Πρόκριση για οκτώ, ζωντανός ο ΑΠΟΕΛ

Η Βαλένθια, η Τότεναμ, η Φιορεντίνα, η Ζάλτσμπουργκ, η Ντνιέπρ, η Ρούμπιν, η Λουντογκόρετς και η Έσμπιεργκ έγιναν οι πρώτες οκτώ ομάδες που εξασφάλισαν ένα εισιτήριο για τη φάση των "32" του Europa League. Ελπίζει ο ΑΠΟΕΛ μετά τη νίκη του με 2-1 επί της Μπορντό, ήττα του Απόλλωνα Λεμεσού από την Λάτσιο (2-1).

Πρόκριση για οκτώ, ζωντανός ο ΑΠΟΕΛ

1ος όμιλος

Πέντε γκολ, τρία δοκάρια, μία αποβολή και ένα χαμένο πέναλτι επεφύλασσε η αναμέτρηση της Σεντ Γκάλεν με την Βαλένθια, το τέλος της οποίας βρήκε νικήτριες τις "νυχτερίδες" με 3-2. Μέσα σε ένα τρίλεπτο ο Σέρχιο Κανάλες σημάδεψε δύο φορές τα αντίπαλα δοκάρια, ενώ στο 30' ο Πάμπλο Πιάτι άνοιξε το σκορ. Οι γηπεδούχοι, παρά την αποβολή του Φιλίπ Μονταντόν, ανέτρεψαν τα δεδομένα με τα γκολ των Στεφάν Μπεσλ και Γκόραν Καράνοβιτς αφού προηγουμένως ο Ντάνιελ Λόπαρ είχε αποκρούσει το πέναλτι του Ζονάς, αλλά η... ταινία είχε χάπι εντ μόνο για τους φιλοξενούμενους. Ο Πιάτι ισοφάρισε στο 76ο λεπτό και ο Κανάλες τους χάρισε την πρόκριση στο 86ο λεπτό. Σημειώνεται ότι η Βαλένθια έγινε η 13η ομάδα που φτάνει τα 500 γκολ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η Σουόνσι δεν παραδειγματίστηκε από την έκβαση του προηγούμενου αγώνα με την Κούμπαν (είχε ισοφαρίσει στις καθυστερήσεις ο Τζιμπρίλ Σισέ), αφού το γκολ του Ιμπραχίμα Μπαλντέ στο 91ο λεπτό διαμόρφωσε το τελικό 1-1 στο Κράσνονταρ. Ο Βιλφρίντ Μπονί είχε ανοίξει το σκορ στο 9ο λεπτό, αλλά οι γηπεδούχοι διεύρυναν το αήττητο σερί τους στα πέντε ματς, παρά την αποβολή του Σαντάο στο 76', χάρη στο ωραίο ψηλοκρεμαστό πλασέ του Σενεγαλέζου επιθετικού.

2ος όμιλος

Το σημαντικότερο βαθμό της ιστορίας της πανηγύρισε η Λουντογκόρετς, αφού το τελικό 1-1 με την Τσερνομόρετς της χαρίζει ένα από τα 32 εισιτήρια της επόμενης φάσης. Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Ζουνίνιο Κουισάδα μετουσίωσε σε γκολ μία καλοδουλεμένη προσπάθεια, ενώ στο 64ο λεπτό ο Ολεξέι Γκάι έγινε ο πρώτος παίκτης που παραβίασε την εστία της βουλγαρικής ομάδας στους ομίλους του Europa League.

Ο Όλα Τοϊβόνεν συνδύασε με νίκη τη συμπλήρωση 34 συμμετοχών στο Europa League (κατέχει το σχετικό ρεκόρ με τον Εντουάρντο Σάλβιο), αφού η Αϊντχόφεν επικράτησε 2-0 της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο γλιστερό αγωνιστικό χώρο του "Φίλιπς Στάντιον". Η ομάδα του Φιλίπ Κοκού προηγήθηκε στο 29ο λεπτό με τον Άνταμ Μάχερ και διπλασίασε τα γκολ της στο 57ο με τον Γίργκεν Λοκάντια.

Πρόκριση για οκτώ, ζωντανός ο ΑΠΟΕΛ

3ος όμιλος

Οι κακές καιρικές συνθήκες και οι απουσίες (Σαντιό Μανέ, Τζόναθαν Σοριάνο κτλ.) δεν ήταν αρκετές για να σταματήσουν το τρένο που ακούει στο όνομα Ζάλτσμπουργκ, η οποία πέρασε σαν σίφουνας από την Λιέγη με 3-1 και προκρίθηκε στους "32". Στην αρχή η Σταντάρ έχασε ευκαιρίες και είχε δοκάρι με τον Ίμο Εζεκίελ, εν συνεχεία όμως, οι πρωταθλητές Αυστρίας σκόραραν με τους Ντούσαν Σβέντο και Κέβιν Καμπλ. Ο Πολ Εμπόκου μείωσε στο 55ο λεπτό, αλλά ο Άλαν απάντησε άμεσα με ένα εκπληκτικό γυριστό, φτάνοντας τα τέσσερα γκολ στη διοργάνωση.

Ένα... αυτογκόλ χρειάστηκε η Έσμπιεργκ για να σπάσει την κατάρα των εντός έδρας ευρωπαϊκών αναμετρήσεων (μετρούσε τέσσερις ήττες σε πέντε ματς), να νικήσει 1-0 την Έλφσμποργκ και να γράψει ιστορία, αφού πήρε το εισιτήριο για τους "32" της διοργάνωσης. Στο 57ο λεπτό ο Εμίλ Λινγκ σημάδεψε το αντίπαλο δοκάρι, αλλά στο 71ο ο Μάρκους Ροντέν ήταν πιο εύστοχος με τη μόνη διαφορά ότι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της δικής του εστίας.

4ος όμιλος

Οι σημαντικές απουσίες των Γκοκντενίζ Καραντενίζ, Χοσέ Σαλομόν Ροντόν και Ιβάν Μαρκάνο δεν επηρέασαν την Ρούμπιν, η οποία επικράτησε 1-0 της μέχρι πρότινος αήττητης Γουίγκαν στη μέτρια αναμέτρηση του "Σεντράλνι" και εξασφάλισε την πρόκριση στη φάση των "32" του Europa League. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης σημειώθηκε στο 22ο λεπτό από τον Όλεγκ Κούζμιν, ενώ η προσπάθεια του Τόμας Ρον να τον... μιμηθεί στο 83', σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Σεργκέι Ριζικόβ. H ομάδα του Καζάν είναι η μοναδική ομάδα που έχει αγωνιστεί στα νοκ-άουτ και των πέντε σεζόν της διοργάνωσης (ο Άγιαξ θα πράξει αναλόγως αν τερματίσει τρίτος στον όμιλο του στο Champions League).

Πρόκριση για οκτώ, ζωντανός ο ΑΠΟΕΛ

Ζωντανή στο κόλπο της πρόκρισης έμεινε η Ζούλτε Βάρεγκεμ, αφού απέδρασε με 1-0 από το Μάριμπορ και πανηγύρισε την πρώτη νίκη της ιστορίας της στους ομίλους τoυ Europa League (δεν υπολογίζεται το Κύπελλο UEFA). Το μοναδικό γκολ της μοιρασμένης αναμέτρησης σημειώθηκε στο 29ο λεπτό με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Θοργκάν Αζάρ.

Πρόκριση για οκτώ, ζωντανός ο ΑΠΟΕΛ

5ος όμιλος

Τα γκολ των Ρίντερ Μάτος και Μπόρχα Βαλέρο στα τελευταία λεπτά ανέτρεψαν τα δεδομένα του αγώνα με την Παντούρι και χάρισαν στην Φιορεντίνα τη νίκη-πρόκριση με 2-1. Η ρουμανική ομάδα προηγήθηκε στο 32ο λεπτό με ένα εκπληκτικό ψαλιδάκι του Έρικ Περέιρα, όμως, οι "βιόλα" επιχείρησαν διπλάσιες τελικές προσπάθειες και δίκαια έκαναν το "4 στα 4".

Ελάχιστη αντίσταση συνάντησε η Ντνιέπρ από την Πάσος Φερέιρα και το τελικό 2-0, που της χάρισε την πρόκριση, κρίνεται απόλυτα φυσιολογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η πορτογαλική ομάδα μετρά μόλις δύο νίκες σε 16 επίσημα παιχνίδια. Ο Ματεούς άνοιξε το σκορ στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου και ο Γεβγέν Κονοπλιάνκα διπλασίασε τα γκολ με υπέροχο πλασέ στο 66ο λεπτό.

