Ισλανδία: Οι "ψαράδες" που απέκλεισαν την Αγγλία και σόκαραν την Ευρώπη

H άσημη Ισλανδία πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις αποκλείοντας την Αγγλία και προκρίθηκε στις οκτώ καλύτερες ομάδες του Euro. Οι "ψαράδες" για πολλούς, έχουν πλέον φορέσει τη στολή των Βίκινγκς και απειλούν τους Γάλλους! Ποιοι είναι όμως οι ήρωες του κράτους των 330.000 κατοίκων;

Ισλανδία: Οι "ψαράδες" που απέκλεισαν την Αγγλία και σόκαραν την Ευρώπη

Σύμφωνα με τη μυθολογία των Βίκιγνκς κάποια στιγμή θα ερχόταν το Ράγκναροκ, η μεγάλη μάχη μεταξύ ανθρώπων και θεών, που θα σήμαινε το τέλος του κόσμου όπως τον ήξεραν. Οι καλύτεροι πολεμιστές που είχαν φύγει από τη ζωή, επιλεγμένοι από τον Όντιν, τον ανώτατο θεό τους, πέρναγαν τις πύλες της Βαλχάλα και περίμεναν εκεί μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή να φορέσουν τα κράνη τους και να σηκώσουν τα σπαθιά τους πέφτοντας ξανά στη μάχη.

Μπορεί οι 23 ποδοσφαιριστές της εθνικής Ισλανδίας να μην έχουν "πέσει" ακόμα στον αγωνιστικό χώρο παρά τις τεράστιες αποδόσεις εναντίον τους, ωστόσο οι εμφανίσεις τους στα γήπεδα της Γαλλίας θα μπορούσαν εύκολα να έχουν τραβήξει το... ενδιαφέρον του Όντιν και να τους έχει ήδη ανοίξει μια θέση στη Βαλχάλα. Αυτό το πιστεύουν ακόμη και τα ισλανδικά ΜΜΕ, τα οποία μετά τη λήξη του αγώνα κόντρα στην Αγγλία (2-1) και την πρόκριση της ομάδας στους "8", παραληρούν.

"Αν νικήσουμε την Αγγλία οι ζωές τους θα αλλάξουν για πάντα. Το ισλανδικό ποδόσφαιρο θα ανέβει στα μάτια του κόσμου και ο τρόπος που το αντιμετωπίζουμε θα αλλάξει κι αυτός. Πάντα λέμε πως αν θες κάτι καλύτερο στη ζωή σου, όταν έρθει η ώρα πρέπει να το πάρεις. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευκαιρία για την Ισλανδία. Αλλά όπως και να έχει είναι ήδη νικητές", είχε δηλώσει ο Χέιμι Χαλγκρίμσον, ένας εκ των δύο τεχνικών τους, πριν το ματς. Και οι παίκτες του τον άκουσαν.

Οι στιγμές που ζει η Ισλανδία είναι πρωτόγνωρες. Ένα κράτος με πληθυσμό 332.529 κατοίκων, με μια ποδοσφαιρική ομάδα που πριν τρία χρόνια βρισκόταν στην 131η θέση του κόσμου, έχει καταφέρει να βρεθεί στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, πετώντας μάλιστα εκτός ένα από τα φαβορί για κατάκτηση της κούπας. Επόμενος αντίπαλος στα προημιτελικά είναι οι διοργανωτές Γάλλοι, αλλά οι Ισλανδοί δεν φοβούνται κανένα. Δεν έχουν λόγω άλλωστε, αφού μέχρι εδώ ήδη έχουν πραγματοποιήσει έναν τεράστιο άθλο.

Οι πολεμικές ιαχές και οι πανηγυρισμοί τους μετά από κάθε επιτυχία τους στο γήπεδο αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο αρεστοί στον κόσμο:

Και δεν το κάνουν μόνο όσοι βρίσκονται στο γήπεδο. Το κάνουν ΟΛΟΙ οι Ισλανδοί!

Οι περισσότεροι μπορεί να μην περίμεναν ποτέ να δουν την Ισλανδία όχι μόνο να προκρίνεται στα προημιτελικά, αλλά ούτε καν στην τελική φάση του Euro. Οι ίδιοι όμως το ήθελαν και το πίστευαν από όταν ξεκίνησαν αυτό το ταξίδι.

ΟΙ "23" ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ

Aπ' αυτούς 332.529 που είναι όλοι κι όλοι οι Ισλανδοί, οι 165.259 είναι γυναικείου φύλου. Αφαιρέστε 40.546 κάτω των 18 ετών, προσθέστε σε αυτούς 82.313 που είναι 35+ και 22.136 υπέρβαρους.

