Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την Μπεσίκτας

Την περσινή πρωταθλήτρια και νυν πρωτοπόρο στο τουρκικό πρωτάθλημα, θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στη φάση των "16" του Europa League. To Contra.gr σκιαγραφεί το προφίλ της αντιπάλου των Πρωταθλητών Ελλάδας.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την Μπεσίκτας

Ξανά στην Τουρκία θα αναγκαστεί να ταξιδέψει ο Ολυμπιακός, αυτή τη φορά όμως στην Κωνσταντινούπολη. Η κληρωτίδα δεν του έκανε το χατήρι και του έφερε στο διάβα του στη φάση των "16", έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο, την Πρωταθλήτρια Τουρκίας Μπεσίκτας που φέτος πραγματοποιεί τρομερή σεζόν σε εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Μπεσίκτας δεν είναι σε καμία περίπτωση... Οσμανλισπόρ και ο πήχης δυσκολίας ανεβαίνει αισθητά για την ομάδα του Πάουλο Μπέντο στους "16" του Europa League. Θέλει προσοχή και κυρίως να προσπαθήσει ο Ολυμπιακός να μη δεχθεί γκολ στο πρώτο μεταξύ τους ματς που διεξάγεται στις 9 Μαρτίου στο Καραϊσκάκη, ούτως ώστε μια εβδομάδα μετά (17 Μαρτίου) να ταξιδέψει διατηρώντας ελπίδες πρόκρισης.

Τι κάνει όμως φέτος η Μπεσίκτας; Είναι πρώτη στο πρωτάθλημα της Τουρκίας με 4 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Μπασακσεχίρ μετά από 21 αγωνιστές, ενώ διαθέτει ένα... γκλαμουράτο ρόστερ με διάσημους παίκτες όπως ο Ρικάρντο Κουαρέσμα, ο Αντριάνο, ο Γκοκχάν Ινλέρ και ο Βίνσεντ Αμπουμπακάρ.

Το φετινό ευρωπαϊκό της ταξίδι ξεκίνησε από τους ομίλους του Champions League, όπου πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις. Βρέθηκε σε έναν όμιλο με Νάπολι, Μπενφίκα και Ντιναμό Κιέβου και έχασε μόλις ένας ματς. Αυτή ήταν την τελευταία αγωνιστική εκτός έδρας κόντρα στην Ντιναμό Κιέβου η οποία επικράτησε με 6-0! Με 1 νίκη, 4 ισοπαλίες και 1 ήττα τερμάτισε στην τρίτη θέση και συνέχισε στους "32" του Europa League.

Εκεί συνάντησε μια παλιά γνώριμη του Ολυμπιακού. Την Χάποελ Μπερ Σεβά, η οποία είχε αποκλείσει τους "ερυθρόλευκους" τον Αύγουστο στον τρίτο προκριματικό του Champions League.

Η Μπεσίκτας δεν έπεσε στην παγίδα, ήταν σοβαρή και με δύο νίκες μέσα έξω (3-1 και 2-1) πήρε το εισιτήριο για τους "16" όπου θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό.

Προπονητής: Σενόλ Γιουνές

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την Μπεσίκτας

Ο 64χρονος Τούρκος προπονητής είναι από τις παλιές καραβάνες στους τουρκικούς πάγκους. Έχει προπονήσει από το 1988 μέχρι σήμερα αρκετούς συλλόγους στη γειτονική χώρα μεταξύ των οποίων η Τραμπζονσπόρ, η Αντάλιασπορ, η Μπούρσασπορ και η Μπεσίκτας, ενώ παράλληλα ήταν για 4 χρόνια προπονητής της Εθνικής Τουρκίας (2000-2004) βγαίνοντας 3ος στο Μουντιάλ του 2002. Να σημειωθεί ότι έχει κάνει και μια διετή θητεία στον πάγκο της Σεούλ στην Νότια Κορέα.

Την Μπεσίκτας την ανέλαβε τον Ιούνιο του 2015 και μέσα σε μια χρονιά κατάφερε να πανηγύρισε τον τίτλο του πρωταθλητή στην Τουρκία. Το αγαπημένο του σύστημα είναι το 4-2-3-1 το οποίο εφαρμόζει στα περισσότερα ματς της ομάδας του.

Αστέρι: Τσενκ Τοσούν (χρηματιστηριακή αξία: 9.000.000 ευρώ)

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την Μπεσίκτας

Ο Ρικάρντο Κουαρέσμα είναι το μεγαλύτερο όνομα που διαθέτει στο ρόστερ της η Μπεσίκτας, όμως ο Τσενκ Τοσούν είναι αδιαμφισβήτητα το μεγάλο αστέρι της ομάδας.

Είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος που πρέπει να προσέξει η άμυνα του Ολυμπιακού, μιας και φέτος διανύει την καλύτερή του χρονιάς. Η σχέση του με τα αντίπαλα δίχτυα είναι... ερωτική έχοντας πετύχει φέτος σε 21 ματς πρωταθλήματος 16 γκολ, 1 στο Champions League και άλλα 2 στο Europa.

Γήπεδο: Vodafone Arena, Κωνσταντινούπολη (χωρητικότητα: 41.903)

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την Μπεσίκτας

Το υπερσύγχρονο "Vodafone Arena" είναι το "σπίτι" της Μπεσίκτας και το γήπεδο που θα κληθεί να αγωνιστεί ο Ολυμπιακός στις 16 Μαρτίου, στη ρεβάνς της φάσης των "16" του Europa League.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την Μπεσίκτας

Έχει χτιστεί πάνω στο οικόπεδο που βρισκόταν το παλιό γήπεδο της ομάδας ("Ινονού"), ενώ άνοιξε για πρώτα φορά τις θύρες του στο κοινό τον Απρίλιο του 2016.

News 24/7

24MEDIA NETWORK