Θεοδωρίδης, ο άνθρωπος που θέλει να... σώσει το ποδόσφαιρο

Το Contra.gr παρουσιάζει τον Θεόδωρο Θεοδωρίδη. Τον άνθρωπο που είναι πλέον από τα σημαντικότερα πρόσωπα στην UEFA και αυτός που θέλει να... σώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Θεοδωρίδης, ο άνθρωπος που θέλει να... σώσει το ποδόσφαιρο

Γιος του Σάββα Θεοδωρίδη, πτυχιούχος στο τμήμα μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, συμμαθητής με τον Σοφοκλή Πιλάβιο στη Σχολή Μωραϊτη, ο Θοδωρής Θεοδωρίδης, περί ου ο λόγος, αποτέλεσε μέλος της περίφημης nouvelle vague του ελληνικού ποδοσφαίρου που προσπάθησε να αλλάξει τον ποδοσφαιρικό χάρτη το 2007 με τη δημιουργία της Super League, παρέα με τους Γιάννη Βαρδινογιάννη, Πέτρο Κόκκαλη, Ντέμη Νικολαϊδη, Κώστα Πηλαδάκη, Πατρίκ Κομνηνό και Τάκη Κανελλόπουλο.

Συμπαίκτης με τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ στην ποδοσφαιρική ομάδα της σχολής -έλεγαν ότι ήταν εξαιρετικός στόπερ- "ερυθρόλευκων" αποχρώσεων στις συλλογικές του προτιμήσεις και "πράσινων" στις κομματικές. Πολλοί θεωρούσαν πως αυτός θα αντικαταστήσει στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία τον Βασίλη Γκαγκάτση στον προεδρικό θώκο, αλλά τελικά ο συμμαθητής και φίλος του, ο "ψηλός" όπως τον αποκαλούσαν πριν του... κολλήσουν δίπλα και το "Σισέ", Σοφοκλής Πιλάβιος ήταν αυτός που ανέβηκε στα υψηλότερα κλιμάκια. Ίσως γιατί ο Θεοδωρίδης ήθελε να ανοίξει τα φτερά του στο εξωτερικό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΤΙΝΙ

Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό το 2008 όταν η ΕΠΟ ανακοίνωνε πως ο Θόδωρος Θεοδωρίδης αναλαμβάνει ρόλο στην ομάδα ειδικών συμβούλων του προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί. Όπως ο ίδιος ο Θεοδωρίδης τόνιζε σε συνέντευξή του, γνωρίστηκε με τον Πλατινί το 1998, αμέσως ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις και κοινές απόψεις για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και όλα αυτά έφεραν τη συνεργασία 10 χρόνια μετά. Ήταν τέτοια η εμπιστοσύνη του Γάλλου προς τον Έλληνα παράγοντα που φρόντισε σε μικρό χρονικό διάστημα να του αυξήσει τις αρμοδιότητές του και να τον κάνει ευρέως γνωστό στα κλιμάκια της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Μέχρι να έρθει, βέβαια, αυτή η συνεργασία με τον Πλατινί, ο Τεόντορ, όπως τον αποκαλούσε, είχε κάνει το... αγροτικό του στις διεθνείς σχέσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός -μετά από προτροπή του Άρη Ποϊλα- στις αρχές της δεκαετίας του '90 και έπειται συνεργάστηκε με την ΕΠΟ στο διεθνή τομέα. "Ηταν Σάββατο, 1995. Ημουν στο Πήλιο, στον γάμο ενός φίλου μου. Δέχθηκα τηλεφώνημα από τον Αρη Ποΐλα και τον Γιώργο Σαλονίκη. Είχε προκύψει ένα πρόβλημα στον Ολυμπιακό, την Τετάρτη θα γινόταν η κλήρωση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, ζήτησαν τη βοήθειά μου και... αυτό ήταν! Μετά εκλέχθηκα στην ΕΠΟ και μου ανατέθηκε ο ρόλος του υπευθύνου διεθνών σχέσεων. Πριν από το Μουντιάλ του 1998 τοποθετήθηκα από την UEFA στην επιτροπή διασυλλογικών διοργανώσεων", έλεγε το 2008 σε συνέντευξή του στο "Βήμα" και τον Γιάννη Σερέτη.

