέπουν να κάνει λίγες τελικές αλλά να είναι πολύτιμος, όπως και έγινε με την Κροατία. Στο παιχνίδι αυτό, ο τρόπος ανάπτυξης των Πορτογάλων στην φάση του γκολ τον έφεραν φάτσα με τον Σούμπασιτς.

Οι Πορτογάλοι μπορούν να περιμένουν ακόμα περισσότερα από εδώ και πέρα από Ρονάλντο, Ρενάτο Σάντσες, Κουαρέσμα. Στο 7,27 στο μέσο όρο αξιολόγησης ο Ρονάλντο, ο καλύτερος όσων Πορτογάλων έχουν παίξει από δύο παιχνίδια και πάνω. Συνολικά πάντως είναι πολύ χαμηλά, κάτι όμως που είναι και φυσιολογικό, καθώς ο Σάντος θέλει από αυτόν να περιμένει ψηλά για να τελειώνει τις φάσεις. Σημαντικός στο τουρνουά ο Νάνι που βγάζει προσωπικότητα.

Γαλλία

Θέλουν χώρο τα "πιτ μπουλ", βρίσκουν πρωταγωνιστές

Τα... χρειάστηκαν αλλά τελικά τους έκανε καλό το γκολ από πέναλτι που πέτυχε νωρίς ο Μπρέιντι. Οι Γάλλοι στην επανάληψη της αναμέτρησης με τους Ιρλανδούς έκαναν το πρώτο τους πραγματικά καλό ημίχρονο στο τουρνουά. Ο Ντεσάμπ άλλαξε το 4-3-3 σε 4-2-3-1 και ήταν η πρώτη φορά που εφάρμοσε το 4-2-3-1 με τον Πογκμπά στο γήπεδο και τον Καντέ εκτός.

Οι Γάλλοι είχαν επιθετικότητα από παντού στο δεύτερο ημίχρονο και ο Ζιρού έβγαλε αλτρουισμό. Το δεύτερο γκολ είναι καθαρά δικό του, καθώς με εντυπωσιακό τρόπο πήρε την κεφαλιά μαζί του και τους δύο στόπερ των Ιρλανδών και ελευθέρωσε τον Γκριεζμάν.

ΟΙ "ΤΡΙΚΟΛΟΡ" ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΟΥΝ

Οι Γάλλοι -αν εξαιρέσεις το δεύτερο ημίχρονο της Κυριακής- δεν έχουν ενθουσιάσει με την απόδοση τους. Ο Ντεσάμπ προσπάθησε να βρει σχήμα ικανό να παίξει τρία παιχνίδια κατοχής. Οι "τρικολόρ" παίζουν με μέσο όρο κατοχή στο 56,7% που είναι η πέμπτη επίδοση στη διοργάνωση και περιμένουν να πάνε σε παιχνίδια που τους βολεύουν. Μοιάζει να έχουν ετοιμαστεί για να πετάξουν έξω τους Γερμανούς, μέχρι τα ημιτελικά πάντως θα φτάσουν.

Μπήκαν στο δύσκολο ταμπλό αλλά τελικά οι διασταυρώσεις τους ευνόησαν. Με βάση τους ποδοσφαιριστές που έχει ο Ντεσάμπ, ο καθένας καταλαβαίνει πως σε παιχνίδια που θα μπορούν να παίζουν στα ίσα και να χτυπούν στους χώρους οι Γάλλοι θα είναι πολύ καλύτεροι.. Οι Καντέ, Ματουιντί, Πογκμπά και στα τέσσερα παιχνίδια που έχουν δώσει, έχουν μπροστά τους πολυπρόσωπη άμυνα και δεν μπορούν να κλέβουν μπάλες και να χτυπάνε στα κενά μέτρα, που είναι και το όπλο τους.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

Δεν είναι τυχαίο πως μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει γκολ, ούτε ασίστ από τους Ματουιντί, Πογκμπά. Όπως εξελίσσεται το τουρνουά, μόνο αν βρουν τους Γερμανούς στα ημιτελικά, θα μπορούν οι Γάλλοι να εκμεταλλευτούν, τα τρία... πιτ μπουλ που έχουν στο κέντρο. Μην ξεχνάμε, πως και οι Παγέ, Γκριεζμάν παίζουν σε ομάδες που τους επιτρέπουν να παίζουν στην κόντρα και σε συνθήκες κάτω από τις οποίες αν περάσουν έναν δύο παίκτες θα μπορούν να εκτελέσουν, να κάνουν την διαφορά.

