Το προφίλ της Μίκα

Το Contra.gr αναλύει το προφίλ της Μίκα που ενδέχεται να βρεθεί στο δρόμο του ΠΑΟΚ, αν ανατρέψει το 0-1 που υπάρχει από τον πρώτο αγώνα υπέρ της Βαλερένγκα.


Το προφίλ της Μίκα

Έτος ίδρυσης: 1985

Γήπεδο: Μίκα Στάντιουμ

Χωρητικότητα: 8.000

Πρόεδρος: Κάρλος Χαζαριάν

Προπονητής: Έντουαρντ Μαρκάροφ

Κύπελλα: 6 (2000, 2001, 2003, 2005, 2006, 2011)

Σούπερ Καπ: 1 (200%)

Πολύπαθος σύλλογος από το Γερεβάν, που σε 26 χρόνια ζωής έχει αλλάξει δύο πόλεις, 4 ονόματα και έχει συγχωνευτεί 1 φορά και χωριστεί επίσης 1 φορά. Άρχισε την ιστορία της το 1985 ως Ολίμπια στο Αστάρακ και μετονομάστηκε σε Κασάχ. Το 1999 συγχωνεύθηκε με την παλαιά Μίκα και άλλαξε ξανά όνομα λόγω του ιδιοκτήτη της Armavia Airlines, Μίχαϊλ Μπαγκντασάρον κι έγινε Μίκα Κασάχ Αστάρακ. Η συγχώνευση διήρκεσε μόλις 1 σεζόν και οι 2 σύλλογοι χωρίστηκαν. Η Κασάχ Αστάρακ κράτησε το όνομα, το λογότυπο, την ιστορία, τα στατιστικά και η Μίκα έγινε νέος σύλλογος και μετονομάστηκε σε Μίκα Αστάρακ. Το 2000, μάλιστα, κατέκτησε και το πρώτο τρόπαιο, το κύπελλο Αρμενίας. Μετά από ακόμη 5 κύπελλα, η ομάδα μετακόμισε στο Γερεβάν, όπου έχτισε το δικό της, ιδιόκτητο γήπεδο στην καρδιά της αρμενικής πρωτεύουσας.

Στον πάγκο της βρίσκεται ένας από τους πιο έμπειρους προπονητές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ο 69χρονος Έντουαρντ Μαρκάροφ από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος είχε καθοδηγήσει την Μίκα στην κατάκτηση των κυπέλλων του 2000 και του 2001 και επέστρεψε στην ομάδα το φετινό καλοκαίρι. Την περσινή σεζόν η Μίκα τερμάτισε 4η σε 8 ομάδες της πρώτης κατηγορίας του αρμενικού πρωταθλήματος, αλλά κατέκτησε το κύπελλο και γι' αυτό κέρδισε "εισιτήριο" για το Europa League.

Στο ρόστερ της υπάρχουν αρκετοί διεθνείς Αρμένιοι, ωστόσο ξεχωρίζουν οι ξένοι της. Αρχικά ο Κινέζος επιθετικός Ντονγκ Φανγκζούο, ο οποίος είχε αποκτηθεί από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2004 στο πλαίσιο της προώθησης του brand name των "κόκκινων διαβόλων" στην αχανή πατρίδα του. Το 2008 αποχώρησε (μετά από δανεισμό 2 ετών στην Αντβέρπ) για την Νταλιάν, έπαιξε στην Λέγκια, στην Πορτιμονένσε και από την αρχή της σεζόν ανήκει στη Μίκα. Επιπλέον, υπάρχει ο Πέδρο Λόπεθ, Ισπανός μέσος από τις ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης που δεν έπεισε, έφυγε για μικρότερους συλλόγους και τη σεζόν 2006-2007 μεταγράφηκε ως δανεικός (χωρίς να αγωνιστεί) στην Τζένοα. Από το 2008 που βρέθηκε στην Αρμενία αποτελεί τον ηγέτη της Μίκα στο χώρο του κέντρου. Από εκεί και πέρα, στο ρόστερ του συλλόγου υπάρχουν οι Βραζιλιάνοι Έντνεϊ και Άλεξ, οι οποίοι δεν αποτελούν κάτι εξαιρετικό.

Με αυτήν τη σύνθεση, η Μίκα ξεκίνησε το πρωτάθλημα από εκεί που το άφησε. Με τη σεζόν να βρίσκεται ακριβώς στα μισά, η Μίκα βρίσκεται στην 4η θέση, αρκετά μακριά από την μάχη πρωταθλητισμού που αφορά και τις 3 ομάδες που την έχουν προσπεράσει. Σε 14 αγώνες μετρά 5 νίκες, 3 ισοπαλίες και 6 ήττες με 15-14 τέρματα. Στην Ευρώπη, άρχισε τις υποχρεώσεις της στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League, όπου ηττήθηκε 1-0 τη Βαλερένγκα στο Όσλο, χάρη σε γκολ του Μόρτεν Μπέρε στο 68ο λεπτό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK