Οι περιπτώσεις που η UEFA απέκλεισε συλλόγους από ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Διαβάστε σε ποιες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, η UEFA αποφάσισε να επέμβει και να αποκλείσει ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω της εμπλοκής τους σε σκάνδαλα με "στημένους αγώνες".

Οι περιπτώσεις που η UEFA απέκλεισε συλλόγους από ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Η Δικαστική Επιτροπή της UEFA απεφάνθη ότι ο Ολυμπιακός, ο Ατρόμητος και ο Αστέρας Τρίπολης θα αγωνιστούν κανονικά στα Κύπελλα Ευρώπης την επόμενη σεζόν. Ως εκ τούτου, μέχρι να υπάρξουν τελεσίδικες αποφάσεις για τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, έχουν το "οκ" για να αγωνιστούν στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν δεν κινδυνεύει προς το παρόν να μείνει εκτός Ευρώπης την επόμενη σεζόν λόγω της εμπλοκής του προέδρου του, Βαγγέλη Μαρινάκη, στην υπόθεση της "εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο".

Όπως αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι εφημερίδες "Livesport" και "Goal", στις περισσότερες περιπτώσεις κατά το παρελθόν που κάποια ομάδα βρέθηκε σε αντίστοιχη θέση, η UEFA περίμενε πρώτα να δει την έκβαση της δίκης των ανθρώπων τους και στη συνέχεια ανέλαβε δράση. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες επενέβη άμεσα (έχοντας και την υποστήριξη της αντίστοιχης ομοσπονδίας), αποκλείοντας συλλόγους από ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά:

Μαρσέιγ (1993)

Σαν "κεραυνός" έπεσε ο αποκλεισμός της Μαρσέιγ από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, λίγες ημέρες μετά την ιστορική κατάκτηση του Champions League το 1993 κόντρα στη Μίλαν (1-0). Ο τότε αμυντικός της Βαλενσιέν, Ζακ Γκλασμάν αποκάλυψε πως το δεξί χέρι του πρώην ιδιοκτήτη των "Μασσαλών" Μπερνάρ Ταπί, Ζαν Πιερ Μπερνς προσπάθησε να τον δωροδοκήσει.

Οι περιπτώσεις που η UEFA απέκλεισε συλλόγους από ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Έτσι το Σεπτέμβρη η UEFA απέκλεισε τη γαλλική ομάδα για ένα χρόνο από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά κι από τον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου. Ο Ταπί καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση με μονοετή αναστολή, ενώ η Ομοσπονδία της χώρας υποβίβασε τη Μαρσέιγ στη Ligue 2 αφαιρώντας της τον τίτλο.

Άντερλεχτ (1997)

Το Σεπτέμβρη του 1997 η UEFA τιμώρησε την Άντερλεχτ με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για μία σεζόν, εξαιτίας μιας υπόθεσης στημένου αγώνα που συνέβη 13 χρόνια πριν την απόφαση.

Οι περιπτώσεις που η UEFA απέκλεισε συλλόγους από ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Ο πρόεδρος της ομάδας των Βρυξελλών, Ρότζερ Νάντεν Στοκ αποκάλυψε πως ο πατέρας του, Κόνσταντ Βάντεν Στοκ είχε δωροδοκήσει ένα διαιτητή με 26.000 ευρώ για να βοηθήσει την ομάδα τους να πάρει αποτέλεσμα στο δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου UEFA κόντρα στην Νότγχαμ Φόρεστ. Αρχικά η συνομοσπονδία τους αθώωσε επειδή είχαν περάσει 10 χρόνια, αλλά οι μηνύσεις των Άγγλων παικτών που ζήταγαν αποζημιώσεις έκαναν την UEFA να αναλάβει δράση.

Γιουβέντους (2006)

Η Ιταλική Ομοσπονδία κινήθηκε πιο γρήγορα από την UEFA σε αυτή την περίπτωση κι όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια, υποβίβασε τη Γιουβέντους στη Serie B, με τον πρόεδρο Λουτσιάνο Μότζι να καταδικάζεται σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και δύο ετών.

Οι περιπτώσεις που η UEFA απέκλεισε συλλόγους από ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Μπεσίκτας (2011)

Στις 30 Αυγούστου 2013 η UEFA απέκλεισε την Μπεσίκτας για ένα χρόνο από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δίνοντας τη θέση της στην Τρόμσο, εξαιτίας της εμπλοκής της ομάδας σε υπόθεση στημένων αγώνων. Αν και αρχικά της είχε επιτρέψει να παίξει στην Ευρώπη, μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή της από το CAS, ανακοίνωσε την απόφασή της μετά την ποινή φυλάκισης ενός χρόνου και τριών μηνών που επιβλήθηκε στον Σερντάρ Ατανλί, πρώην διοικητικό στέλεχός της.

Ολυμπιακός Βόλου (2011)

Υπάρχει ελληνική ομάδα που έχει αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για υπόθεση "στημένων αγώνων" κι αυτή είναι ο Ολυμπιακός Βόλου. Το καλοκαίρι του 2011 η ομάδα της Μαγνησίας βρέθηκε εκτεθειμένη στο σκάνδαλο "Coriopolis" με τον πρόεδρό της Αχιλλέα Μπέο να κρίνεται προφυλακιστέος τον Ιούνιο του '11. Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν ξεκινήσει τις υποχρεώσεις τους στα προκριματικά του Europa League, αποκλείοντας τη Ραντ Βελιγραδίου, ενώ στη συνέχεια κέρδισαν εκτός έδρας και την Ντίφερντανζ.

Οι περιπτώσεις που η UEFA απέκλεισε συλλόγους από ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Στις 28 Ιουλίου η πειθαρχική επιτροπή της Super League αποφάσισε τον υποβιβασμό της ομάδας. Παράλληλα λίγες ημέρες αργότερα, η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ επέβαλλε αφαίρεση βαθμών στον Ολυμπιακό Βόλου και δεν του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν. Μπορεί η ποινή να έπεσε σε δεύτερο βαθμό, αλλά η επιβολή της συνιστούσε λόγο αποκλεισμού από την UEFA.

Φενέρμπαχτσε (2011 και 2013)

Δύο φορές έχει αποκλειστεί η Φενέρμπαχτσε από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εξαιτίας παρανομιών των στελεχών της. Η πρώτη έγινε το 2011 όταν δημοσιοποιήθηκαν οι βάσιμες υποψίες συμμετοχής ανθρώπων της σε στήσιμο παιχνιδιών. Η Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν της έδωσε άδεια συμμετοχής στο επόμενο Champions League και στη θέση της δηλώθηκε η Τραμπζονσπόρ.

Οι περιπτώσεις που η UEFA απέκλεισε συλλόγους από ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Μετά από έρευνες των αρχών, ο πρόεδρός της, Αζίζ Γιλντιρίμ, καταδικάστηκε στις 2 Ιουλίου 2012 από το τουρκικό δικαστήριο σε φυλάκιση τριών ετών και εννέα μηνών για στήσιμο ποδοσφαιρικών αγώνων καθώς και σε φυλάκιση δύο ετών και έξι μηνών για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η UEFA στις 25 Ιουνίου 2013 την απόκλεισε για δύο χρόνια από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και σε ένα επιπλέον έτος με πενταετή αναστολή.

Μέταλιστ (2013)

Η UEFA τιμώρησε τη Μέταλιστ με μονοετή αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις καθώς αποδείχθηκε πως συμμετείχε σε στημένο αγώνα με την Καρπάτι Λβιβ το 2008.

Οι περιπτώσεις που η UEFA απέκλεισε συλλόγους από ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Η UEFA επιβλήθηκε αυτεπάγγελτα και επέβαλλε την ποινή της παρότι η ομοσπονδία της χώρας είχε τιμωρήσει τον αθλητικό διευθυντή της, Γεβγέν Κρασνίκοφ με πενταετή αποκλεισμό από κάθε αθλητική δραστηριότητα.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Μαρινάκης εκτός ποδοσφαίρου: Σοκ στον Ολυμπιακό

Μαρινάκης: "Παραμένω πρόεδρος και εγγυητής του Ολυμπιακού"

Το "μέτωπο" στέλνει τον Ολυμπιακό στην UEFA

Τι χάνει ο Βαγγέλης Μαρινάκης

News 24/7

24MEDIA NETWORK