Σεργκέι Ρεμπρόφ: Από υπηρεσιακός… θαυματοποιός

Η Ντιναμό Κιέβου έχει εκπλήξει τους πάντες με την εκπληκτική πορεία που πραγματοποιεί σε Ουκρανία και Ευρώπη. Αρχιτέκτονας του "οικοδομήματος" είναι ο παλαίμαχος άσος της ομάδας, Σεργκέι Ρεμπρόφ , ο οποίος -στην πρώτη χρονιά του ως πρώτος προπονητής- εντυπωσιάζει με τα κατορθώματα του, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που τον συγκρίνουν με τον "θρυλικό " Βαλερί Λομπανόφσκι. Το Contra.gr παρουσιάζει το "next big thing" του ουκρανικού ποδοσφαίρου.

Σεργκέι Ρεμπρόφ: Από υπηρεσιακός… θαυματοποιός

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, τον Απρίλιο του 2014, ο πρόεδρος της Ντιναμό Κιέβου, Ιγκόρ Σούρκις πήρε τη "γενναία" απόφαση να λύσει τη συνεργασία με τον Όλεγκ Μπλαχίν και να παραδώσει τα ηνία της ομάδας στον άπειρο Σεργκέι Ρεμπρόφ, ο οποίος βρισκόταν στο πλευρό του έμπειρου Ουκρανού προπονητή ως βοηθός.

Ένα χρόνο αργότερα η επιλογή του δεν θεωρείται απλά επιτυχημένη, αλλά έχει αναγκάσει όλη την Ευρώπη να συζητά για τον 40χρονο παλαίμαχου άσο, με αρκετούς να τον χαρακτηρίζουν ως τον νέο "Βαλερί Λομπανόφσκι".

Η αρχική απόφαση του Σούρκις ήταν να πορευτεί η Ντιναμό με τον Ρεμπρόφ στον πάγκο της μέχρι το τέλος της περασμένης αγωνιστικής περιόδου (2013-14) και στη συνέχεια να αναλάβει την ομάδα ένας πιο έμπειρος προπονητής από τη Δυτική Ευρώπη. Όμως, η ασταθής πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία δυσκόλεψε το έργο του Ουκρανού παράγοντα, με αποτέλεσμα να λάβει συνεχόμενες αρνητικές απαντήσεις.

Το Κύπελλο και η επίσκεψη του Μποκανί στον Σούρκις

Παρόλα αυτά, κι ο ίδιος ο Ρεμπρόφ έβαλε το… χεράκι του ώστε να διατηρηθεί στη θέση του και την εφετινή σεζόν, καθώς κατέκτησε το Κύπελλο Ουκρανίας την περυσινή χρονιά, επικρατώντας με 2-1 της Σαχτάρ Ντόνετσκ στον τελικό. Έτσι, μία χρονιά που θεωρήθηκε αρχικά χαμένη, ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ήτοι ένα τρόπαιο.

Ο παλαίμαχος άσος πέρα από το σεβασμό και την αποδοχή των φιλάθλων, κέρδισε και την αμέριστη συμπαράσταση των παικτών του. Τρανό παράδειγμα η κίνηση του Κονγκολέζου επιθετικού της ομάδας, Ντιομερσί Μποκανί, να επισκεφθεί το γραφείο του Σούρκις και να του καταστήσει σαφές πως όλοι οι ποδοσφαιριστές θέλουν να παραμείνει ο Ρεμπρόφ στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Τελικά, η προτροπή τους έγινε πραγματικότητα.

"Ο Σεργκέι είναι ένας νέος προπονητής με πολλές δυνατότητες. Ευτυχώς, έκανα τη σωστή επιλογή. Στόχος του είναι να κερδίσει τον τίτλο και να προκριθεί στο Champions League", ήταν η προγραμματική δήλωση του Σούρκις πριν την έναρξη της εφετινής περιόδου, ενώ παράλληλα έβαλε ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο νεαρό τεχνικό, αποκαλύπτοντας πως θα απολυθεί σε περίπτωση που δεν επιτύχει τους συγκεκριμένους στόχους.

Εν μία νυκτί… εθνικός ήρωας

Πριν αναφερθούμε στα φετινά κατορθώματά, είναι αναγκαίο να γίνει μία παρένθεση που αφορά την ποδοσφαιρική καριέρα του Σεργκέι Ρεμπρόφ και έχει άμεση σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο.

Στα 16 του χρόνια, υπέγραψε συμβόλαιο με την Σαχτάρ Ντόνετσκ. Ένα χρόνο αργότερα, το 1991, έκανε ντεμπούτο στη Σοβιετική Λίγκα. Έπαιξε 7 αγώνες και πέτυχε 2 γκολ, το ένα κόντρα στην Ντιναμό, η οποία και κινήθηκε άμεσα για την απόκτησή του. Λόγω του νεαρού της ηλικίας του, αλλά και του ντροπαλού χαρακτήρα, απέφευγε να κάνει δηλώσεις, προτιμώντας να δίνει "απαντήσεις" μέσα στο γήπεδο.

Το Σεπτέμβρη του 1994 έγινε… εθνικός ήρωας, καθώς ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην επική νίκη της Ντιναμό κόντρα στην Σπαρτάκ Μόσχας για το Champions League, πετυχαίνοντας το νικητήριο γκολ μπροστά σε 93.000 εκστασιασμένους Ουκρανούς. Οι Ρώσοι είχαν προηγηθεί με 0-2, όμως με μία τρομερή ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα του Κιέβου κατάφερε να πάρει τη νίκη, που εκείνη την εποχή δεν ήταν μία απλή υπόθεση.

"Ήταν ένα ντέρμπι. Η Ντιναμό Κιέβου και η Σπαρτάκ Μόσχας ήταν οι δύο καλύτερες ομάδες της Σοβιετικής Ένωσης. Μετά από αυτή τη νίκη αποδείξαμε ποια ομάδα ήταν η καλύτερη", είχε δηλώσει ο Ρεμπρόφ.

Ο Λομπανόφσκι του άλλαξε την… κοσμοθεωρία

Δύο χρόνια αργότερα, ο θρυλικός Ουκρανός προπονητής, Βαλερί Λομπανόφσκι, επέστρεφε στο Κίεβο, ύστερα από περιπλάνηση 6 ετών σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κουβέιτ. Έχοντας για ηγέτες τους Σεργκέι Ρεμπρόφ και Αντρέι Σεφτσένκο, δημιούργησε την τρίτη σπουδαιότερη ομάδα της Ντιναμό. Αποκορύφωμα η απίστευτη νίκη των Ουκρανών με 4-0 επί της Μπαρτσελόνα στο "Καμπ Νόου" το 1997.

Η συνύπαρξη με τον Λομπανόφσκι άλλαξε την… κοσμοθεωρία του Ρεμπρόφ όσον αφορά το ποδόσφαιρο. Αν παρακολουθήσει κάποιος τις αναμετρήσεις της Ντιναμό θα συνειδητοποιήσει πως ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τακτική και αγωνιστική προσέγγιση του πετυχημένου αποθανόντα προπονητή.

Παράλληλα, αντίθετα με τις αρχές της ποδοσφαιρικής καριέρας του, έχει αναπτύξει ιδιαίτερα το επικοινωνιακό κομμάτι. Πλέον μιλάει πιο συχνά και πιο ελεύθερα, ενώ τα λόγια του δείχνουν έναν άνθρωπο που είναι ιδιαίτερα ευφυής και έχει τη θέληση να γίνεται ημέρα με την ημέρα καλύτερος. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της διακοπής του Ουκρανικού πρωταθλήματος, επισκέφθηκε το Μάντσεστερ και παρακολούθησε από κοντά τις προπονήσεις της Σίτι, ενώ πέρασε και λίγο χρόνο στη Βεστφαλία παρέα με τον Γιούργκεν Κλοπ, με στόχο να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις προπονητικές ικανότητές του.

"Στοίχημα" η διαφορετικότητα

Όπως κάθε Ουκρανός προπονητής, έτσι και ο Σεργκέι Ρεμπρόφ έχει ως πρότυπο τον Λομπανόφκσι, όμως, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος έχει "κλέψει" στοιχεία κι από τον Γιούρι Σεμίν, στο πλευρό του οποίου ξεκίνησε την προπονητική καριέρα, αλλά και από τον Κούρμπαν Μπερντίεφ, ο οποίος κατέκτησε το πρωτάθλημα με την Ρούμπιν Καζάν το 2009.

Σεργκέι Ρεμπρόφ: Από υπηρεσιακός… θαυματοποιός

Το "στοίχημα" για τον νεαρό τεχνικό είναι να αποτινάξει από πάνω του τον μανδύα του "Λομπανόφσκι". Ο θρυλικός προπονητής δεν κέρδισε απλά 2 ευρωπαϊκά Κύπελλα, 13 πρωταθλήματα και 9 Κύπελλα, αλλά δημιούργησε μία σχολή ποδοσφαίρου, με αρκετούς τεχνικούς –ακόμα και σήμερα- να στηρίζουν την τακτική συμπεριφορά τους σ’ αυτή την ποδοσφαιρική νοοτροπία.

Δεν είναι σκλάβος του δόγματος "Λομπανόφσκι"

Ο Ρεμπρόφ είναι ο όγδοος τεχνικός που κάθεται στον πάγκο της Ντιναμό μετά τον θάνατο του Λομπανόφσκι το 2002. Ο καθένας από αυτούς είχε –κατά κάποιο τρόπο- να αντιμετωπίσει και τη σύγκριση με τον Λομπανόφσκι, με την κριτική αρκετές φορές να αδικεί την προσπάθειά τους. Μερικοί εξ αυτών δεν άντεξαν το βάρος της θέσης, όμως ο Ρεμπρόφ δείχνει να διαχειρίζεται σωστά την κατάσταση.

Αναγνωρίζει την επιρροή του Λομπανόφσκι, τον οποίο έχει αναφέρει αρκετές φορές ως "δεύτερο πατέρα" του, όμως δεν είναι… σκλάβος του συγκεκριμένου δόγματος.

