Ο άνθρωπος Φρέντι Αντού πίσω από το "wonderkid" του FM

Η ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα wonderkids του Football Manager, που από νεότερος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής των ΗΠΑ, έφτασε σε σημείο να τον απορρίπτει, ύστερα από δοκιμαστικά, ομάδα της Championship Αγγλίας. Κέρδισε τουλάχιστον την εκτίμησή μας.

Ο άνθρωπος Φρέντι Αντού πίσω από το "wonderkid" του FM
KELLEY COX / ISIPHOTOS.COM

“Είναι η τρίτη σεζόν που τον έχω στην ομάδα μου και είναι ήδη ένα από τα αστέρια μου. Σε πέντε παιχνίδια έχει σκοράρει 15 φορές! Σίγουρα άξιζε τα 350.000 ευρώ που ξόδεψα για να τον πάρω. Τώρα αξίζει 4 εκατομμύρια και μόλις μου έκαναν πρόταση για αυτόν η Ρεάλ και η Γιουβέντους”.

Ο άνθρωπος Φρέντι Αντού πίσω από το "wonderkid" του FM

Το παραπάνω σχόλιο αποτελεί ένα τυπικό post για τον Φρέντι Αντού σε φόρουμ για wonderkids του Football Manager 2006 (!). Πρόσφατα, ο για τα ΜΜΕ της προηγούμενης δεκαετίας, “Αμερικανός Πελέ” σχολιάζε σχετικά: “Αν και ο ίδιος δεν έπαιζα ποτέ το συγκεκριμένο παιχνίδι, μου στέλνουν πολλά tweets που με αποκαλούν θρύλο του football manager. Μακάρι να ήμουν θρύλος και στην πραγματική ζωή”.

Ο ποδοσφαιριστής για τον οποίο οι Αμερικάνοι ονειρευόντουσαν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, πως θα τους φέρει στην κορυφή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ του 2010, στη Νότιο Αφρική, πέρυσι τέτοιο καιρό δοκιμαζόταν από την Μπλάκπουλ- ομάδα της Championship- και απορρίφθηκε από το προπονητικό της τιμ.

"Δεν τρέχει τίποτα με τον Φρέντι. Ήρθε και δούλεψε σκληρά μαζί μας. Είναι πολύ καλό παλικάρι, αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένος από τους παίκτες μου. Έχω ένα πολύ δυνατό ρόστερ", δήλωνε ο τότε προπονητής της Μπλάκπουλ, Μπάρι Φέργκιουσον, δημοσιοποιώντας ευγενικά την "πόρτα" που έριξε στον άλλοτε διακαή πόθο των φαν του Football Manager.

Πάμε, όμως, να δούμε τι συνέβη και ο 25χρονος Αντού αν και μετρά ήδη 11 χρόνια επαγγελματικής καριέρας έφτασε στο σημείο να μην έχει ομάδα από τον Δεκέμβριο μέχρι πριν λίγες μέρες, όπου υπέγραψε στην φινλανδική Κουόπιο.

Στα 14 του, ο προερχόμενος από την Γκάνα, Αντού, όντας ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του αμερικανικού ποδοσφαίρου και διαπρέποντας στις μικρές εθνικές των ΗΠΑ, βρέθηκε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: να πήγαινε σε όποιο αμερικάνικο πανεπιστήμιο ήθελε με πλήρη υποτροφία ή να παρατούσε τις σπουδές του και να άρχιζε να παίζει επαγγελματικό ποδόσφαιρο από τα 14 του σε κάποια ομάδα του MLS.

(Διαφήμιση του "Αμερικανού Πελέ" με τον πραγματικό Πελέ):

Ο Αντού διάλεξε το δεύτερο και η ιστορία έγραψε: Στην ηλικία των 14 ετών έγινε ο νεότερος αθλητής -όχι μόνο ποδοσφαιριστής- στην ιστορία των ΗΠΑ που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο. Συμφώνησε με την D.C United, η οποία τον επέλεξε από το σούπερ ντραφτ του MLS του 2004.

“Ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει γιατί αποφάσισα να γίνω επαγγελματίας σε αυτή την ηλικία. Η μητέρα μου, η οποία με μεγάλωνε μόνη της χρειαζόταν να κάνει 2-3 δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα, αφού ήμασταν πολύ φτωχοί”, δήλωνε πέρυσι σε συνέντευξη του σε αγγλικό μέσο, όσο δοκιμαζόταν στην Μπλάκπουλ.

H αρχή στο MLS ήταν αντίστοιχη των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει, αφού μόλις δυο εβδομάδες μετά το ντεμπούτο του (3/4/2004), στα 15 του έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του MLS.

Στα τρία χρόνια που έμεινε στην DC United ήταν 2 φορές (2004 και 2006) μέλος των ολ-σταρ ομάδων του πρωταθλήματος και έβαλε 11 γκολ, ενώ μοίρασε 17 ασίστ. Πάρτε μια γεύση από το εντυπωσιακό ξεκίνημα του:

Την περίοδο που ξεκίνησε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του στο MLS, άρχισαν να ανεβαίνουν και οι εξωαγωνιστικές μετοχές του, αφού ξεκίνησε να βγαίνει με την JoJo, Αμερικανίδα ποπ σταρ της εποχής.

Ο άνθρωπος Φρέντι Αντού πίσω από το "wonderkid" του FM

“Λόγω ηλικίας και ανωριμότητας, παρόλο που είχα οικογένεια και φίλους που μου έδειχναν το σωστό δρόμο, έκανα λάθη τα οποία επηρέασαν την μετέπειτα εξέλιξη μου, όπως το γεγονός πως δεν προπονούμουν όσο έπρεπε”.

Λίγο πριν την έναρξη της σεζόν 2007-08, έφυγε από την DC United και πήγε στην ομάδα του Σολτ Λέικ. Μέσα στα ανταλλάγματα που δόθηκαν για να αποκτηθεί ο Αντού ήταν και ο τερματοφύλακας Νικ Ριμάντο, ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες της γενιάς του. Τότε, όμως, αποτελούσε απλώς ένα μέρος της συμφωνίας των δύο ομάδων για τη μεταγραφή του υπερταλαντούχου Αντού.

Μετά την ομάδα του Σολτ Λέικ, ήρθε η πραγματική ποδοσφαιρική πρόκληση για τον νεαρό ποδοσφαιριστή. Η μεγάλη Μπενφίκα του Ρουί Κόστα, αγόρασε τον παίκτη έναντι 2 εκατομμυρίων δολαρίων μετά από τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2007 με εθνικές ομάδες κάτω των 20 ετών.

(Δείτε στο 1.30 το απίστευτο γκολ που βάζει κόντρα στην Πολωνία)

“Στην Μπενφίκα ήταν τεράστια εμπειρία να παίζεις με παίκτες όπως ο Ρουί Κόστα και ο Ντι Μαρία, αλλά δεν ήμουν ώριμος για να το καταλάβω, ούτε έτοιμος για να πάω σε ένα τόσο μεγάλο κλαμπ”.

Benfica's Adu celebrates his goal against Maritimo during their Portuguese Premier League match at Luz satdium in Lisbon October 28, 2007. REUTERS/Jose Manuel Ribeiro (PORTUGAL)
Benfica's Adu celebrates his goal against Maritimo during their Portuguese Premier League match at Luz satdium in Lisbon October 28, 2007. REUTERS/Jose Manuel Ribeiro (PORTUGAL) REUTERS

Όπως ήταν αναμενόμενο για το ταλέντο του, ο Αντού υπήρξε μέλος όλων των Εθνικών ομάδων των ΗΠΑ, έχοντας 76 συμμετοχές και 39 γκολ μέχρι το 2011 που ήταν η τελευταία του εμφάνιση. "Διάλεξα την Εθνική των ΗΠΑ και όχι την Γκάνα, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις ευκαιρίες και την πίστη που μου έδειξαν".

(Στο 2.35 η μεγάλη πάσα που βγάζει και οι ΗΠΑ σκοράρουν κόντρα στον Παναμά)

“Δεν έκανα σωστές επιλογές, όσον αφορά τις ομάδας που πήγαινα”.

Στην Μπενφίκα αγωνίστηκε μόλις σε 11 παιχνίδια και πέτυχε 2 γκολ στα 4 χρόνια που έμεινε στην ομάδα. Το "έμεινε", βέβαια, είναι σχετικό, αφού ο Αντού από τη δεύτερη κιόλας χρονιά άρχισε να δίνεται δανεικός σε Μονακό, Μπελενένσες, Άρη και Ρίζενσπορ, χωρίς να καταφέρει σε καμία από τις προαναφερθείσες ομάδες να συμπληρώσει πάνω από 11 συμμετοχές. Σκεφτείτε πως στον Άρη έπαιξε μόλις 5 φορές βάζοντας 1 γκολ.

Ο άνθρωπος Φρέντι Αντού πίσω από το "wonderkid" του FM
INTIME SPORTS

Το 2011 παραλίγο να γίνει το μεγάλο come back για τον Αντού, αφού επέστρεψε στο MLS, φορώντας τη φανέλα της Φιλαδέλφεια Γιούνιον. Έπαιξε 35 φορές σε δύο σεζόν και έβαλε 7 γκολ έχοντας ως προπονητή τον Νόβακ, ο οποίος τον προπονούσε και στην DC United. Παρόλα αυτά, το όνειρο δεν κράτησε πολύ και πουλήθηκε στην βραζιλιάνικη Μπαχία.

Ο άνθρωπος Φρέντι Αντού πίσω από το "wonderkid" του FM
TODOS OS DIREITOS RESERVADOS

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν στέριωσε και άρχισε τα δοκιμαστικά σε διάφορες ομάδες όπως η Μπλάκπουλ, η Στάμπεκ, η Άλκμααρ, μέχρι που υπέγραψε στην σέρβικη Τζαγκοντίνα, στην οποία αγωνίστηκε μέχρι το τέλος του '14.

Ο άνθρωπος Φρέντι Αντού πίσω από το "wonderkid" του FM

Όλες αυτές οι αποτυχημένες μεταγραφές μόνο καλό δεν έκαναν στο όνομά του. Ενδεικτικό είναι πως η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο του "transfermarkt" από τα 1,32 εκατομμύρια λίρες το 2006, έφτασε σήμερα στις 132 χιλιάδες.

Αυτό τον έχει κάνει να ψάχνει νέα πράγματα να ασχοληθεί και ίσως να βγάλει χρήματα, αφού έχει φτάσει σε σημείο να κάνει promotion σε κλαμπ στην Ουάσιγκτον.

Ο άνθρωπος Φρέντι Αντού πίσω από το "wonderkid" του FM
© INSTAGRAM/KORRECTCRUZ

Ο τύπος που έπαιζε επαγγελματικά ποδόσφαιρο σε ηλικία που οι περισσότεροι από εμάς αρχίζαμε να παίζουμε "Football Manager", πριν λίγες μέρες υπέγραψε στην φινλανδική Κουόπιο και ελπίζουμε μέσω του άσημου φινλανδικού πρωταθλήματος να κάνει ένα μεγαλειώδες come back.

Όπως λέει, άλλωστε, και ο ίδιος είναι ακόμα αρκετά νέος για να φτιάξει την καριέρα του, τόσο στο Manager, όσο και στους πραγματικούς αγωνιστικούς χώρους. Αναμένουμε...

Διαβάστε ακόμη:

Στην Φινλανδία ο Φρέντι Αντού

Πόλεις που δεν θα υπήρχαν στον χάρτη αν δεν είχαν ομώνυμη ομάδα

Το 24ωρο του Φελίπε Σαντάνα μετά το ματς με την Ντνίπρο

Για περισσότερο Αντού

News 24/7

24MEDIA NETWORK