Ο ίδιος κρατούσε αποστάσεις από το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν ήθελε να ασχολείται με αυτό και προτιμούσε να αναπτύξει τις γνωριμίες του στην Ευρώπη. Το έκανε μέσω της ΕΠΟ όταν έφτασε τελικά να αποτελεί το "δεξί χέρι" του Μισέλ Πλατινί και εν τέλει να αναλάβει το 2010 τη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

ΗΤΑΝ ΤΟ... ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ

Λάτρης του ποδοσφαίρου, θαυμαστής του Νίκου Αναστόπουλου, του Άγγελου Μπασινά και του Κακά και φανατικός φίλος της Λιντς, ο Θόδωρος Θεοδωρίδης θεωρεί εαυτόν αυτοδημιούργητο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η μοναδική του σχέση με τα... δικά μας είναι κάθε φορά που κερδίζει ο Ολυμπιακός και προσπαθεί να... κατεβάσει από τα σύννεφα τον πατέρα του, Σάββα. Όσοι τον γνωρίζουν έχουν να λένε για τις διαφορές με τον πατέρα του ως προς την εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους, αλλά και της κοινής τους αγάπης για τον Ολυμπιακό.

Ο ίδιος λέει για τις εποχές που μπορούσε να πάει ακόμα και στη Λεωφόρο για να δει παιχνίδι, παρέα με τον Σάββα, χωρίς να τον πειράξουν και τα λόγια του κρύβουν μία μικρή δόση νοσταλγίας. "Πάντα θέλω να κρατάω τη ρομαντική πλευρά του ποδοσφαίρου. Ενας από τους μεγάλους και δύσκολους στόχους για όλους μας είναι αυτός. Το όσο το δυνατόν καλύτερο πάντρεμα. Να μη χάσει το ρομαντικό κομμάτι του και να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης και τη δημοφιλία του", τόνιζε στην ίδια συνέντευξη στο "Βήμα".

Τα τελευταία χρόνια το όνομά του επανήλθε στην ελληνική επικαιρότητα γιατί είναι ο άνθρωπος της UEFA που έχει ως μέλημά του τις σχέσεις της Ομοσπονδίας με τις χώρες-μέλη της. Τις τελευταίες μέρες έγινε πρωτοσέλιδο, αφού θα είναι ο επικεφαλής της "Επιτροπής Εξομάλυνσης" που έρχεται για να σηκώσει την άσπρη σημαία της ανακωχής μέχρι να γίνουν οι εκλογές στην ΕΠΟ. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις θεωρούν ότι ο Θεοδωρίδης θα κινεί τα νήματα στη διοικούσα επιτροπή της Ελληνικής Ομοσπονδίας και ουσιαστικά θα είναι αυτός που θα επιλέξει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την Επιτροπή.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ

Το οξύμωρο, βέβαια, είναι πως ο ίδιος φρόντιζε να παίρνει αποστάσεις όσες φορές του ζητούσαν την άποψη για τα τεκταινόμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ατάκα "το ελληνικό ποδόσφαιρο ας λύσει μόνο του τα προβλήματα", ήταν αυτή που τον ακολουθούσε κάθε φορά. Πλέον, το ελληνικό ποδόσφαιρο καλείται να λύσει τα πρόβλήματά του μέσω του Θόδωρου Θεοδωρίδη και ο ίδιος καλείται να ασχοληθεί για πρώτη φορά σοβαρά με το... εγχώριο προϊόν. Αν και οι εχθροί του έχουν να λένε για τις επιρροές που έχει στην UEFA σχετικά με την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας προς τον Ολυμπιακό όσον αφορά στις δικαστικές υποθέσεις που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο...

News 24/7

24MEDIA NETWORK