Ο Αρναρ Γκρέταρσον στο Contra.gr: "Ετσι προέκυψε το ισλανδικό θαύμα"

Η Εθνική Ισλανδιας έχει εκπλήξει τους πάντες με την πορεία της στο Euro της Γαλλίας. Ενας Ισλανδός ποδοσφαιράνθρωπος που ξέρει πρόσωπα και πράγματα, ο γνωστός μας Αρναρ Γκρέταρσον εξηγεί ότι η πορεία των "ψαράδων" στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.

Ο Αρναρ Γκρέταρσον στο Contra.gr: "Ετσι προέκυψε το ισλανδικό θαύμα"

Ο Αρναρ Γκρέταρσον έχει ζήσει, ως Ισλανδός άνθρωπος του ποδοσφαίρου, το ισλανδικό ποδοσφαιρικό θαύμα από μέσα. Η γνώμη του, άρα, είναι βαρύνουσα όχι μόνο για την παρουσία της Εθνικής ομάδας στο Euro της Γαλλίας αλλά και για το πως έφτασε εκεί το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μίας χώρας με πληθυσμό μόλις 330.000 κατοίκων!

Ο πρώην άσος και τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ δέχθηκε με χαρά να μιλήσει στο Contra.gr για την πιο συμπαθή ομάδα του Euro, που απειλεί την Αγγλία την προσεχή Δευτέρα και με ποδοσφαιρικό brexit (από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα).

Ο Γκρέταρσον έχει ξεκάθαρη απόψη που στηρίζεται σε συγκεκριμένα επιχειρήματα. Η απάντησή του στην ερώτηση για το αν περίμενε αυτήν την πορεία προκαλεί έκπληξη: "Αν κοιτάξει κανείς τον τρόπο με τον οποίο αγωνιστήκαμε στα προκριματικά της διοργάνωσης, θα έλεγα ναι. Είχαμε παίξει πολύ καλά και αξίζαμε τη δεύτερη θέση που πήραμε σε όμιλο με ομάδες όπως η Ολλανδία, η Τσεχία και η Τουρκία. Είναι όμως δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μία τόσο μικρή χώρα όπως η Ισλανδία με πληθυσμό μόλις 330.000 ανθρώπων προκρίθηκε σε μεγάλο τουρνουά στους "16" στο πιο δημοφιλές σπορ στον κόσμο. Είναι περιττό να σας τονίσω ότι όλος ο κόσμος εδώ έχει τρελαθεί με τις εμφανίσεις της ομάδας στο Euro"μας τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί το κλειδί της επιτυχίας κατά τον ίδιο: "Η επιτυχία της ομάδας στο τουρνουά οφείλεται στη σκληρή δουλειά που έγινε από πολλούς ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη χώρα μου. Η ομοσπονδία "τρέχει" εδώ και χρόνια ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει δύο βασικά στοιχεία. Θαυμάσιες υποδομές αλλά και πολύ καλή κατάρτιση και εκπαίδευση των προπονητών. Νομίζω ότι αυτό ήταν το κλειδί της μέχρι στιγμής πολύ καλής πορείας".

ΑΨΟΓΗ ΑΜΥΝΑ, ΜΙΚΡΟ ΡΟΤΕΙΣΟΝ

Ερχεται και η αμιγώς ποδοσφαιρική ανάλυση της ομάδας: "Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της Ισλανδίας είναι ο τρόπος με τον οποίο αμύνεται. Είναι πολύ καλά οργανωμένη, αφήνει ελάχιστους χώρους στον αντίπαλο αλλά μεταξύ των γραμμών της και δουλεύει πάντα στο 110%.

Διαθέτει επίσης μερικούς παίκτες ποιότητας που μπορούν να σκοράρουν. Από την άλλη βέβαια το ροτέισον είναι αναγκαστικά μικρό. Σε όλα τα παιχνίδια η ενδεκάδα είναι η ίδια, κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές δεν ήταν έτοιμοι. Δυσκολευόμαστε πολύ στην κατοχή της μπάλας κατά τη διάρκεια των αγώνων".

Αισιόδοξος και στο προγνωστικό για το παιχνίδι της Δευτέρας κόντρα στην Αγγλία: "Στο ποδόσφαιρο μπορεί να συμβεί οτιδήποτε. Δεν το συζητάμε φυσικά ότι η Αγγλία είναι το μεγάλο φαβορί σ' αυτό το παιχνίδι. Ομως, αν είμαστε καλά οργανωμένοι πίσω στην άμυνα όπως ήμασταν στα τρία παιχνίδια του ομίλου και φυσικά αποτελεσματικοί μπροστά στην αντίπαλη εστία, θα έχουμε την ευκαιρία μας".

Τον βάλαμε λίγο και στην πρίζα να συγκρίνει λίγο την Ισλανδία με την Εθνική Ελλάδας το 2004: "Το κατόρθωμα της Ελλάδας ήταν μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές εκπλήξεις όλων των εποχών. Οπως και αυτή της Δανίας το 1992. Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους μεγάλα μπακ χαρίζουν στις μικρότερες χώρες όπως η δική μου την ελπίδα ότι το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό!"

ΕΤΣΙ ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΙΣΩ ΤΗΣ Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Το 2008 η μικρή Ισλανδία έφτασε ένα βήμα πριν την άτακτη χρεωκοπία. Το τραπεζικό της σύστημα κατέρρευσε, η τότε κυβέρνηση επίσης και ο λαός του νησιού κλήθηκε ουσιαστικά να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Οκτώ χρόνια αργότερα η χώρα έχει άλλο, πιο σύγχρονο Σύνταγμα και η ανάπτυξη έχει ήδη έρθει. Τι ακριβώς έκανε η Ισλανδία για να αναγγενηθεί μέσα από τις στάχτες της, μεταξύ άλλων και ποδοσφαιρικά; "Koίτα, νομίζω ότι είναι πολύ πιο εύκολο για μία μικρή χώρα σαν την Ισλανδία να επανέλθει και να λύσει οικονομικά προβλήματα σαν και αυτά που αντιμετωπίσαμε το 2008. Ο λόγος είναι απλός. Υπήρχαν οι υποδομές, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και φυσικά η σκληρή δουλειά. Οι Ισλανδοί δουλεύουν πολύ" η ξεκάθαρη απάντηση.

Εχει και συνέχεια: "Δεν βλέπω το λόγο γιατί να σταματήσει να αναπτύσσεται το ποδόσφαιρο στην Ισλανδία. Αν συνεχίζουμε να επενδύουμε χρήματα στις υποδομές και κρατήσουμε τα στάνταρ της εκπαίδευσης των προπονητών ψηλά θα παραμείνει αισιόδοξος ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση".

Στο τέλος μία ερώτηση για την ΑΕΚ και μία άλλη για τη σύντομη παρουσία του Φινμπόγκασον στον Ολυμπιακό "Η ΑΕΚ είναι η ομάδα μου οπότε είναι φυσιολογικό να την παρακολουθώ πάντα όποτε τουλάχιστον έχω τη δυνατότητα. Για τον Ολυμπιακό και τον Φινμπόγκασον δεν μπορώ να πω πολλά. Υπάρχουν πάντα πολλοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο τη συνεργασίας παίκτη-ομάδας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η μετάφραση της επικής περιγραφής του Ισλανδού
Το απίθανο μωρό του Σκούλασον
Ισλανδία-Αυστρία 2-1

News 24/7

24MEDIA NETWORK