Σεργκέι Ρεμπρόφ: Από υπηρεσιακός… θαυματοποιός

"Υπάρχουν λίγες ομάδες που έχουν διατηρήσει ένα συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού όλα αυτά τα χρόνια, ανεξάρτητα από ποιοι προπονητές βρίσκονται στον πάγκο τους, όπως η Μπαρτσελόνα και ο Άγιαξ", σχολιάζει ο Ρεμπρόφ και συνεχίζει:

"Όμως αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει. Υπό τις οδηγίες του Λομπανόφσκι δουλέψαμε πολύ χωρίς την μπάλα, όμως πλέον οι περισσότερες ασκήσεις γίνονται με την μπάλα. Όταν οι παίκτες τρέχουν με την μπάλα, δεν συνειδητοποιούν πως διανύουν μεγάλες αποστάσεις στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η μονοτονία".

Σεργκέι Ρεμπρόφ: Από υπηρεσιακός… θαυματοποιός

Επιστρέφοντας στην εφετινή περίοδο, ο Ρεμπρόφ στηρίζεται στο τρίπτυχο "κατοχή της μπάλας-έλεγχος του παιχνιδιού-επιθετική φιλοσοφία". Παράλληλα, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία αρμονική και ειλικρινή σχέση με τους ποδοσφαιριστές του.

Αυτό άλλωστε αποκαλύπτει κι ο επιθετικός της ομάδας, Άρτεμ Κράβετς: "Μετά τη φυγή του Μπλαχίν η ατμόσφαιρα στην ομάδα άλλαξε αμέσως προς το καλύτερο και νιώθουμε ακόμα περισσότερο δεμένοι".

Η κίνηση-ματ με τον Ριάντσο

Σημαντικά στοιχεία για τη ομαλή λειτουργία των αποδυτηρίων σύμφωνα με τον Ρεμπρόφ είναι η πειθαρχία και η δικαιοσύνη. Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, γνωρίζει πως η φυσική κατάσταση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή πορεία μίας ομάδας. Γι’ αυτό το λόγο πήρε ως… μεταγραφή τον Ισπανό γυμναστή της Ρούμπιν Καζάν, Ραούλ Ριάντσο, ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά επί μία πενταετία στο ρωσικό σύλλογο.

Σεργκέι Ρεμπρόφ: Από υπηρεσιακός… θαυματοποιός

Ο Ριάντσο, όταν ρωτήθηκε για την απόφασή του, έδωσε αφοπλιστική απάντηση: "Απλά, δεν μπορώ να αρνηθώ όταν με καλεί ο Ρεμπρόφ".

Ο αρχισυντάκης της ουκρανικής ιστοσελίδας "Tribuna.com", Αλεξάντερ Τκαχ σχολίασε τη συμβολή του Ισπανού γυμναστή στην εξαιρετική πορεία της Ντιναμό: "Η βοήθεια του Ριάντσο είναι καθοριστική στην επιτυχία της Ντιναμό".

Η επιθετική φιλοσοφία και η μεγάλη πρόκληση

Τα στοιχεία που έχει εισαγάγει ο Ρεμπρόφ στο παιχνίδι της Ντιναμό είναι η πίεση ψηλά, ο έλεγχος του παιχνιδιού, η κατοχή της μπάλας και τα ανεβοκατεβάσματα των πλάγιων μπακ. Μία ξεκάθαρα επιθετική φιλοσοφία, η οποία, όπως προείπαμε θυμίζει ξεκάθαρα το στυλ παιχνιδιού του Βαλερί Λομπανόφσκι.

Μέχρι τον περασμένο Απρίλη, όταν ο Ρεμπρόφ ανέλαβε τη Ντιναμό, η ουκρανική ομάδα είχε να κερδίσει τίτλο από το 2009, όταν και κατέκτησε το πρωτάθλημα. Πλέον, έχει κατακτήσει το Κύπελλο, ενώ με 7 αγώνες να απομένουν στο ουκρανικό πρωτάθλημα, βρίσκεται 5 βαθμούς μπροστά από την Σαχτάρ Ντόνετσκ, ούσα αήττητη με 15 νίκες και 4 ισοπαλίες. Επιπλέον, βρίσκεται στους "8" του Europa League, διεκδικώντας επί ίσοις όροις την πρόκριση στα ημιτελικά κόντρα στη Φιορεντίνα (1-1 η πρώτη αναμέτρηση στο Κίεβο).

Αν φτάσει στον τελικό θα βρίσκεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ένα βήμα από την κατάκτηση του τρεμπλ. Σε περίπτωση που τα καταφέρει, ο μαθητής, αναπάντεχα, θα ξεπεράσει τον δάσκαλο ύστερα από μόλις ένα χρόνο επαγγελματικής καριέρας ως πρώτος προπονητής. Αν μη τι άλλο ξεχωριστό κατόρθωμα…

Twitter: @ilkallonas

Πηγές: ESPN, Guardian, BBC

News 24/7

24MEDIA NETWORK