Μεταξύ όλων των Ισλανδών της χώρας, 23 είναι φυλακισμένοι τραπεζικοί (!), 194 τυφλοί και άλλοι 564 που δουλεύουν σε νοσοκομεία, αστυνομία και πυροσβεστική. Άλλοι 478 ασχολούνται με ηφαίστεια και σεισμούς, άλλοι 1246 με την βιομηχανία γύρω από τις φάλαινες και άλλοι 7.564 είναι άρρωστοι.

Προσθέστε 8.781 που έχουν την ιδιότητα του φιλάθλου, άλλοι 11 είναι γιατροί, φυσιοθεραπευτές, μασέρ, νεροκουβαλητές στην εθνική ομάδα, μαζί με μερικούς ακόμα φτάνουν τον αριθμό των 332.506 Ισλανδών. Ε, 23 απομένουν όλοι κι όλοι για να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και να αποτελούν μέλη του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος!

Ισλανδία: Οι "ψαράδες" που απέκλεισαν την Αγγλία και σόκαραν την Ευρώπη

Προφανώς και το παραπάνω γράφημα μπορεί να είναι κατασκεύασμα φαντασίας, αλλά δεν απέχει και πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ισλανδίας ασχολούνται με την αλιεία -μπακαλιάρων κυρίως- που είναι και η κύρια πηγή εσόδων του κράτους.

Επομένως το ποδόσφαιρο αποτελεί για πολλούς part-time ασχολία. Συνολικά υπάρχουν 21.508 επίσημα εγγεγραμμένοι Ισλανδοί ποδοσφαιριστές, ενώ το μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας έχει χωρητικότητα... 9.800 θέσεων!

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΡΟΣΤΕΡ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΟΤΕ

Οι Ισλανδοί έχουν την τύχη να διαθέτουν το καλύτερο ρόστερ που είχε ποτέ η χώρα. Ποιοι είναι όμως οι 23 ήρωες;

Τερματοφύλακες

Χάνες Χάλντορσον (Μπόντο Γκλιμτ), Έγκμουντουρ Κρίστινσον (Χάμαρμπι), Ίνγκβαρ Γιόνσον (Σάντεφιορντ)

Αμυντικοί

Μπίρκιρ Σίβαρσον (Χάμαρμπι), Χάουκουρ Χέινταρ Χάουκσον (ΑΙΚ Στοκχόλμης), Χέρτουρ Χέρμανσον (Γκέτεμποργκ), Σβέριρ Ίνγκασον (Λόκερεν), Ράγκναρ Σίγκουρτσον (Κρασνοντάρ), Κάρι Άρνασον (Μάλμε), Χέρντουρ Μάγκνουσον (Τσεζένα), Άρι Σκούλασον (Οντένσε)

Μέσοι

Γιόχαν Γκούντμουνσον (Τσάρλτον), Μπίρκιρ Μπιάρνασον (Βασιλεία), Γκίλφι Σίγκουρτσον (Σουόνσι), Ρούναρ Σιγκούριονσον (Σούντσβαλ), Άρον Γκούναρσον (Κάρντιφ), Τέοντορ Μπιάρνασον (Άαρχους), Έμιλ Χάλφρεντσον (Ουντινέζε), Άρνορ Τράουστασον (Νόρκεπινγκ)

Επιθετικοί

Κόλμπεϊν Σίγκτορσον (Ναντ), Άλφρεντ Φινμπόγκασον (Άουγκσμπουργκ), Γιον Μπέντβαρσον (Κάιζερσλάουτερν), Έιντουρ Γκούντγιονσεν (Μόλντε)

Όπως μπορείτε να δείτε δεν είναι και... τυχαία τα ονόματα, καθώς μερικοί αγωνίζονται σε γνωστές ομάδες όπως ο "δικός" μας Φινμπόγκασον στην Άουγκσμπουργκ, ο Μπόντβαρσον στην Καϊζερσλάουτερν, ο Γκούναρσον στην Κάρντιφ και φυσικά ο Σίγκουρντσον στην Σουόνσι. Όλη η ομάδα κοστίζει σύμφωνα με το transfermarkt 44.750.000 ευρώ την ώρα που η εθνική Ελλάδας κοστίζει 71.950.000 ευρώ. Βέβαια σχεδόν το 1/3 αυτού του ποσού να ανήκει στον σταρ των Ισλανδών, Γκίλφι Σίγκουρντσον.

Ισλανδία: Οι "ψαράδες" που απέκλεισαν την Αγγλία και σόκαραν την Ευρώπη

Παράλληλα, οι Ισλανδοί αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην 34η θέση του FIFA Ranking, την υψηλότερη που είχαν ποτέ, ενώ είναι δεδομένο ότι θα ανέβουν κι άλλες θέσεις μετά από αυτή την εντυπωσιακή πορεία στο Euro.

Ήξερες ότι...

- Ο βασικός τερματοφύλακας της Ισλανδίας Χάνες Θορ Χαλντόρσον που αγωνίζεται στην νορβηγική Μπόντο Γκλιμτ, εργάζεται part-time και ως σκηνοθέτης. Μάλιστα ήταν αυτός που σκηνοθέτησε το video clip του τραγουδιού της χώρας που πήρε μέρος στη Eurovision το 2012!

Ισλανδία: Οι "ψαράδες" που απέκλεισαν την Αγγλία και σόκαραν την Ευρώπη

- Οι Ισλανδοί έχουν δύο προπονητές. Τον έμπειρο Λαρς Λάγκερμπακ ο οποίος έχει κάτσει με επιτυχία για αρκετά χρόνια στον πάγκο της εθνικής Σουηδίας και τον Χέιμι Χαλγκρίμσον, του οποίου η κυρίως δουλειά είναι αυτή του οδοντιάτρου! Μετά το Euro όμως ο Λάγκερμπακ θα αποσυρθεί και ο Χαλγκρίμσον θα αφήσει το οδοντιατρείο για να αναλάβει full time την Ισλανδία.

Related content

- Στην Ισλανδία υπάρχουν συνολικά 73 ομάδες και συνολικά πέντε εθνικές κατηγορίες ποδοσφαίρου.

- Η Ισλανδία δεν έχει στρατό, μόνο ακτοφυλακή. Ο τεχνικός Χαλγκρίμσον μάλιστα δήλωσε κατά τη διάρκεια του Euro πως: "Δεν έχουμε στρατό, είμαστε πολύ μικρή χώρα για να έχουμε στρατό. Ο μόνος πόλεμος στον οποίο είχε εμπλακεί ποτέ η χώρα ήταν ο πόλεμος του Μπακαλιάρου από το 1958 ως το 1976. Πλέον ο στρατός μας είναι αυτοί εδώ οι πολεμιστές στο Euro. Γι' αυτό και όλοι τους υποστηρίζουν".

- Η Ισλανδία είναι γνωστή για τα ηφαίστειά της. Έχει συνολικά 130! Πλέον θα αρχίσει να γίνεται γνωστή και για την εθνική της ομάδα.

- Πάνω από 30.000 φίλαθλοι της Ισλανδίας βρίσκονται στη Γαλλία για να στηρίξουν την προσπάθεια της χώρας. Ένα ποσό δηλαδή που φτάνει το 10% του συνολικού πληθυσμού έχει μετακομίσει προσωρινά !

Icelandic soccer fans celebrate as they watch the Euro 2016 round of 16 match between Iceland and England shown on a screen in Reykjavik, Iceland, Monday June 27, 2016.  Iceland pulled off the shock of the European Championship by beating England 2-1 in the round of 16 on Monday, continuing the improbable run of the smallest nation at the tournament.  (AP Photo/Brynjar Gunnarsson) ORG XMIT: BG115
Icelandic soccer fans celebrate as they watch the Euro 2016 round of 16 match between Iceland and England shown on a screen in Reykjavik, Iceland, Monday June 27, 2016. Iceland pulled off the shock of the European Championship by beating England 2-1 in the round of 16 on Monday, continuing the improbable run of the smallest nation at the tournament. (AP Photo/Brynjar Gunnarsson) ORG XMIT: BG115 AP

- Σχεδόν όλα τα επίθετα των Ισλανδών έχουν κατάληξη -σον γιατί χρησιμοποιούν το σκανδιναβικό σύστημα ονοματοδοσίας. Δηλαδή τα παιδιά παίρνουν όνομα του πατέρα τους και προστίθεται η κατάληξη -σον. Για παράδειγμα ο Γκούναρσον, είναι γιος του Γκούναρ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αδιανόητο: ΠΟΤΕ νίκη σε νοκ-άουτ σε Euro η Αγγλία!
H ΕΠΙΚΗ περιγραφή του Ισλανδού σπίκερ στο γκολ του Σίγκθορσον
Οι τρομεροί πανηγυρισμοί των Ισλανδών παικτών μετά την πρόκριση επί της Αγγλίας!
"Εκρηξη" ενθουσιασμού στο Ρεϊκιαβικ

News 24/7

24MEDIA NETWORK