Τα προφίλ των αντιπάλων της Εθνικής

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ομάδες που θα αντιμετωπίσει η Εθνική Ελλάδας στον 6ο όμιλο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016 που θα διεξαχθεί στην Γαλλία. Το Contra.gr σας παραθέτει πληροφορίες για την Ουγγαρία, την Ρουμανία, την Φινλανδία, την Βόρεια Ιρλανδία και τα Νησιά Φαρόε.

Τα προφίλ των αντιπάλων της Εθνικής

Ουγγαρία

Με συμμετοχή σε δύο τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου (1938-1954) και δύο φορές θέση σε τετράδα Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (3η το 1964, 4η το 1972), η θρυλική Ουγγαρία αποτελεί το πιο στιβαρό όνομα του 6ου ομίλου. Εν έτει 2014, όμως, αρκείται στον τιμητικό χαρακτηρισμό "κοιμώμενος γίγαντας", που σημαίνει ότι το σύνολο του Ατίλα Πιντέρ στο οποίο μετέχουν παίκτες όπως ο Μπάλαζ Τζούντζακ, ο Άνταμ Σάλαϊ, ο Ταμάς Χάιναλ και ο δικός μας Μπάλαζ Μέγιερι, δεν μπορεί να θεωρηθεί φόβητρο για την ομάδα του Φερνάντο Σάντος.

GEPA-2405086403 - BUDAPEST,UNGARN,24.MAI.08 - FUSSBALL - UEFA Europameisterschaft, Vorbereitung auf die EURO 2008, Testspiel Ungarn vs Griechenland. Bild zeigt Giourkas Seitaridis (GRE) und Balazs Dzuzsak (HUN). Foto: GEPA pictures/ Christian Ort
GEPA-2405086403 - BUDAPEST,UNGARN,24.MAI.08 - FUSSBALL - UEFA Europameisterschaft, Vorbereitung auf die EURO 2008, Testspiel Ungarn vs Griechenland. Bild zeigt Giourkas Seitaridis (GRE) und Balazs Dzuzsak (HUN). Foto: GEPA pictures/ Christian Ort INTIME SPORTS

Η παράδοση

Δεκαέξι φορές έχει τεθεί αντιμέτωπη με την Ουγγαρία η Εθνική Ελλάδας και τα έχει πάει περίφημα. Στις δύο πιο πρόσφατες αναμετρήσεις, εκείνες του 2007, η "γαλανόλευκη" επικράτησε 2-0 στο Παγκρήτιο με γκολ των Γκέκα, Σεϊταρίδη και 2-1 στο "Φέρεντς Πούσκας Στάντιουμ" με γκολ των Κατσουράνη, Μπασινά. Σημειώνεται ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν έχει χάσει ποτέ εντός έδρας, αλλά στις 25 Μαρτίου 1938 υπέστη την πιο βαριά ήττα της ιστορίας της με 11-1, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1938.

Τι έκανε στα προκριματικά του Π.Κ. 2014

Η Ουγγαρία πραγματοποίησε πολύ καλή πορεία στην προκριματική φάση της προηγούμενης μεγάλης διοργάνωσης, ωστόσο πλήρωσε τις τρεις βαριές ήττες (από την Ολλανδία έχασε 8-1) και, μοιραία, αρκέστηκε στην 3η θέση, δύο βαθμούς πίσω από την Ρουμανία και έναν πάνω από την Τουρκία. Συνολικά συγκέντρωσε 17 βαθμούς σε 10 αναμετρήσεις.

>>>> Η επίσημη ιστοσελίδα της ουγγρικής ομοσπονδίας

Ρουμανία

Τρεις μήνες και... κάτι έχουν περάσει από τη μονομαχία της Εθνικής με την Ρουμανία για τα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014. Από τότε λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στο στρατόπεδο των ηττημένων, καθώς ο Βίκτορ Πιτσούρκα εξακολουθεί να κρατά τα ηνία παρά την πρόσφατη αποτυχία και παίκτες όπως οι Τσίπριαν Μάρικα, Γκάμπριελ Τόρζε, Βλαντ Κίρικες θα ηγηθούν των προσπαθειών για επιστροφή στις μεγάλες διοργανώσεις μετά το 2008. Πρόκειται για ένα υπολογίσιμο σύνολο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τρομάξει την πιο έμπειρη και, αναμφίβολα, πιο ουσιαστική ομάδα του Φερνάντο Σάντος.

Η παράδοση

Η Εθνική έχει αντιμετωπίσει την Ρουμανία 34 φορές, ωστόσο έχει πανηγυρίσει μόλις 8 νίκες έναντι 17 των αντιπάλων. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι από την πρώτη μονομαχία μεταξύ των δύο ομάδων το μακρινό 1930 (νίκη της γειτονικής ομάδας με 8-1) έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα. Θυμηθείτε το πρόσφατο αφιέρωμα του Contra.gr για την παράδοση των ελληνο-ρουμανικών αναμετρήσεων, με αφορμή τα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τι έκανε στα προκριματικά του Π.Κ. 2014

Δεδομένου ότι η πρώτη θέση του 4ου ομίλου ήταν καπαρωμένη από την Ολλανδία, η Ρουμανία πάλεψε με την Τουρκία και την Ουγγαρία για την είσοδο στα μπαράζ. Την τελευταία αγωνιστική σημείωσε μία επαγγελματική νίκη επί της Εσθονίας με 2-0 και σε συνδυασμό με την εντός έδρας ήττα της Τουρκίας από την αδιάφορη Ολλανδία κατέλαβε τη δεύτερη θέση του ομίλου. Κάπου εκεί εμφανίστηκε ο Κώστας Μήτρογλου...

>>>> Η επίσημη ιστοσελίδα της ρουμανικής ομοσπονδίας

Φινλανδία

Απέχοντας ένα βαθμό από την πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1980 και δύο από εκείνη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, η Φινλανδία δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Η παρέα του Γιάρι Λιτμάνεν, εξάλλου, άγγιξε την είσοδο στα πλέι οφ του Euro 1996, αλλά ένα αυτογκόλ στις καθυστερήσεις του τελευταίου αγώνα με την Ουγγαρία της το στέρησε. Υπό τις οδηγίες του Μίξου Παατελάινεν, η ομάδα της Βορείου Ευρώπης φιλοδοξεί να κάνει επιτέλους την υπέρβαση, ωστόσο δεν διαθέτει πολλούς ποιοτικούς παίκτες.

Η παράδοση

Η Εθνική ομάδα ξυπνά ιδιαίτερα δυσάρεστες αναμνήσεις στην Φινλανδία, καθώς την έχει υποχρεώσει στη μεγαλύτερη ήττα της ιστορίας της (στις 11 Οκτωβρίου 1978 με 8-1 στο "Α. Νικολαΐδης" για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1980). Συνολικά η "γαλανόλευκη" μετρά 7 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες στις 12 αναμετρήσεις με τις "κουκουβάγιες".

Τι έκανε στα προκριματικά του Π.Κ. 2014

Η συνύπαρξη στον 9ο όμιλο με την Ισπανία και την Γαλλία έκανε εξ αρχής πολύ δύσκολο το έργο της Φινλανδίας, η οποία πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της προκριματικής φάσης, αποσπώντας ισοπαλία 1-1 στην Χιχόν. Αποχαιρέτησε τη διοργάνωση με 9 βαθμούς σε 8 αναμετρήσεις.

>>>> Η επίσημη ιστοσελίδα της φινλανδικής ομοσπονδίας

Βόρεια Ιρλανδία

Αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για μία χώρα με λιγότερους από 2.000.000 κατοίκους, οι κατά καιρούς ποδοσφαιρικές επιτυχίες της κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι. Η Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί την πιο μικρή σε πληθυσμό χώρα που έχει προκριθεί δύο φορές σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου και μάλιστα όχι μόνο έχει πανηγυρίσει νίκη, αλλά έχει προκριθεί και στα προημιτελικά της διοργάνωσης του 1958! Από το 1986 κι έπειτα, πάντως, μόνο επί των ημερών του γνωστού μας Λόρι Σάντσεζ, η ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε επιτυχίες (1-0 επί της Αγγλίας το 2005, 3-2 επί της Ισπανίας το 2006). Νυν προπονητής είναι ο Μάικλ Ο' Νιλ και διάσημα μέλη της ομάδας οι Ρόι Κάρολ, Τζόνι Έβανς.

Τα προφίλ των αντιπάλων της Εθνικής
INTIME SPORTS

Η παράδοση

Στις 17 Οκτωβρίου 1961 η Εθνική αντιμετώπισε για πρώτη φορά την Βόρεια Ιρλανδία, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1962. Η ήττα με 2-0 στο "Γουίντσορ Παρκ" χαρακτηρίστηκε φυσιολογική για την ομάδα του Αντώνη Μηγιάκη. Σαράντα δύο χρόνια μετά, όμως, η αρμάδα του Ότο Ρεχάγκελ πήρε ρεβάνς στο ίδιο γήπεδο και, μάλιστα, με το ίδιο σκορ, ενώ στις 11 Οκτωβρίου 2003, το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Βασίλη Τσιάρτα (1-0 στο "Α. Νικολαΐδης") χάρισε στο αντιπροσωπευτικό τη νίκη-πρόκριση στο Euro της Πορτογαλίας.

Τι έκανε στα προκριματικά του Π.Κ. 2014

Μόνο το αδύναμο Λουξεμβούργο κατάφερε να βάλει από κάτω η Βόρεια Ιρλανδία στον 6ο όμιλο της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Η μοναδική της νίκη, πάντως, δεν σημειώθηκε κόντρα στο κρατίδιο των Κάτω Χωρών, από το οποίο μάλιστα έχασε 3-2, αλλά επί της Ρωσίας με 1-0 (σκόρερ ο Μάρτιν Πάτερσον). Με 7 βαθμούς σε 10 αγώνες... αντίο ζωή.

>>>> Η επίσημη ιστοσελίδα της βορειοϊρλανδικής ομοσπονδίας

Νησιά Φαρόε

Το, αποτελούμενο από 18 νησιά, αρχιπέλαγος που βρίσκεται ανάμεσα στη Θάλασσα της Νορβηγίας και το Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό έγινε μέλος της FIFA μόλις το 1988. Η "κουκίδα" της Βορείου Ευρώπης αναδείχθηκε νικήτρια στο πρώτο της ματς ως μέλος της UEFA (1-0 τον Καναδά σε φιλικό) και στο πρώτο επίσημο (1-0 την Αυστρία επί σουηδικού εδάφους επειδή η χώρα δεν διέθετε γήπεδα με χορτάρι), έκτοτε όμως αποτελεί "σάκο του μποξ" σε κάθε προκριματική φάση. Προπονητής της είναι ο παλιός Δανός διεθνής Λαρς Όλσεν, ενώ ως επί το πλείστον το ρόστερ αποτελείται από παίκτες που αγωνίζονται στο Effodeildin (σ.σ. η ονομασία της πρώτης κατηγορίας για εμπορικούς λόγους).

Η παράδοση

Δύο "πεντάρες" έχει μοιράσει η Εθνική στην τρίτη μικρότερη σε πληθυσμό χώρα-μέλος της UEFA, αμφότερες στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1996. Στις 7 Σεπτεμβρίου 1994 η ομάδα του Κώστα Πολυχρονίου επικράτησε 5-1 στο Τοφτίρ με γκολ των Σαραβάκου, Τσαλουχίδη (2) και Αλεξανδρή (2), ενώ στις 15 Νοεμβρίου 1995 επιβλήθηκε 5-0 στο "Θ. Βαρδινογιάννης (και τα πέντε γκολ στο δεύτερο ημίχρονο από ισάριθμους σκόρερ - Αλεξανδρής, Νικολαΐδης, Μαχλάς, Δώνης, Τσιάρτας).

Τι έκανε στα προκριματικά του Π.Κ. 2014

Ένα μόλις βαθμό σε 10 αγώνες συγκέντρωσαν τα Νησιά Φαρόε στον 3ο όμιλο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας. Μεγαλύτερο παράσημο από το εντός έδρας 1-1 με το Καζακστάν αποτελεί το γεγονός ότι προηγήθηκαν της Σουηδίας (τελικά έχασαν 2-1 με γκολ του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς στο 75ο λεπτό), ενώ προς τιμήν τους, οι Γερμανοί επικράτησαν μόνο 3-0 και στις δύο αναμετρήσεις με την ομάδα του Λαρς Όλσεν.

>>>> Η επίσημη ιστοσελίδα της ομοσπονδίας των Νησιών Φαρόε

News 24/7

24MEDIA NETWORK