Σαμπιονά: αξίζει να το δεις

Η 76η έκδοση του γεμάτου αστέρια Σαμπιονά κάνει πρεμιέρα Παρασκευή βράδυ (Μονπελιέ - Παρί Σεν Ζερμέν) και το Contra.gr συγκεντρώνει τους λόγους που αξίζει να το παρακολουθήσουμε από την αρχή μέχρι το τέλος.

Σαμπιονά: αξίζει να το δεις

Η επιστροφή της Μονακό

Από την ημέρα που ο Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ εξαγόρασε τη Μονακό, η επάνοδος στα σαλόνια ήταν θέμα χρόνου. Έγινε μάλιστα τόσο ηχηρά χάρη στις μεταγραφές, του Φαλκάο, του Αμπιντάλ, του Μουτίνιο και Ροντρίγκες και των λοιπών... συγγενών, που ξεχάστηκαν ήδη, σαν να μην υπήρξαν, τα δύο "πέτρινα χρόνια" στη Ligue 2. Λογικά πια η "πριγκίπισσα" της Κυανής Ακτής βάζει πλώρη για την αποκαθήλωση της Παρί Σεν Ζερμέν από το θρόνο της πρωταθλήτριας.

Με Καβάνι για... ταβάνι

Όταν πέρυσι οι Άραβες της Παρί αγόραζαν τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς και του χάριζαν ετήσιο συμβόλαιο 14 εκατ. ευρώ, ήταν πλέον βέβαιο πως είχαν πολλά, πάρα πολλά λεφτά για... ξόδεμα. Εφέτος ήταν η σειρά του Έντισον Καβάνι, που αποτέλεσε μήλον της έριδος για ομάδες με ρευστό, να μετακομίσει στην Πόλη του Φωτός. Ούτε στη Σίτι, ούτε στην Τσέλσι. Μόνο οι πρωταθλητές Γαλλίας ικανοποίησαν οικονομικά τη Νάπολι και απάντησαν στην άνευ προηγουμένου ενίσχυση της Μονακό. Η συνύπαρξη με τον Σουηδό φορ δημιουργεί πλέον ένα εκρηκτικό μείγμα.

Βάλτε υπενθύμιση

Μ' αυτά και μ' αυτά το Σαμπιονά διαθέτει από εφέτος ίσως το πιο χλιδάτο ζευγάρι των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Μάλιστα Παρί Σεν Ζερμέν και Μονακό θα συναντηθούν πολύ σύντομα μέσα στη σεζόν, σε μια πρόωρη κόντρα της πληρέστερης ομάδας. Στις 22 Σεπτεμβρίου οι πρωταθλητές θα φιλοξενήσουν τους νεοφώτιστους στο "Παρκ ντε Πρενς", ενώ βάσει προγράμματος η... ρεβάνς στο "Λουί ΙΙ" θα διεξαχθεί στις 8 Φεβρουαρίου.

Πεσ' τα... αθυρόστομε

Ο Λουί Νικολέν, ο εκκεντρικός πρόεδρος της Μονπελιέ, είναι η ατραξιόν του Σαμπιονά. Κάνει και λέει ό,τι θέλει χωρίς να λογαριάζει τις συνέπειες. Αν και Γάλλος, δεν θαυμάζει τον... Βολταίρο, ενοχλεί τους γύρω του και επιμένει να προσβάλει, με χιουμοριστική ή μη διάθεση, πρόσωπα και καταστάσεις του γαλλικού ποδοσφαίρου. Βέβαια, από μικρό και κυρίως από τρελό λένε ότι μαθαίνεις την αλήθεια...

Σαμπιονά: αξίζει να το δεις

Όλη η χώρα ένα πρωτάθλημα

Πρόκειται για το κατ' εξοχήν ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της περιφέρειας. Από την πρωτεύουσα συναντάς την Παρί και για να βρεις δεύτερη ψάχνεις στη Ligue 2 (Κρετέιγ). Η Βρετάνη έχει τρεις εκπροσώπους χάρη στην άνοδο Γκινγκάμπ, από τη δύση έρχονται Μπορντό και Τουλούζ, από το βορρά εφορμούν η Λιλ, η Ρεμς και η Βαλενσιέν και από την ανατολή Εβιάν και Σοσό. Το λιμάνι έχει το καμάρι του (Μαρσέιγ), Λιόν και Σεντ Ετιέν ερίζουν για τον τίτλο στο Ροδανό, ενώ η Κορσική περηφανεύεται για την Μπαστιά και την Αζαξιό, ενώ η Ριβιέρα έχει Νις και Μονακό. Χρυσές δουλειές κάνουν οι αεροπορικές...

