Νέμεθ στο Contra.gr: "Γουστάρω το ελληνικό ταλέντο"

Ο Κρίστιαν Νέμεθ τα είπε όλα στο Contra.gr. Γιατί δεν πέτυχε στον Ολυμπιακό, τι θυμάται περισσότερο από τη σεζόν του στην ΑΕΚ, τι πιστεύει για την προσπάθεια της Εθνική του ομάδας στα προκριματικά του Eurο, που θα παίξει την επόμενη σεζόν.

Νέμεθ στο Contra.gr: "Γουστάρω το ελληνικό ταλέντο"
Νέμεθ INTIME SPORTS

Μετά τον αγώνα με την Εθνική μας ομάδα την περασμένη Κυριακή η αποστολή της Εθνικής Ουγγαρίας επέστρεψε σύσσωμη στη Βουδαπέστη. Σύσσωμη είπαμε; Γράψτε λάθος. Ο Κρίστιαν Νέμεθ δεν ανέβηκε ποτέ στο αεροπλάνο της επιστροφής. Πήρε άδεια από τον προπονητή του για να...περιπλανηθεί στην αγαπημένη του Αθήνα.

Δύο ημέρες απόλυτης χαλάρωσης για τον Ούγγρο στράικερ ο οποίος ξέρε πολύ καλά πρόσωπα και καταστάσεις στη χώρα μας έχοντας αγωνιστεί σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Ολυμπιακό Βόλου. Τον συναντήσαμε σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο αφού είχε περάσει ένα απόγευμα γεμάτο βόλτα στα νότια προάστια και ιδιαίτερα στη Γλυφάδα.

Ακομπλεξάριστος και ζεστός τύπος, μας μίλησε όλα, πίνοντας...τσάι με μέλι και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει κάποια στιγμή στην πατρίδα μας για να παίξει επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Προς το παρόν, απολαμβάνει την παρουσία του στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ και ονειρεύεται να παίξει με την Εθνική ομάδα της Ουγγαρίας στο προσεχές Euro.

"Δεν υπήρχε χώρος στον Ολυμπιακό"

Πέτυχες δύο γκολ κόντρα στην Εθνική Ελλάδας. Είχες μήπως ένα παραπάνω κίνητρο να δείξεις πράγματα παίζοντας εδώ;

Ηταν απ' όλα: Κίνητρο, καλό προαίσθημα, απουσία πίεσης. Ημασταν έτσι και αλλιώς στην τρίτη θέση, το τελικό αποτέλεσμα δεν θα άλλαζε κάτι. Στο ημίχρονο μάθαμε ότι η Ρουμανία νικά τα Νησιά Φερόε, αλλά αυτό το περιμέναμε σε κάθε περίπτωση. Προσπαθήσαμε να πάρουμε το ματς για το γόητρο, για να δείξουμε ότι έχουμε ομάδα με ταλέντο. Δεν τα καταφέραμε αλλά δεν πειράζει.

Περίμενες αυτήν την επιτυχία για την Εθνική Ουγγαρίας πριν αρχίσουν τα προκριματικά;

Είχαμε την τύχη να διαθέτουμε προπονητή που οργάνωσε την ομάδα με πάρα πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Μείναμε για οκτώ παιχνίδια αήττητοι στα προκριματικά και πήραμε πολύ καλά αποτελέσματα.Πετύχαμε έτσι το στόχο μας συνδυάζοντας την εμπειρία κάποιων παικτών μας και τον ενθουσιασμό άλλων σαφώς μικρότερων στην ηλικία. Ηταν ένας καλός συνδυασμός.

Αν τελικώς παίξετε στο Euro, μπορεί να αλλάξει η μοίρα του ουγγρικού ποδοσφαίρου;

Η συμμετοχή στα τελικά του Euro είναι για μένα-και όχι μόνο για μένα- ένα όνειρο. Το περιμένει όλη η χώρα. Είναι η καλύτερη ευκαιρία που παρουσιάστηκε στο ποδόσφαιρο της Ουγγαρίας τα τελευταία 30 χρόνια, από το Μουντιάλ του Μεξικού και μετά. Ολοι είναι ενθουσιασμένοι στη χώρα μου.

Συνεχίζεις στην MLS στην καριέρα σου. Γιατί προέκυψε αυτή η επιλογή;

Προσπάθησα να βρω τον εαυτό μου στην Ευρώπη κάτι που τελικά δεν έγινε. Για διάφορους λόγους. Δοκίμασα λοιπόν στις ΗΠΑ. Πήγα σε μία πολύ καλή ομάδα, στο Κάνσας, όπου μου άρεσε πολύ και το μέρος. Ο προπονητής είναι επίσης σπουδαίος (σσ Πίτερ Βερμς). Απόλαυσα το ποδόσφαιρο, σκόραρα πολλά γκολ, έδωσα ασίστ, αναγεννήθηκα. Νιώθω πολύ ωραία. Πέτυχα και ένα ωραίο γκολ πριν από λίγες ημέρες (γέλια).

Το καταπληκτικό γκολ του Νέμεθ κόντρα στο Πόρτλαντ

Θα ήθελες να επιστρέψεις στην Ευρώπη; Είσαι μόνο 26 ετών...

Το να παίξω στην Ευρώπη μόνο και μόνο για να λέω ότι παίζω στην Ευρώπη δεν είναι στόχος για μένα. Αν υπάρξει όμως μία πρόταση που θα συνιστά ένα καλύτερο βήμα για την καριέρα μου, θα το σκεφτώ σοβαρά.

Ποιο μπορεί να είναι αυτό το βήμα, πως το σκέφτεσαι;

Καλή ερώτηση που όμως δεν μπορώ να απαντήσω. Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι το ποδόσφαιρο είναι τρελό, μία ημέρα μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Εγώ από την πλευρά μου δεν σταματώ να δουλεύω σκληρά. Διατηρώ την αυτοσυγκέντρωσή μου σε υψηλά επίπεδα όπως και το κίνητρό μου. Αν παίζεις καλά, πάντα η ευκαιρία έρχεται να σε βρει. Το μόνο που θέλω είναι να μείνω μακριά από τραυματισμούς.

Θα ήθελες να ξαναπαίξεις σε ελληνικό σύλλογο;

Το έχω σκεφτεί αρκετά να σου πω την αλήθεια. Μου άρεσε η χώρα και όπως βλέπεις ακόμα μου αρέσει. Λατρεύω τους οπαδούς και το πάθος τους, το πόσο δεμένοι είναι με την ομάδα τους. Ποτέ δεν ξέρεις. Αυτό μπορώ να πω με ασφάλεια. Ελπίζω μία ημέρα να επιστρέψω εδώ.

Το 2010 οι πληροφορίες σε ήθελαν να είσαι κοντά στον Παναθηναϊκό αλλά τελικά υπέγραψες στον Ολυμπιακό. Τι ακριβώς έγινε;

Οχι, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου ούτε καν το είχα ακούσει το περί Παναθηναϊκού σενάριο. Εκείνο το καλοκαίρι υπήρχε για μένα μόνο ο Ολυμπιακός, δεν ξέρω αν και πότε ήρθε ο Παναθηναϊκός. Και ο Ολυμπιακός, εκείνη η μεταγραφή, ήταν ένα μεγάλο βήμα για την καριέρα μου.

Νέμεθ στο Contra.gr: "Γουστάρω το ελληνικό ταλέντο"

Ηταν δύσκολο να παίξεις στον Ολυμπιακό μετά από ένα χρόνο στην ΑΕΚ;

Στην ΑΕΚ, όπως γνωρίζεις, έπαιζα με δανεισμό. Επρεπε να γυρίσω στη Λίβερπουλ. Ο Ολυμπιακός με αγόρασε από εκεί, δεν ήταν μόνο δική μου απόφαση, ήταν και της Λίβερπουλ που αποδέχθηκε τη συγκεκριμένη πρόταση με τα συγκεκριμένα χρήματα. Ημουν απλώς πολύ νέος για να παλέψω για μία θέση βασικού στον Ολυμπιακού εκείνη την περίοδο. Δεν είχα και την κατάλληλη νοοτροπία. Τώρα σκέφτομαι διαφορετικά. Αλλά με τον Μήτρογλου, τον Πάντελιτς, τον Μιραλάς, τον Τζιμπούρ και τον Φουστέρ δεν υπήρχε χώρος για μένα.

Ποια είναι η άποψή σου για τον Ερνέστο Βαλβέρδε;

Ο Βαλβέρδε ήταν εξαιρετικός κόουτς και είχε τον απόλυτο σεβασμό των πάντων στην ομάδα.

Από τη σεζόν σου στην ΑΕΚ τι θυμάσαι; Τον Μπλάνκο ίσως...

Φυσικά και θυμάμαι τον Μπλάνκο. Οπως και τον Σκόκο. Με την ΑΕΚ είχαμε μία καλή σεζόν, βγήκαμε δεύτεροι στα πλέι οφ. Αλλά τα οικονομικά προβλήματα δεν μας επέτρεψαν να κάνουμε κάτι παραπάνω. Μαθαίνω όμως ότι η ομάδα βρήκε το δρόμο της μ' έναν πολύ ισχυρό πρόεδρο. Τότε είχαμε μόνο καλούς παίκτες. Με απογοήτευσε πολύ η είδηση του υποβιβασμού της ΑΕΚ, μιλάμε για μία μεγάλη ομάδα. Επανήλθε όμως. Αλήθεια, ο Κυργιάκος τι κάνει; Ο Καφές;

Εχουν σταματήσει και οι δύο...

Δεν το ήξερα.

"Το μέλλον είναι ο Φορτούνης"

Στην Λίβερπουλ άνηκες για τρία χρόνια. Τι κρατάς από το πέρασμά σου από εκεί;

Το να προπονούμαι και μόνο μαζί με όλους εκείνους τους παίκτες στη Λίβερπουλ ήταν εκπληκτικό. Να δω τον τρόπο που δουλεύουν και παίζουν. Φαντάσου πως αισθανόταν ένας 18χρονος από την Ουγγαρία. Τεράστιο βήμα που σίγουρα μου έμαθε πολλά.

Θα επέστρεφες στην Αγγλία αλήθεια;

Δεν το σκέφτομαι καν, δεν μου ταιριάζει σαν στιλ το ποδόσφαιρο αυτό αλλά είπαμε, ποτέ δεν ξέρεις. Εξαρτάται και από την ομάδα βέβαια.

Ποια ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σου ταιριάζουν πιστεύεις;

Κοίτα, εκεί που είμαι τώρα στην MLS το απολαμβάνω. Η Λίγκα αναπτύσσεται πολύ, είναι απίστευτο. Στην Ευρώπη μου αρέσει το ισπανικό ποδόσφαιρο, η τακτική στο ιταλικό ποδόσφαιρο αλλά και το ελληνικό πρωτάθλημα.

Το ελληνικό είπες;

Ναι μου αρέσει...

Τι σου αρέσει στο δικό μας πρωτάθλημα; Πρέπει να είσαι από τους λίγους...

Χμμ..δεν ξέρω (γέλια). Μου αρέσει το ταλέντο εδώ. Υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες. Πρέπει να πιστέψετε στο ταλέντο των παικτών σας. Εχουν ποιότητα.

Ποιους Ελληνες παίκτες έχεις ξεχωρίσει;

Είδα στο μεταξύ μας παιχνίδι στο Καραϊσκάκης τον Φορτούνη. Είναι εξαιρετικός! Εχει σπουδαίο μέλλον αυτό το παιδί. Μου αρέσουν επίσης οι Κονέ, Ταχτσίδης και Μανωλάς. Τους δύο τελευταίους άλλωστε τους ξέρω πολύ καλά από την ΑΕΚ.

Ειλικρινά, περίμενες μία τόσο κακή πορεία από την Εθνική Ελλάδας σ' αυτά τα προκριματικά και εύκολο αποκλεισμό;

Οχι. Και μου έκανε να ξέρεις τεράστια έκπληξη το γεγονός. Οταν αρχίζαμε το γκρουπ είχαμε υπολογίσει ότι η Ελλάδα θα ήταν πρώτη και ότι οι υπόλοιποι θα παλεύαμε για τις άλλες θέσεις. Μεγάλη έκπληξη. Αν κοιτάξεις τους παίκτες που έχει η Ελλάδα και που παίζουν εύκολα συμπεραίνεις ότι είναι η καλύτερη ομάδα του ομίλου. Δεν ξέρω όμως τι έγινε.

Ποιους φίλους σου συνάντησες στην Αθήνα;

Τον Τάσο φυσικά (γέλια, εννοεί τον Τάσο Δανιά, τον ατζέντη του). Του χρωστάω πολλά και σ' αυτόν και την οικογένειά του. Μου είχαν λείψει επίσης η Γλυφάδα και όλα τα άλλα ωραία μέρη αυτής της πόλης.

Νέμεθ στο Contra.gr: "Γουστάρω το ελληνικό ταλέντο"

Στο παιχνίδι της Κυριακής βρέθηκαν κατάσκοποι από δύο ελληνικές ομάδες και από μία τουρκική. Είχες άγχος;

Κάτι άκουσα αλλά δεν θέλησα να ασχοληθώ παραπάνω. Δεν ξέρεις τι θα συμβεί στο μέλλον.

Το συμβόλαιό σου τελειώνει...

Θα ξεκινήσω σύντομα τις συζητήσεις με το Κάνσας για την ανανέωση του συμβολαίου μου. Το πρωτάθλημα τελειώνει έτσι και αλλιώς. Θέλω να μείνω αν είναι δυνατόν αλλά αν έχω κάποια καλύτερη προσφορά θα πρέπει να το σκεφτώ. Του χρόνου θα είμαι 27 και πρέπει να επιλέξω την καλύτερη λύση για την οικογένειά μου.

Το Σάββατο παίζουν οι πρώην ομάδες σου ντέρμπι μεταξύ τους. Τι προβλέπεις;

Βλέπω ισοπαλία...

Διπλωμάτης εκεί που χρειάστηκε ο Κρίστιαν, μας αποχαιρέτησε μιλώντας μας για τον καιρό και την υγρασία του Κάνσας, την επιθυμία του να αποκτήσει παιδιά κάτι που όμως "συγκρούεται" με το ποδοσφαιρικό life style, τη σύζυγό του που τον ακολουθεί παντού και την παλιά του γειτονιά, στη Βούλα. Πάντα ρουφώντας γουλιές από το ζεστό του τσάι. Την επομένη είχε μεγάλο ταξίδι στο Σαν Φραντσίσκο και από εκεί στο Κάνσας. Επιστροφή στη βάση. Για πολύ ή όχι, θα το δείξει ο χρόνος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK