Κυνηγώντας το όνειρο

Ο Γιάννης Μπαϊρακτάρης γράφει για τον θρίαμβο του Ατρομήτου στο εκτός έδρας παιχνίδι κόντρα στην ΑΪΚ Στοκχόμης, το πλάνο του Γρηγορίου, τον δαιμονισμένο Μαρσελίνιο και τις πιθανότητες που έχει το αστέρι να φτάσει μέχρι τους ομίλους του Europa League.

Κυνηγώντας το όνειρο

Πιο ώριμος από ποτέ ο Ατρόμητος πανηγύρισε κόντρα στην ΑΪΚ Στοκχόλμης τη μεγαλύτερη σε εύρος σκορ νίκη του στην Ευρώπη και πλέον βρίσκεται μια "ανάσα" από την πρώτη του ευρωπαϊκή πρόκριση. Το τελικό 1-3 του "Friends Arena" μόνο τυχαίο δεν ήταν για την ομάδα του Μιχάλη Γρηγορίου.

Δεν κλείστηκε

Ο τεχνικός του Ατρομήτου το είχε δηλώσει ξεκάθαρα στη συνέντευξη Τύπου πριν το κρίσιμο παιχνίδι στη Σουηδία πως δεν θα κατέβαζε την ομάδα του με αμυντικές βλέψεις. Αντιθέτως το αστέρι θα έβγαινε να παίξει το ποδόσφαιρο που ξέρει και θα έψαχνε το γκολ που θα του έδινε αβαντάζ πρόκρισης στην επόμενη φάση. Έτσι κι έγινε. Ο Γρηγορίου δεν έκανε κάποια συντηρητική επιλογή.

Παρέταξε ένα επιθετικογενές 4-3-3, με τους νεοφερμένους Γοδόι-Ουσέρο στο κέντρο και τον Πίτου Γκαρσία σε έναν πιο απελευθερωμένο ρόλο μπροστά τους. Η οδηγία ήταν σαφής. Σπάσιμο της μπάλας στα πλάγια σε Ούμπιδες και κυρίως σε Μαρσελίνιο, καθώς τα μπακ της ΑΪΚ δεν φημίζονταν για τη σταθερότητά και την ταχύτητά τους.

Το πλάνο απέδωσε καρπούς μόλις στο 3ο λεπτό. Διώξιμο της μπάλας από την άμυνα του Ατρομήτου. Αυτή έφτασε στον Μαρσελίνιο πίσω από το κέντρο και ο Βραζιλιάνος όντας ξεκούραστος έκανε την κούρσα της ζωής του, φτάνοντας μέχρι τη γωνία της μεγάλης περιοχής. Σέντρα ακριβείας για το κεφάλι του Ναπολεόνι και 1-0.

Παρά το υπέρ του σκορ από νωρίς όμως, ο Ατρόμητος δεν κλείστηκε στην άμυνά του προκειμένου να το διαφυλάξει. Σε κάθε επίθεση η ομάδα του Περιστερίου ανέβαζε τέσσερις ή πέντε παίκτες, προκαλώντας τρικυμία στην αργή αμυντική γραμμή της ΑΪΚ.

Το 0-2 προήλθε σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που ήρθε το πρώτο γκολ, μόνο που σε αυτή την περίπτωση ο Μαρσελίνιο αποφάσισε να τελειώσει τη φάση μόνος του. Πήρε πάλι τη μπάλα στο χώρο του κέντρου και με μια αριστοτεχνική προσποίηση "άδειασε" δύο αντιπάλους του. Μπήκε στην περιοχή των Σουηδών και με δυνατό διαγώνιο σουτ διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του.

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, ο διαιτητής της αναμέτρησης καταλόγισε ένα αυστηρότατο πέναλτι εις βάρος του Ατρομήτου εξαιτίας ενός σπρωξίματος στην περιοχή του Γκορμπούνοφ. Μια απόφαση που ξεσήκωσε αντιδράσεις, καθώς ούτε στο ριπλέι δεν μπορεί να καταλάβει εύκολα κάποιος τι ακριβώς είδε ο ρέφερι. Αντ' αυτού δεν υπέπεσε καν στην αντίληψή του ένα επιθετικό φάουλ πάνω στον τερματοφύλακα της ελληνικής ομάδας. Παρ' όλα αυτά, ο Γκορμπούνοφ κατάφερε να το αποκρούσει και να κρατήσει το 0-2.

Το δεύτερο πέναλτι που κέρδισαν οι Σουηδοί δεν σηκώνει αμφισβήτηση. Ο Κιβρακίδης έκανε χέρι μέσα στην περιοχή και δικαίως δόθηκε, με τον Γκόιτομ να μειώνει σε 1-2 από την άσπρη βούλα. Ο δαιμονισμένος όμως Μαρσελίνιο κατάφερε και πάλι με μια τρελή κούρσα να περάσει όποιον βρει μπροστά του στο 79ο λεπτό και να κερδίσει πέναλτι κι αποβολή, δίνοντας το δικαίωμα στον Ούμπιδες να ολοκληρώσει τον θρίαμβο.

Κυνηγώντας το όνειρο

Τα στατιστικά του αγώνα

Μαρσελίνιο από άλλο πλανήτη

Ο 28χρονος Βραζιλιάνος έφτασε στον Ατρόμητο πέρυσι τον Ιανουάριο και κατάφερε με το "καλημέρα" να αποδείξει την ποιότητά του. Έδωσε στον Ατρόμητο την σπιρτάδα που έλειπε από το παιχνίδι του, αλλά και τη φαντασία. Είναι ο παίκτης από τον οποίο μπορείς να περιμένεις το κάτι παραπάνω και κόντρα στην ΑΪΚ φρόντισε να το επιβεβαιώσει.

Η εμφάνισή του στο συγκεκριμένο ματς θεωρείται -κι όχι άδικα- ως η καλύτερη της καριέρας του μιας και έκανε πραγματικά ότι ήθελε μέσα στο γήπεδο, ξεχωρίζοντας σαν τη μύγα μες στο γάλα. Γκολ, ασίστ, ντρίμπλες, θέαμα, δημιουργία φάσεων, τι άλλο να έκανε.

Είναι εξαιρετικά πιθανό μετά από την απόδοσή του αυτή, το όνομά του να "παίξει" στα μεταγραφικά συλλόγων. Αυτό που πρέπει να κάνει πάσει θυσία όμως ο Ατρόμητος είναι να τον κρατήσει στο ρόστερ του τουλάχιστον γι΄αυτή τη σεζόν καθώς λύσεις σαν του Μαρσελίνιο δεν βρίσκεις εύκολα. Και η ομάδα του Περιστερίου τον έχει ανάγκη.

Σταθερός Γκορμπούνοφ

Εκτός από τον Μαρσελίνιο, τα εύσημα θα πρέπει να πάνε και στον Αντρέι Γκορμπούνοφ. Ο Λευκορώσος κίπερ ήταν εκεί όποτε τον χρειάστηκε ο Ατρόμητος και αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα στη μεγάλη νίκη. Έκανε μερικές εντυπωσιακές επεμβάσεις, ενώ κατάφερε να αποκρούσει και το πρώτο πέναλτι των Σουηδών.

"Δεμένο" κέντρο

Την πολύ γερή και σταθερή άμυνα του Ατρομήτου την ξέραμε. Ο Γκορμπούνοφ αν συνεχίσει έτσι θα προσφέρει εγγύηση κάτω από τα δοκάρια. Ο Μαρσελίνιο όπως είναι εύκολα αντιληπτό έχει αλλάξει την επίθεση των Περιστεριωτών, όμως πλέον μπορούν να υπερηφανεύονται και για τη μεσαία τους γραμμή. Με τους Ουσέρο και Γοδόι στο χώρο του κέντρου φαίνεται πως το αστέρι έδεσε αρμονικά άμυνα και επίθεση, με αποτέλεσμα η μπάλα να κυκλοφορεί καλύτερα και η ομάδα να απλώνεται άρτια στο γήπεδο.

Κυνηγώντας το όνειρο των ομίλων

Το σημαντικό πλέον για τον Ατρόμητο είναι να διαχειριστεί το υπέρ του αποτέλεσμα και στον επαναληπτικό. Με τίποτα δεν πρέπει να αφήσει τους εφιάλτες του παρελθόντος να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους. Να θυμίσουμε πως τόσο με την Αλκμάαρ, όσο και με τη Σαράγεβο είχε πάρει διπλά εκτός έδρας αλλά την "πάτησε" στο Περιστέρι.

Έχει λοιπόν την "χρυσή" ευκαιρία να πανηγυρίσει την πρώτη πρόκριση της ιστορίας του κι έχει όλα τα φόντα να το καταφέρει. Κι όχι μόνο να φτάσει στα πλέι-οφ, αλλά ακόμα και να μπει στους ομίλους του Europa League. Ένα όνειρο όλων όσων ασχολούνται με την ομάδα. Φέτος είναι στο χέρι του να το πετύχει...

Υ. Γ. Πρέπει να πούμε όμως πως ακόμα και να περάσει το εμπόδιο της ΑΪΚ, αυτό δεν θα είναι εύκολο. Θα έχει να αντιμετωπίσει ομάδες στα πλέι οφ όπως η Ντόρτμουντ, η Μπιλμπάο, η Φενέρμπαχτσε ή η Σταντάρ Λιέγης. Υπάρχουν ωστόσο και ομάδες που με δόση τύχης θα μπορούσε να παλέψει στα ίσα την πρόκριση όπως η Σπάρτα Πράγας, η Λέγκια Βαρσοβίας ή η Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Διαβάστε ακόμη:

AΙK Στοκχόλμης - Ατρόμητος 1-3

Γρηγορίου: "Μόνο μακαρόνια και κοτόπουλο τρώνε οι παίκτες μου"

News 24/7

24MEDIA NETWORK