Πρώτα τους παίρνουν, μετά τους τακτοποιούν!

Η Ρεάλ Μαδρίτης το έχει μετατρέψει στην αγαπημένη της καλοκαιρινή συνήθεια. Όχι τόσο το να κάνει πανάκριβες μεταγραφές. Αλλά το να κάνει πανάκριβες μεταγραφές σε θέσεις που δεν έχει ανάγκη! Σχολιάζει ο Κώστας Κεφαλογιάννης.

Πρώτα τους παίρνουν, μετά τους τακτοποιούν!

Με την απόκτηση του Χάμες για παράδειγμα, οι Μαδριλένοι βάζουν ένα ακόμα δεκάρι στο ρόστερ τους, ενώ απέκτησαν ήδη τον Κροος (ο οποίος πάντως είναι πρωτίστως οχτάρι) και διαθέτουν τον Ίσκο! Το σημαντικότερο: Στο σχήμα που πέρυσι τους έφερε μέχρι την κορυφή της Ευρώπης δεν υπήρχε δεκάρι!

Χάμες όπως Μπέιλ

Περίπου το ίδιο είχε συμβεί και πέρυσι το καλοκαίρι. Ο Γκάρεθ Μπέιλ είχε βγάλει μάτια στην Τότεναμ παίζοντας κυρίως στην αριστερή πλευρά της επίθεσης. Εκεί δηλαδή όπου η Ρεάλ διέθετε τον καλύτερο εξτρέμ στον κόσμο. Η παρουσία του Κριστιάνο εντούτοις δεν εμπόδισε τον Πέρεθ να ξοδέψει ένα καράβι λεφτά για να αποκτήσει τον Ουαλό, ο οποίος μετακόμισε με επιτυχία στα δεξιά, έπαιξε όταν χρειάστηκε και δεύτερος επιθετικός και αριστερά και γενικά, όταν βρήκε τα πατήματα του, αποδείχθηκε ότι διέθετε το ταλέντο να προσαρμοστεί ακόμη κι αν αρχικά έμοιαζε σχεδόν...περιττός!

Πρώτα τους παίρνουν, μετά τους τακτοποιούν!

Ο Αντσελότι είναι υποχρεωμένος να ελπίζει πώς το ίδιο θα συμβεί και φέτος με τον Χάμες.

Και οι άλλοι

Το συγκεκριμένο πρόβλημα, πρώτα αγοράζω και μετά θα δω τι θα τους κάνω, δεν αφορά φυσικά μονάχα τη Ρεάλ. Αφορά τα περισσότερα μεγάλα πορτοφόλια στην Ευρώπη. Πέρυσι η Παρί Σεν Ζερμέν έδωσε περί τα 60 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει τον Καβάνι που είχε κάνει παπάδες στη Νάπολι ως σέντερ – φορ. Στο Παρίσι όμως υπήρχε ήδη σέντερ – φορ. Και καλούτσικος μάλιστα. Ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς. Έτσι ο Καβάνι έγινε κάτι σαν εξτρέμ και επειδή είναι καλός παίκτης (και το κάνει και στην Εθνική Ουρουγουάης, όταν παίζει μαζί με τον Σουάρες) ανταποκρίθηκε αξιοπρεπώς. Η απορία εντούτοις παρέμεινε: Για ποιο λόγο πήγαν και πήραν τον Καβάνι αν ήθελαν εξτρέμ.

Πρώτα τους παίρνουν, μετά τους τακτοποιούν!

Για την Μπαρτσελόνα και τον Νεϊμάρ, επίσης προέκυψαν αγωνιστικά ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν ικανοποιητικά κατά τη διάρκεια της περυσινής σεζόν. Ο Νεϊμάρ για να αποδώσει, χρειάζεται με ελευθερία κινήσεως στον αγωνιστικό χώρο, περίπου σαν εκείνη που απολαμβάνει ο Μέσι. Εγκλωβισμένος στα άκρα της επίθεσης αντιθέτως, ο Βραζιλιάνος έμοιαζε με έναν οποιονδήποτε καλούτσικο ποδοσφαιριστή, ο οποίος, επιπλέον, δεν διέθετε την τακτική παιδεία και την πειθαρχία για να κουμπώσει στο σύστημα της Μπάρτσα. Μένει να αποδειχθεί αν ο Λουίς Ενρίκε καταφέρει φέτος να βρει τον τρόπο να χρησιμοποιήσει τον Νεϊμάρ περισσότερο αποδοτικά.

Έπονται κι άλλοι

Από τις υπόλοιπες φετινές μεταγραφές στην Ευρώπη αντίστοιχο προβληματισμό προκαλούν δυο: Μία τελειωμένη και μία επικείμενη. Ο Σεσκ Φάμπρεγας στην Τσέλσι, αποτελεί ένα στοίχημα για τον Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος συνήθως, ζητάει από τους χαφ του συγκεκριμένα πράγματα και δεν τους αφήνει να κινούνται όπου και όπως τους αρέσει. Για να πάρει όμως από τον Φάμπρεγας όσο περισσότερα μπορεί, οφείλει να του δώσει το πράσινο φως να ...αλωνίζει. Το έκανε πέρυσι και με τον Έντεν Αζάρ αλλά, μετά τον ημιτελικό με την Ατλέτικο Μαδρίτης, φάνηκε να το μετανιώνει. Στα χαρτιά λοιπόν, ο Σεσκ μοιάζει κάπως «αντιμουρινική» μεταγραφή. Θα δούμε πώς θα μοιάζει και στο χορτάρι.

Η έτερη ελαφρώς παράξενη μεταγραφή, που ίσως κλείσει μέσα στην εβδομάδα, είναι του Ντέγιαν Λόβρεν στην Λίβερπουλ. Πρώτον, τα λεφτά (25 εκατομμύρια ευρώ) ακούγονται σχεδόν εξωφρενικά. Δεύτερον, η Λίβερπουλ πράγματι χρειάζεται ενίσχυση στην άμυνα, αλλά όχι με στόπερ τύπου Λόβρεν. Χρειάζεται περισσότερο ένα πολύ γρήγορο αμυντικό (που να προλαβαίνει και τα γλιστρήματα), δυνατό, με έφεση στο ένας εναντίον ενός. Κάτι σαν τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο π.χ. Ο Λόβρεν είναι μια ποιοτική αναβάθμιση σε σχέση με τις υπάρχουσες λύσεις, με τα ίδια όμως, πάνω - κάτω, αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον παίζει καλύτερα ως αριστερό στόπερ κι εκεί υπάρχει ο Σακό, ο πλέον ελπιδοφόρος αμυντικός στο δυναμικό της Λίβερπουλ δηλαδή.

Πρώτα τους παίρνουν, μετά τους τακτοποιούν!

Εν πάση περιπτώσει, όλα τα παραπάνω θα τα διαπιστώσουμε το χειμώνα. Το καλοκαίρι δεν είναι εποχή για προβληματισμούς. Είναι εποχή για όνειρα και – ενδεχομένως αχρείαστες – μεγάλες μεταγραφές...

News 24/7

24MEDIA NETWORK