20 χρόνια μετά την όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία

Το όχι και τόσο μακρινό 1991, ο Αθηναϊκός μπήκε δια της τεθλασμένης στα Ευρωπαϊκά σαλόνια. Πέρασαν 20 χρόνια, από τη μέρα που από τα νταμάρια του Βύρωνα, βρέθηκε στο "Ολντ Τράφορντ"

20 χρόνια μετά την όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία

Έχοντας κάνει την υπέρβαση τη σεζόν 1990-91, ο Αθηναϊκός είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας. Οι ήττες από τον Παναθηναϊκό ήρθαν μοιραία, όμως το δώρο για την ομάδα του Βύρωνα, ήταν η συμμετοχή στο κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης, απόρροια του γεγονότος ότι οι "πράσινοι" θα συμμετείχαν στο πρωταθλητριών.

Η πρόκληση ήταν τεράστια για την παραδοσιακή συνοικιακή ομάδα της Αθήνας. Η κληρωτίδα, έφερε απέναντί της, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον. Οι "κόκκινοι διάβολοι", πραφανώς και δεν είχαν το "βεληνεκές" και το μέγεθος που έχουν σήμερα, όμως ακόμα και τότε, συνιστούσαν μια παραδοσιακή αγγλική δύναμη. Ως εκ τούτου, διαφορά επιπέδου, ήταν απλά χαώδης.

Ακόμα και έτσι, ο Αθηναϊκός έκανε το θαύμα στις 18 Σεπτεμβρίου. Στο γήπεδο "Α.Νικολαϊδης" στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, η ομάδα του Γκερντ Πρόκοπ, κατάφερε να κρατήσει το μηδέν κερδίζοντας το χειροκρότημα όλων.

Έτσι, στις 2 Οκτωβρίου, ταξίδεψε στον αγγλικό βορρά για να συναντήσει τη Γιουνάιτεντ. Αντιστάθηκε σθεναρά, πάλεψε ηρωικά και τελικά "έπεσε" με το κεφάλι ψηλά. Η Μάντσεστερ χρειάστηκε την παράταση για να καταβάλλει τον Αθηναϊκό. Η ιστορία, συνήθως καταγράφει τις νίκες και τους τίτλους και σπανιότερα την προσπάθεια. Οι δύο εκέινοι αγώνες, ανάμεσα στον Δαυίδ και το Γολιάθ, ήταν απλά η εξαίρεση, η περίπτωησ που άξιζε να αφιερώσει κάποιος δύο γραμμές παραπάνω, για την προσπάθεια και όχι για το αποτέλεσμα.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Αθηναϊκός 2-0 στην παράταση

(110' Χιουζ, 112' Μακ Κλερ)

Συνθέσεις:

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Άλεξ Φέργκιουσον): Σμάιχελ, Φίλαν, Μάρτιν (86' Μπέρντσμορ), Μπρους, Καντσέλσκις, Πάλιστερ, Ρόμπσον, Ινς, Μακ Κλερ, Χιουζ, Γουόλας (64' Ρόμπινς).

Αθηναϊκός (Γκερντ Πρόκοπ): Σαργκάνης, Μπούτζουκας, Καπουράνης, Χατζηαγγελής, Σπηλιώτης (46' λ.τρ. Θεοδωράκος, 72' λ.τρ. Ζώταλης), Αναστασίου, Χατζηράπτης, Σπίτσα, Μπογκ, Τζαλακώστας, Τάπρατζης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK