Ευκαιρία του ΠΑΟΚ να ξορκίσει την γερμανική κατάρα

Δύο άδικοι αποκλεισμοί στα πέναλτι, 2 ψυχοφθόρες ήττες στην Τούμπα με παίκτη παραπάνω, 2 τεράστιες νίκες που συζητήθηκαν στην Ευρώπη και... γκρανγκινιολικές ματσάρες, ο ευρωπαϊκός απολογισμός του ΠΑΟΚ στις 5 προηγούμενες φορές που αναμετρήθηκε με "γερμανίδες" .PHOTOS+VIDEOS.

Ευκαιρία του ΠΑΟΚ να ξορκίσει την γερμανική κατάρα

Ο ΠΑΟΚ συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από τη σεζόν 1965-66 και τον Φεβρουάριο θα είναι η έκτη φορά που θα βρει γερμανική ομάδα στο δρόμο του. Προηγήθηκαν οι Άιντραχτ Φρανκφούρτης (1981-82), Μπάγερν Μονάχου (1983-84), Στουτγκάρδη (2005-06), Σάλκε (2013-2014), πέρσι η Ντόρτμουντ και τώρα πάλι η Σάλκε!

Τη σεζόν 1981-82, στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, οι "ασπρόμαυροι" αντιμετώπισαν την Άιντραχτ Φρανκφούρτης (κάτοχο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1980), που είχε ως σταρ τον Νοτιοκορεάτη Μπουμ Κουμ Τσα. Προπονητής του ΠΑΟΚ ήταν ο Γερμανός Χανς Χέερ.

Ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 2-0 στην Γερμανία (13’ Πετσάι, 78’ Κέρμπελ), αλλά στην Τούμπα, με δυο γκολ του Γιώργου Κωστίκου (36’, 63’), έστειλε το ματς στην παράταση, εκεί που δεν σημειώθηκε γκολ.

Στα πέναλτι, μοιραίος για τον ΠΑΟΚ ήταν ο Χρήστος Δημόπουλος, το πέναλτι του οποίου απέκρουσε ο Παλ. Είχαν προηγηθεί οι εύστοχες εκτελέσεις των Κωστίκου, Γκουερίνο, Γούναρη και Σίγγα. Με τον τότε προπονητή της μεγάλης Άιντραχτ να δηλώνει εντυπωσιασμένος για τον ΠΑΟΚ" Πρώτη φορά φοβήθηκα στην καριέρα μου τόσο πολύ αντίπαλη ομάδα. Αν ο ΠΑΟΚ κρατούσε σε σταθερότητα την αποψινή του απόδοση θα ήταν στις τρεις κορυφαίες ομάδες της Μπουντεσλίγκα"!

Στις 2 Νοεμβρίου του 1983, ο ΠΑΟΚ κοίταξε στα μάτια τη Μπάγερν, η οποία αναγκάστηκε να… κάνει τον γύρο του θριάμβου στο Ολυμπιακό στάδιο της πόλης της, μετά την πρόκρισή της στον 3ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, με 9-8 στα πέναλτι.

Οι δυο ομάδες έφτασαν στην "ρώσικη ρουλέτα" μετά από 210 "στείρα" αγωνιστικά λεπτά. Προπονητής στον "Δικέφαλο' ήταν ο Παλ Τσερνάι, δηλαδή ο Ούγγρος τεχνικός που είχε καθίσει 5 χρόνια στον πάγκο της βαυαρικής ομάδας. Η τύχη όμως και ο Βρετανός ρέφερι δεν ήταν με το μέρος του ΠΑΟΚ, εκείνη την μαγική βραδιά.

Ο Ρόμπινσον έδωσε δύο φορές επανάληψη στο πρώτο πέναλτι της Μπάγερν, το οποίο απέκρουσε δις ο Μλάντεν Φορτούλα. Στην τρίτη, ο Γιουγκοσλάβος τερματοφύλακας νικήθηκε, αλλά έπιασε στη συνέχεια το πέναλτι του Ντίτερ Χένες. Μοιραίος Νο 1 για τον ΠΑΟΚ στάθηκε ο Δαμανάκης αφού στο πέμπτο πέναλτι δεν μπόρεσε να νικήσει τον Πφαφ. Έτσι χρειάστηκε να κτυπηθούν 20 πέναλτι για να υπάρξει νικητής. Ο 19χρονος, τότε, Κώστας Μαλιούφας (μοιραίος Νο2) δεν μπόρεσε να νικήσει τον Πφαφ, με τον Βέλγο κίπερ να εκτελεί το επόμενο, να ευστοχεί και να γίνεται έτσι ο... ήρωας της Μπάγερν.

Το ματς εκείνο ήταν το τελευταίο ευρωπαϊκό για τους Κούδα, Φούρτουλα και Νέτο Γκουερίνο.

Τη σεζόν 2005-06 ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε στην Τούμπα την Στουτγάρδη, σε παιχνίδι για τη φάση των ομίλων της διοργάνωσης.

Ο "Δικέφαλος" προηγήθηκε με σκόρερ του Καρυπίδη, με την Στουτγάρδη, αν και είχε μείνει με 10 παίκτες, να φτάνει αρχικά στην ισοφάριση στο 86’ και στο 90’ στη νίκη, με σκόρερ των δυο τερμάτων τον Λουμπόγια.

Ευκαιρία του ΠΑΟΚ να ξορκίσει την γερμανική κατάρα

Την σεζόν 2013-14, ο "Δικέφαλος" του Στέφενς ( είχε ήδη αναδειχθεί προπονητής του αιώνα για την Σάλκε) έμεινε όρθιος στο Γκεζελκίρχεν, με τον Στοχ να ισοφαρίζει το γκολ του Φαρφάν. Στην άδεια λόγω τιμωρίας Τούμπα, η Σάλκε επικράτησε 2-3, παίζοντας με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Τζόουνς και τους Γερμανούς να παίρνουν την πρόκριση για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πέρυσι, πάλι ο ΠΑΟΚ βρήκε στο δρόμο του μια ισχυρή γερμανική ομάδα. Στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ έπαιξε με την Ντόρτμουντ, με την οποία έμεινε στο 1-1 στην Θεσσαλονίκη, και την νίκησε στην Γερμανία 0-1. Σε ένα παιχνίδι αδιάφορο για τον αποκλεισμένο ΠΑΟΚ, αλλά σημαντικό για την Μπορούσια, καθώς οι Γερμανοί με την ήττα τους έχασαν την πρώτη θέση του ομίλου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK