"Σουκρού Σαράτσογλου": Παράδεισος για την Φενέρμπαχτσε, κόλαση για τον αντίπαλο

Ο Νίκος Γιαννόπουλος, απεσταλμένος του Contra.gr στην Κωνσταντινούπολη για τον επαναληπτικό του Ατρομήτου με την Φενέρμπαχτσε, παραθέτει πληροφορίες που αφορούν το "Σουκρού Σαράτσογλου". Δείτε φωτογραφίες.

Δεν είναι σίγουρα το πιο σύγχρονο γήπεδο στον κόσμο. Και πως να είναι όταν τα πρώτα θεμέλιά του μπήκαν στο... μακρινό 1908, ένα μόλις χρόνο μετά την ίδρυση της Φενέρμπαχτσε.

Είναι όμως ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο που κόβει την ανάσα (των θεατών) και τα πόδια (των αντιπάλων), ειδικά όταν είναι γεμάτο. Προσαρμοσμένο στα ισπανικά πρότυπα με τις κερκίδες των δύο πετάλων να κατηφορίζουν επικίνδυνα, δίνει μία άγρια ομορφιά και προδιαθέτει τον κόσμο να φωνάξει.

 

Χτισμένο μέσα σ' ένα ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό, δεν προσφέρει πολλές και άνετες προσβάσεις αλλά αυτό είναι κάτι που δεν απασχολεί ιδιαίτερα τον κόσμο της Φενέρ που το θεωρεί ναό του.

Στα πρώτα χρόνια του το χρησιμοποιήσουν όλες οι μεγάλες ομάδες της Κωνσταντινούπολης (Γαλατάσαραϊ, Φενέρμπαχτσε, Μπεσικτάς), γρήγορα όμως πέρασε στα χέρια της Φενέρ. Για να γίνει αυτό, έβαλε το χέρι του ο ιστορικός πρόεδρος αλλά και Πρωθυπουργός της Τουρκίας (6ος στην ιστορία της) Σουκρού Σαράτσογλου. Το γήπεδο παραχωρήθηκε στην Φενέρ για... μία λίρα (καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για σκάνδαλο) ενώ άξιζε 9.000 λίρες το 1933 όταν και έγινε αυτή η "υπερήφανη" παραχώρηση.

 

Όπως γίνεται κατανοητό το γήπεδο έχει πλέον (από το 1998) το όνομα του Τούρκου πολιτικού ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με την ομάδα της Φενέρμπαχτσε. Η ριζική ανακατασκευή του άρχισε το 1999 και τελείωσε το 2006 όταν η χωρητικότητα του γηπέδου έφτασε τις 50.509 θέσεις.

Φιλοξένησε τον τελευταίο τελικό του Κυπέλλου UEFA το 2009 και φυσικά θεωρείται ένα από τα πιο εξελιγμένα γήπεδα στην Τουρκία η οποία επενδύει τεράστια ποσά στο ποδόσφαιρο. Οι εσωτερικοί του χώροι είναι ιδιαίτερα φροντισμένοι και πολύ καθαροί υπηρετώντας το μάρκετινγκ του συλλόγου και προστατεύοντας το κύρος του.

 

Εννοείται ότι μέσα σ' αυτό λειτουργεί μπουτίκ με τα είδη της ομάδας στο οποίο οι φίλοι της Φενέρμπαχτσε μπορούν να βρουν τα πάντα. Έξω από το γήπεδο, σε όλη την έκταση του προαστίου που βρίσκεται η Φενέρμπαχτσε είναι κάτι σαν δεύτερη θρησκεία χωρίς όμως να υπάρχει υπερβολικός φανατισμός. Μπορείς να κυκλοφορήσεις άνετα με μπλούζες και άλλων ομάδων (για του λόγου το αληθές είδαμε νεαρό Τούρκο με τσάντα Γαλατάσαραϊ μόλις μερικά μέτρα μακριά από το "Σαράτσογλου").

Διαβάστε ακόμη:

Η Πόλη και η χώρα των αντιθέσεων