Είναι, λοιπόν, δεδομένο πως σε αυτό το ποδόσφαιρο θα είναι καλύτερη η Γαλλία. Το τουρνουά όμως δεν τους προσφέρει αυτή την δυνατότητα. Τους έχει φέρει όμως μέχρι τις τέσσερις κατώτερες ομάδες και μπορούν να προχωράνε χωρίς να γεμίζουν τον κόσμο με τις εμφανίσεις τους.

Καλύτερος παίκτης των Γάλλων με διαφορά είναι ο Παγέ που μετρά 2 γκολ 1 ασίστ και είναι 4ος στο μέσο όρο αξιολόγησης. Ήταν δεύτερος πίσω από τον Μπέιλ στην ολοκλήρωση των ομίλων. Ο εντυπωσιακά εύκολος τρόπος που κέρδισαν οι Βέλγοι τους Ούγγρους ανέβασε πολύ τους Ντε Μπρούινε, Αζάρ. Έχουν πολλά να δώσουν ακόμα οι Γάλλοι ειδικά τώρα που το τουρνουά πάει στα παιχνίδια που τους ταιριάζουν. Σημαντικό που, μπήκε δυνατά στα νοκ άουτ και ο Γκριεζμάν.

Γερμανία

Χειρότεροι από το Μουντιάλ, συνεχίζουν με σβηστές μηχανές και με plan B.

Σβηστά κέρδισαν τους Σλοβάκους, χωρίς να πιεστούν. Θεωρώ σημαντικό το γεγονός πως δεν έχουν χάσει ακόμα δυνάμεις οι Γερμανοί, καθώς τώρα μπαίνουν στις δύσκολες μάχες. Αν φθάσουν μέχρι το τέλος, θα χρωστάνε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Πολωνούς που στον δεύτερο αγώνα ανέδειξαν το προβληματικό αρχικό πλάνο του Λεβ.

Στα δύο πρώτα παιχνίδια, με τον Χέβεντες δεξιά και μπροστά του τον Μίλερ που παίζει σαν δεύτερος φορ και δεν δίνει πλάτος, οι Γερμανοί... μπάταραν. Ενώ και ο Γκέτσε στην κορυφή της επίθεσης, έμοιαζε κρυμμένος. Ήταν τυχεροί που βρέθηκε απέναντι τους, μία ομάδα που γνωρίζει πώς να παίζει άμυνα βαθιά και τους έδειξε πως επιβάλλεται να αλλάξουν πλάνο.

Ο Κίμιχ τα πάει περίφημα σε μία θέση που δεν έχει ξαναπαίξει. Τον ρόλο του δεξιού μπακ τον έχει κάνει δικό του, έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται η θέση, ανεβάσματα, επιθετικότητα και πλαστικότητα. Ο Γκόμεζ είναι κλασικός στράικερ και σε εύκολα παιχνίδια, όπως με τους Βορειοϊρλανδούς και τους Σλοβάκους βρήκε δίχτυα. Είναι όμως παλιού τύπου στράικερ και ειδικά με τους Γάλλους που έχουν πολύ καλό κέντρο οι Γερμανοί θα χρειαστούν βοήθεια από όλους τους παίκτες.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΚΟ ΤΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΑ

Δεν έχει δοκιμαστεί πέρα από ελάχιστο χρόνο, με τους Πολωνούς, σχηματισμός με Μίλερ φορ και δύο καθαρούς ακραίους. Σχηματισμός δηλαδή που φαντάζει ως ο πιο ορθολογικός με βάση το ρόστερ των Γερμανών. Θα πρέπει να περάσουν στους 8 τον κακό τους δαίμονα, την Ιταλία και στην συνέχεια τους Γάλλους που μοιάζουν δύσκολος αντίπαλος.

Αν βρεθούν απέναντι στους Γάλλους, υστερούν πολύ στον άξονα και θα χρειαστούν τεράστιο παιχνίδι από τον Κρόος. Ο Κρόος είναι μακράν ο καλύτερος κεντρικός χαφ του τουρνουά και παίζει σε υψηλά επίπεδα που κρύβονται οι αδυναμίες του Κεντίρα. Στο 8,03 η αξιολόγηση του Κρόος, έπονται κατά σειρά οι Κεντίρα, Ντράξλερ, Κίμιχ.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Είναι ψηλά σε όλες τις επιθετικές στατιστικές κατηγορίες οι Γερμανοί, βοηθήθηκαν όμως αρκετά από το γεγονός πως έχουν παίξει με τρεις από τις χειρότερες ομάδες της διοργάνωσης ανασταλτικά και έβγαλαν πολλές τελικές. Είναι κατώτεροι από το Μουντιάλ, αλλά βελτιωμένοι με το πλάνο που ακολουθούν μετά το παιχνίδι με τους Πολωνούς. Χρειάζονται καλύτερο Μίλερ στην συνέχεια.

Βέλγιο

Ατομικό ταλέντο, θέλουν χώρους, τους ευνοεί το τουρνουά

Οι Βέλγοι είναι η πιο τυχεροί από τις καραμπόλες και αυτοί που βρίσκουν έναν δρόμο ανοιχτό, χωρίς να έχει χρειαστεί να κάνουν οι ίδιοι τίποτα. Πήραν την δεύτερη θέση στον όμιλο τους και έπαιξαν νοκ άουτ με μία από τις χειρότερες ομάδες στο τουρνουά και μπορούν να πάνε στα ημιτελικά, αν αποκλείσουν τους Ουαλούς. Θα φθάσουν λοιπόν στους 4 έχοντας αποκλείσει Ουγγαρία, Ουαλία και ενώ είχαν βγει δεύτερη στον όμιλο τους.

Ατομικό ταλέντο υπάρχει και μάλιστα πολύ. Θέλουν όμως χώρους για να το βγάλουν. Έχουν μέχρι σήμερα 1,5 καλό παιχνίδι με τις ίδιες συνθήκες. Έχοντας δηλαδή πάρει προβάδισμα απέναντι σε ομάδα, που δεν ξέρει να έχει σωστά τις γραμμές της, όταν θέλει να επιτεθεί. Και με το ΕΪΡΕ η αντεπίθεση μετά το πρώτο γκολ έβγαινε εύκολα, το ίδιο συνέβη και με τους Ούγγρους.

ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΒΕΛΓΩΝ

Από την στιγμή που έκανε τις διορθωτικές κινήσεις ο Βίλμοτς, πάντως ο Ντε Μπρούιν σε κάθε παιχνίδι είναι και καλύτερος και οι Βέλγοι μετράνε 3 σερί νίκες. Με τον τρόπο που αναπτύσσονται πάντως, χρειάζεται για να κάνουν επίθεση σε οργανωμένη άμυνα, να περάσει τον ακραίο μπακ ο Αζάρ, είτε ο δεξιός εξτρέμ και να μπει προς τα μέσα. Όλες οι επιθέσεις των Βέλγων που είναι επικίνδυνες, γίνονται σε ανοργάνωτες άμυνες κάτι που αποτελεί το όπλο τους.

Ο Βίλμοτς πάντως βλέπει τον Ντε Μπρούιν να κάνει δεύτερο συνεχόμενο καλό τουρνουά, με βάση τα στατιστικά είναι μέχρι σήμερα ο καλύτερος της διοργάνωσης και ο Αζάρ στην 4η θέση. Σημαντικό που μπαίνει όλο και περισσότερο στην ομάδα ο Καράσκο, ενώ αρχίζει και δένει το δίδυμο Βίτσελ, Ναϊγκολάν. Χρειάζεται να παίζουν καλά αυτοί οι δύο χαμηλά για να καλύπτουν τρύπες.

Το γεγονός ότι δεν έχουν την καλύτερή δυνατή 4άδα οι Βέλγοι στην άμυνα το καλύπτουν επειδή παίζουν χαμηλά οι δύο χαφ του Βίλμοτς και από το γεγονός πως η ταχύτητα των Αζαρ, αλλά και του Μέρτενς που ξεκίνησε με τους Ούγγρους τους επιτρέπει να βρίσκονται όταν έχει την μπάλα ο αντίπαλος κοντά στα μπακ. Δίνονται από τις εταιρίες, σαν πρώτο φαβορί από το αδύναμο γκρουπ, να φθάσουν στον τελικό, θα πρέπει να βελτιωθούν, για κάνουν δύο προκρίσεις.

Ιταλία

Με την παραδοσιακή ιταλική συνταγή και τον καλύτερο προπονητή του τουρνουά

Ήταν ένα μαγικό ιταλικό απόγευμα αυτό της Δευτέρας. Η αλήθεια είναι πως στην ιστορία των διοργανώσεων οι Ιταλοί έχουν έναν γλυκό τρόπο, να γεύονται τις μεγάλες τους βραδιές, ένα δικό τους ξεχωριστό ταπεραμέντο, που τους βοηθά με μεγάλη συχνότητα να ξεπερνάνε τις δυνατότητες τους.

Πήγαν στην διοργάνωση χωρίς να τους υπολογίζει κανείς και ήδη πέτυχαν δύο μεγάλες νίκες. Το όπλο τους είναι πως παίζουν κάτι το οποίο το έχουν δουλέψει περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα του τουρνουά. Και επίσης πως έχουν προπονητή από τοπ επίπεδο, σε μία διοργάνωση που κατά κανόνα έχει χαμηλού επιπέδου προπονητές.

Ο ΜΕΓΑΣ ΚΟΝΤΕ

Ο Κόντε είναι ο καλύτερος τεχνικός του τουρνουά. Με το που ανέλαβε τους Ιταλούς πέταξε τον ρόμβο του Πραντέλι και επανέφερε την συνταγή Γιουβέντους. Η τριάδα Μπονούτσι, Κιελίνι, Μπαρτσάλι που δημιούργησε πάνω της, ο Κόντε την Γιουβέντους, τρία χαφ και δύο επιθετικοί. Πολύ έχουν σταθεί στις βαριές ήττες που γνώρισε στα φιλικά η Ιταλία, μόνο που τότε ο Κόντε είχε πάει σε ένα ανοιχτό 3-4-3. Τρεις μπροστά και Μότα, Μοντολίβο στον άξονα όταν έφαγε τα 4 από τους Γερμανούς.

Είναι δεδομένο πως δεν έχει καμία σχέση με την αντιμετώπιση και την φιλοσοφία Κόντε στο τουρνουά. Έχω την αίσθηση πως για την νοοτροπία των Ιταλών, είναι πολύ ελκυστικό να παίζουν με ομάδες που τους έχουν βάλει 4 και να παίρνουν κίνητρο για την εκδίκηση τους.

ΙΔΑΝΙΚΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΙΣΠΑΝΙΑ

Με τους Ισπανούς λειτούργησε εκπληκτικά το τακτικό πλάνο. Όποτε έκλεβαν μπάλα οι Ιταλοί είχαν φανερή τακτική υπεροπλία. Ο Πελέ ήταν ο ποδοσφαιριστής που ουσιαστικά έλυνε το πρόβλημα ποιότητας που υπάρχει στον άξονα των Ιταλών, επέτρεπε στους συμπαίκτες του να του ακουμπούν την μπάλα, κράταγε πάνω του τον Μπουσκέτς και την έσπαγε στα άκρα. Σε αυτόν τον τομέα είχαν και εντυπωσιακό παιχνίδι οι Ντε Σίλιο, Φλορένσι. Ειδικά ο μπακ της Ρόμα είχε συνέχεια ανεβάσματα και όποτε κέρδιζαν μπάλα στον άξονα έδινε με τα τρεξίματα του την δυνατότητα να περάσουν την μπάλα σε ελεύθερο παίκτη στο πλάι.

Οι Ιταλοί έχουν σαν όπλο πως παίζουν κάτι που τους ταιριάζει και το ξέρουν καλά. Είναι σημαντικό να λειτουργείς σαν σύνολο σε διοργάνωση Εθνικών ομάδων. Δεν έχουν κάποιον πρωταγωνιστή και αν εξαιρέσουμε τον Μπουφόν και την αμυντική τριάδα, όλοι οι υπόλοιποι αναπληρώνονται γιατί έχουν συγκεκριμένο ρόλο. Για παράδειγμα ο Καντρέβα ήταν εντυπωσιακός με το Βέλγιο τραυματίστηκε πήρε την θέση του ο Φλορένσι και ήταν το κλειδί για την νίκη με τους Ισπανούς ο ρόλος ήταν ο ίδιος.

Μέχρι σήμερα καλύτερος στον πίνακα αξιολόγησης ο Κιελίνι με 7.77, ακολουθούν για όσους έχουν παίξει πάνω από ένα παιχνίδι ο Καντρέβα, Τζιακέρίνι, Πελέ, Μπονούτσι, Μπουφόν.

Του έχει βγει πολύ στα θέλω του παιχνιδιού του Κόντε ο Πελέ, ενώ παίρνει πράγματα από όποιον κινείται σαν παρτερνέρ του. Περιμένουμε να δούμε περισσότερο Ινσίνιε από εδώ και πέρα.

Ισλανδία

Η δημιουργία του Λάγκερμπακ, τρέξιμο και θράσος

Ήταν ένα φιάσκο των Άγγλων το τελευταίο παιχνίδι της νοκ άουτ φάσης. Ο Ρόι Χόντσον, κατέστρεψε τρεις συνεχόμενες διοργανώσεις και δεν βοήθησε μία γενιά ποδοσφαιριστών να δουν που μπορούν να φτάσουν. Αυτό που είδαμε από τους Άγγλους στην διοργάνωση ήταν παρωδία. Οι Ισλανδοί μπήκαν με θράσος στην διοργάνωση και έτσι συνεχίζουν.

ΟΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Τα οφείλουν όλα στον αναμορφωτή τους Λαγγκερμπακ. Έχουν συγκεκριμένα πράγματα που κάνουν καλά, παίζουν άμυνα και βγαίνουν με θάρρος και ταχύτητα στην αντεπίθεση. Στην δυνατότητα τους, να δημιουργήσουν μία γρήγορη ομάδα επένδυσε ο Λάκερμπακ και τους βγαίνει.

Πρόκειται για ένα μικρό θαύμα, το γεγονός πως φτάσανε στους "8" της διοργάνωσης, δεν αποτελεί όμως φωτοβολίδα. Θυμίζω πως και στα προκριματικά του Μουντιάλ έφθασαν μέχρι τα μπαράζ, όταν και αποκλείστηκαν από τους Κροάτες.

Βάση στατιστικής αξιολόγησης, καλύτερος παίκτης είναι ο Σίγκθορσον, ο επιθετικός της Ναντ, που έβαλε το δεύτερο γκολ με τους Άγγλους, ακολουθεί ο mvp του παιχνιδιού με την Αγγλία ο στόπερ με το ξυρισμένο μαλλί και το "6" , ο Σίγκουρτσον της Κράσνονταρ, ο παρτενέρ του Άρνασον και φυσικά ο παικταράς τους, ο ηγέτης Γκίλφι Σίγκουρτσον. Λογικά ο δρόμος θα σταματήσει με τους Γάλλους. Δεν μπορούν να ξαναβρούν τόσο ανοργάνωτη ομάδα, όπως η Αγγλία του Χόγκσον.

Τις αδυναμίες της τακτικής του προπονητή της Αγγλία την ανέδειξαν με πολύ τρέξιμο και θράσος. Δεν θα βρουν τόσους χώρους με τους Γάλλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ισλανδία: Οι "ψαράδες" που απέκλεισαν την Αγγλία και σόκαραν την Ευρώπη
Καίσαρης: Στο καλό, Μάικ Μπάσετ, θα μας λείψεις πολύ

News 24/7

24MEDIA NETWORK