Σεβίλλη - Μπενφίκα 4-2 πέν.

Η Σεβίλλη ήταν πιο ικανή στη διαδικασία των πέναλτι, νίκησε 4-2 την Μπενφίκα και κατέκτησε το εφετινό Europa League. Χωρίς γκολ η κανονική διάρκεια και η ημίωρη παράταση. Αήττητη έχασε το τρόπαιο η Μπενφίκα, που δεν κερδίζει σε όγδοο ευρωπαϊκό τελικό!

Σεβίλλη - Μπενφίκα 4-2 πέν.

Η εικόνα του αγώνα

Χωρίς εκπλήξεις στις συνθέσεις τους παρατάχθηκαν οι αντίπαλοι του τελικού, με την Μπενφίκα βεβαίως να έχει περισσότερες απουσίες.

Από το λεπτό, το τέμπο του αγώνα ήταν ιδιαίτερα υψηλό, με τη μπάλα να πηγαίνει πάνω-κάτω και τις ομάδες να παίζουν επιθετικά. Αυτό είχε ως συνέπεια ένα υψηλού επιπέδου θέαμα, αλλά οι επιλογές στην τελική προσπάθεια ήταν λανθασμένες άρα και οι καλές φάσεις λιγοστές.

Συγκεκριμένα, τις δύο πραγματικά αξιόλογες φάσεις που είχε το πρώτο ημίχρονο, τις είχε η Μπενφίκα. Και στις δύο, ο Μπέτο στάθηκε εμπόδιο και με τις εκπληκτικές του επεμβάσεις κράτησε την εστία του απαραβίαστη: στο 15' σε απ' ευθείας εκτέλεση φάουλ του Γκαϊτάν που έσκασε μπροστά του αλλά δεν αιφνιδιάστηκε και έδιωξε ενστικτωδώς, ενώ στη συνέχεια της φάσης σταμάτησε και τον Γκαράι που ερχόταν, καθώς και στις καθυστερήσεις όπου ο Μπέτο είχε πάλι μια τρομερή διπλή απόκρουση στα διαδοχικά σουτ από τους Μάξι Περέιρα και Ροντρίγκο.

Από πλευράς Σεβίλλης, κρατάμε μόνο το σουτ του Αλμπέρτο Μορένο με το αριστερό και έπειτα από ωραία αντεπίθεση, που δεν δυσκόλεψε όμως τον Όμπλακ να μπλοκάρει.

Στην επανάληψη ο ρυθμός έγινε ακόμη πιο καταιγιστικός! Γεγονός που σε χόρταινε οπτικά, αλλά γκολ δεν έλεγε να μπει και ήταν ουσιαστικά το μόνο που έλειπε από το παιχνίδι.

Το δεύτερο 45λεπτο ξεκίνησε και πάλι με ευκαιρία της Μπενφίκα και συγκεκριμένα στο 48', όταν αρχικά ο Παρέχα σταμάτησε πάνω στη γραμμή το σουτ του Λίμα και εν συνεχεία τόσο το σουτ του Ροντρίγκο όσο και το δεύτερο στην ίδια φάση του Λίμα, ανακόπηκαν από τους αμυντικούς των Ισπανών.

Η Σεβίλλη προσπάθησε να οργανωθεί και να ελαττώσει τα λάθη στην επίθεση. Έτσι κατάφερε να δημιουργήσει δύο σπουδαίες ευκαιρίες για να ανοίξει στο σκορ. Και στις δύο πρωταγωνιστής ήταν ο Ρέγες, ο οποίος στο 53' βγήκε τετ-α-τετ και πλάσαρε άστοχα, ενώ στο 61' σούταρε εν κινήσει με το αριστερό για να του πει και πάλι "όχι" ο Όμπλακ.

Το τελευταίο δεκάλεπτο ανήκε στους Πορτογάλους με τρεις πολύ μεγάλες ευκαιρίες μέσα σε 5 λεπτά: στο 80' ο Λίμα έστρωσε στον Ροντρίγκο, ο οποίος έκανε το σουτ με τη μία αλλά η μπάλα σταμάτησε στο σώμα του Φάσιο, στο 84' ο Λίμα σούταρε δυνατά αλλά ο Μπέτο έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ, και στο 85' ο Γκαράι έπιασε την κεφαλιά αλλά έστειλε τη μπάλα λίγο πάνω από τα δοκάρια.

Από εκεί και πέρα η σκοπιμότητα έγινε σαφής: με εξαίρεση το ελαφρώς άστοχο γυριστό σουτ του Γκαράι στο 91', οι δύο ομάδες "διάλεξαν" να λύσουν τις διαφορές τους στην παράταση: το εντυπωσιακό είναι ότι αυτό συνέβη για 4η φορά στους 8 τελευταίους τελικούς του Europa League!

Πιο κουρασμένες πλέον οι ομάδες, το τέμπο ήταν αργό, ενώ τα φάουλ, το σκληρό παιχνίδι και οι κάρτες αυξήθηκαν.

Η μεγαλύτερη στιγμή του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης ανήκε στη Σεβίλλη, όταν στο 101', ο Μπάκα σούταρε δυνατά και έστειλε τη μπάλα εκατοστά δίπλα από το δεξί δοκάρι του Όμπλακ.

Αλλά και στο 110', οι Ισπανοί είχαν άλλη μια καλή στιγμή να ανοίξουν το σκορ, αλλά το σουτ του Γκαμεϊρό κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.

Η παράταση έφτασε στο τέλος της και δεν άλλαξε τίποτα, πέρα από τις κράμπες που “χτύπαγαν” τον έναν παίκτη μετά τον άλλον...

Και ήρθε ώρα των πέναλτι...

Λίμα και Μπάκα ευστόχησαν στα δύο πρώτα πέναλτι, για να αναλάβει... δουλειά στη συνέχεια ο τρομερός Μπέτο! Ο γκολκίπερ της Σεβίλλης απέκρουσε αρχικά την κάκιστη εκτέλεση του Καρντόσο, ο Εμπιά έκανε το 2-1 για τους Ισπανούς και στην τρίτη εκτέλεση των Πορτογάλων, ξανά ο Μπέτο πέφτει σωστά και αποκρούει αυτή τη φορά το πέναλτι του Ροντρίγκο!

Ο Κόκε έκανε το 3-1 στη συνέχεια, ο Λουιζάο δεν αστόχησε και μείωσε σε 3-2, για να έρθει στο τέλος ο Γκαμεϊρό στο τελευταίο και πιο κρίσιμο πέναλτι και να ευστοχήσει μέσα σε παραλήρημα!

Έστω και στην πιο ψυχοφθόρα ποδοσφαιρική διαδικασία, η Σεβίλλη έγραψε ιστορία προσθέτοντας και τρίτο Europa League στην τροπαιοθήκη της!

MVP

Δεν μπορεί να υπάρξει δίλημμα για το ποιος ήταν ο πιο καθοριστικός, ο πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής για την κατάκτηση του τροπαίου από τη Σεβίλλη! Οι δύο αποκρούσεις του Μπέτο στη διαδικασία των πέναλτι διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα και κανονικά το... μισό τρόπαιο πρέπει να το πάρει σπίτι του!

Αδύναμος κρίκος

Πάλι στη διαδικασία των πέναλτι θα σταθούμε, εκεί όπου ο Καρντόσο και ο Ροντρίγκο δεν κατάφεραν να σκοράρουν και ουσιαστικά καταδίκασαν την Μπενφίκα σε... άλλον έναν χαμένο τελικό.

Σχόλιο

Αφού κατέκτησε πλέον το τρόπαιο, αξίζει να θυμίσουμε το εξής: η Σεβίλλη μπήκε στο Europa League από... το παράθυρο! Πέρυσι τερμάτισε 9η(!), καμιά πενηνταριά βαθμούς πίσω από τη Μπαρτσελόνα! Έπαιξε τελικά στη διοργάνωση καθώς η UEFA πέταξε έξω τη Ράγιο και τη Μάλαγα λόγω οικονομικών προβλημάτων. Κι όμως, η Σεβίλλη κατέκτησε το τρίτο Europa League της ιστορίας της και υποχρέωσε την Μπενφίκα στον 8ο σερί χαμένο ευρωπαϊκό τελικό! Δίκαιο και άδικο δεν υπάρχει όταν ένα ματς κρίνεται στα πέναλτι, άλλωστε συνολικά στην κανονική διάρκεια και στην παράταση, οι δύο ομάδες ήταν ισοδύναμες. Η ιστορία έγραψε και η... κατάρα των Πορτογάλων στους τελικούς συνεχίζεται...

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΣΕΒΙΛΛΗ: Μπέτο, Κόκε, Παρέχα, Φάσιο, Αλμπέρτο Μορένο, Εμπιά, Καρίσο, Ρέγες (78' Μαρίν) (104' Γκαμεϊρό), Ράκιτιτς, Βιτόλο (110' Φιγκέιρας), Μπάκα.

ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Όμπλακ, Μάξι Περέιρα, Λουιζάο, Γκαράι, Σικέιρα (99' Καρντόσο), Σουλεϊμάνι (25' Αλμέιδα), Αμορίμ, Γκόμες, Γκαϊτάν (119' Καβαλέιρο), Ροντρίγκο, Λίμα.

Διαβάστε ακόμη:

Η "χρυσή Βίβλος" του Europa League

Αφιερωμένο στον Αντόνιο Πουέρτα

Γιόρτασαν την κούπα με φιλί στο στόμα! (VIDEO)

News 24/7

24MEDIA NETWORK