Τσιάρτας: "Οι ελληνικές ομάδες δεν μπορούν να πρωταγωνιστήσουν ούτε στο Europa League"

Ο παλαίμαχος άσος της ΑΕΚ και της Σεβίλλης, Βασίλης Τσιάρτας, αναφέρθηκε στον τελικό του Europa League, στο επιτυχημένο πρότζεκτ των Ανδαλουσιάνων, στην αποτυχία των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς και στη μάχη της Εθνικής για πρόκριση στο Euro 2016.

Τσιάρτας: "Οι ελληνικές ομάδες δεν μπορούν να πρωταγωνιστήσουν ούτε στο Europa League"
INTIME SPORTS

Ο Βασίλης Τσιάρτας μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Το 10 το κακό" με τους Παντελή Διαμαντόπουλο και Γιάννη Φιλέρη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του παλαίμαχου άσου:

Για τη Σεβίλλη και τις κατακτήσεις του Europa League: "Δεν θα έλεγα, επειδή το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε, ότι η Σεβίλλη βλέπει σοβαρά μόνο αυτή τη διοργάνωση. Έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί εκεί ψηλά που ήταν ανέκαθεν. Μην ξεχνάμε ότι παίζει σε ένα πρωτάθλημα που οι Μπαρτσελόνα και Ρεάλ απέχουν παρασάγγας. Υπάρχουν οι Ατλέτικο και Βαλένθια που έρχονται να πρωταγωνιστήσουν. Είναι ένα πρωτάθλημα που έχει τη δυνατότητα να κάνει επιλογές παικτών που τις χρειάζονται. Ανακαλύπτει παίκτες. Αυτό που κοιτάει δεν είναι να πάρει πρωτοκλασάτους. Κοιτάει να παίρνει παίκτες που στο σύνολο που θέλει να δημιουργήσει κουμπώνουν μέσα στην ομάδα, που μπορούν να συνυπάρξουν και να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό και δυνατό σύνολο. Ακόμα υπάρχουν παίκτες στον πάγκο που μπορούν να μπουν μέσα και να αλλάξουν το παιχνίδι, όπως ο Μπάκα και ο Γκαμεϊρό. Όλα αυτά τα πράγματα δίνουν τη δυνατότητα σε μία ομάδα να πρωταγωνιστήσει.

Είχε την ατυχία να τραυματιστούν οι δύο βασικοί τερματοφύλακες και να βγει ο Ρίκο που τον κάλεσε ο Ντελ Μπόσκε στην εθνική. Η Σεβίλλη πέρα απ’ το ότι παίρνει είναι και το τι παράγει. Υπάρχει υπομονή και δίνεται η σωστή βάση και σημασία και στις ακαδημίες όπου πολλά χρόνια, αν πάμε αρκετά χρόνια πίσω. Θα θυμηθώ τον Ρέγιες από τότε που ήμουν εγώ. Ο Σέρχιο Ράμος, ο Μαρτσένα, ο Χοσέ Μάρι που πήγε στην Μίλαν και την Ατλέτικο, ο Μορένο που πήγε στην Λίβερπουλ. Δεν βρίσκει παίκτες με χαμηλό κόστος, απλά για να βρίσκει. Βρίσκει αυτούς που χρειάζεται. Στην Σεβίλλη το τμήμα σκάουτινγκ που υπάρχει απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίσω το κοστολόγιο είναι πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ. Το δίκτυο που έχει στηθεί το ψάξιμο, όλα τα άτομα έχουν φτάσει να έχουν ένα κοστολόγιο άλφα. Αλλά το να σου κοστίζει το τμήμα σκάουτινγκ πάνω από μισό εκατομμύριο, έχει βάλει και πάνω από 200 εκατομμύρια στα ταμεία της από τις πωλήσεις παικτών, χωρίς να υπολογίζουμε τις κατακτήσεις του Europa League".

Για το ότι δεν αλλάζει η πολιτική της ομάδας, ανάλογα με τον προπονητή: "Ο εκάστοτε προπονητής αυτό που θέλει είναι να βρίσκει ιδανικές συνθήκες να δουλέψει. Στις σοβαρές ομάδες την πολιτική την βάζει το κλαμπ".

