Όσιμ: "Η μπάλα είναι και παραμένει πόρνη"

Ο Ίβιτσα Όσιμ όντας πλέον πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, μιλά για το ποδόσφαιρο στη χώρα του και θυμάται στιγμές στιγμές από το εν Ελλάδι παρελθόν του. Διαβάστε τι λέει σήμερα για την περιβόητη ατάκα: "η μπάλα είναι πόρνη"...

Όσιμ: "Η μπάλα είναι και παραμένει πόρνη"

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο Ίβιτσα Όσιμ:

-Η μπάλα εξακολουθεί να είναι πόρνη; Θέλετε 19 χρόνια μετά τη δήλωσή σας να συμπληρώσετε κάτι;

"Δύσκολα μπορεί να προσθέσει κανείς κάτι. Η πόρνη είναι και παραμένει πόρνη. Θεραπεία δεν υπάρχει. Καμιά φορά σου δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι υπάρχει ελπίδα όμως αυτή εντέλει σε «πουλάει». Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει πάντοτε να βρίσκεσαι σε ετοιμότητα. Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι όταν εξεστόμισα την παραπάνω φράση εμείς είχαμε ωφεληθεί στο τελευταίο παιχνίδι από τα τερτίπια της μπάλας. Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι η φράση που εγώ χρησιμοποίησα ήταν «η μπάλα είναι πουτάνα ολκής» αλλά ο Δημήτρης Παναγιωτάκης το μετέφρασε ως «η μπάλα είναι πόρνη», γιατί όπως μου εξήγησε το θεώρησε λίγο τραβηγμένο. Εγώ πάντως επιμένω ότι μόνο μια «π***να ολκής» μπορεί να κάνει τέτοια τερτίπια".

-Παρακολουθείτε τις εξελίξεις στον Παναθηναϊκό;

"Φυσικά και παρακολουθώ τις εξελίξεις στον Παναθηναϊκό και λυπάμαι πάρα πολύ για την δυσμενή θέση που έχει περιέλθει. Είναι κρίμα γιατί ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλος και ιστορικός σύλλογος με πλούσιες εγχώριες και ευρωπαϊκές περγαμηνές. Εύχομαι γρήγορα να βρει το δρόμο γιατί μια τέτοια πορεία όπως η φετινή δεν του αξίζει. Ο Ολυμπιακός που αναμφισβήτητα είναι επίσης μεγάλος σύλλογος έχει εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και έχει χτίσει την δική του «αυτοκρατορία». Φυσικά το θέμα είναι πως εγκαθιδρύει κανείς την μονοκρατορία του. Αν παρατηρηθεί το φαινόμενο του μη υγιούς ανταγωνισμού αυτό θα πρέπει να παταχθεί άμεσα. Γι αυτό το λόγο πρέπει να υπάρχει ισχυρή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ώστε με αδιάβλητο τρόπο να εξασφαλίζεται η ισονομία και η ισοπολιτεία. Σε αντίθετη περίπτωση αυτό μαθηματικά οδηγεί στην υποβάθμιση του πρωταθλήματος γεγονός που έχει σοβαρό αντίκτυπο στις διεθνείς διοργανώσεις των ομάδων".

- Πως εξηγείται η Βοσνία, μια φτωχή χώρα, με ένα πόλεμο πίσω της, να κερδίζει την Ελλάδα, που οικονομικά, παρά την κρίση, είναισε ανώτερο επίπεδο;

" Βεβαίως και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι πολύ φτωχότερη χώρα από την Ελλάδα. Μην ξεχνάτε όμως ότι είναι τμήμα της πάλαι ποτέ ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Είναι γνωστό άλλωστε τι έχει επιτύχει το γιουγκοσλαβικό ποδόσφαιρο. Η πλειοψηφία των διεθνών παικτών της Εθνικής μας αγωνίζεται σε πολύ ανταγωνιστικά πρωταθλήματα και πέραν του ταλέντου που τους διακρίνει έχουν αποκτήσει και μια ανεκτίμητη εμπειρία και αυτοπεποίθηση. Ο Τζέκο για παράδειγμα κοστολογείται όσο ολόκληρη η υπόλοιπη Εθνική μας. Πιστεύω ότι χάριν της τωρινής γενιάς έχουν τεθεί οι βάσεις για μια μακρόχρονη επιτυχημένη πορεία αν αναλογιστεί κανείς ότι στο κατώφλι της Εθνικής βρίσκονται αρκετοί νέοι και ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές".

-Θα καταφέρει η Ελλάδα να προκριθεί στα τελικά του Μουντιάλ:

" Ο δρόμος για το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μακρύς. Η Εθνική μας απόκτησε βεβαίως ένα ισχυρό προβάδισμα, όμως απομένουν ακόμη πολλές συναντήσεις και εδώ κολλάει η διαβόητη φράση μου, διότι είναι αρκετό ένα στραβοπάτημα για να αλλάξει η κατάσταση. Το γεγονός που η Ελλάδα έχασε ένα παιχνίδι δεν σημαίνει ότι έχασε την αξία και την αίγλη της. Παραμένει μια δυνατή και άξια σεβασμού ομάδα και σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να υποτιμήσεις μια ομάδα που έχει κάνει την υπέρβαση και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Μέγα επίτευγμα και ταυτόχρονα φωτεινό παράδειγμα για εμάς τις υπόλοιπες μικρές χώρες. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και οι δύο χώρες θα βρεθούν στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

-Ποιούς θεωρείτε καλύτερους Ελληνες παίκτες και ποιούς καλούτερους προπονητές;

"Σε ό,τι αφορά τους προπονητές δεν γνωρίζω και πολλά πράγματα εκτός από κάποια «δικά» μου παιδιά όπως ο Νιόπλιας και ο Δώνης που πιστεύω ότι έχουν καλή πορεία. Πιστεύω πολύ στους εποικοδομητικούς προπονητές. Σε ότι αφορά τους Έλληνες παίκτες αυτός που ξεχωρίζει μακράν είναι ο Σαμαράς. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση πως πρέπει να είναι ο σύγχρονος ποδοσφαιριστής. ‘Όταν επιτίθεται η ομάδα να επιδεικνύει τις επιθετικές αρετές του ενώ όταν αμύνεται να βρίσκεται έγκαιρα στα μετόπισθεν και να βοηθάει την άμυνα του".

- Πως ήταν η συνεργασίας σας με τον Γιώργο Βαρδινογιάνη; Θέλετε να μιλήσετε ύστερα από τόσα χρόνια γι' αυτό;

" Με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη είχαμε εν γένει μια καλή συνεργασία. Στο τέλος όμως δεν μου φέρθηκε με τον πρέποντα τρόπο. Ο τρόπος που απομακρύνθηκα ήταν απαράδεκτος. Πρώτα φρόντισαν να απομακρύνουν τον πλέον στενό μου συνεργάτη και κατόπιν ακολούθησε η δική μου απομάκρυνση, αφού προηγουμένως υπήρξε ενορχηστρωμένη αρνητική εκστρατεία εναντίον μου με «στημένες» ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα στον Τύπο. Θα ήθελα να τονίσω ότι όταν ήρθα στον Παναθηναϊκό δεν είχα ούτε ένα συνεργάτη δικό μου άνθρωπο. Όλοι ήταν άνθρωποι του Προέδρου με ότι αυτό συνεπάγεται…Δεν κρατώ κακία σε κανένα. Τις απαντήσεις μου πάντοτε τις έδινα στον αγωνιστικό χώρο. Θυμηθείτε τις αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με την Στουρμ. Απλά λυπάμαι πάρα πολύ για εκείνη την ομάδα που με τόσο μεράκι είχα χτίσει. Ποιος ξέρει τι θα γίνονταν αν παρέμενα τότε στον Παναθηναϊκό. Είχα καταφέρει να παίρνω από πολλούς ποδοσφαιριστές το 110% των δυνατοτήτων τους. Ήμασταν πραγματικά ομάδα και η νοοτροπία που είχαμε είναι αυτή που με τόσο επιτυχία εφαρμόζει τώρα η Μπαρτσελόνα. Δεν μπορώ να πω ότι ήμασταν Μπαρτσελόνα θα ήταν ιεροσυλία, όμως είχαμε καλλιεργήσει τέτοιο κλίμα και με τις κατάλληλες προσθήκες ποδοσφαιριστών που εγώ είχα προτείνει και δεν εισακούστηκα θα κάναμε αξιοζήλευτη πορεία. Αυτό το λέω και το εννοώ. Σε γενικές γραμμές πέρασα πολύ ωραία στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι μια θαυμάσια χώρα και ο ελληνικός λαός ένας από τους πιο υπερήφανους λαούς και εύχομαι να ξεπεράσει τα προβλήματα που ανέκυψαν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK