Έρευνα: Η αποτυχία της Ελλάδας στην παραγωγή νέων παικτών

Στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, όσον αφορά την παραγωγή παικτών από τις ακαδημίες των ομάδων, βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με νέα έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Μελετών για τον Αθλητισμό (CIES). Ποια ομάδα της Super League δεν έχει στο ρόστερ της ούτε έναν παίκτη από τις ακαδημίες της!

Από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι η μη παραγωγή παικτών από τις ακαδημίες των συλλόγων. Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησε το Διεθνές Κέντρο Μελετών για τον Αθλητισμό (CIES), η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του σχετικού πίνακα με μόλις 1 στους 10 παίκτες να προέρχονται από τις ακαδημίες.

Υπάρχουν όμως και δύο χώρες που βρίσκονται κάτω από την Ελλάδα. Πρόκειται για την Τουρκία (8.3%) και την Ιταλία (8.6%).

"Οι ακαδημίες παραμερίζονται από τους συλλόγους. Πρέπει να αναθεωρήσουμε. Τι ακριβώς θέλουμε; Σύμφωνα με αυτή την έρευνα βλέπουμε πως το σύστημα μεταγραφών έχει αποτύχει σε έναν από τους πέντε βασικούς του στόχους. Την παραγωγή νέων παικτών από τις ακαδημίες", τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της FIFPro, Τέο Βαν Σέγκελεν, σε σχετική ερώτηση.

Σε σχέση με τα στατιστικά του 2009 οι ομάδες εμπιστεύονται παίκτες από τις ακαδημίες τους κατά 23% λιγότερο πλέον. Συνολικά 33 ευρωπαϊκοί σύλλογοι δεν έχουν ούτε έναν παίκτη των ακαδημιών τους αυτή την στιγμή στην πρώτη ομάδα. Ανάμεσά τους βρίσκεται και μία ελληνική κι αυτή είναι ο Πλατανιάς!

Υπάρχουν βέβαια κι άλλες οι οποίες όχι μόνο ενδιαφέρονται για τις ακαδημίες τους, αλλά επενδύουν πολλά σε αυτές. Η Παρτιζάν είναι αυτή τη στιγμή η ομάδα με τους περισσότερους παίκτες στο ρόστερ της να προέρχονται από τις ακαδημίες της (13 στον αριθμό), ενώ έχει προωθήσει άλλους 65 (!) σε άλλους συλλόγους. Δεύτερος στη συγκεκριμένη λίστα είναι ο Άγιαξ και ακολουθεί η Μπαρτσελόνα!

Αναλυτικά: