Η Σουηδία U21 στην κορυφή της Ευρώπης

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο EURO U21 αναδείχθηκε η Σουηδία νικώντας 4-3 στα πέναλτι την Πορτογαλία στον τελικό της Πράγας. Ήρωας για τους Σκανδιναβούς ο γκολκίπερ Κάλγκρεν, μοιραίος για τους Ίβηρες ο Ουίλιαμ Καρβάλιο.

Η Σουηδία U21 στην κορυφή της Ευρώπης

Η Σουηδία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο EURO U21 για πρώτη φορά στην ιστορία της! Στον τελικό της Πράγας και μετά από 120 λεπτά χωρίς γκολ επικράτησε 4-3 στη διαδικασία των πέναλτι της Πορτογαλίας και κατέκτησε το τρόπαιο.

Σκανδιναβοι και Ίβηρες είχαν από έναν χαμένο τελικό από το 1978 που διεξάγεται η διοργάνωση και διεκδίκησαν επί ίσοις όροις το πρώτο τρόπαιό τους σε αυτό το επίπεδο.

Η Πορτογαλία άρχισε καλύτερα, είχε δοκάρι σε φάουλ του Σέρτζιο Ολιβέιρα στο 7' και πίεσε για ένα γκολ που θα της χάριζε το πλεονέκτημα. Σταδιακά όμως η Σουηδία ισορρόπησε την κατάσταση και ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο είχε την υπεροχή. Ο Γιον Γκουιντέτι ήταν πηγή κινδύνων και μέχρι το φινάλε της κανονικής διάρκειας το σύνολο του Χάκαν Έρικσον λειτούργησε πολύ καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο. Η ευκαιρία όμως του 86' χάθηκε και ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση.

Ήταν λογικό στο έξτρα 30λεπτο οι δύο φιναλίστ να είναι επιφυλακτικές. Οι Σουηδοί έβγαλαν περισσότερη ενέργεια, κέρδισαν μονομαχίες και συνέχισαν να έχουν τον έλεγχο. Οι Πορτογάλοι δεν είχαν βοηθηθεί από τις αλλαγές τους, κάτι επιχείρησαν να κάνουν στο φινάλε, αλλά χωρίς επιτυχία, με αποτέλεσμα το 0-0 και τα πέναλτι.

Στα χτυπήματα από την άσπρη βούλα Γκουιντέτι και Τέλιν ευστόχησαν από τη Σουηδία και το ίδιο έκαναν οι Πασιένσια και Τοζέ από την Πορτογαλία. Ο Αουγκούστινσον έκανε το 3-2 προτού ο Εσγκάιο νικηθεί από τον Κάρλγκρεν. Ακολούθησε το χαμένο πέναλτι του Χαλίλι και η ισοφάριση του Ζοάο Μάριο, προτού Λίντελαφ και Ουίλιαμ Καρβάλιο αναλάβουν την ευθύνη για το πέμπτο πέναλτι. Ο πρώτος ευστόχησε, ο δεύτερος, το αστέρι των Πορτογάλων, εκτέλεσε άσχημα και η Σουηδία με τη δεύτερη απόκριση του γκολκίπερ της ΑΪΚ πάτησε την κορυφή της Ευρώπης.

Σουηδία: Κάρλγκρεν, Λίντελαφ, Μιλόσεβιτς, Χελάντερ (46' Μπάφο), Αουγκούστινσον, Λεβίτσκι, Χάιλεμαρκ, Χαλίλι, Τίμπλινγκ (66' Κουάισον), Γκουιντέτι, Τέλιν

Πορτογαλία: Ζοζέ Σα, Εσγκάιο, Ιλόρι, Πάουλο Ολιβέιρα, Γκερέιρο, Καρβάλιο, Σέρτζιο Ολιβέιρα (54' Τοζέ), Μπερνάρντο Σίλβα, Ζοάο Μάριο, Ιβάν Καβαλέιρο (61' Μεδέιρος), Ρικάρντο (70' Πασιένσια)

Διαβάστε ακόμη:

Η χρυσή βίβλος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U21

News 24/7

24MEDIA NETWORK