6ος όμιλος

Την πρώτη του νίκη πανηγύρισε ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος εκδικήθηκε με το ίδιο νόμισμα την Μπορντό για την ήττα στο παιχνίδι της Γαλλίας. Ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του Γιώργου Δώνη, ο Λουντοβίκ Σανέ ισοφάρισε με κεφαλιά στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, αλλά ο Νούνο Μοράις διαμόρφωσε το τελικό 2-1 στο 55ο λεπτό. Οι δύο μονομάχοι ολοκλήρωσαν το ματς με 10 παίκτες λόγω αποβολής των Μάριο Μπούντιμιρ και Λαντρί Ενγκουέμο στο 50'.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Η απόλυτη στατιστική ισορροπία καταγράφηκε στην αναμέτρηση της Μακάμπι Τελ Αβίβ με την Άιντραχτ, ωστόσο αυτό που μετράει είναι ότι οι γηπεδούχοι επικράτησαν 4-2 και απέκτησαν τον πρώτο λόγο για τη 2η θέση. Η ισραηλινή ομάδα προηγήθηκε 3-0 χάρη στα γκολ των Εράν Ζάχαβι και Μπάρακ Ιτζχάκι (2), οι φιλοξενούμενοι μείωσαν σε 3-2 μέσα σε ένα τετράλεπτο, αλλά ο Ζάχαβι είπε την τελευταία λέξη με πέναλτι στο 94'.

7ος όμιλος

Μαγική εικόνα αποτελεί το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα Τουν-Ντιναμό Κιέβου. Η ελβετική ομάδα έκανε πολύ περισσότερες τελικές προσπάθειες και είχε δοκάρι, όμως, οι φιλοξενούμενοι των 10 παικτών (αποβλήθηκε στο 17' ο Ντιομερσί Μποκάνι) επικράτησαν 2-0 και πανηγύρισαν την πρώτη εκτός έδρας νίκη τους σε φάση ομίλων Europa League μετά από επτά αγώνες. Ο Λούκας Σένκελ έβαλε αυτογκόλ στο 29ο λεπτό και ο Αντρίι Γιαρμολένκο κλείδωσε τη νίκη με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 69'.

Ισόπαλες με σκορ 2-2 αναδείχθηκαν Ραπίντ Βιέννης και Γκενκ στο "Ερνστ Χάπελ". Η βελγική ομάδα, που ήθελε να πάει με ανεβασμένη ψυχολογία στο ντέρμπι με την Άντερλεχτ, προηγήθηκε με πέναλτι του Σερίν Εμποτζί στο 28ο λεπτό, αλλά οι γηπεδούχοι του Θάνου Πέτσου (αγωνίστηκε σε όλο το 90λεπτο) ανέτρεψαν τα δεδομένα πριν από την ανάπαυλα με δύο κεφαλιές του Τέρενς Μπόιντ (στο ενδιάμεσο είχε δοκάρι ο Μάριο Σονλάιτνερ). Τελικά οι φιλοξενούμενοι έσωσαν την παρτίδα από το πουθενά με γκολ του Τόμας Μπίφελ στο 61ο λεπτό.

8ος όμιλος

Σε κακό δαίμονα της Σεβίλλης εξελίσσεται η Σλόβαν Λίμπερετς, αφού απέσπασε βαθμό και στη δεύτερη μεταξύ τους μονομαχία. Ο Ντιέγο Περότι άνοιξε το σκορ στο 29ο λεπτό, αλλά ο Παβέλκα απάντησε στο 71ο λεπτό με μία εκπληκτική κούρσα 70 μέτρων. Η ισπανική ομάδα είχε την ευκαιρία να εξασφαλίσει την πρόκριση, όμως, η προσπάθεια του Κάλα στο 95ο λεπτό σταμάτησε στο δοκάρι του Λούκας Χρόσο.

Εστορίλ και Φράιμπουργκ δεν εκμεταλλεύθηκαν το αλληλοσκότωμα των δύο πρωτοπόρων, αφού αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς γκολ. Οι γηπεδούχοι επιχείρησαν διπλάσιες τελικές προσπάθειες, ενώ οι φιλοξενούμενοι, κατά την προσφιλή τους τακτική, δεν σκόραραν εκτός έδρας (σε πέντε από τα τελευταία έξι ευρωπαϊκά ματς).

9ος όμιλος

Οι πιτσιρικάδες της Λιόν αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 με τους πολύ πιο μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες της Ριγέκα και η μάχη για την πρόκριση καλά κρατεί. Ο Αλαζάν Πλεά σκόραρε στο ντεμπούτο του (με κοντινή προσπάθεια), αλλά επτά λεπτά αργότερα ο Αντρέι Κράμαριτς έφερε το παιχνίδι στα ίσα.

Μεγάλη κερδισμένη του 9ου ομίλου ήταν φυσικά η Μπέτις, η οποία πέρασε νικηφόρα από το "Αφόνσο Ενρίκες" με γκολ του Τσούλι στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων και παρέμεινε μόνη στην κορυφή. Η Γκιμαράες πλήρωσε το γεγονός ότι οι παίκτες της δεν μπορούσαν να βρουν το στόχο με τίποτα (και οι επτά τελικές προσπάθειες δεν είχαν κατεύθυνση προς την εστία).

Πρόκριση για οκτώ, ζωντανός ο ΑΠΟΕΛ

10ος όμιλος

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σέρτζιο Φλόκαρι, ο οποίος σημείωσε δύο γκολ, η Λάτσιο επικράτησε 2-1 του Απόλλωνα Λεμεσού και συνέχισε την παράδοση που θέλει τις ιταλικές ομάδες να μην χάνουν από κυπριακές (17 νίκες - 5 ισοπαλίες). Ο Φώτης Παπουλής μείωσε άμεσα, αλλά οι φιλοξενούμενοι δεν μπόρεσαν να αποφύγουν την ήττα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ένα βαθμό χρειάζεται η Τράμπζονσπορ για να πάρει το εισιτήριο της επόμενης φάσης, μετά και τη νίκη της με 2-0 επί της Λέγκια. Το σκορ, πάντως, μπορεί να χαρακτηριστεί πλασματικό, αφού και οι δύο προσπάθειες του τουρκικού συλλόγου που είχαν κατεύθυνση προς την εστία, κατέληξαν στα δίχτυα του Βόιτσιεχ Σκάμπα. Στο 71' το σουτ του Φλοράν Μαλουντά βρήκε στο πόδι του Ντόσα Τζούνιορ και άλλαξε πορεία, ενώ στο 79' ο Ολτσάν Αντίν διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Να σημειωθεί ότι η πολωνική ομάδα και η Αούστρια Βιέννης είναι οι μοναδικές που δεν έχουν σκοράρει στους ομίλους των εφετινών ευρω-διοργανώσεων.

Tottenham's Erik Lamela, left, celebrates his goal during the Europa League Group K soccer match between Tottenham Hotspur and FC Sheriff at White Hart Lane stadium, London, Thursday, Nov. 7, 2013.  (AP Photo / Matt Dunham)
Tottenham's Erik Lamela, left, celebrates his goal during the Europa League Group K soccer match between Tottenham Hotspur and FC Sheriff at White Hart Lane stadium, London, Thursday, Nov. 7, 2013. (AP Photo / Matt Dunham) AP

11ος όμιλος

Σε δώδεκα λεπτά γράφτηκε η ιστορία του αγώνα της Τότεναμ με την Σερίφ. Η ομάδα του Ζερμέν Ντεφό, ο οποίος έφτασε τα 23 ευρωπαϊκά γκολ και κατέρριψε το επί 39 χρόνια ρεκόρ του Μάρτιν Τσίβερς, επικράτησε 2-1 και εξασφάλισε την πρόκριση στην επόμενη φάση. Έπειτα από 561 αγωνιστικά λεπτά ο Έρικ Λαμέλα σημείωσε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα των "σπιρουνιών", ενώ επτά λεπτά αργότερα (στο 67') ο Ντεφό σκόραρε με πέναλτι. Οι φιλοξενούμενοι, πάντως, μείωσαν στο 72' με τον Ισμαΐλ Ισά και έγιναν το πρώτο σύνολο που παραβίασε την εστία του Μπραντ Φρίντελ στην Ευρώπη. Η Τότεναμ ήταν η τελευταία, χρονικά, ομάδα των εφετινών ομίλων Champions ή Europa League που δέχθηκε γκολ.

Με γκολ του Κάρλεν Μικιρτσιάν στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων, η Άνζι σημείωσε επικράτησε 1-0 της Τρόμσο των πολλών "ρεζερβών" και αγκάλιασε την πρόκριση στην επόμενη φάση. Ο τεχνητός χλοοτάπητας του "Άλφχαϊμ" είχε ως αποτέλεσμα να διεξαχθεί ένα μέτριο παιχνίδι, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε την ουραγό του ρωσικού πρωταθλήματος να υποχρεώσει τη νορβηγική ομάδα στην πρώτη της εντός έδρας ευρωπαϊκή ήττα (σε φάση ομίλων) μετά από οκτώ χρόνια.

Τα αποτελέσματα της 4ης αγωνιστικής

1ος όμιλος

Κούμπαν - Σουόνσι 1-1

(91' Μπαλντέ - 9' Μπονί)

Σεντ Γκάλεν - Βαλένθια 2-3

(37' Μπεσλ, 66' Καράνοβιτς - 30', 76' Πιάτι, 86' Κανάλες)

2ος όμιλος

Λουντογκόρετς - Τσερνομόρετς 1-1

(47' Κουισάδα - 63' Γκάι)

Αϊντχόφεν - Ντιναμό Ζάγκρεμπ 2-0

(29' Μάχερ, 57' Λοκάντια)

3ος όμιλος

Σταντάρ Λιέγης - Ζάλτσμπουργκ 1-3

(55' Εμπόκου - 42' Σβέντο, 45+1' Καμπλ, 58' Άλαν)

Έσμπιεργκ - Έλφσμποργκ 1-0

(71' πέν. Ροντέν)

4ος όμιλος

Ρούμπιν - Γουίγκαν 1-0

(22' Κούζμιν)

Μάριμπορ - Ζούλτε Βάρεγκεμ 0-1

(29' πέν. Αζάρ)

5ος όμιλος

Παντούρι - Φιορεντίνα 1-2

(32' Έ. Περέιρα - 85' Μάτος, 92' Βαλέρο)

Ντνιέπρ - Πάσος Φερέιρα 2-0

(44' Ματεούς, 66' Κονοπλιάνκα)

6ος όμιλος

Μακάμπι Τελ Αβίβ - Άιντραχτ Φρανκφούρτης 4-2

(14', 94' πέν. Ζάχαβι, 30', 35' Ιτζχάκι - 63' Λάκιτς, 67' πέν. Μάιερ)

ΑΠΟΕΛ - Μπορντό 2-1

(13' Αλεξάνδρου, 55' Μοράις - 45+2' Σανέ)

7ος όμιλος

Ραπίντ Βιέννης - Γκενκ 2-2

(40', 45+2' Μπόιντ - 28' πέν. Εμποτζί, 61' Μπίφελ)

Τουν - Ντιναμό Κιέβου 0-2

(29' αυτ. Σένκελ, 69' Γιαρμολένκο)

8ος όμιλος

Σεβίλλη - Σλόβαν Λίμπερετς 1-1

(29' Περότι - 71' Παβέλκα)

Εστορίλ - Φράιμπουργκ 0-0

9ος όμιλος

Ριγέκα - Λιόν 1-1

(21' Κράμαριτς - 14' Πλεά)

Γκιμαράες - Μπέτις 0-1

(94' Τσούλι)

10ος όμιλος

Λάτσιο - Απόλλων Λεμεσού 2-1

(14', 37' Φλόκαρι - 39' Παπουλής)

Λέγκια Βαρσοβίας - Τράμπζονσπορ 0-2

(71' αυτ. Τζούνιορ, 79' Αντίν)

11ος όμιλος

Τότεναμ - Σερίφ 2-1

(60' Λαμέλα, 67' πέν. Ντεφό - 72' Ισά)

Τρόμσο - Άνζι 0-1

(94' Μικιρτσιάν)

12ος όμιλος

Μακάμπι Χάιφα - ΠΑΟΚ 0-0

Άλκμααρ - Σαχτιόρ Καραγκάντι 1-0

(55' Ορτίς)

News 24/7

24MEDIA NETWORK