Για το ότι οι ελληνικές ομάδες δεν μπορούν να έχουν επιτυχίες στο Europa League: "Στην Ελλάδα όλες οι ομάδες επικεντρώνονται στο Champions League και πως θα βγουν στους ομίλους γιατί έχει περισσότερα έσοδα. Οι ελληνικές ομάδες δεν μπορούν να πρωταγωνιστήσουν ούτε στο Champions League ούτε στο Europa League. Είναι πολύ απλό. Με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν η Ισπανία θα έχει πέντε ομάδες στους ομίλους του Champions League. Αυτές οι ομάδες χτίζονται, δουλεύονται και το Europa League έχει γίνει μίνι Champions League. Πως θες να πρωταγωνιστήσεις όταν δεν έχει ανταγωνιστικό πρωτάθλημα; Δεν γίνεται στο πρωτάθλημα να παίζεις πρώτη και δεύτερη ταχύτητα και στο πρωτάθλημα σου να θες να βάλεις έβδομη και όγδοη. Δεν γίνεται να χτίσεις ομάδες αλλάζοντας 10-15 παίκτες με το όποιο κόστος. Θέλει χρόνο και κόστος για να χτίσεις ομάδες. Ότι πετυχαίνουν οι ελληνικές ομάδες φαίνεται πιο πολύ συγκυριακό".

Για την επιτυχία της Ντνίπρο να βρεθεί στον τελικό του Europa League: "Μέχρι να ξεκινήσουν στην Ουκρανία αυτές οι αναταραχές βλέπαμε ότι και εκεί οι ομάδες και κυρίως η Σαχτάρ μας είχε συνηθίσει να φτάνει μακριά. Έριχναν χρήματα και επένδυαν σε ποδοσφαιριστές. Στην Ντνίπρο που είδαμε φέτος, μέχρι πέρσι βρισκόταν ένας προπονητής για τέσσερα χρόνια, ο Χουάντε Ράμος που ήταν στην Σεβίλλη όταν πήρε το Europa League. Έχτισε αυτό που είδαμε φέτος. Στην Ελλάδα δυστυχώς η λέξη υπομονή δεν υφίσταται δεν υπάρχει. Όλοι θέλουν να κάνουν τα πράγματα γρήγορα στο πόδι και πως θα βγει η χρονιά. Υπάρχει πρωτάθλημα σε ένα σοβαρό πρωτάθλημα να φύγουν δύο ομάδες μέσα στην σεζόν; Γίνεται να υπάρχουν δύο υγιείς ομάδες και σε άλλες να μην πληρώνονται; Να μην υπάρχει ηρεμία; Όλα αυτά που βλέπουμε μόνο τυχαία δεν είναι. Κάποτε ας πάρουν κάποιοι την απόφαση και αυτό που λέγεται ποδόσφαιρο ας το σεβαστούν. Ας σεβαστούν τη επιτυχία του 2004 και την δουλειά που καταβάλουν οι ποδοσφαιριστές και τον φίλαθλο κόσμο που θέλουν να είναι δίπλα. Μην περιμένουμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο να έχουμε και εμείς μία Σεβίλλη στο Europa League".

Για την Εθνική ομάδα: "Πέρα από το ποιες πιθανότητες μπορεί να υπάρχουν και αν η ομάδα καταφέρει να πάει στα τελικά έγιναν πολλοί λάθος χειρισμοί. Πρόκειται περί κατορθώματος να έχεις ένα παλάτι και να θες να το γκρεμίσεις για να μείνεις σε αντίσκηνο. Πρέπει να δομηθεί πάλι από την αρχή για να γίνει η Εθνική ότι ήταν από το 2004 και έπειτα. Να αποκτήσει την αίγλη και τον σεβασμό. Δεν μπορεί αυτή η ομάδα στο Μουντιάλ να κάνει την πορεία που έκανε και σε ένα μήνα να γκρεμίζονται όλα λόγω της ακαταλληλότητας κάποιων ανθρώπων. Συνεχίζεις και βελτιώνεις πάνω σε αυτό που σου έχει φέρει όλα αυτά τα αποτελέσματα. Τώρα πλέον πάει να γίνει ένα restart και να ξαναγίνει ατό που ήταν".

News 24/7

24MEDIA NETWORK