Το προφίλ της Ντνίπρο

Την ουκρανική Ντνίπρο θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στη φάση των "32" του Europa League. Στις 19 Φεβρουαρίου το πρώτο ματς, με τον επαναληπτικό του "Καραϊσκάκης" να έχει προγραμματιστεί για μία εβδομάδα αργότερα, στις 26.

Το προφίλ της Ντνίπρο

Στο "κρύο" Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου θα ταξιδέψει ο Ολυμπιακός για το πρώτο παιχνίδι της φάσης των "32" κόντρα στην Ντνίπρο την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, με τον επαναληπτικό του "Καραϊσκάκης" να διεξάγεται μια εβδομάδα αργότερα, στις 26.

Οι "ερυθρόλευκοι" στάθηκαν τυχεροί στην κλήρωση, καθώς απέφυγαν ομάδες όπως η Λίβερπουλ, η Ρόμα και η Βιγιαρεάλ, ωστόσο οι Ουκρανοί σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λογίζονται ως υποδεέστεροι αντίπαλοι. Θετικό για τον Ολυμπιακό είναι το γεγονός πως οι Ουκρανοί θα προέρχονται από αγωνιστική απραξία, μιας και το ουκρανικό πρωτάθλημα έχει σταματήσει μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.

Η παράδοση της ελληνικής ομάδας απέναντι σε ουκρανικές ομάδες δεν είναι ιδιαίτερα καλή, καθώς μετράει σε σύνολο 9 αγώνων 2 νίκες, 3 ισοπαλίες και 4 ήττες, χωρίς να έχει κερδίσει ποτέ εντός έδρας. Αρχικά τη σεζόν 1975-76, στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, ο Ολυμπιακός τέθηκε αντιμέτωπος με την πανίσχυρη Ντιναμό Κιέβου και αποκλείστηκε, φέρνοντας ισοπαλία με 2-2 εντός και χάνοντας 1-0 στο Κίεβο. Την περίοδο 1992-93 για το Κύπελλο Κυπελλούχων αντιμετώπισε την Τσερνομόρετς και έχασε 1-0 εντός, όμως πήρε μεγάλη πρόκριση εκτός έδρας, επικρατώντας στην Οδησσό με 3-0.

Το προφίλ της Ντνίπρο

Έπειτα, τη χρονιά 2006-07, αποκλείστηκε από τους ομίλους του Champions League από τη Σαχτάρ, φέρνοντας δύο ισοπαλίες στα παιχνίδια του με τους Ουκρανούς (2-2 εκτός, 1-1 εντός), την σεζόν 2008-09 στο Κύπελλο UEFA έχασε στο Χάρκοβο 1-0 από την Μέταλιστ και τέλος το 2012 αποκλείστηκε από τους "16" του Europa League από την Μέταλιστ του τωρινού προπονητή της Ντνίπρο, Μίρον Μάρκεβιτς. Οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν 1-0 εκτός έδρας, όμως γνώρισαν την ήττα στο "Καραϊσκάκης" με 2-1.

Τι έχει κάνει φέτος

Στο ουκρανικό πρωτάθλημα οδηγούσε έως ένα σημείο την κούρσα, πλέον όμως βρίσκετα στην τρίτη θέση του ουκρανικού πρωταθλήματος με 28 πόντους, στο -8 από την πρωτοπόρο Ντιναμό Κιέβου και στο -3 από την δεύτερη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Έχει 8 νίκες, 4 ισοπαλίες και 2 ήττες (και οι δύο στα τελευταία πέντε) σε 14 αγωνιστικές, ενώ στην έδρα της μετράει σε 7 παιχνίδια, μόλις 3 νίκες. Το ουκρανικό πρωτάθλημα σταμάτησε την 1η Δεκεμβρίου και θα συνεχιστεί και πάλι στις 28 Φεβρουαρίου, αμέσως μετά το δεύτερο ματς με τον Ολυμπιακό.

Στους "32" του Europa League προκρίθηκε ως 2η από τον 6ο όμιλο πίσω από την Ίντερ, αφήνοντας εκτός τις Καραμπάγκ και Σεν Ετιέν. Μάλιστα την τελευταία αγωνιστική των ομίλων χρειάστηκε να επικρατήσει 1-0 γαλλικής ομάδας και να μην κερδίσει η Καραμπάγκ την Ίντερ (0-0), όπως και έγινε, για να πάρει αυτή την πρόκριση. Αγωνιζόμενη στο Κίεβο από τον προκριματικό και όχι στη φυσική της έδρα, μέτρησε 2 ήττες και 2 σε τέσσερα παιχνίδια, ενώ εκτός έδρας είχε 1 νίκη, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα.

Γήπεδο: "Ντνίπρο Αρένα"

Το γήπεδο της Ντίπρο βρίσκεται στην Ντνιπροπετρόφσκ της Ουκρανίας και έχει χωρητικότητα 31.000 θέσεων. Άνοιξε τις πόρτες του το 2008, ωστόσο φέτος η ομάδα δεν έχει δώσει κανένα ευρωπαϊκό παιχνίδι στη φυσική της έδρα, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην περιοχή και δίνει τους αγώνες της στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου.

"Ολυμπίνσκι": Βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο και είναι χωρητικότητας 65.000 θέσεων, αλλά με σαφώς λιγότερο κόσμο στα ματς της "ξένης" Ντνίπρο. Το στάδιο είναι το μεγαλύτερο στην Ουκρανία και το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ανατολική Ευρώπη (μετά το μοσχοβίτικο Στάδιο Λουζνικί). Εκτός από ποδόσφαιρο, στο στάδιο μπορούν να διεξαχθούν και αγώνες άλλων αθλημάτων και χτίστηκε για να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το αστέρι: Εβγκέν Κονοπλιάνκα

Το προφίλ της Ντνίπρο

Το πιο λαμπρό "διαμάντι" του ουκρανικού ποδοσφαίρου. Ο 25χρονος μεσοεπιθετικός της Ντνίπρο έχει τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων με τα κατορθώματά του, μεταξύ άλλων και της Λίβερπουλ. Φοράει το "10" στην πλάτη και αγωνίζεται στην ομάδα από το 2007. Σε συνολικά 189 συμμετοχές με τη φανέλα του συλλόγου έχει σημειώσει 41 γκολ, ενώ θεωρείται ο ηγέτης των Ουκρανών. Με την εθνική έχει αγωνιστεί 40 φορές, πετυχαίνοντας 8 τέρματα.

Πάρτε μια γεύση από τον ταλαντούχο παίκτη της Ντνίπρο:

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ουκρανική ομάδα αγωνίζεται και ο Νίκολα Κάλινιτς, επιθετικός με θητεία στην Μπλάκμπερν και διεθνής με την εθνική Κροατίας.

Πως παίζει

Αγαπημένο σύστημα της Ντνίπρο είναι το 4-2-3-1, με τετράδα στην άμυνα και τους Κραβτσένκο και Ροτάν (αρχηγός) μπροστά τους. Οι Γκάμα και Κονοπλιάνκα αγωνίζονται στα δεξιά και αριστερά "φτερά" με τον Σακόφ σε ρόλο 10αριού. Αιχμή του δόρατος είναι ο Κροάτης διεθνής επιθετικός, Νίκολα Κάλινιτς.

football formations

Ο προπονητής: ΜίρονΜάρκεβιτς

Το προφίλ της Ντνίπρο

Ο 63χρονος τεχνικός ανέλαβε το καλοκαίρι και με αυτόν στο τιμόνι η Ντνίπρο κατάφερε να προκριθεί στους "32" του Europa League. Τελευταία όμως στο πρωτάθλημα έμεινε αρκετά πίσω. Έχει περάσει στο παρελθόν από τον πάγκο της εθνικής Ουκρανίας, της Μεταλιστ και της Ανζί. Να σημειωθεί ότι είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό στο Europa League, όντας προπονητής της ομάδας από το Χάρκοβο στην τελευταία θητεία του Βαλβέρδε στο Λιμάνι την σεζόν 2011-2012.

Η Ντνίπρο σε VIDEO (Ντίπρο - Σεντ Ετιέν 1-0)

News 24/7

24MEDIA NETWORK