Χέρι στη φωτιά δεν βάζεις

Η Παρί είναι το πρώτο φαβορί, η Μονακό το δεύτερο, η Μαρσέιγ το τρίτο, η Λιόν το επόμενο και πάει... γράφοντας. Υπάρχει όμως σιγουριά ότι δεν θα ξεπεταχτεί εκ νέου μια... Μονπελιέ; Είτε η Λιλ και η Μπορντό, δύο από τις έξι διαφορετικές πρωταθλήτριες από το 2008 μέχρι σήμερα; Συνολικά τον τίτλο στη Γαλλία από το 1933 έχουν πανηγυρίσει 19 ομάδες, με τη Σεντ Ετιέν να διατηρεί τη μερίδα του λέοντος με 10 κατακτήσεις - η τελευταία το 1981!

Σαμπιονά: αξίζει να το δεις

Ταχύτητα, δύναμη, τεχνική

Με δυο λόγια "πλούσιο θέαμα" σ' ένα υποτιμημένο για την υψηλή ποιότητα του πρωτάθλημα. Οι... καραβιές Αφρικανών ποδοσφαιριστών και οι άρτια οργανωμένες ακαδημίες είναι οι δύο βασικοί λόγοι που χρόνια τώρα το Σαμπιονά δεν έχει να ζηλέψει πολλά από τις πιο διαφημισμένες Primera Division (Ισπανία), Premier League (Αγγλία), Bundesliga (Γερμανία) και Serie A (Ιταλία). Δεν είναι τυχαίο πως μια από τις πιο ελκυστικές αγορές, χειμώνα - καλοκαίρι, είναι η γαλλική, αφού οι ευκαιρίες είναι και μπόλικες και σε χαμηλές τιμές.

Γεμίζουν (ακόμη)

Είναι ωραίο στο μάτι να παρακολουθείς παιχνίδια με πολύ κόσμο και παλμό. Από το πιο μικρό γήπεδο της κατηγορίας, το "Φρανσουά Κοτί" της Αζαξιό, μέχρι το πιο επιβλητικό, το νεότευκτο "Μετροπόλ" της Λιλ, οι κενές θέσεις είναι λιγοστές. Πέρυσι είδαν τα 379 παιχνίδια 7.3 εκατ. άνθρωποι και το ποσοστό προσέλευσης ξεπέρασε το 70%. Η πρωτιά σε πληρότητα ανήκε στην Παρί (91.2%), ακολούθησε όμως η μικρή Λοριάν με 84.2%! Σαφέστατα και έχουν σημειωθεί καλύτερα νούμερα στο παρελθόν, αλλά φροντίζουν οι ίδιοι οι σύλλογοι με φθηνά εισιτήρια (ακόμη και κάτω από 10 ευρώ) να προσελκύουν τους φιλάθλους, οργανωμένους ή μη. Σε σχέση μάλιστα με άλλα πρωταθλήματα η ατμόσφαιρα θυμίζει... γήπεδα και όχι εκκλησίες.

Σαμπιονά: αξίζει να το δεις

Ελληνικό παρελθόν

Δεν είναι μόνο ο Γιώργος Τζαβέλλας που έχει ελληνικές... ρίζες στο εφετινό Σαμπιονά. Άλλοι δέκα ποδοσφαιριστές, χωρίς καν τον Κλοντ Ντιελνά ή τον Τζόναθαν Μένσα, πέρασαν από τα μέρη μας και -για διαφορετικούς ο καθένας λόγους- βγάζουν πλέον το μεροκάματο σε γαλλικές ομάδες. Ο Φατί (Άρης) στην Αζαξιό, ο Μοντεστό και ο Ντιακιτέ (Ολυμπιακός) στην Μπαστιά, ο Σορλέν (ΠΑΟΚ) στην Εβιάν, ο Βιβιάν (ΠΑΟΚ) στη νεοφώτιστη Γκινγκάμπ, ο Πανκράτ (ΑΕΛ) στη Ναντ, ο Μακούν (Ολυμπιακός) στη Ρεν, ο Καντέ (Παναθηναϊκός) και ο Καμαρά (ΠΑΟΚ) στη Σοσό και ο (τελευταίος της παρέας) Σισοκό (Παναθηναϊκός) στη Σεντ Ετιέν. Δεν είναι και λίγοι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK