H ανασκόπηση του Europa League (VIDEOS)

Η Σεβίλλη κατετάγη στην 9η θέση της Primera Division, αλλά μετά από μία επική ανατροπή, ένα γκολ στο 94' και δύο διαδικασίες πέναλτι, κατέκτησε το τρίτο Europa League της ιστορίας της. Η αποτυχία της Γιουβέντους, η κατάρα του Μπέλα Γκούτμαν και το αμφιλεγόμενο φιλί μετά τον τελικό του Τορίνου. Το Contra.gr σας παρουσιάζει την ανασκόπηση του Europa League.

H ανασκόπηση του Europa League (VIDEOS)

Η ελληνική εκπροσώπηση

Εν αρχή ην ο ΠΑΟΚ, ο οποίος ήταν η μοναδική ελληνική ομάδα που συμμετείχε στη φάση των "32" της περυσινής διοργάνωσης. Η διαιτησία συνέβαλε στην ήττα της Τούμπας από την Μπενφίκα, αλλά το αποτέλεσμα του επαναληπτικού στο "Λουζ" δεν άφησε περιθώρια για πολλές δικαιολογίες. Πρόωρα ολοκληρώθηκε το εφετινό ευρωπαϊκό ταξίδι του "δικεφάλου", καθώς Φιορεντίνα και Γκινγκάμπ αποδείχθηκαν ανώτερες στον 11ο όμιλο του Europa League. Ο Παναθηναϊκός, από την πλευρά του, πραγματοποίησε μία από τις χειρότερες εκτός των συνόρων πορείες της ιστορίας του, αφού τερμάτισε τελευταίος με δύο βαθμούς στον 5ο όμιλο (τέθηκε αντιμέτωπος με Ντιναμό Μόσχας, Αϊντχόφεν κι Εστορίλ). Ο Αστέρας Τρίπολης, αντίθετα, είχε αξιοπρεπέστατη παρουσία, αποκλείοντας Μάιντς και Μακάμπι Τελ Αβίβ στα νοκ-άουτ, προτού λυγίσει από Τότεναμ και Μπεσίκτας στον 3ο όμιλο. Μόνον ο Ολυμπιακός θα λάβει μέρος στη φάση των "32", όπου θα διασταυρώσει τα ξίφη του με την Ντνίπρο.

Στην Κύπρο λόγω πολέμου

Τα τύμπανα του πολέμου στην Κριμαία ήχησαν και στο βασιλιά των σπορ. Τρανό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η αναμέτρηση της 20ής Φεβρουαρίου μεταξύ της Ντιναμό Κιεβου και της Βαλένθια δεν διεξήχθη στο "Βαλέρι Λομπανόβσκι", αλλά στο ΓΣΠ της Λευκωσίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι τέσσερις ουκρανικές ομάδες που είχαν προκριθεί στη φάση των "32" της διοργάνωσης (Ντιναμό, Τσερνομόρετς, Σαχτάρ, Ντνίπρο), αποκλείστηκαν από Βαλένθια, Λιόν, Πίλζεν και Τότεναμ αντίστοιχα.

H ανασκόπηση του Europa League (VIDEOS)

Εμφύλιος και με τη... βούλα

Δύο από τις πιο ξεχωριστές αναμετρήσεις μεταξύ των παραδοσιακών αντιπάλων της Ανδαλουσίας διεξήχθησαν τον περασμένο Μάρτιο. Η Μπέτις προπονήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στο "Σάντσεθ Πιθχουάν", αλλά μία ημέρα αργότερα δεν... σεβάστηκε τη φιλοξενία, καθώς επικράτησε 2-0 της Σεβίλλης (το δεύτερο γκολ σημειώθηκε από τον Σεβίγια!). Ο επαναληπτικός, πάντως, βάφτηκε "ερυθρόλευκος", αφού οι Χοσέ Αντόνιο Ρέγες και Κάρλος Μπάκα ισοφάρισαν το σκορ του πρώτου αγώνα, προτού ο Μπέτο κάνει δύο αποκρούσεις στη διαδικασία των πέναλτι και χαρίσει στην ομάδα του Ουνάι Έμερι το εισιτήριο της προημιτελικής φάσης.

Το κοκαλάκι της νυχτερίδας

Μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του ποδοσφαίρου καταγράφηκε στις 9 Απριλίου 2014. Η Βασιλεία ταξίδεψε στην Βαλένθια με το εμφατικό 3-0 επί της ομώνυμης ομάδας, προκειμένου να τσεκάρει το εισιτήριο της πρόκρισης στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν. Το "Μεστάγια", όμως, αποδείχθηκε... κατηφορικό. Δύο γκολ του Πάκο Αλκάθερ κι ακόμα ένα του Εντουάρντο Βάργκας έστειλαν τον επαναληπτικό στην παράταση, όπου η ελβετική ομάδα των εννέα παικτών δεν άντεξε στα... δαγκώματα των "νυχτερίδων" και κατέρρευσε με 5-0.

93 λεπτά < 1 στιγμή

Στην ημιτελική φάση αναμετρήθηκαν δύο ομάδες που προέρχονταν από σπάνιες ανατροπές (η Σεβίλλη είχε αποκλείσει την Μπέτις, η Βαλένθια την Βασιλεία) και, βέβαια, οι μονομαχίες τους δεν θα μπορούσαν να είναι ανιαρές. Οι "ροχιμπλάνκος" είχαν επικρατήσει 2-0 στο "Σάντσεθ Πιθχουάν", αλλά οι "νυχτερίδες" δεν άργησαν να ισοφαρίσουν το σκορ στον επαναληπτικό του "Μεστάγια" και να πάρουν προβάδισμα πρόκρισης στο 70' με τον Ζερεμί Ματιέ. Δευτερόλεπτα απέμεναν για να σφραγιστεί το εισιτήριο των γηπεδούχων στον τελικό του Τορίνου, όταν ο Στεφάν Μπιά βρήκε δίχτυα με κεφαλιά (στο 94'), αλλάζοντας μονομιάς την έκβαση του ματς.

H ανασκόπηση του Europa League (VIDEOS)

Τελικός χωρίς... οικοδέσποινα

Από το ντροπιαστικό καλοκαίρι του 2006 μέχρι την Πρωτομαγιά του 2014 η Γιουβέντους έκανε πολλά ανοδικά βήματα. Η επιστροφή στον ιταλικό θρόνο είχε επιτευχθεί προ πολλού, αλλά στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο απείχε πολύ από την αίγλη του παρελθόντος. Η ήττα με 2-1 στο ματς του "Λουζ" της είχε απλώς τσαλακώσει τα φτερά και οι φίλοι των "μπιανκονέρι" δεν πίστευαν ότι η ομάδα τους θα αποτύχει για δεύτερη φορά σε "do or die", που λένε και οι Αμερικανοί στο μπάσκετ, αναμέτρηση σε μία σεζόν (σ.σ. είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός από την Γαλατάσαραϊ στους ομίλους του Champions League). Αλίμονο. Το πολυπόθητο γκολ που χρειαζόταν η "γηραιά κυρία" για να προκριθεί στον τελικό που θα διεξαγόταν στο σπίτι της δεν μπήκε ποτέ, το 0-0 παρέμεινε και η Μπενφίκα μετέτρεψε τα αεροπορικά εισιτήρια σε... aller retour.

H ανασκόπηση του Europa League (VIDEOS)

Ο ανίκητος Γκούτμαν και ο αξέχαστος Πουέρτα

Δύο πρόσωπα που δεν βρίσκονται στη ζωή έμελλε να σημαδέψουν το ματς της 14ης Μαΐου μεταξύ της Σεβίλλης και της Μπενφίκα. Οι "ροχιμπλάνκος" παρατάσσονταν στον αγωνιστικό χώρο του "Γιουβέντους Στέντιουμ" με την ταμπέλα της πιο επιτυχημένης ομάδας της τελευταίας δεκαετίας στη διοργάνωση (δύο κατακτήσεις, μια πρόκριση σε τελικό), ενώ οι "αετοί" με την περίφημη κατάρα του Μπέλα Γκούτμαν να τους συνοδεύει. Η κανονική διάρκεια και η παράταση επεφύλασσαν συγκινήσεις, ωστόσο το 0-0 υποχρέωνε τους μονομάχους να γίνουν... δυο αγκαλιές στο κέντρο του σταδίου. Ο Μπέτο απέκρουσε τα πέναλτι των Όσκαρ Καρντόζο και Ροντρίγκο, χαρίζοντας στο σύλλογο της Ανδαλουσίας το τρίτο Europa League της ιστορίας του. Ουδείς ξέχασε τον αδικοχαμένο Αντόνιο Πουέρτα...

Europa League από το... παράθυρο

Την εθνική Δανίας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1992 θύμισε η Σεβίλλη του 2014. Βλέπετε, η 9η ομάδα της Primera Division πήρε τη θέση της Ράγιο Βαγεκάνο και της Μάλαγα, οι οποίες είχαν τερματίσει από πάνω της, αλλά είχαν αποκλειστεί από την UEFA λόγω οικονομικών προβλημάτων. Το συγκρότημα του Ουνάι Έμερι απέκλεισε με ανατροπή, στα πέναλτι κι εκτός έδρας τη "μισητή" Μπέτις, έπραξε αναλόγως, αλλά στην κανονική διάρκεια την Πόρτο, χάλασε το πάρτι της Βαλένθια στο 94' και κατέκτησε το τρόπαιο στα πέναλτι κόντρα στην Μπενφίκα. Ούτε στα παραμύθια τέτοιο χάπι εντ...

H ανασκόπηση του Europa League (VIDEOS)

Από την Ανδαλουσία με αγάπη

Το αμφιλεγόμενο στιγμιότυπο του τελικού ήταν εξωαγωνιστικό. Τρέλα για την κατάκτηση του Europa League ή "κόλπο" του φακού; Ιβάν Ράκιτιτς και Ντανιέλ Καρίσο ανταλλάζουν ασπασμούς με την κούπα σε πρώτο πλάνο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK