Ο ΑΠΟΕΛ, ο Ολυμπιακός, η Α' Εθνική και το ρεκόρ

Το Contra.gr γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται τη συμμετοχή των κυπριακών ομάδων στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η παρουσία του ΑΠΟΕΛ και η ατυχία με την τούρκικη εισβολή.

Ο ΑΠΟΕΛ, ο Ολυμπιακός, η Α' Εθνική και το ρεκόρ

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει απόψε στο γήπεδο Καραϊσκάκη τον ΑΠΟΕΛ για το Europa League, ωστόσο αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα διαπιστώσουμε πως οι δύο ομάδες έχουν αγωνιστεί ξανά... για το ελληνικό πρωτάθλημα.

ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

Τι δουλειά είχαν οι κυπριακές ομάδες στην Α' Εθνική; Αυτό το... πείραμα (καινοτομία όπως χαρακτηριζόταν τότε) εφαρμόστηκε από το 1967 έως και το 1974 μετά από ιδέα του δικτατορικού καθεστώτος και μετά από συνεργασία της ελληνικής ομοσπονδίας με την κυπριακή.

"Η Χούντα των Συνταγματαρχών, η οποία προχώρησε στο πρωτόγνωρο σχέδιο με στόχο να βελτιωθούν, πρωτίστως, οι σχέσεις με την Κύπρο, ήθελε τη σταδιακή είσοδο κι άλλων ομάδων στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά χωρίς να προκληθεί η Τουρκία και να δημιουργηθεί η εντύπωση πως η Ελλάδα αναζητά, μέσω του ποδοσφαίρου, την εδαφική ενσωμάτωση με την Κύπρο"

Με λίγα λόγια, την περίοδο της Χούντας αποφάσισαν πως ο πρωταθλητής Κύπρου θα αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος και η αντίστοιχη κυπριακή κατηγορία θα γινόταν τέταρτος όμιλος της ελληνικής Β' Εθνικής! Όλο αυτό είχε ως σκοπό την ενοποίηση των δύο διοργανώσεων, κάτι που τελικά δεν έγινε γιατί οι κυπριακές ομάδες δεν αυξήθηκαν λόγω της αδυναμίας να συναγωνιστούν τις ελληνικές! Μάλιστα, ήταν τέτοια η διαφορά δυναμικότητας που οι πρωταθλήτριες Κύπρου που έπαιρναν μέρος στο ελληνικό πρωτάθλημα, πάλευαν για την αποφυγή του υποβιβασμού!

Ο κανονισμός ήταν απλός: ο πρωταθλητής Κύπρου έπαιρνε το εισιτήριο για την Α' Εθνική της επόμενης περιόδου και αν εξασφάλιζε την παραμονή του στο νέο πρωτάθλημα, τότε η επόμενη πρωταθλήτρια ομάδα της Κύπρου δεν θα είχε δικαίωμα συμμετοχής. Για παράδειγμα, ο ΑΠΟΕΛ την περίοδο 1973-74 κατάφερε να παραμείνει στην Α' Εθνική οπότε είχε δικαίωμα να αγωνιστεί και του χρόνου εκεί παίρνοντας τη θέση της Ομόνοιας που είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Κύπρο.

Ο... ΜΕΤΕΩΡΟΣ ΑΠΟΕΛ

Μένοντας στο κατόρθωμα του ΑΠΟΕΛ να παραμείνει και δεύτερη χρονιά στην Α' Εθνική εξασφαλίζοντας την παραμονή τη σεζόν 1973-74, η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο τον Ιούλιο του '74 ανέτρεψε την κατάσταση και με ξεκάθαρη τη διάθεση των ελληνικών ομάδων να μην ταξιδέψουν στην Κύπρο για παιχνίδια, ο ΑΠΟΕΛ έμεινε... χωρίς κατηγορία.

Η συμμετοχή των κυπριακών ομάδων στο ελληνικό πρωτάθλημα έλαβε τέλος και μετά από αυτές τις εξελίξεις ο ΑΠΟΕΛ ζήτησε από την ομοσπονδία της χώρας του να τον συμπεριλάβει στο πρωτάθλημα της Κύπρου. Η ΚΟΠ, όμως, αρνήθηκε τη συμμετοχή του και τελικά μετά από διαβουλεύσεις αποφασίστηκε η παρουσία του με... ανεπίσημο χαρακτήρα.

Τι σήμαινε αυτό; Ο ΑΠΟΕΛ μπορούσε να παίξει στο κυπριακό πρωτάθλημα, αλλά οι αγώνες του δεν θα μετρούσαν στην κατάταξη! Έτσι, αν και τη σεζόν 1974-75 τερμάτισε πρώτος στην Κύπρο, μετά από εξαιρετική πορεία, τον τίτλο του πρωταθλητή πήρε η Ομόνοια που κατετάγη δεύτερη στη βαθμολογία!

ΟΙ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΕΛ

Για να επιστρέψουμε στο θέμα της συμμετοχής των κυπριακών συλλόγων στο ελληνικό πρωτάθλημα, η αρχή έγινε τη σεζόν 1967-68 με τον Ολυμπιακό Λευκωσίας. Έπειτα ακολούθησε η ΑΕ Λεμεσού, ξανά ο Ολυμπιακός Λευκωσίας, η Λάρνακα, ο Ολυμπιακός Λευκωσίας, η Ομόνοια και τέλος ο ΑΠΟΕΛ.

Την πρώτη χρονιά, ο Ολυμπιακός Λευκωσίας τερμάτισε στη 17η θέση και υποβιβάστηκε, ενώ μία θέση πιο κάτω (18η) τερμάτισε η ΑΕ Λεμεσού την επόμενη σεζόν. Την περίοδο 1969-70 ο Ολυμπιακός Λευκωσίας επιστρέφει στην Α' Εθνική, αλλά τερματίζει πάλι 17ος και δεν αποφεύγει τον υποβιβασμό. Την επόμενη σεζόν ήταν η σειρά της Ε.Π.Α. Λάρνακος (τερμάτισε 18η), ακολούθησε ξανά ο Ολυμπιακός, αλλά υποβιβάστηκε για τρίτη φορά (18ος) και ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος τη σεζόν 1973-74 τερμάτισε στη 13η θέση κερδίζοντας την παραμονή του, αλλά η τουρκική εισβολή του στέρησε τη δυνατότητα να αγωνιστεί για δεύτερη σερί χρονιά στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Για την ιστορία, τη συγκεκριμένη σεζόν που ο ΑΠΟΕΛ απέφυγε τη διακεκαυμένη ζώνη, το πρωτάθλημα κατέκτησε με χαρακτηριστική άνεση ο Ολυμπιακός, έχοντας υποστεί μόλις μία ήττα (από τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας) και φέρνοντας 7 ισοπαλίες. Η αποψινή αντίπαλος των Πειραιωτών στο Europa League συγκέντρωσε 27 βαθμούς (έναντι 59 του πρωταθλητή Ολυμπιακού), ενώ υποβιβάστηκαν Φωστήρας, Απόλλων Αθηνών και Απόλλων Καλαμαριάς. Ο απολογισμός του ΑΠΟΕΛ ήταν 11 νίκες, 5 ισοπαλίες και 18 ήττες (σημείωση: εκείνη τη χρονιά καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2-1-0 ως σύστημα βαθμολόγησης).

Στα ματς με τον Ολυμπιακό η κυπριακή ομάδα δεν κατάφερε να γευτεί τη χαρά της νίκης, αφού ηττήθηκε εντός και εκτός έδρας. Στην Κύπρο το πάλεψε, αλλά έχασε με 1-0, ενώ στο στάδιο (τότε) Καραϊσκάκη οι "ερυθρόλευκη" έδειξαν την ανωτερότητά τους ξεκάθαρα, επικρατώντας 3-0.

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΑ ΜΠΑΡΑΖ

Στο τέλος εκείνης της χρονιάς η παραμονή κρίθηκε σε αγώνες μπαράζ από την 13η έως τη 15η θέση. Όλες οι νοκ άουτ αναμετρήσεις έγινε στο γήπεδο του Αιγάλεω, ενώ υπολογίστηκαν και τα μετταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων αποτελέσματα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Ο ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε 2-1 από τον Ολυμπιακό Βόλου, αλλά συνέτριψε 5-1 τον Πανσερραϊκό και "καθάρισε" με την υπόθεση-παραμονή. Και για να δικαιολογηθεί ο μεσότιτλος, τα μπαράζ ήταν επεισοδιακά, αφού ο Ολυμπιακός Βόλου διαμαρτυρήθηκε έντονα για τον υποβιβασμό του θεωρώντας ότι ο Πανσερραϊκός θα έπρεπε να ήταν η ομάδα που θα έπεφτε λόγω χειρότερης διαφοράς τερμάτων. Τελικά, η ομάδα της Μαγνησίας παρέμεινε στην κατηγορία παίρνοντας τη θέση του ΑΠΟΕΛ.

Για επιμύθιο του θέματος αξίζει να αναφερθεί πως τη χρονιά που ο ΑΠΟΕΛ έπαιξε στην Α' Εθνική (κερδίζοντας μετέπειτα την παραμονή του), σημείωσε σε μία σεζόν όσες νίκες είχε πετύχει ο Ολυμπιακός Λευκωσίας (11) σε τρεις παρουσίες του!

Πηγές: ApoelFC, wikipedia

News 24/7

24MEDIA NETWORK